ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ - ΚΛΙΜΑ/ΕΝΕΡΓΕΙΑ

H Ώρα της Γης

Φέτος η Ώρα της Γης (Σάββατο 28 Μαρτίου) είναι φορτισμένη με μια ιδιαίτερη σημασία. Με την Αυστραλία (από όπου ξεκίνησε η Ώρα της Γης) στις φλόγες και την Κλιματική Κρίση σε πλήρη εξέλιξη, αλλά και με τους παγκόσμιους ηγέτες να βραδυπορούν, η Ώρα της Γης οφείλει να είναι ένα σημαντικό κάλεσμα σε δράση. Καλούμε τους πολίτες να ενώσουν τη φωνή τους στο μήνυμα είναι «Η φύση μετράει» για τη λήψη δραστικών μέτρων, από τους παγκόσμιους ηγέτες, για την προστασία της φύσης.

Καλέστε τους μαθητές με τις οικογένειές τους να ενώσουν τη φωνή τους στην πλατφόρμα «Voice for the Planet» για μια αποτελεσματική συμφωνία για την προστασία της φύσης. Δώστε το καλό παράδειγμα εσείς και οι συνάδελφοί σας!

Καλέστε τους μαθητές να τραβήξουν ένα σύντομο βίντεο μέγιστης διάρκειας 40’’ ( - με οποιοδήποτε ευφάνταστο τρόπο εξασφαλίζει τις προδιαγραφές ιδιωτικότητας και ασφάλειας των παιδιών- τραβηγμένο με κινητό ή τάμπλετ στην καλύτερη δυνατή ποιότητα, σε οριζόντια θέση (landscape προσανατολισμός), στο οποίο θα δηλώνουν «Η φύση μετράει για μένα επειδή...». Μπορείτε να δείτε κάποια παραδείγματα εδώ. Το σημαντικό σε αυτό το βίντεο θα είναι η φαντασία των παιδιών και η δική τους άποψη για το τι είναι αυτό που μας προσφέρει τελικά η φύση και γιατί πρέπει να την προστατέψουμε. Επίσης, θα μπορούν αντί για ατομικά να τραβήξουν και ομαδικά βίντεο. Τα βίντεο θα πρέπει μετά να σταλούν στο WWF, μέσω wetransfer, στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Αξιοποιήστε τα επιστολόχαρτα του κοάλα και της πολικής αρκούδας για να οργανώσετε μία σύντομη αλληλογραφία ανάμεσα σε δυο τάξεις του σχολείου σας. Στόχος είναι η κατανόηση της σύνδεσης ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή, αφενός, και την απώλεια βιοποικιλότητας, αφετέρου. Συγκεκριμένα εστιάζουμε στο παράδειγμα των δασικών πυρκαγιών στην Αυστραλία και την απώλεια εκατομμυρίων ειδών πανίδας, με εμβληματικό το κοάλα. Η τάξη που αναλαμβάνει τον ρόλο του κοάλα γράφει δυο λόγια στην πολική αρκούδα αναπτύσσοντας το πρόβλημα της απώλειας του βιοτόπου του. Η τάξη που αναλαμβάνει τον ρόλο της πολικής αρκούδας, που υποτίθεται ότι είναι πιο έμπειρη στην κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της στο δικό της βιότοπο (το λιώσιμο των πάγων) εξηγεί στο κοάλα το πρόβλημα. Εξηγεί και πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη ευνοεί τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Ενθαρρύνετε τους μαθητές σας να κάνουν έρευνα στο διαδίκτυο για τα παραπάνω θέματα.

Επιδαπέδιο παιχνίδι: Οικολογικό 24ωρο

Ο πλανήτης κινδυνεύει. Αναρωτιέσαι τι πρέπει να κάνεις για να τον προστατέψεις; Στο παιχνίδι αυτό οι παίκτες καλούνται να συμπεριφερθούν οικολογικά και να ερμηνεύσουν ή και να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Στόχος της δραστηριότητας είναι να αξιολογήσουν το καθημερινό τους οικολογικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και τις αντίστοιχες συνέπειές του, μέσα από ένα διασκεδαστικό τρόπο. Οι συμμετέχοντες θα θέσουν ημερήσιους στόχους, θα αναγνωρίσουν πού σπαταλούν ή εξοικονομούν ενέργεια, νερό και πρώτες ύλες. Πότε παράγουν περισσότερα ή λιγότερα σκουπίδια και ρύπανση.
Το παιχνίδι παίζεται από 4 παίκτες ή 4 ομάδες παικτών και αφορά μαθητές από 6 ετών και πάνω. Μπορείτε να τυπώσετε σε μεγάλο χαρτόνι το «ταμπλό» του παιχνιδιού ή αν θέλετε να δανειστείτε το επιδαπέδιο θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας για να περάσετε να το παραλάβετε από τα γραφεία του WWF Ελλάς στην Αθήνα. Το επιδαπέδιο αποτελει μεταφορά του αντίστοιχου επιτραπέζιου παιχνιδιού που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Η οικολογία στο μαγνητικό τραπέζι», εκδόσεις Καστανιώτη.

Το ταξίδι στην πόλη του μέλλοντος…

Στόχος του εκπαιδευτικού εργαστηρίου, το οποίο διαρκεί 90’ και απευθύνεται σε μαθητές και παιδιά όλων των ηλικιών, είναι να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να παίξουν, να μάθουν, να προβληματιστούν και να βρούνε λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον.  Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τελικά τις επιθυμίες από τις ανάγκες μας; Γιατί όσο κι αν η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις, αν δεν μειώσουμε, ως ανθρωπότητα, τις καταναλωτικές μας ανάγκες, ο πλανήτης δεν τα βγάζει πέρα.Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη της εταιρείας FRIGOGLASS, επαναλαμβάνεται για ακόμη μια χρονιά στα σχολεία!
Περιγραφή προγράμματος
Παρουσίαση powerpoint
Συνοδευτικό κείμενο παρουσίασης
Οδηγίες για παιδιά 8-11 ετών
Οδηγίες για παιδιά άνω των 11 ετών
Κάρτες συσκευών για παιδιά 8-11 ετών
Κάρτες συσκευών για παιδιά άνω των 11 ετών
Αλυσίδα ενέργειας

ECO2nomy: Ένα παιχνίδι για τον πλανήτη και την τσέπη μας!

Τι σχέση μπορεί να έχει το φαινόμενο του θερμοκηπίου με την…τσέπη μας; Κι όμως με αυτό το πολύ απλό παιχνίδι οι μαθητές σας θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν μαθαίνοντας ότι εξοικονομώντας ενέργεια εξοικονομούμε και χρήματα. Θα χωριστούν σε δύο ομάδες: τους καταναλωτές και τους τραπεζίτες και οι πρώτοι θα κληθούν να "πρασινίσουν" έναν συμβολικό πλανήτη/δέντρο με τις πράξεις τους, ενώ οι δεύτεροι θα τους ανταμοίβουν για αυτές. Τα ποσά που αντιπροσωπεύουν το ετήσιο κέρδος από τις συγκεκριμένες πράξεις είναι πραγματικά και μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά και εδώ.

Bingo για το κλίμα!

Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα για την Κλιματική Αλλαγή ή βοηθήστε τους μαθητές σας να ανακεφαλαιώσουν τις γνώσεις τους για το θέμα με ένα παιχνίδι! Μοιράστε το φύλλο εργασίας και ζητήστε τους να λάβουν απαντήσεις, για την κάθε ερώτηση, από κάποιον άλλον συμμαθητή τους. Ο πρώτος που συμπληρώνει σωστά τις απαντήσεις φωνάζει bingo και κερδίζει!

Επιδαπέδιο παιχνίδι για την κλιματική αλλαγή

Θέλετε οι μαθητές σας να μάθουν κάποιες βασικές έννοιες για την κλιματική αλλαγή, χωρίς να κλειστείτε σε μια τάξη και μάλιστα με τρόπο ευχάριστο και σύντομο; Θέλετε να αξιολογήσετε τι συγκράτησαν από το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που κάνατε όλο τον χρόνο; Παίξτε λοιπόν μαζί με το WWF ταμπού, παντομίμα, ζωγραφομαχίες και πολλά άλλα σε ένα παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους. Καλή ζαριά!
Οδηγίες Παιχνιδιού

CD-ROM Το Κλίμα Είναι στο Χέρι σου

Το WWF Ελλάς δημιούργησε ένα CD-ROM που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και παρουσιάζει με τρόπο εύληπτο, πρωτότυπο και περιεκτικό, το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, την επιστημονική του διάσταση, τις συνέπειες, τις αιτίες και τις λύσεις, ενώ παροτρύνει μαθητές και εκπαιδευτικούς να αλλάξουν συνήθειες για να προστατεύσουν το κλίμα του πλανήτη. Το CD-ROM είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχει διανεμηθεί στους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, από όπου μπορούν να το παραλαμβάνουν οι διευθυντές ή οι αρμόδιοι για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση του κάθε σχολείου. Έχει διανεμηθεί επίσης σε όλα τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Κύριος χορηγός του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ενώ με χορηγίες συνέβαλαν επίσης το Ίδρυμα Σταματίου-Δεκόζη-Βούρου και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ.Κωστόπουλου.

Κλιματικές Αλλαγές, Κατανάλωση και Αειφορία

Αυτοτελείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες για όσους από εσάς δεν μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο για να κάνουν ένα πλήρες πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Οι δραστηριότητες αυτές έχουν μεταφραστεί από τις αντίστοιχες του WWF UK.
Πηγαίνοντας με τα πόδια στο σχολείο (για παιδιά 5-16 ετών)
Οικολογικό αποτύπωμα (για παιδιά 8-13 ετών)
Οράματα για το μέλλον (για παιδιά 8-13 ετών)
Η ιστορία ενός t-shirt (για παιδιά 8-13 ετών)
Ποιος αποφασίζει για σένα (για παιδιά 8-13 ετών)
Πάρε θέση (για παιδιά 8-13 ετών)
Κλιματική αλλαγή: προβλήματα & λύσεις (για παιδιά 7-9 ετών)
Κλιματική αλλαγή: προβλήματα & λύσεις (για παιδιά 9-16 ετών)
Κλιματική αλλαγή: χάρτης ιδεών (για παιδιά 7-16 ετών)
Κλιματική αλλαγή: φώτα, κάμερα, πάμε! (για παιδιά 7-11 ετών)
Κλιματική αλλαγή: φώτα, κάμερα, πάμε! (για παιδιά 12-16 ετών)
Παγκόσμια διάσταση (για παιδιά 7-14 ετών)
Προστατεύοντας το περιβάλλον (για παιδιά 11-14 ετών)
Τοπική ευημερία (για παιδιά 7-14 ετών)

Σχολεία για το Κλίμα

Θέλετε να οργανώσετε στην τάξη σας μία έρευνα για τις αιτίες της αλλαγής του κλίματος και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε ελαχιστοποιήσουμε τη συμβολή μας σε αυτή, εξοικονομώντας ενέργεια; Πάρτε μέρος στο πρόγραμμα του WWF Ελλάς Σχολεία για το Κλίμα και ενημερώστε μας για τις αλλαγές στις οποίες έχετε προβεί. Μπορείτε να διευρύνετε τη δράση σας κινητοποιώντας όλο το σχολείο να κάνει το ίδιο.
Περιγραφή του προγράμματος Σχολεία για το Κλίμα βήμα-βήμα
Κάρτα Ομάδας Θέρμανση
Κάρτα Ομάδας Φωτισμός
Κάρτα Ομάδας Ηλεκτρικές συσκευές
Kάρτα Ομάδας Σκουπίδια
Κάρτα Ομάδας Φαγητό
Κάρτα Ομάδας Μεταφορές
Κάρτα Ελέγχου Θέρμανσης
Κάρτα Ελέγχου Φωτισμού
Κάρτα Ελέγχου Ηλεκτρικών Συσκευών
Κάρτα Ελέγχου Σκουπιδιών
Κάρτα Ελέγχου Φαγητού
Κάρτα Ελέγχου Μεταφορών
Κάρτα Ιδεών για τη Θέρμανση
Κάρτα Ιδεών για το Φωτισμό
Κάρτα Ιδεών για τις Ηλεκτρικές Συσκευές
Κάρτα Ιδεών για τα Σκουπίδια
Κάρτα Ιδεών για το Φαγητό
Κάρτα Ιδεών για τις Μεταφορές
Κάρτα ιδεών για όλες τις ομάδες
10+1 ενέργειες και επιλογές για τη μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος
Σχετικές ιστοσελίδες

Κλιματικό Χάος

Επιλέξετε αυτό το σύντομο και περιεκτικό εκπαιδευτικό υλικό για να δουλέψετε στην τάξη σας τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να περιορίσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα, την κυριότερη αιτία δημιουργίας του κλιματικού χάους!

Ένα παραμύθι για την ηλιακή ενέργεια

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, και μάλιστα η ηλιακή ενέργεια, διεισδύει, ευτυχώς, όλο και περισσότερο στη χώρα μας. Μπορούμε να δείξουμε παιχνίδια που λειτουργούν με φωτοβολταϊκά στα μικρά παιδιά για να εισάγουμε το θέμα της ηλιακής ενέργειας. Πώς να εξηγήσουμε όμως τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική; Πως τελικά ανάβει η λάμπα από το φωτοβολταϊκό; Ο Ηλεκτρονιούλης και ο Φωτονιούλης αναλαμβάνουν τη δύσκολη δουλειά! Εσείς εξασκήστε τη φωνή σας και τις αφηγηματικές σας ικανότητες! Κάντε κλικ στο παραμύθι που έγραψε ο εθελοντής μας Γιώργος Τσακίρης.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Ενέργεια και τις Κλιματικές Αλλαγές

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο

Το υλικό «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο» εκδόθηκε το 1995 από το WWF και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα υλικά που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα και επηρέασε ουσιαστικά την πορεία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Δώδεκα χρόνια μετά το υλικό επικαιροποιήθηκε και η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει πλέον σύγχρονη περιβαλλοντική πληροφορία. Τα ζητήματα που εξετάζονται είναι: Έδαφος, Κλιματική Αλλαγή, Νερό, Θάλασσα, Δάσος, Αγροοικοσυστήματα, Αέρας, Βιοποικιλότητα. Το υλικό περιλαμβάνει ενημερωτικά κείμενα για τον εκπαιδευτικό και 150 παιδαγωγικές δραστηριότητες.


Aνακοίνωση του WWF ελλάς στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Π.E.EK.ΠΕ "Προς την Αειφόρο Ανάπτυξη Φυσικοί Πόροι, Κοινωνία, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση", Ναύπλιο, 12-14 Δεκεμβρίου 2008:: "Εκπαίδευση για την Αειφορία και το Περιβάλλον: Το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό του WWF Ελλάς για την Κλιματική Αλλαγή Το Κλίμα είναι στο Χέρι σου".