Τεύχος 71, Απρίλιος 2016

Στην τελική ευθεία...

© WWF Ελλάς

Πέρασε κιόλας ένας μήνας από την έναρξη του Διαγωνισμού «Πράσινοι Πρωταθλητές». Ήδη 55 σχολεία, από την Λέρο μέχρι τη Ξάνθη έχουν ξεκινήσει τις καταγραφές! Και παρόλο που περιμέναμε ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έδειχναν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης ο διαγωνισμός μας έχει απήχηση σε όλες τις βαθμίδες, από νηπιαγωγεία έως λύκεια και σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.

Μάλιστα, μέχρι στιγμής την πρωτιά σε καταγραφές χώρων αστικού πρασίνου διεκδικεί το 7ο Νηπιαγωγείο Παλλήνης. Μάθαμε το «μυστικό» τους και δεν είναι άλλο από τον ενεργό ρόλο των γονιών. Αλλωστε το συγκεκριμένο σχολείο ειναι πάντα σύμμαχος της Καλύτερης Ζωής. Για να δούμε ποιά άλλα σχολεια θα ξεχωρίσουν τις επόμενες εβδομάδες...

Προλαβαίνετε όλοι μέχρι τις 22 Απριλίου να καταγράψετε περισσότερους χώρους πρασίνου, ώστε το σχολείο σας να είναι μέσα στους τρεις νικητές που θα αποκτήσουν από ένα tablet. Μπορείτε να θυμηθείτε τους όρους του διαγωνισμού εδώ.

Το Πάντα ετοιμάζεται για το Πάσχα...

© WWF Ελλάς

Για άλλη μια χρονιά οι λαμπάδες μας «μυρίζουν» φύση! Μοναδικές χειροποίητες σε έξι διαφορετικά σχέδια εμπνευσμένα από τη φύση: απειλούμενα είδη, δέντρα, νερό, θάλασσα, δάσος!

Διακοσμητικά, καρφίτσες, δαχτυλόκουκλες, σκουλαρίκια… όλα τα στοιχεία των φετινών λαμπάδων WWF είναι μοναδικά αναμνηστικά για τους μικρούς μας φίλους που αγαπούν τη φύση και νοιάζονται για το περιβάλλον που ζουν... το μεγάλο τους σπίτι!

Μπορείτε να βρείτε τις λαμπάδες μας εδώ. Και φυσικά μπορειτε να βρειτε και πολλες ιδέες για πασχαλινά δωράκια για να συνοδεύσετε τη λαμπάδα. Αλλωστε μην ξεχνάτε ότι 22 Απριλίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Γης και με κάθε αγορά προϊόντων WWF μας βοηθάτε να συνεχίζουμε!

Το Πάντα ρωτάει...

© WWF Ελλάς

Μήπως ξέρετε ποιός από τους παρακάτω γεννάει το Πάσχα:

    • ο κολιός
    • η καρέτα
    • το λυθρίνι
    • ο κόκκορας

Χρειαζεστε μήπως βοήθεια; Ε λοιπον... έχει πολλά κόκκαλα!

Αν το βρήκατε ή αν θέλετε να δοκιμάσετε ακόμα περισσότερο τις γνώσεις σας παίξτε μαζί μας τον Γύρο του Κόσμου σε 80 ερωτήσεις.

Δημιουργώντας μουσική για τα μονοπάτια των Πρεσπών

© Εταιρία Προστασίας Πρεσπών

Μία πρωτότυπη δράση βρήκε το μουσικό συγκρότημα Burger Project και τα παιδιά των Πρεσπών να δημιουργούν μουσική στη φύση. Εξοπλίστηκαν με μουσικά όργανα και συσκευές ηχογράφησης και όλοι μαζί ξεχύθηκαν σε μερικά από τα πιο όμορφα μονοπάτια με σκοπό να γράψουν μουσική αντλώντας έμπνευση από τα στοιχεία της φύσης.

Η διήμερη μουσική εξόρμηση των παιδιών έκλεισε με μία συναυλία του γνωστού συγκροτήματος στο Πατουλίδειο Αθλητικό Κέντρο. Στη συνέχεια το συγκρότημα επέστρεψε στην Αθήνα, επεξεργάστηκε το υλικό και συνέθεσε δύο μουσικά κομμάτια τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε και να ακούσετε παρακάτω. Τα μουσικά κομμάτια θα μπορούν επίσης να κατεβάσουν οι επισκέπτες της περιοχής μέσω κωδικών QR που θα βρουν στις ταμπέλες σήμανσης μονοπατιών που πρόσφατα τοποθέτησε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών στα μοναδικά δάση αρκεύθων της Πρέσπας. Έτσι τώρα η περιήγηση στο δάσος θα συνοδεύεται από τη μουσική των παιδιών και των Burger Project.

Κατεβάστε τα μουσικά κομμάτια σε mp3 (δεξί κλικ, save as):
Ψαράδες - Ρότι
Αγ. Γεώργιος - Ντέβας

Η δράση αποτέλεσε μία πρωτοβουλία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που σχεδιάζονται για τα παιδιά της περιοχής σε συνεργασία με το Δήμο Πρεσπών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λαιμού. Στόχος της ενέργειας ήταν η επαφή των παιδιών με τη Φύση μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων που καλλιεργούν τα ενδιαφέροντα τους, όπως η μουσική, με έμπνευση το μοναδικό περιβάλλον των Πρεσπών.

Το Πάντα υιοθετεί...

© WWF Ελλάς

Στις περισσότερες τάξεις του Δημοτικού σχολείου τα παιδιά διδάσκονται για τα απειλούμενα είδη. Μαθαίνουν τον κόσμο τους, γιατί είναι απαραίτητα στο βασίλειο της φύσης αλλά και τι είναι αυτό που τα οδηγεί στην εξαφάνιση.

Το WWF πραγματοποιεί δράσεις για την διάσωση μια σειράς απειλούμενων ειδών και προσκαλεί τους φίλους του, μικρούς και μεγάλους, να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους και να βοηθήσουν. Μέσα από τη σχολική κοινότητα, και πάντα σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και γονείς, μπορεί να γίνει συμβολική υιοθεσία του αγαπημένου είδους των παιδιών - τίγρη, πάντα, πολική αρκούδα, δελφίνι, χελώνα ή ουρακοτάνγκο.

Εκτός από την ηθική ικανοποίηση ότι θα βάλουν και αυτοί ένα λιθαράκι στη διάσωση του αγαπημένου τους είδους αλλά και της περιοχής που ζει, θα λάβουν ένα φάκελο με την κάρτα υποστηρικτή, μια αφίσα-πιστοποιητικό υιοθεσίας του είδους που θα επιλέξουν και ένα ευχαριστήριο δίπλωμα που θα τους θυμίζει την αξιέπαινη πράξη τους. Στην αρχή του έτους θα αποσταλεί ένα επιτραπέζιο ημερολόγιο και μέσα στο χρόνο δυο έντυπες εκδόσεις θα συμπληρώσουν την ενημέρωση. Ανάλογα με την οικονομική συνεισφορά μπορούν επίσης να αποκτήσουν ένα ηλεκτρονικό αρχείο με μάσκες απειλούμενων ζώων και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή ακόμα και το βιβλίο «Πάντα» με πληροφορίες για το αγαπημένο ζώο. Και η ενημέρωση δεν τελειώνει εκεί καθώς η ηλεκτρονική πληροφόρηση θα είναι συχνή και πλούσια.

Για πληροφορίες σχετικά με τη σχολική υποστήριξη μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 210-3311988 (κ. Ιωάννα Στράτου, εσωτ. 105) ή ηλεκτρονικά στο i.stratou@wwf.gr.

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στους εξωτερικούς χώρους!

© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς

Εσείς ξέρατε ότι οι κρατούμενοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες δικαιούνται καθημερινά να βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο για τουλάχιστον 2 ώρες, ενώ την ίδια στιγμή 1 στα 2 παιδιά σε όλο τον κόσμο ξοδεύει λιγότερο από μια ώρα την ημέρα σε εξωτερικούς πράσινους χώρους;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 10 χώρες με τη συμμετοχή 12.000 γονιών με παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, έδειξε όχι μόνο ότι τα παιδιά περνούν λιγότερο από 2 ώρες σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και ότι το 1/3 των ερωτηθέντων αφήνει τα παιδιά του λιγότερη από μισή ώρα σε χώρους εξωτερικούς. Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε ακούσει από πολλές διαφορετικές πηγές: τα παιδιά ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο στο σπίτι μπροστά σε οθόνες, αντί να ασχολούνται με το ελεύθερο παιχνίδι σε πράσινους χώρους παρέα με άλλα παιδιά. Αυτή η ενασχόληση θα συμβάλει στο να κοινωνικοποιηθούν, να μάθουν να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, αλλά και να διασκεδάσουν έξω από τους τέσσερις τοίχους.

Ανακαλύψτε χώρους πρασίνου για εσάς και τα παιδιά σας που έχουν ανάγκη από παιχνίδι, εκτόνωση και διασκέδαση μέσα από την εφαρμογή Greenspaces και προγραμματίστε μία επίσκεψη με τους αγαπημένους σας μικρούς και μεγάλους φίλους. Ειδικά για την Αττική ήδη ξεχωρίσαμε κάποιες παιδικές χαρές διαμαντάκια από τις καταγραφές σας και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε -με τη βοήθεια σας -στοιχεία και για άλλες πόλεις στην Ελλάδα.

Η φωτογραφία του μήνα

© anna_miou/ #MyInstaPanda

Unsubscribe | Δες το email online