Πριν την κάλπη, οι υποψήφιοι βουλευτές και τα κόμματα είναι απαραίτητο να ενημερώσουν τους ψηφοφόρους για τις περιβαλλοντικές και κλιματικές δεσμεύσεις τους. Η δυνατότητα της Ελλάδας να αναδειχθεί σε πρωτοπόρα δύναμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα κριθεί στην επόμενη τετραετία.

Λίγο πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών του 2019 για την ανάδειξη του νέου ελληνικού κοινοβουλίου και της νέας ελληνικής κυβέρνησης, και παρατηρώντας ότι από σχεδόν όλα τα προγράμματα των κομμάτων απουσιάζουν φιλόδοξες πολιτικές ικανές να αντιμετωπίσουν την κλιματική κατάρρευση, το WWF Ελλάς καλεί τους υποψήφιους βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν απέναντι σε 10 περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Τα μηνύματα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Έχουμε μόλις 11 χρόνια για να αναστρέψουμε την καταστροφική πορεία του πλανήτη μας και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης στον +1,5οC. Η επόμενη κοινοβουλευτική περίοδος θα είναι καθοριστική για τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στον ιστορικό της ρόλο για αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια διεκδίκηση πρωταγωνιστικού διεθνούς ρόλου στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης και θωράκιση απέναντι στις επιπτώσεις της.

Η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται πιο ώριμη από ποτέ να στηρίξει φιλόδοξες πολιτικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Απουσιάζει όμως, η απαραίτητη πολιτική βούληση που είναι απαραίτητο να διατυπωθεί πριν κριθεί το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης του ερευνητικού ινστιτούτου Pew Research Center, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα σε 28 χώρες, όσον αφορά στη στάση της κοινής γνώμης απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, με το 90% των πολιτών της χώρας μας να θεωρούν την κλιματική κρίση τεράστια απειλή για τη χώρα, ξεπερνώντας ακόμα και χώρες με πολύ ευαισθητοποιημένους περιβαλλοντικά πολίτες, όπως η Γαλλία και η Σουηδία.

Τι θα απαντήσουν υποψήφιοι και πολιτικά κόμματα στο 90% των πολιτών της Ελλάδας που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το περιβάλλον; Ποιες είναι οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που προτίθενται να αναλάβουν διεκδικώντας την ψήφο τους; Ποιες οι προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;

Οι απαντήσεις που θα καταθέσουν όλοι οι υποψήφιοι και τα πολιτικά κόμματα θα δημοσιευτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του WWF Ελλάς και θα αποσταλούν σε όσους πολίτες εκφράσουν σχετικό ενδιαφέρον μέσω email.

 

10 ερωτήσεις για το περιβάλλον

 

Περισσότερες πληροφορίες για τους συντάκτες:

Χρίστη Σωτηρίου, υπεύθυνη γραφείου τύπου & δημ. σχέσεων, WWF Ελλάς, τηλ. 210 3314893 (εσωτ.457), κιν. 6947880699, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.