ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Μεσόγειος: μια κλειστή θάλασσα με μεγάλους θησαυρούς αλλά και έντονες απειλές. Τα μεσογειακά γραφεία του WWF ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία του κοινού μας σπιτιού.

Ως δυναμικό μέλος του διεθνούς δικτύου του WWF, έχουμε αναλάβει τον συντονισμό της θαλάσσιας μεσογειακής πρωτοβουλίας (Marine Mediterranean Initiative). Η πρωτοβουλία φέρνει ακόμα πιο κοντά όλες τις οργανώσεις του WWF στη Μεσόγειο, μαζί και το γραφείο ευρωπαϊκής πολιτικής WWF EU.

Καθώς η θάλασσα δεν γνωρίζει σύνορα, η μεσογειακή πρωτοβουλία επικεντρώνει την προσοχή του WWF στα κοινά προβλήματα και δίνει λύσεις σε πιέσεις που επηρεάζουν ολόκληρη τη θάλασσα της μεσογειακής λεκάνης: αλιεία, προστασία πυρήνων βιοποικιλότητας και σημαντικών ειδών, κίνηση δεξαμενοπλοίων, εξορύξεις υδρογονανθράκων, τουρισμός. Τελικό ζητούμενο: η ανάπτυξη μιας υγιούς και πραγματικά βιώσιμης οικονομίας, που θα κρατήσει ζωντανή τη θάλασσα και τις ακτές για όλες τις επόμενες γενιές.

«Η θαλάσσια Μεσογειακή Πρωτοβουλία του WWF είναι μία συντονισμένη προσπάθεια συνεργασίας όλων των γραφείων του WWF που έχουν στο επίκεντρο της δράσης τους την κοινή μας θάλασσα. Το όραμά μας είναι να δουλέψουμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς, ώστε να κάνουμε πραγματικότητα τις απαραίτητες αλλαγές για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των πολύτιμων οικοσυστημάτων της Μεσογείου. Μαζί για μια ζωντανή Μεσόγειο!»

Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς – Πρόεδρος της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας

Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές

Δουλεύουμε σε πολλές προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου, με στόχο τη διάσωση σημαντικών ειδών, οικοτόπων αλλά και τη στήριξη των εισοδημάτων των τοπικών κοινωνιών.

Θαλάσσιες χελώνες

Στην Ελλάδα και την Τουρκία προστατεύουμε κρίσιμες παραλίες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, ενώ στην Ιταλία λειτουργεί κέντρο πρώτων βοηθειών και αποκατάστασης για χελώνες που έχουν χτυπηθεί ή μπλεχτεί σε δίχτυα κατά λάθος.

Βιώσιμη αλιεία

Εργαζόμαστε μαζί με ψαράδες, επιστήμονες, κρατικούς φορείς και επιχειρήσεις ώστε να δώσουμε ανάσα ζωής στην αλιεία, με παράλληλη προστασία της θαλάσσιας ζωής. Στην Ισπανία, στην Ελλάδα, την Τυνησία και την Ιταλία, χτίζουμε συνεργασίες και κάνουμε βήματα για μια αλιεία με σεβασμό στο περιβάλλον και στο μέλλον.