Η ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΑΦΟΡΑ

Εκστρατεία του WWF για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών

Η φωτιά σε αφορά - Πρόσεχε τι κάνεις, πρόσεχε γύρω σου!

Ίσως δεν το φανταζόμασταν, όμως οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια. Αυτό σημαίνει ότι έχοντας τη σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση, ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει ενεργά στη μείωση των δασικών πυρκαγιών, τόσο μέσω της πρόληψης όσο και με την έγκαιρη προειδοποίηση των αρμόδιων αρχών σε περίπτωση φωτιάς.

Δες το βίντεο με τις συστάσεις του WWF για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και γίνε εσύ η ασπίδα για την προστασία των δασών μας.

Τα μάτια σου 14!

Αλήθεια ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να συμβάλεις στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών; Ποιες εργασίες πρέπει να αποφύγεις την αντιπυρική περίοδο και πώς μπορείς να ενημερωθείς πότε υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς;

Πώς μπορείς να μάθεις αν ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην περιοχή σου είναι υψηλός;

Κάποιες ημέρες ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλότερος από άλλες. Δες τον χάρτη πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς και μάθε σε ποιες περιοχές ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι αυξημένος. Τέτοιες μέρες πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί! Λάβε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και ειδοποίησε το Πυροσβεστικό Σώμα στο 199 αν δεις καπνό, φλόγες ή ο,τιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά.

Μάθε κι εσύ για τους μύθους που …ρίχνουν λάδι στη φωτιά

Για όλα φταίει ο “κακός εμπρηστής”.
Αυτό δεν ισχύει αφού πάνω από το 40% των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα οφείλεται στην ανθρώπινη αμέλεια και όχι εμπρησμό.
Αποκλείεται να συμβεί σε μένα...
Κι όμως, ακόμα και αν αισθανόμαστε πολύ «ειδικοί» ή «έμπειροι», ένα αναμμένο τσιγάρο, μια ψησταριά, μία μικρή σπίθα από εργασίες αρκεί για να κάνει στάχτη ένα δάσος.
Το Κράτος φροντίζει τα πάντα για τις πυρκαγιές.
Το Κράτος έχει βασικό ρόλο στον περιορισμό μιας πυρκαγιάς, όμως η πρόληψη, που είναι σωτήρια για τα δάση, είναι στα χέρια μας.
Και να καεί μια περιοχή, πάντα μπορεί να γίνει αναδάσωση.
Λάθος! Για τεχνικούς, επιστημονικούς ή οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να αναδασωθούν όλες οι περιοχές. Εξάλλου, η αναδάσωση είναι πρακτική αποκατάστασης και όχι πρόληψης.
Η φύση αργά ή γρήγορα θα επουλώσει τις πληγές της.
Οι επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, η βόσκηση στα καμένα και η διάβρωση, εμποδίζουν τη μεσογειακή φύση να αναγεννηθεί φυσικά και υπάρχει κίνδυνος ερημοποίησης.

Η φωτιά σε αφορά - Εκστρατεία του WWF Ελλάς σε Αχαΐα και Κεφαλλονιά

Τα επικοινωνιακά υλικά που για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών που έχουν αναρτηθεί στη σελίδα παρήχθησαν στο πλαίσιο της εκστρατείας του WWF Ελλάς με τίτλο «Η φωτιά σε αφορά», η οποία υλοποιήθηκε το 2018 στην Αχαΐα και την Κεφαλονιά, δυο περιοχές που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από τις δασικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, με στόχο την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουμε όλοι μας στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Διαδραστικά εργαστήρια

Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Η φωτιά σε αφορά» υλοποιήθηκαν διαδραστικά εργαστήρια σε εκπαιδευτικούς και σε στελέχη δημοσίων φορέων και εθελοντικών ομάδων. Πιο συγκεκριμένα, διοργανώθηκαν πέντε εργαστήρια κατάρτισης εκπαιδευτικών σχετικά με το θέμα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, ενώ παράλληλα το WWF Ελλάς σε συνεργασία με τη θεατροπαιδαγωγική ομάδα ΠΑιΘέΑ, προχώρησε στη δημιουργία ειδικού εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου στην Αχαΐα και την Κεφαλονιά. Μέσω του υλικού και με τη βοήθεια των δασκάλων τους οι μαθητές καλούνται να ερευνήσουν τα αίτια των δασικών πυρκαγιών και τις λύσεις του προβλήματος με απώτερο στόχο να γίνουν και οι ίδιοι πολλαπλασιαστές του μηνύματος για τη σωτηρία των δασών μας.

Επιπλέον, το WWF Ελλάς υλοποίησε διαδραστικά εργαστήρια στους δήμους Κεφαλονιάς, Πατρέων, Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας, Αιγίου και Καλαβρύτων, με θέμα την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, στα οποία συμμετείχαν πάνω από 120 εκπρόσωποι των αρμόδιων δημοσίων φορέων αλλά και εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων αναλύθηκαν οι κυριότερες αρχές πρόληψης των δασικών πυρκαγιών αλλά και οι προϋποθέσεις για τη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, ενώ αναπτύχθηκαν ιδέες και προτάσεις για τη σύνταξη τοπικών σχεδίων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας.

«Η φωτιά σε αφορά»: Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία

Η εκστρατεία υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και της ναυτιλιακής εταιρείας Andriaki Shipping που είχε υποστηρίξει δράσεις για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην Άνδρο και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019. Άμεσοι συνεργάτες του WWF Ελλάς σε αυτή την προσπάθεια ήταν η Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ,  η Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης Διάσωσης Βραχναιίκων (ΕΟΠΥΔ) και η Εθελοντική Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος Πυλάρου. Παράλληλα, κρατικοί φορείς σε Αχαΐα και Κεφαλονιά που είναι αρμόδιοι για τις δασικές πυρκαγιές συνέβαλαν σημαντικά στη βέλτιστη υλοποίηση της εκστρατείας και την περαιτέρω διάδοση των μηνυμάτων της.

Το έργο «Η φωτιά δεν παίζει, μην παίζεις με το μέλλον του τόπου σου. Τοπική εκστρατεία ευαισθητοποίησης και εμπλοκής του κοινού και ειδικών ομάδων πληθυσμού για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών» χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις», Άξονας «Δράσεις Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος», Μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», Υπομέτρο A.2.5. «Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών ή δράσεων για την προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη των δασών, καθώς επίσης και την πρόληψη δασικών πυρκαγιών». Προϋπολογισμός 50.000 ευρώ. Δικαιούχος: WWF Ελλάς.

Συμμαχία για τις πυρκαγιές στην Κεφαλονιά


Συμμαχία για τις πυρκαγιές στην Αχαΐα