ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017

Tο 2017 ήταν κάτι πολύ παραπάνω από 365 μέρες αγώνων και νικών για το περιβάλλον. Η λέξη που συνοψίζει αυτή τη χρονιά για το WWF Ελλάς είναι «μαζί». Μαζί με χιλιάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές σχολείων, μαζί με 520.000 πολίτες από ολόκληρη την ΕΕ, μαζί με πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις, μαζί με μια μεγάλη συμμαχία από επιστημονικά ιδρύματα, τοπικές αρχές και κοινωνικούς φορείς, μαζί με το διεθνές δίκτυο του WWF. Μαζί σας, καταφέραμε όλα όσα θα διαβάσετε στον απολογισμό μας. Μαζί σας είμαστε αποφασισμένοι να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα μέσα στο 2018. Μαζί, για έναν ζωντανό πλανήτη!

© REUTERS-Alkis-Konstantinidis

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ΣΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ

Αντιμετωπίσαμε με αποφασιστικότητα την εκτεταμένη πετρελαιοκηλίδα από το ναυάγιο στον Σαρωνικό. Καταθέσαμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παράβαση διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος και δηλώσαμε παράσταση πολιτικής αγωγής. Στόχος των νομικών ενεργειών είναι η παραδειγματική τιμωρία της ρύπανσης ως περιβαλλοντικού εγκλήματος, μέσα από την εφαρμογή των νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος.

© Γιώργος Παξιμάδης / WWF Ελλάς

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ

Για το WWF, οι θαλάσσιες χελώνες είναι είδη προτεραιότητας για διεθνή προστασία. Στην Ελλάδα, χώρα πολύ σημαντική για την Caretta caretta, έχουμε εξασφαλίσει την προστασία της σημαντικότερης παραλίας ωοτοκίας τους: τα Σεκάνια Ζακύνθου μετατρέπονται κάθε καλοκαίρι σε πραγματικό μαιευτήριο χελωνών! Μέσα στο 2017 η ομάδα μας παρέμεινε για όλο το καλοκαίρι σε κατάσταση συναγερμού, ώστε οι αλλεπάλληλες δασικές πυρκαγιές να μην πλήξουν τις πλαγιές των Σεκανίων.

© Hλίας Τζηρίτης / WWF Ελλάς

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Οι μεγάλες πυρκαγιές του 2016 άφησαν συνολικά 365.869 στρέμματα καμένης δασικής γης σε όλη τη χώρα – τέταρτη χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας. Η Χίος, η Θάσος και η Εύβοια πλήρωσαν βαρύ τίμημα. Ιδιαίτερα μας προβληματίζουν οι δυνατότητες αποκατάστασης στις εκτάσεις που έχουν καεί διαδοχικά σε Χίο και Άνδρο τα τελευταία 30 χρόνια. Οι οικολογικοί απολογισμοί που ολοκληρώσαμε δίνουν τη βάση για τα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης που πρέπει επειγόντως να εφαρμοστούν.

© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς

ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Το 2017, γιορτάσαμε τη σημαντικότερη και πιο συμμετοχική ίσως νίκη στο πανευρωπαϊκό μέτωπο προστασίας της κοινής φυσικής μας κληρονομιάς. Μέσα από την εκστρατεία #NatureAlert, και με τη δική σας συμμετοχή, καταφέραμε να αλλάξουμε τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχε ξεκινήσει διαδικασία αλλαγής των δυο σημαντικότερων νόμων προστασίας της φύσης: των οδηγιών για τους οικοτόπους και για τα άγρια πουλιά.

© Χρήστος Γιαννακόπουλος

TILOS: ΔΙΠΛΗ ΠΡΩΤΙΑ!

Στην Τήλο, δίνουμε πρωτοποριακή λύση για την ενεργειακή ανεξαρτησία των νησιών. Το 2017, γιορτάσαμε διπλή πανευρωπαϊκή πρωτιά για την καθαρή ενέργεια! Το καινοτόμο έργο TILOS, στο οποίο συμμετέχει το WWF Ελλάς μαζί με μεγάλη ομάδα εταίρων, απέσπασε το βραβείο για τα «Ενεργειακά νησιά» και το «Βραβείο κοινού». Για το 2018, είμαστε έτοιμοι να βάλουμε σε λειτουργία το σύστημα ηλεκτροδότησης της Τήλου από ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με μπαταρία.

© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς

ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΕΣΠΑ

Μέσα στη χρονιά, γιορτάσαμε την επίσημη ίδρυση του Πάρκου Πρεσπών. Σε ελληνικό επίπεδο, γιορτάσαμε μαζί με την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών την τυπική ίδρυση του διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών. Με καθυστέρηση αλλά και δική μας επιμονή αρκετών χρόνων, η Ελλάδα επιτέλους κύρωσε με νόμο της Βουλής τη διεθνή συμφωνία για την ίδρυση αυτού του πρότυπου πάρκου προστασίας των μοναδικών λιμνών. Μέσα από τη στενή συνεργασία των τριών κρατών, γίνεται πράξη σε τοπικό επίπεδο η αρμονική συμβίωση ανθρώπων και φύσης.

© Βασίλης Κοκκινίδης / WWF Ελλάς

ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ, ΥΓΙΗΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Με αισιοδοξία για το καλύτερο μέλλον που θα κάνουν πράξη τα σημερινά παιδιά, συνεχίζουμε να δουλεύουμε μαζί με τις σχολικές κοινότητες μέσα από δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Φέτος, δουλέψαμε με τα 507 σχολεία που συμμετέχουν στο δίκτυο σχολείων της «Καλύτερης ζωής». Επόμενος σταθμός: 20 πόλεις της Ελλάδας, όπου θα μιλήσουμε ανοιχτά και με όλους για τη σημασία της καλύτερης διατροφής, τόσο για την υγεία των παιδιών όσο και για το περιβάλλον.

© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Φέτος, δυναμώσαμε τη φωνή των κατοίκων των πόλεων που νοιάζονται για τους πράσινους χώρους. Μέσα από την εφαρμογή WWF Greenspaces, πολύτιμο εργαλείο αναφοράς για την κατάσταση των πλατειών και αλσών, αξιολογήθηκαν περισσότερα από 1.900 χώροι πρασίνου. Τον Μάιο δημοσιοποιήσαμε την έκθεση με τις γνώμες και βαθμολογίες των περισσότερων από 9.000 πολιτών που συμμετείχαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με χαρά πληροφορηθήκαμε από πολλές δημοτικές αρχές πως τη χρησιμοποιούν ως πυξίδα βελτιώσεων στους δημόσιους χώρους πρασίνου!

© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς

ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΛΙΓΝΙΤΗ

Πρωτοπορούμε, ανοίγοντας τον δρόμο για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη και την αποφασιστική στροφή στην καθαρή ενέργεια. Φέτος, πετύχαμε να αποτρέψουμε φωτογραφικές τροπολογίες που θα έδιναν κρυφές επιδοτήσεις σε νέες λιγνιτικές μονάδες, και συμβάλαμε καθοριστικά στη θέσπιση νέων αυστηρών ορίων εκπομπών για τις μεγάλες μονάδες καύσης στην Ευρώπη.

© Γιώργος Ρηγούτσος/ WWF Ελλάς

ΜΑΖΙ, ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

To 2017, κάναμε το μεγαλύτερο βήμα συμμετοχικής προστασίας ενός από τους σημαντικότερους θαλάσσιους βιοτόπους της Μεσογείου. Μέσα από πρωτόγνωρες για την Ελλάδα διαδικασίες συμμετοχικής απόφασης για το μέλλον του οικολογικού παραδείσου της Γυάρου, το ιστορικό νησί και η γύρω θάλασσα είναι έτοιμο να δεχθεί τον τίτλο του «εθνικού θαλάσσιου πάρκου». Η πρόκληση για το 2018 είναι να ιδρυθεί επίσημα το νέο θαλάσσιο πάρκο και να τεθεί κάτω από την εποπτεία τοπικού φορέα διαχείρισης που θα εγγυάται τη συμμετοχή όλων των φορέων που νοιάζονται για το μέλλον του σπάνιου αυτού τόπου.

© Kαλούστ Παραγκαμιάν / WWF Ελλάς

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ

Μέσα σε 13 χρόνια καταφέραμε το ακατόρθωτο για τους 827 μικρούς υγρούς θησαυρούς των νησιών της Ελλάδας. Από την επιστημονική αφάνεια και τη ραγδαία εξαφάνισή τους από τους χάρτες, τους θωρακίσαμε με αυστηρή νομική προστασία. Επόμενο σταθμός, η Μεσόγειος! Ξεκινήσαμε δυναμικά με χαρτογραφική αποτύπωση των μικρών υγροτόπων και δράσεις ενημέρωσης και κοινωνικής εγρήγορσης στην Κύπρο, την Τουρκία, την Ισπανία, την Κροατία, την Τυνησία, τη Μάλτα, την Ιταλία και τη Γαλλία.

© Μαρία Λιβανού / WWF Ελλάς

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΛΙΕΙΑ

Με στόχο τη βιωσιμότητα των θαλάσσιων πόρων και του εισοδήματος των ψαράδων, προωθούμε την αλιεία που κερδίζει πιστοποιητικά περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Μετά από δυο χρόνια εντατικής επιστημονικής παρακολούθησης και στενής συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους στην αλιεία φορείς, ο αλιευτικός στόλος γρι-γρι της Καβάλας είναι σχεδόν έτοιμος να λάβει τα «εύσημα βιωσιμότητας». Παράλληλα, εντείναμε τις προσπάθειές μας για να μπει και η Ελλάδα στον χάρτη της υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας.

© Άννα Πλειώνη-Ζηλφίδου / WWF Ελλάς

ΨΑΡΟΦΑΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΓΩΝΕΙ

Θες να φας ψάρι; Κράτα τη θάλασσα ζωντανή! Κατέβασε την εφαρμογή WWF Fish Guide και μάθε να επιλέγεις σωστά. Φέτος, οργανώσαμε εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολές γαστρονομίας, ώστε οι νέοι σεφ να μην επιλέγουν γόνο ή είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Διοργανώσαμε και διαγωνισμό για εστιατόρια που μέσα σε δύο εβδομάδες «μύησαν» περίπου 19.000 πελάτες τους στα μυστικά της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών.

© Ιάσονας Κάντας / WWF Ελλάς

ΔΑΔΙΑ, Η ΓΗ ΤΩΝ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ

25 χρόνια η ομάδα μας παρακολουθεί και προστατεύει έναν από τους σημαντικότερους πυρήνες ζωής για τα αρπακτικά πουλιά της Ευρώπης. Στη Βορειοανατολική άκρη της Ελλάδας, ολοκληρώσαμε φέτος ένα σημαντικό πρόγραμμα παρεμβάσεων ζωής για τον Ασπροπάρη. Επίσης, με πρωταγωνιστή τον ανιχνευτή δηλητηριασμένων δολωμάτων, τον σκύλο μας τον Κίκο, η ομάδα μας έδωσε αγώνα για την εξάλειψη της φόλας που συνηθίζουν αρκετοί να ρίχνουν στο δάσος για να σκοτώσουν «ανεπιθύμητα ζώα», όπως οι αλεπούδες και οι λύκοι.

© Βασίλης Κοκκινίδης / WWF Ελλάς

Η ΦΥΣΗ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Δίνουμε λύσεις σε πραγματικά προβλήματα: μέσα στη χρονιά, δημοσιεύσαμε πρόταση για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, με στόχο την προώθηση της οικονομικής και οικολογικής βιωσιμότητας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο κείμενο προτείνουμε σημαντική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, στο πλαίσιο συμφωνίας για την εφαρμογή των παγκόσμιων στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

© WWF Ελλάς

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Με συνέπεια, δίνουμε εδώ και 13 χρόνια ανοιχτή και έγκυρη γνώση για τους νόμους και για το δικαίωμα κάθε πολίτη στην αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος. Η ετήσια έκθεση που δημοσιεύσαμε και φέτος για την εφαρμογή των νόμων και για το περιβαλλοντικό έγκλημα είναι ένα μοναδικό εργαλείο ενημέρωσης όλων για το δίκαιο του περιβάλλοντος. Η γνώση για τους νόμους είναι ασπίδα προστασίας της φύσης από τους ίδιους τους πολίτες. Επίσης, καταθέσαμε παρεμβάσεις σε 10 νομοσχέδια και 16 διαβουλεύσεις, και οργανώσαμε συναντήσεις ενημέρωσης με βουλευτές και εκπροσώπους υπουργείων, υποστηρίζοντας την ανάγκη για αποτελεσματικούς νόμους και πολιτικές για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.