ΚΑΛΕΣΕ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Yπάρχουν πολλοί και δυναμικοί άνθρωποι που ξεχωρίζουν και δίνουν τον παλμό για μια ουσιαστική αλλαγή στη στάση ζωής. Eίμαστε περήφανοι να έχουμε κοντά μας τέτοιους ανθρώπους οι οποίοι αποτελούν την εθελοντική Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών του WWF Ελλάς.

Στα δέκα χρόνια λειτουργίας της, η Νομική Ομάδα έχει ανταποκριθεί σε περισσότερες από 700 υποθέσεις.

© Γ. Βελλίδης / WWF Ελλάς

Ποια είναι η Νομική Ομάδα

Η εθελοντική Νομική Ομάδα εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2002, σε μια προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε στις αμέτρητες εκκλήσεις πολιτών από κάθε γωνιά της Ελλάδας για βοήθεια στον δικό τους αγώνα για αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Εθελοντές δικηγόροι, περιβαλλοντολόγοι, χωροτάκτες-πολεοδόμοι και μηχανικοί συμμετέχουν στην ομάδα και δίνουν πολύτιμη γνώση και υποστήριξη σε τοπικές πρωτοβουλίες και πολίτες.

Ρόλος της είναι να εξηγήσει το νομικό πλαίσιο και τις εναλλακτικές λύσεις, να διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στις απαραίτητες πληροφορίες, να προτείνει πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης, και να συμπαρασταθεί στους καταγγέλλοντες. Η νομική ομάδα δεν υποκαθιστά τη δράση των πολιτών αλλά τη στηρίζει.

Κάποια από τα εργαλεία της νομικής ομάδας...

© Γ. Βελλίδης / WWF Ελλάς

Στα δέκα χρόνια λειτουργίας της, η Νομική Ομάδα ανταποκρίθηκε σε περισσότερες από 700 υποθέσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης και το 2009 βραβεύθηκε για την προσφορά της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.

Η νομική ομάδα έχει τη δική της φωνή! Σε συνεργασία με το τμήμα Πολιτικής του WWF Ελλάς σχολιάζει δημόσια τις επιπτώσεις προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν το φυσικό περιβάλλον.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας…

Θέλετε να ζητήστε τη συνδρομή της νομικής ομάδας για ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα που έχετε εντοπίσει; Θυμηθείτε πως η νομική ομάδα θα σας βοηθήσει κατά το δυνατόν στην τεκμηρίωση μιας καταγγελίας ή αναφοράς σας προς τις αρμόδιες αρχές, όμως δεν θα κινήσει νομικές ενέργειες αντί για εσάς.

Παρακαλώ φροντίστε η αναφορά σας να είναι γραπτή, ενυπόγραφη και να περιέχει αναλυτική περιγραφή του προβλήματος και των ενεργειών σας ως τώρα. Χρειαζόμαστε φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα, αποσπάσματα χάρτη και ό,τι άλλα τεκμήρια έχετε ώστε να μας βοηθήσετε να σχηματίσουμε μια καλή εικόνα για το πρόβλημα.

Σας παρακαλούμε  επίσης να θυμάστε πως λόγω μεγάλου φόρτου αιτημάτων, προτεραιότητα δίνεται σε όσα προέρχονται από υποστηρικτές του WWF Ελλάς (μπορείτε αν θέλετε να εγγραφείτε κι εσείς εδώ). Οι υποστηρικτές μας είναι η φωνή και η δύναμή μας. Σημαντική δουλειά, όπως οι νομικές μας παρεμβάσεις και η στήριξη πολιτών που αγωνίζονται για το περιβάλλον, όπως εσείς, δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη βοήθεια των φίλων και υποστηρικτών μας.

Κάποιες ακόμα χρήσιμες συμβουλές…

  • Συλλέξτε επαρκή στοιχεία για το πρόβλημα (φωτογραφίες, μαρτυρίες, έγγραφα).
  • Συλλέξτε βασικές πληροφορίες που θα διευκολύνουν την εξέτασή του: Που ανήκει διοικητικά η περιοχή; Έχει κάποιο καθεστώς προστασίας; Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής (π.χ. ιδιωτική έκταση, δημόσια γη, εκκλησιαστική περιουσία); Έχουν γίνει ενέργειες από άλλους στο παρελθόν;
  • Ενώστε τη φωνή σας με άλλους πολίτες, οργανώσεις, συλλόγους. Η συλλογική δράση έχει ισχυρότερο αποτέλεσμα και προκαλεί μεγαλύτερη αντίδραση από τις αρχές. Επίσης προσπαθήστε να ενεργοποιήσετε τα ΜΜΕ (τοπικά, περιφερειακά, εθνικά) για να αποκτήσει το θέμα δημοσιότητα.
  • Εντοπίστε την αρμόδια κρατική υπηρεσία και απευθυνθείτε σε αυτήν επισημαίνοντας το δικαίωμά σας για έγκαιρη πληροφόρηση. Οι κρατικές υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες από το νόμο να απαντούν στους πολίτες μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Συμβουλευτείτε τις Κατευθυντήριες οδηγίες για υποβολή καταγγελιών, στρατηγικού τύπου, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διατήρηση της φύσης

Στείλτε την αναφορά ή το ερώτημά σας, στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συχνές ερωτήσεις

Συμμετοχή στη νομική ομάδα

Θέλεις να πάρεις μέρος στη νομική ομάδα; Μίλησε μας λίγο για εσένα (ειδικότητα, περιοχή ενδιαφερόντων) και στείλε μας τα στοιχεία επικοινωνίας σου.