"Μας ενημέρωσαν κάτοικοι του χωριού ότι παιδιά που έπαιζαν έξω είδαν ένα μεγάλο αρπακτικό πουλί να πέφτει μες στο χωριό ενώ πετούσε".


Ενώ μόλις πριν λίγες μέρες τα σχολεία του Έβρου και της Ροδόπης που έχουν υιοθετήσει τον Ασπροπάρη διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στις φόλες, σήμερα μετράμε νέα θύματα. Η Έλα, περιβαλλοντολόγος του WWF στη Δαδιά, μας γράφει από το πεδίο:

φωτογραφία: Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς φωτογραφία: Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς



"Με 2 υπαλλήλους του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς πήγαμε να διερευνήσουμε στην Άνω Βυρσίνη, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με Βουλγαρία. Ήταν ένα Όρνιο με συμπτώματα δηλητηρίασης. Το Σάββατο το πρωί το πήγαμε στην κτηνίατρο, αλλά δυστυχώς ήταν αδύνατο να σωθεί.

IMG_3926_small φωτογραφία: Φορέας διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς



Την Κυριακή μας ενημέρωσαν για ακόμα ένα Όρνιο, αυτήν την φορά έξω από το χωριό. Επιστρέψαμε με το Φορέα Διαχείρισης για το πουλί, αλλά και για να προσπαθήσουμε να ‘διαβάσουμε’ από τις κινήσεις των πουλιών πού ακριβώς βρίσκεται το δηλητηριασμένο δόλωμα (η περιοχή είναι τεράστια κι αδύνατο να το βρούμε αλλιώς!). Ταυτόχρονα στην βουλγαρική πλευρά έκαναν έρευνα τα παιδιά από την BSPB (Βουλγαρική Ορνιθολογική). Δυστυχώς παρακολουθώντας την περιοχή σχεδόν όλη τη μέρα, δεν καταφέραμε να βρούμε την πηγή της δηλητηρίασης. Αύριο μαζί με το προσωπικό του Φορέα, τους δικούς μας εθελοντές και εννοείται με τον Κίκο θα κάνουμε την τελευταία προσπάθεια.» (περισσότερα για τον Κίκο)

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους της Άνω Βυρσίνης για την έγκαιρη ενημέρωση και την ένθερμη συμμετοχή τους.

elakret

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του προγράμματος LIFE10 NAT/BG/000152, με τίτλο “Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και την Ελλάδα το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία των: Ορνιθολογική Εταιρεία της Βουλγαρίας (Bulgarian Society for the Protection of Birds–BSPB), Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς και Ορνιθολογική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας (Royal Society for the Protection of Birds–RSPB). Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.



Σχόλια