Τι είναι η έκθεση Ζωντανός Πλανήτης;

Η έκθεση Ζωντανός Πλανήτης, η «ναυαρχίδα» των εκδόσεων του WWF που εκδίδεται κάθε δύο χρόνια, είναι μια περιεκτική μελέτη των τάσεων της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και της υγείας του πλανήτη. Η έκθεση Ζωντανός Πλανήτης 2020 είναι η 13η έκδοση αυτής της μελέτης και περιλαμβάνει επιστημονική τεκμηρίωση για όσα η φύση μας λέει επανειλημμένα: η μη βιώσιμη ανθρώπινη δραστηριότητα πιέζει τα φυσικά συστήματα του πλανήτη, τα οποία υποστηρίζουν τη ζωή στη Γη, στα όριά τους.

Η έκθεση Ζωντανός Πλανήτης 2020 δημοσιεύεται σε μια περίοδο παγκόσμιας αναταραχής, ωστόσο το βασικό της μήνυμα δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες: η φύση –το σύστημα που υποστηρίζει τη ζωή μας- υποβαθμίζεται με συγκλονιστικό ρυθμό. Γνωρίζουμε ότι η υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη μας είναι όλο και πιο στενά συνυφασμένες. Μετά τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές του περασμένου έτους και τη συνεχιζόμενη πανδημία του COVID-19, αυτό έχει καταστεί αδιαμφισβήτητο.

Το μοντέλο Bending the Curve μας δείχνει ότι μέσα από αλλαγές μετασχηματισμού μπορούμε να αντιστρέψουμε την απώλεια βιοποικιλότητας. Είναι εύκολα να μιλάμε για τέτοιες αλλαγές αλλά με ποιο τρόπο θα τις κάνουμε πραγματικότητα, καθώς ζούμε στη περίπλοκη και στενά συνδεδεμένη κοινωνία μας; Γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί μια παγκόσμια συλλογική προσπάθεια. Ότι οι αυξημένες προσπάθειες προστασίας της φύσης είναι καθοριστικές, μαζί με αλλαγές στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε τροφή και ενέργεια. Οι πολίτες, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο θα χρειαστεί να λάβουν μέρος σε ένα κίνημα αλλαγής του οποίου το μέγεθος, η επιτακτικότητα και η φιλοδοξία δεν έχουν προηγούμενο.

Θέλουμε να γίνεις κι εσύ μέρος αυτού του κινήματος. Ελπίζουμε ότι η έκθεση Ζωντανός Πλανήτης 2020 θα σε εμπνεύσει ώστε να γίνεις κομμάτι της αλλαγής.

Ένας οδηγός για νέους

Η έκθεση «Ζωντανός πλανήτης» εκδίδεται κάθε δυο χρόνια από το WWF, με τη συμβολή κορυφαίων ειδικών και άλλων οργανώσεων. Αποτελεί μία περιεκτική περιγραφή της «υγείας» του πλανήτη, που μας δείχνει την κατάσταση του φυσικού κόσμου, τις απειλές που δέχεται και τι σημαίνει αυτό για την ανθρωπότητα. Στον Οδηγό για νέους θα βρείτε τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης σε απλή γλώσσα συνοδευόμενα από αρκετά infographics που αποτυπώνουν με εικόνες τον δείκτη του ζωντανού πλανήτη, τα αίτια της υποβάθμισης της βιοποικιλότητας σήμερα αλλά και απλές προτάσεις για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς για να την αποτρέψει.

Καλή ανάγνωση και κυρίως καλή δράση!

Ένας οδηγός για επιχειρήσεις

Σχεδόν όλοι οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας εξαρτώνται με κάποιο τρόπο από τη φύση και είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αντιστροφή της απώλειας της φύσης. Επιχειρήσεις και επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα ρίσκα και να προστατέψουν τις επιχειρήσεις και τα χαρτοφυλάκιά τους από μελλοντικούς κινδύνους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη δημιουργία ενός μέλλοντος χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Η ώρα για δράση είναι τώρα!

Η έκθεση Ζωντανός Πλανήτης 2020 δείχνει ότι υπάρχει μια ευκαιρία να επουλώσουμε τη σχέση μας με τη φύση και να μετριάσουμε τους κινδύνους μελλοντικών πανδημιών, αλλά αυτό το καλύτερο μέλλον ξεκινά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα από τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να αναλάβουν επείγουσα δράση για να προστατέψουν και να αποκαταστήσουν τη φύση, ως το θεμέλιο για μια υγιή κοινωνία και μια ακμάζουσα οικονομία. Έχουμε ακόμα την ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα σωστά. 


Marco Lambertini, γενικός διευθυντής WWF International

© Ola Jennersten, Naturfotograferna, IBL Bildbyrå

Χρήσεις γης

Όσο αυξάνονται οι ανάγκες μας, πρέπει να χρησιμοποιούμε τη γη με πιο βιώσιμο τρόπο. Η διατροφή μας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Γλυκό νερό

Η προστασία των οικοσυστημάτων γλυκού νερού είναι κρίσιμη όχι μόνο για τα είδη που απειλούνται, αλλά και για την επιβίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Κλιματική αλλαγή

Η φύση μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Ας μην την εμποδίσουμε!

Σπατάλη

Αλλάζοντας καθημερινές μας συνήθειες, ενώνουμε δυνάμεις με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για την προστασία της φύσης.