ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ - ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ

"Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου": Ένας μαθητικός διαγωνισμός παραμυθιού και βίντεο για τα σχολεία της Λέσβου και της Πάρου

Το WWF Ελλάς μόλις ολοκλήρωσε ένα ταξίδι δημιουργίας για τους υγρότοπους του νησιού με τα σχολεία της Πάρου και της Λέσβου. Στόχος του διαγωνισμού ήταν οι μαθητές να ανακαλύψουν τους υγρότοπους του νησιού, να εκτιμήσουν την αξία τους (οικολογική, οικονομική, κοινωνική), να τους απολαύσουν, να τους ερευνήσουν, να αντιληφθούν τις απειλές και την ανάγκη προστασίαςτους και να δημιουργήσουν τη δική τους αφήγηση για τους υγροτόπους. Επιστέγασμα της έρευνάς είναι τα παραμύθια και τα βίντεο που θα απολαύσετε εδώ.

Τα βραβεία για το παραμύθι
1ο Βραβείο Νηπιαγωγείου: στο Νηπιαγωγείο Παμφίλων Λέσβου για το "Ο κάβουρας Αλέξανδρος στη WWF", εκπαιδευτικός Τσάτσου Αναστασία.
2ο Βραβείο Νηπιαγωγείου: στο Νηπιαγωγείο Χαλικων Λέσβου για το παραμύθι "Στην άκρη, στο ποτάμι", εκπαιδευτικός Ρέππα Ευαγγελία.
3ο Βραβείο Νηπιαγωγείου: στο 4ο Νηπιαγωγείο Παροικιάς για το παραμύθι "Η λουλουδένια και η Σκουπιδομάγισσα", εκπαιδευτικοί Δουλφή Μαρία, Τσόπα Δήμητρα.

1ο Βραβείο Δημοτικού: στην Βιργιάννα Χατζηκαμάτσου από το Δημοτικό Σχολείο Παπάδου Λέσβου για το "Ο υγρότοπος σώθηκε", εκπαιδευτικός Καλλιγαρίδης Κώστας.
2ο Βραβείο Δημοτικού: στους Στέλιο Σαμαλτάνη και Παναγιώτη Τσώλη από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικιάς για το παραμύθι "Ο Γ παγκόσμιος πόλεμος", εκπαιδευτικός Μιχαήλ Φωτεινή.
3ο Βραβείο Δημοτικού: στην Ειρήνη Ψωμά από το Δημοτικό Σχολείο Μανταμάδου Λέσβου για το παραμύθι "Ένας μεγάλος κίνδυνος στον υγρότοπο", εκπαιδευτικός Βασιλική Παπάλα.

Τα βραβεία για το video
1ο Βραβείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: στους Βαθροκοκοίλη Ειρήνη, Ζουμή Κωνσταντίνα, Μακρυδάκη Δημήτρη, Μαλατέστα Πολίνα, Μπαρμπαρή Στέλιο, Μπιζά Μαρουλία από το Γυμνάσιο Πάρου για το "Βαλτο-σκουπιδο-υγρό-τοπος", εκπαιδευτικός: Μπίζα Γαρυφαλλιά.
1ο Βραβείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: στους Αλιφιέρη Δέσποινα, Βεντούρη Τάνια, Βιώνη Λώρα, Γκίκα Ζαχαρούλα, Δαφερέρα Νικόλα, Δούζα Βιολέτα, Ιωσηφίδου Ιωάννα, Κοκίτσι Νικόλας, Ματσάνοβα Τουμαρίς, Σκιαδά Διονύση από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικιάς Πάρου για την "Ταινία Β", εκπαιδευτικοί: Αντωνοπούλου Σοφία, Βλαχάβα Γιούλη.
2ο Βραβείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: στους Αθάνατο Αρίων, Βύρα Αγγελική, Κωστελλενου Χριστίνα, Μαραγκέλλη Παναγιώτα, Μαργκιοκαι Τζέσικα, Παπάζογλου Βασιλεία, Πέτρου Ευρυδίκη, Πολύζου Ιγνατία, Πονηρό Φώτη, Σαχίνι Λορένα, Σκούντα Βασιλεία, Τσαραμυρση Μαρίλια, Τσομπάνι Ερμή, Φαμπιάτου Μαρία, Φραγκη Γιώργο από το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής Λέσβου για την ταινία "Ο υδροβιότοπος της Καλλονής", εκπαιδευτικοί: Σπανέλλη Μαρίνα, Τεγκελίδου Ιωάννα.
3ο Βραβείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: στις Αβραμέλου, Ελένη, Καφετζή Σταυρούλα, Καβρουματζή Ελένη από το Δημοτικό Σχολείο Μεσοτόπου Λέσβου για την ταινία "Η ζωή στην φύση", εκπαιδευτικός: Καραμιχάλη Όλγα.

Εδώ μπορείτε να δειτε αναλυτικά όλες τις συμμετοχές στον διαγωνισμό, ανά σχολείο.

Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς τους και δεν επιτρέπεται η έκδοσή ή η δημοσίευσή χωρίς την άδεια τους.

Το πρόγραμμα "Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου: Μαθητικός διαγωνισμός για τα σχολεία της Πάρου και της Λέσβου" υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος "Αποστολή Νερό".

Εδώ θα βρείτε και το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό για τον διαγωνισμό:
Παρουσίαση για τους υγρότοπους της Πάρου
Συνοδευτικό κείμενο διαφανειών για την παρουσίαση της Πάρου
Παρουσίαση για τους υγρότοπους της Λέσβου
Συνοδευτικό κείμενο διαφανειών για την παρουσίαση της Λέσβου
Περπατώντας σε έναν υγρότοπο: Σκέψεις και ερωτήματα
Το παραμύθι και η δημιουργική γραφή στο σχολείο: Πως θα γράψουν τα παιδιά τις ιστορίες τους
Μια πρώτη προσέγγιση για τον διαγωνισμό βίντεο/φωτοαφήγησης: Το κάδρο και τα είδη των κάδρων

"Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου": Ένας μαθητικός διαγωνισμός παραμυθιού και βίντεο για τα σχολεία της Κρήτης

Απολαύστε τα παραμύθια και τα βίντεο που δημιούργησαν τα σχολεία της Κρήτης τη σχολική χρονιά 2012-2013:

Τα βραβεία για το παραμύθι
1ο Βραβείο: στο ολοήμερο τμήμα του 1ου Νηπιαγωγείο Μουρνιών για το "Ο Τηλέμαχος και ο δράκος που έγινε βράχος", εκπαιδευτικός Ελπίδα Βαρβαντάκη.
2ο Βραβείο: στον Γιάννη Μεσανάκη από τη Γ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ανάληψης Χερσονήσου για "Το κάστρο του ερωδιού", εκπαιδευτικός Άννα Καψάλη.
3ο Βραβείο: στον Ηλία Πολίτη από το Β1 του 41ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου για το παραμύθι "Ο Αλμυρός", εκπαιδευτικός Βάλια Τσαγκαράκη.
Έπαινος στο 4ο Νηπιαγωγείο Μουρνιών, για τα παραμύθια "Μια μέρα μαγική στο Μορώνη" και "ο Κουαξοπηδηχτούλης", εκπαιδευτικοί: Νικολουδάκη Αθηνά & Γεράλη Παναγιώτα.
Έπαινος στο Παιδικό χαμόγελο για την ιστορία "Περιπέτειες στη λίμνη Κουρνά", εκπαιδευτικός: Αλέκος Πανταζής.
Έπαινος στο ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου για "Το Πνεύμα του ποταμού", εκπαιδευτικός: Γιώργος Μαυροειδής.
Εύφημος μνεία στην Ευαγγελία Φραγκάκη και τη Μαίρη Αμπντελ Μεσίχ από το Ε3 του 2ο Δ.Σ. Ρεθύμνου, για "Το ταξίδι μου", εμψυχώτρια η φοιτήτρια απιδαγωγικού Ρεθύμνου Φρόσω Βεργεράκη.
Εύφημος μνεία στο Ζάννειο Νηπιαγωγείο για το "Η φύση λέει στους τέλειους ήρωες το μυστικό του Αλμυρού", εκπαιδευτικοί Ελένη Λευκαδίτη, Μαρία Αρβανίτη και Στέλλα Μουλακάκη.
Εύφημος μνεία στο 1ο Δημοτικό Αρκαλοχωρίου για "Τα Παπάκια που πάνε στην ποταμιά", εκπαιδευτικοί Αργυρώ Λυραράκη, Ελευθερία Κουτσάκη.

Τα βραβεία για το video
1ο Βραβείο: στις Βαλεντίνα Λεσάι, Ιωάννα Μανουσέλη , Μαρία Μπουσκιόκαη, Εμμανουέλα Χατζάκη από το Γυμνάσιο Μελεσών για το "Παρα Πέντε", εκπαιδευτικός: Αποστολάκη Έρη.
2ο Βραβείο: στις Θεοδωράκη Ελένη, Καρπούζη Σάρρα Μαρία, Σαριδάκη Νίκη, Στυλιανάκη Έλενα από το 5ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου για την "Κατάρα του ψαριού", εκπαιδευτικός: Τσουτσουδάκης Αστρινός.
3ο Βραβείο: στους Μιχελάκη Μαριάννα, Πυτικάκη Ιωάννα , Κατσοπρινάκη Εύα , Σταυρουλάκη Λευτέρη, Κασσαβατέκη Φανούρη , Καρτσώνη Νίκο από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχανών για το "Νεράιδες σε Κρίση", εκπαιδευτικός: Κανδυλα Ολυμπία.
Έπαινος στους Αλεβιζάκη Μαρία, Αντωνακάκη Δοξούλα, Γουρλεμάκη Γιάννη, Πετράκη Φραγκίσκο και Δραμουντάνη Γιώργο από το 1ο ΕΠΑΛ Μοιρών για το "Ο καθρέφτης της ζωής", εκπαιδευτικοί: Πετράκη Στέλλα και Πλασταρα Κατερίνα.
Έπαινος στους Δέσποινα Ματζίρη, Θεοδώρα Καταντωνάκη, Ειρήνη Λαουμτζή , Κωνσταντίνο Βασιλάκη από το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου για το "Όταν γνώρισα το φαράγγι", εκπαιδευτικός: Λεμονά Ευφροσύνη.
Έπαινος συνολικά στο 16ο Ολοήμερο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Χανίων για τις ταινίες "Υγροβιότοποι Χανίων", "Ταξιδιώτες", "Αγυια" και "Μια άλλη άποψη", εκπαιδευτικοί: Αντελίνα Σέμα Γκιόκα, Μιχαλοπούλου Αφροδίτη.
Εύφημος μνεία στο Γυμνάσιο Μελεσών για το Τρίπτυχο: "Σχεδιάζοντας, Βουτιά στη Ζωή, Χωρίς τέλος", εκπαιδευτικός: Αποστολάκη Έρη.
Εύφημος μνεία στους Χριστοδουλάκη Μαρία, Μπριλλάκης Αντώνης, Λιγοψυχάκη Κυριακή, Σοιλεντάκη Ευα από Γυμνάσιο Πλατανιάς για το "Γαλάζιο Όνειρο", εκπαιδευτικός: Λιτσάκη Μαριέττα.
Και τέλος εύφημος μνεία στους Γιάννη, Ηλία, Παναγιώτα, Αριστέα, Ζαχαρία, Νικολέτα, Άγγελο από το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη για το "Αποσελέμης: Μια ιστορία υιοθεσίας" που συμμετείχε εκτός συναγωνισμού, εμψυχώτρια: Κολοκα Καρολίνα.

Το πρόγραμμα "Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου: Μαθητικός διαγωνισμός για τα σχολεία της Κρήτης" υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος "Αποστολή Νερό".

Συμμετοχές
Εδώ μπορείτε να δειτε αναλυτικά όλες τις συμμετοχές στον διαγωνισμό, ανά σχολείο.

Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς τους και δεν επιτρέπεται η έκδοσή ή η δημοσίευσή χωρίς την άδεια τους.

Εδώ θα βρείτε και το εκπαιδευτικό υλικό που συνόδευσε τον διαγωνισμό:
Παρουσίαση για τους υγρότοπους της Κρήτης
Συνοδευτικό κείμενο διαφανειών
Περπατώντας σε έναν υγρότοπο: Σκέψεις και ερωτήματα
Το παραμύθι και η δημιουργική γραφή στο σχολείο: Πως θα γράψουν τα παιδιά τις ιστορίες τους
Μια πρώτη προσέγγιση για τον διαγωνισμό βίντεο/φωτοαφήγησης: Το κάδρο και τα είδη των κάδρων

Περιγραφή Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για υγροτόπους

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τους υγροτόπους: Ιδέες για δραστηριότητες με τους μαθητές
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τους υγροτόπους: Συνοδευτικές σημειώσεις εκπ. προγράμματος

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο

Το υλικό "Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο" εκδόθηκε το 1995 από το WWF και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα υλικά που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα και επηρέασε ουσιαστικά την πορεία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Δώδεκα χρόνια μετά το υλικό επικαιροποιήθηκε και η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει πλέον σύγχρονη περιβαλλοντική πληροφορία. Τα ζητήματα που εξετάζονται είναι: Έδαφος, Νερό, Υγρότοποι, Θάλασσα, Δάσος, Αγροοικοσυστήματα, Αέρας, Βιοποικιλότητα. Το υλικό περιλαμβάνει ενημερωτικά κείμενα για τον εκπαιδευτικό και 150 παιδαγωγικές δραστηριότητες.

Προγράμματα για νηπιαγωγείο

Από που είσαι ποταμάκι; Ο κύκλος του νερού