Τεύχος 47, Απρίλιος 2014

Το Πάντα λέει όχι στην Πτολεμαΐδα 5

"Πτολεμαΐδα 5"… ή αλλιώς εκεί όπου η λογική, η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, οι κερδοφόρες επενδύσεις, η δημόσια υγεία και το όραμα για βιώσιμη ανάπτυξη πάνε περίπατο. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τη νέα λιγνιτική μονάδα, την οποία σχεδιάζουν ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ. Το σχέδιο αυτό δεν θα μπορούσε να προχωρήσει, αν δεν υπήρχε η χρηματοδότηση από τον γερμανικό τραπεζικό όμιλο KfW. Όμως, η KfW στη Γερμανία και στις περισσότερες χώρες του κόσμου χρηματοδοτεί επενδύσεις με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο. Γιατί στην Ελλάδα αγνοεί τα περιβαλλοντικά κριτήρια που έχει η ίδια θέσει;

Στο πλαίσιο της φετινής Ώρας της Γης, το WWF Ελλάς ξεκίνησε διεθνή εκστρατεία συλλογής υπογραφών, ενάντια στην "Πτολεμαΐδα 5", έναν βρώμικο γίγαντα ισχύος 660 MW και συνολικού κόστους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ήδη έχουμε συλλέξει περισσότερες από 12.000 υπογραφές τις οποίες σε λίγες μέρες θα παραδώσουμε στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στο Διοικητικό Συμβούλιο της KfW.

"Φέτος, η Ώρα της Γης επιστρέφει στις ρίζες της και καλεί τους πολίτες ανά την Ελλάδα και τον κόσμο να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σε ένα καταστροφικό έργο. Ένα έργο που αγνοεί την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, προστασίας της δημόσιας υγείας και βιώσιμων επενδύσεων σε μια Ελλάδα δοκιμαζόμενη από την κρίση. Η ίδια η KfW αποτελεί αυτή τη στιγμή τη βασική χρηματοδοτική ελπίδα για την "Πτολεμαΐδα 5". Με την υπογραφή μας της υπενθυμίζουμε απλά τις δικές της αξίες και ζητάμε να στηρίξει βιώσιμες κι όχι βρώμικες επενδύσεις στη χώρα μας. Μια κατεύθυνση άλλωστε που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και για την Κυβέρνηση.", δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Γιατί όμως το WWF Ελλάς στρέφει τα βέλη του κατά της συγκεκριμένης "επένδυσης", στην παρούσα μάλιστα δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα;
• Η επένδυση στην Πτολεμαΐδα 5 έχει αποδειχθεί οικονομικά ασύμφορη. Σύμφωνα με σχετική οικονομετρική μελέτη του WWF Ελλάς, η σχεδιαζόμενη μονάδα ενδέχεται να εμφανίσει και αρνητικό εσωτερικό βαθμό απόδοσης της αρχικής επένδυσης, έως -5,4%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως για κάθε 100 ευρώ επένδυσης, η ΔΕΗ θα παίρνει πίσω 94,6 ευρώ.
• Η δημόσια υγεία απειλείται. Ενδεικτικά, τα περιστατικά θανάτων που οφείλονται στη λειτουργία των σταθμών της Δυτικής Μακεδονίας, βάσει των δεδομένων και μεθόδων υπολογισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, εκτιμώνται σε 461 μόνο για το 2009.
• Η ίδια η KfW χρηματοδοτεί με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% μια επένδυση που δεν πληροί τα δικά της κριτήρια. Ενώ εντός Γερμανίας χρηματοδοτεί φιλόδοξα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, στην Ελλάδα επενδύει σε μία μονάδα που δεν εμφανίζει τον απαιτούμενο βαθμό αποδοτικότητας και δεν συνοδεύεται από καμία μελέτη κοινωνικών επιπτώσεων, όπως απαιτεί η ίδια η τράπεζα.
• Υπάρχει κι άλλος δρόμος που μας εξασφαλίζει βιώσιμη ανάπτυξη και υγιέστερη κοινωνία. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πλήθος διεθνών οργανισμών έχουν ήδη δείξει τον δρόμο και αποσύρονται σταδιακά από ασύμφορα και "βρώμικα" έργα άνθρακα. Η KfW γιατί επιλέγει στη συγκεκριμένη περίπτωση να αυτοαναιρεθεί;

Ζήτα λοιπόν κι εσύ από την Ελληνική Κυβέρνηση να ακυρώσει τα σχέδιά της για την Πτολεμαΐδα 5, και να σχεδιάσει ένα καθαρό και ενεργειακά ασφαλές όραμα για την χώρα και από την KfW να ακυρώσει τα σχέδια χρηματοδότησης της Πτολεμαΐδας 5, και να στρέψει το επενδυτικό της ενδιαφέρον παγκοσμίως από τον λιγνίτη στην καθαρή ενέργεια.

Το Πάντα μαθαίνει τα πάντα για την τροφή του

Ποιες τροφές να προτιμάμε και ποιες να αποφεύγουμε; Ποιες είναι οι λύσεις για μια διατροφή που κοστίζει λίγο, αλλά φέρνει μεγάλα οφέλη στην υγεία μας και το περιβάλλον; Ποια είναι τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής; Ποια ψάρια πρέπει να προτιμάμε και γιατί; Ποια είναι η εποχικότητα των διαφόρων φρούτων και λαχανικών; Πως ξεχωρίζουμε το φρέσκο από το μπαγιάτικο; Ποια μυστικά κρύβονται στις ετικέτες των τροφίμων; Τι σημαίνει εξατομικευμένη διατροφή;

Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2014, στις 19:45, η πρωτοβουλία Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς σας καλεί σε μια ζωντανή διαδικτυακή διατροφή που θα δώσει πολλή τροφή για σκέψη. Μέσα από το studio του Garage TV, πληθώρα ειδικών θα συνομιλήσουν για όλα όσα αξίζει να γνωρίζει ένας καταναλωτής για αυτά που καταλήγουν στο τραπέζι του και θα απαντήσουν ζωντανά στις ερωτήσεις που οι πολίτες θέτουν.

Στην πρωτότυπη συζήτηση θα λάβουν μέρος οι:
1. Βασιλική Κωσταρέλλη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
2. Νίκος Γιαννακούρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
3. Χαρίκλεια Μινώτου, Βιοκαλλιεργήτρια, πρώην Πρόεδρος ΔΗΩ
4. Ηλίας Καλλίας, Επιστημονικός σύμβουλος του WWF Ελλάς για θέματα αλιείας
5. Μαριάννα Χριστοφή, Αρχισυντάκτρια της ιστοσελίδας "Νηστικό αρκούδι"
6. Εύα Μονοχάρη, Food blogger - "Funky Cook"
7. Στέλλα Τσάλα, Διαχειρίστρια της ιστοσελίδας "Συνταγές της Παρέας"

Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση που θέλετε να απαντήσουν οι καλεσμένοι, απλά στείλτε μήνυμα στο info@kalyterizoi.gr ή στο Facebook.

Αν θέλετε όχι μόνο να παρακολουθήσετε τη συζήτηση μέσω διαδικτύου, αλλά να είστε μαζί μας στο στούντιο και να συζητήσετε από κοντά με τους ειδικούς, απλά συμπληρώστε τη φόρμα που θα βρείτε εδώ. Αυτομάτως μπαίνετε στην κλήρωση για να είστε ένα από τα 5 μέλη της κοινότητας της Καλύτερης Ζωής που θα βρίσκονται δίπλα μας στο στούντιο του Garage TV.

Σημειώστε την ημερομηνία. Πέμπτη 3 Απριλίου 2014, στις 19.45. Παρακολουθήστε τη συζήτηση εδώ και βάλτε πλώρη για μια καλύτερη ζωή. Τόσο απλά!

Τα ...αντίθετα πάνε βιβλιοθήκες!

Eίναι το τρίτο καλοκαίρι που οι δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες του δικτύου Future Library θα προσφέρουν στα παιδιά ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και προγαμμάτων. Οι 100 περίπου βιβλιοθήκες του δικτύου, σε όλη την Ελλάδα, οργανώνουν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για τους μικρούς επισκέπτες τους. Όλες όμορφα δεμένες μέσα από ένα θέμα. Φέτος το θέμα είναι "οι αντίθετοι κόσμοι" που θα...συναντηθούν στη βιβλιοθήκη. Τα αντίθετα, αν το σκεφτούμε, είναι ο τρόπος που έχει ο νους μας να αντιλαμβάνεται τον κόσμο: πάνω-κάτω, καλό-κακό, μέσα-έξω, εγώ-ο άλλος, κλπ. Αυτό άλλωστε ανέδειξαν και γλωσσολόγοι και κοινωνικοί ανθρωπολόγοι όπως o Saussure και ο Claude Levi Strauss. Ιδανικό και πολυεπίπεδο το θέμα λοιπόν.

Στο ανοιξιάτικο σεμινάριο της Βέροιας οι υπεύθυνοι των βιβλιοθηκών παρακολουθούν εργαστήρια για να πλουτίσουν τις δεξιότητές τους ώστε να δομούν και να υλοποιούν σωστά την καλοκαιρινή εκστρατεία. Αν κρίνουμε από τα χιλιάδες παιδιά που επισκέπτονται πια το καλοκαίρι τις γειτονικές τους βιβλοθήκες, ο στόχος επιτυγχάνεται και με το παραπάνω.

Η Καλύτερη ζωή είχε τη χαρά να βρίσκεται και αυτή τη φορά στη Βέροια με ένα εργαστήριο "Τα αντίθετα δραπέτευσαν στο πάρκο"! Στόχος ήταν να εμπνεύσει μια δράση εξερεύνησης του χώρου γύρω από τη βιβλιοθήκη μέσα από τα αντίθετα. Χλωρό-ξηρό, φως-σκια, ουρανός-γη, και χίλιες δυο άλλας αντιθέσεις μπορούν να εμπνεύσουν ένα μονοπάτι ανακάλυψης της φύσης και του αστικού περιβάλλοντος γύρω από τη βιβλιοθήκη.

Δείτε την περιγραφή του εργαστηρίου εδώ και εμπνευστείτε μια διαδρομή ανακάλυψης αντίθετων κόσμων που τελικά μπορούν να συναντηθούν και να συμφιλιωθούν στη βιβλιοθήκη, στο σχολείο,σ το σπίτι! Θα ανακαλύψετε σίγουρα πολλά που δια γυμνού οφθαλμού (χωρίς τα "γυαλιά των αντιθέτων") δε θα βλέπατε..

Αφήνω το γόνο να γίνει γονιός

Το WWF Ελλάς συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων με θέμα την υπεύθυνη κατανάλωση αλιευμάτων τη Δευτέρα 17 Μαρτίου. Η εκδήλωση αποτελούσε μέρος της πανευρωπαϊκής εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο "Αφήνω το γόνο να γίνει γονιός". Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το πρόγραμμα βιωσιμότητας αλιευτικού στόλου Καβάλας, που υλοποιει το WWF Ελλάς σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος, την εταιρία εμπορίας αλιευμάτων Μανιός και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας της Καβάλας.

Για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν επι τόπου έχουμε μια ακόμα πιο...παιχνιδιάρικη πρόταση: το διαδραστικό παιχνίδι "Αφήνω το γόνο να γίνει γονιός", μια ευκαιρία να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας στην αναγνώριση ψαριών, την εποχή και το ελάχιστο μέγεθος κατανάλωσης.

Αν το παιχνίδι σας φανεί πολύ δύσκολο, κρατήστε τις δυνάμεις σας γιατί πολύ σύντομα θα το βρείτε "σπασμένο" σε τρία ευκολότερα-ελπίζουμε- μέρη: Το "Ποιό Ψάρι είναι αυτό", "Με τον Χάρακα στην Τσέπη" και "Πότε ΔΕΝ τα τρώμε" θα στολίσουν πολύ σύντομα το... παιχνιδόραμα του Oikoskopio Kids.

Περισσότερα εδώ.

Αυτά τα ζώα είναι δικά σου;

Ο ζωολογικός κήπος είναι η χαρά του παιδιού, μεν, αλλά όχι και των ίδιων των ζώων! Το πρόσφατο περιστατικό στον ζωολογικό κήπο της Δανίας (τη φρικτή θανάτωση καμηλοπάρδαλης μπροστά στα μάτια παιδιών) ήταν ακραίο, ίσως, αλλά μας θύμισε τα ηθικά διλήμματα που θέτει ο θεσμός του ζωολογικού κήπου.

Το βιβλίο της Αντιόπης Φραντζή "Πίσω στο δάσος", Πατάκης, είναι ένα σύντομο παραμύθι για πολύ μικρά παιδιά γι αυτό ακριβώς το θέμα. Ο ήρωας είναι λάτρης του ζωολογικού πάρκου της πόλης. Ώσπου μια μέρα ανακαλύπτει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει στα ζώα. Κάτι που θα στεναχωρήσει ίσως τον μικρό μας φίλο αφού τα ζώα σχεδιάζουν να δραπετεύσουν, άρα δε θα είναι "επισκέψιμα"!

Μήπως όμως μας ανήκει ποτέ τίποτα και κανένας; Ζώο, άνθρωπος ή αντικείμενο; Ο Oliver Jeffers, με το εξαιρετικό παραμύθι του "Αυτό το ελάφι είναι δικό μου", Ίκαρος, απευθύνεται επίσης στα μικρά παιδιά για να τους δώσει ένα πολύ διακριτικό και πνευματώδες μάθημα μη-ιδιοκτησίας και γενναιόδωρης συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα και όχι μόνο.

Το Πάντα λέει το νερό νεράκι

Πριν λίγες μέρες, 22 Μαρτίου, γιορτάσαμε για μια ακόμα χρονιά την παγκόσμια ημέρα νερού. Το πολύτιμο αγαθό που δίνει ζωή. Το πολύτιμο αγαθό που η κλιματική αλλαγή και οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες έχουν σημαντικά επιβαρύνει. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές με νερό σε καλή κατάσταση πρέπει να νιώθουν πολύ τυχεροί. Αυτή τη στιγμή, 1,1 δις συνάνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, ενώ εκτιμάται ότι το 2020 το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού θα υποφέρουν από λειψυδρία ή ξηρασία.

Το νερό δεν είναι ανεξάντλητο. Η σωστή χρήση του στην άρδευση και την ύδρευση είναι απαραίτητη. Η μεγαλύτερη κατανάλωση νερού εντοπίζεται στη γεωργία (70%), όμως πέρα από την κατανάλωση που βλέπουμε (νερό για πότισμα, νερό για πόση), υπάρχει και το νερό που ξοδεύεται χωρίς να το βλέπουμε. Τα τρόφιμα παντός είδους χρειάζονται νερό για να παραχθούν και να επεξεργαστούν πριν φτάσουν στο τραπέζι μας.

Κάποια τρόφιμα χρειάζονται πολύ, πάρα πολύ νερό! Κάποια άλλα όχι και τόσο. Ετοιμάσαμε εδώ για εσάς ένα infographic για το υδατικό αποτύπωμα διαφόρων τροφίμων. Το νερό δηλαδή που χρειάζονται για να παραχθούν. Στην πρώτη τριάδα βρίσκονται η σοκολάτα, το βοδινό και τα γαλακτοκομικά, ενώ αρκετά πιο χαμηλά βρίσκονται φρούτα και λαχανικά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί κάποια τρόφιμα χρειάζονται πολύ λιγότερο νερό για να παραχθούν σε σχέση με άλλα;

Ας πάρουμε το παράδειγμα του βοδινού. Οι επιστήμονες του Water Footprint Network εκτίμησαν ότι για να πάρουμε 200 κιλά βοδινού κρέατος θα πρέπει να καταναλωθούν 1.300 κιλά ζωοτροφής (σιτάρι, βρώμη, σόγια κτλ), 7.200 κιλά σανό και πρασινάδα από βοσκοτόπους, 24.000 λίτρα νερού που θα πιεί το ζωντανό και 7.000 λίτρα νερού για άλλες πράξεις που περιλαμβάνουν πχ. την καθαριότητα του ζώου ή την μετέπειτα επεξεργασία του κρέατος.

Η αγάπη των πολιτών της Ελλάδας για τα γαλακτοκομικά και το κρέας είναι μια αιτία για το υψηλό αποτύπωμα της Ελλάδας, που ανέρχεται σε 2.338 κυβικά μέτρα ετησίως ανά κάτοικο. Για να έχετε μια σύγκριση, ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 1.385 κυβικά μέτρα ετησίως ανά κάτοικο.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι; Ναι, μπορούμε! Λογική χρήση νερού σε κάθε δραστηριότητα είναι η πρώτη πράξη (στο ντους, στο πλύσιμο των πιάτων, στο πότισμα φυτών κτλ). Εξίσου σημαντική πράξη είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφών με μεγάλο υδατικό αποτύπωμα. Κάντε την αρχή μειώνοντας κατά πολύ την κατανάλωση γλυκών ή/και μειώνοντας κατά μια μερίδα το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τα πάντα μονομιάς. Ακόμα και οι μικρές πράξεις, αν αγκαλιαστούν από πολλούς, μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα!

To Πάντα και ο Πασχαλινός Λαγός

Αυτό το Πάσχα το Πάντα διαβάζει παραμύθια για το Λαγό. Αν και το κουνέλι είναι πιο διάσημο τις ημέρες του Πάσχα, εντούτοις στην Κεντρική Ευρώπη και την Αγγλία ιδιαίτερα, ο λαγός συνδέεται καλύτερα με τη Λαμπρή, τα αυγά που φέρνει στα παιδιά, ή το νερό από την πηγή της ζωής, που ξυπνάει τον κοιμισμένο πρίγκιπα και του δίνει ζωή.

Η γιορτή του Πάσχα μέσα στην άνοιξη, την εποχή της αναγέννησης της φύσης, παραπέμπει σε μία εσωτερική ανανέωση για ανιδιοτελή συμπεριφορά και καλοσύνη. Το μήνυμα αυτό ταιριάζει τέλεια με την παρουσία του αξιαγάπητου λαγού στις πασχαλινές ιστορίες και παραμύθια.

Ο λαγός, το γλυκύτατο αυτό φυτοφάγο θηλαστικό, είναι ένα ιδιαίτερα αντιληπτικό ζώο με ευαισθησία στην ακοή και αυτό το μαρτυρούν τα μεγάλα και μακριά αυτιά του. Φτιάχνει πρόχειρη φωλιά πάνω από τη γη, όχι υπόγεια όπως τα κουνέλια και βρίσκεται σε μεγάλη κινητικότητα. Τη νύχτα ψάχνει την τροφή του και κρύβεται στους θάμνους, ενώ τη μέρα μπορεί να κυνηγιέται με τους άλλους λαγούς. Είναι από τα πιο γρήγορα θηλαστικά, αφού μπορεί να τρέξει με 70χλμ/ώρα, ενώ μπορεί να πηδήξει πάνω από 5 μέτρα. Eίναι μοναχικό ζώο, αλλά τολμηρό και έχει χαρακτηριστική όρθια στάση. Δυστυχώς, όπως βλέπουμε και στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας, το συμπαθητικό αυτό λαγόμορφο είδος της χώρας μας αντιμετωπίζει την απειλή της λαθροθηρίας.

Για να ξεφύγει, αλλάζει χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον και την εποχή, ενώ δεν τρέχει ποτέ σε ευθεία έτσι ώστε να δυσκολεύει τους διώκτες του. Λέγεται μάλιστα ότι συνεργάζεται με άλλους λαγούς όταν καταδιώκονται για να παραπλανήσουν τον διώκτη τους, διευκολύνοντας έτσι ο ένας λαγός τον άλλο να σωθεί και δείχνοντας ...αλτρουιστική συμπεριφορά. Δεν είναι λοιπόν αυτοί αρκετοί λόγοι για να συνδεθεί η μορφή του λαγού με το πνεύμα των πασχαλινών ημερών;

Αυτό το Πάσχα αναζητείστε κι εσείς παραμύθια και ιστορίες με λαγούς από την ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, για προσχολική και σχολική ηλικία. Εμείς σας προτείνουμε για αρχή δύο πρωτότυπες ιστοριες που βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσες: τον Ινδιάνικο μύθο για τον λαγό που πολέμησε τον ήλιο και τον γρύλλο και τον λαγό, ένα παραμύθι από την Ισπανία. Καλή διασκέδαση!

Το Πάντα πάει εθελοντής

Το Τμήμα Ψυχολογίας του Hellenic American College, σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, New Hampshire, USA) διοργανώνουν την 3η ημερίδα για τον εθελοντισμό με τίτλο “O Μαθητής ως Εθελοντής: Δράσεις και Όραμα”, την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι), από τις 11:00 έως τις 18:00.

Το WWF Ελλάς θα συμμετέχει στην ημερίδα για να μοιραστεί την εμπειρία και τις γνώσεις του αναφορικά με τον εθελοντισμό και ειδικότερα για τις ευκαιρίες που προσφέρει σε μαθητές και ενήλικες το πρόγραμμα Καλύτερη Ζωή.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μαθητές, μη-κυβερνητικές οργανώσεις όπου απασχολούνται μαθητές ως εθελοντές, εκπρόσωποι από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, διευθυντές σχολείων, σχολικοί σύμβουλοι, μέλη συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, καθηγητές, δάσκαλοι, γονείς, ψυχολόγοι, εκπρόσωποι από το Υπουργείο Παιδείας καθώς και όσοι ενδιαφέρονται για τις δυνατότητες και τα οφέλη του σχολικού εθελοντισμού.

Τα πάντα για το βαφτιστήρι!

Πασχαλινές λαμπάδες, ξύλινα παιχνίδια, λούτρινα ζωάκια, μπλουζάκια, καπέλα... και πολλά ακόμη προϊόντα WWF είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για δώρα φέτος το Πάσχα!

Σχέδια και χρώματα εμπνευσμένα από τη φύση δημιουργούν μία συλλογή προϊόντων που θα λατρέψουν οι μικροί μας φίλοι!

Επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.wwf.gr/shop και ανακαλύψτε όλα τα προϊόντα WWF! Φέτος το Πάσχα χαρίστε ένα ιδιαίτερο δώρο στα βαφτιστήρια σας και ενισχύστε το έργο και τις δράσεις του WWF!

Φωτογραφία: Andrea Bonetti, WWF Ελλάς

Λεμπέση 21, 117 43 Αθήνα - Τηλ.: 210 3314893, Fax: 210 3247578 - www.wwf.gr

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να λαμβάνετε email από το WWF, παρακαλούμε ενημερώστε μας στη διεύθυνση support@wwf.gr

EAN DEN BOREITE NA DIAVASETE TO EMAIL DEITE TO EDO