Τεύχος 80, Απρίλιος 2017


Το Πάντα διαγωνίζεται...

© Bethan, Creative Commons

Ύστερα από την επιτυχημένη εμπειρία της περσινής σχολικής χρονιάς, φέτος διοργανώνουμε το δεύτερο κύκλο του διαγωνισμού σχολείων «Πράσινοι Πρωταθλητές 2.0» από 1 Απριλίου έως 1 Μαΐου. Το WWF Ελλάς προσκαλεί μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή WWF GreenSpaces, για να ανακαλύψουν και να καταγράψουν τους χώρους πρασίνου της πόλης τους. Οι μαθητές αυτή τη φορά θα διαγωνιστούν ατομικά κατανοώντας στην πράξη το ρόλο του ενεργού πολίτη και αποτελώντας μέρος της αλλαγής και της βελτίωσης των χώρων πρασίνου.

Η διαδικασία συμμετοχής είναι απλή:

  1. Οι μαθητές κατεβάζουν την εφαρμογή στο κινητό ή το ταμπλετ τους
  2. Eνημερώνουν τον υπεύθυνο καθηγητή για το όνομα χρήστη που επέλεξαν και εκείνος με τη σειρά του συγκεντρώνει τα στοιχεία σε αυτή τη φόρμα
  3. Ο καθηγητής αποστέλλει ηλεκτρονικά τη φόρμα στο WWF υπόψιν Σοφίας Αξωνίδη στο email: greenspaces@wwf.gr.

Με την ολοκλήρωσή του θα αναδειχθούν οι τρεις μαθητές/μαθήτριες με τις περισσότερες καταγραφές και θα κερδίσουν από ένα tablet Turbo-X Calltab (2GB) Tablet 10.1" 3G. Κερδισμένα θα είναι και τρία γυμνάσια ή λύκεια των οποίων οι μαθητές θα καταγράψουν αθροιστικά τους περισσότερους χώρους πρασίνου, κερδίζοντας από έναν εκτυπωτή Samsung SL-M2026W Laser. Τα έπαθλα είναι ευγενική χορηγία του British Council.

Ο διαγωνισμός αποτελει μια πολύ καλή ευκαιρία να πείσετε τους μαθητές σας να επισκεφθούν πάρκα και πλατείες στις διακοπές του Πάσχα, να απομακρυνθούν λίγο από τα σχολικά βιβλία και τις οθόνες των υπολογιστών τους, να απολαυσουν καθαρό αέρα και να θυμηθούν την χαρά που μας προσφέρει η επαφή με τη φύση!


Το Πάντα τρώει ψάρι

© WWF Ελλάς

Σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας που γνώρισε το “1o Restaurant Fishweek” τον Ιούνιο του 2016, το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Αθηνόραμα, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά την πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την προώθηση της υπεύθυνης προμήθειας και κατανάλωσης ψαρικών στο κοινό. Η ενέργεια υλοποιείται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας Fish Forward που υλοποιείται σε 11 χώρες με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με την υποστήριξη της UNILEVER όσον αφορά στην Ελλάδα.

Το 2ο Restaurant Fishweek θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως και τις 15 Απριλίου, έχοντας αυτή τη φορά στο πλευρό του 32 από τα καλύτερα και πιο γνωστά εστιατόρια θαλασσινών της Αθήνας. Τα συγκεκριμένα εστιατόρια θα αναλάβουν για δύο περίπου εβδομάδες τον ρόλο του «πρεσβευτή», προτείνοντας στο κοινό παραδοσιακές, αλλά και πρωτότυπες ψαρο-συνταγές, βασισμένες στις συστάσεις του Fish Guide, του online οδηγού υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών του WWF, αποδεικνύοντας πως η προστασία των θαλασσών περνά στην κυριολεξία, μέσα από το πιάτο μας!

Βασικός σκοπός του Restaurant Fishweek είναι αφενός η ενημέρωση των επαγγελματιών εστίασης για τη σημασία που έχουν οι υπεύθυνες προμήθειες ψαρικών στην προστασία των θαλάσσιων πόρων, αλλά και η ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού προκειμένου να επιλέγουν ψαρικά, έχοντας κατά νου ορισμένες βασικές ανά είδος πληροφορίες, οι οποίες αφορούν στο ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος προς κατανάλωση, την εποχικότητα, αλλά και τον τρόπο αλίευσης τους. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Restaurant Fishweek, όσοι επισκεφθούν κάποιο από τα συμμετέχοντα εστιατόρια θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία, όχι μόνο να γευτούν βιώσιμα μενού θαλασσινών, αλλά και να λάβουν μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για το πώς μπορούν να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην προστασία των θαλασσών, μέσα από τις καταναλωτικές τους επιλογές.Το Πάντα νονός!

© WWF Ελλάς

Και φέτος το Πάσχα έχετε την ευκαιρία να πάρετε λαμπάδες με πανέμορφα σχέδια και να κάνετε δώρα με νόημα από το WWF Ελλάς.

Οι λαμπάδες μας είναι μοναδικές, χειροποίητες, έχουν τα αγαπημένα σας ζωάκια και θα τις λατρέψουν τα βαφτιστήρια σας!! Θα τις βρείτε εδώ.

Όσο για δώρα πέρα από τα κλασικά και πάντα αγαπημένα λούτρινα ζωάκια σε πολλά σχέδια και μεγέθη γιατί να μην τους πάρετε φέτος ρούχα από οικολογικό βαμβάκι, επιτραπέζια παιχνίδια η ακόμα και σεντόνια, παπλωματοθήκες και μαξιλάρια με άγρια ζώα.

Αν θέλετε όμως να κάνετε κάτι παραπάνω με τους μαθητές σας δείτε το σαν μια ευκαιρία να τους μιλήσετε για την κλιματική αλλαγή και την καθαρή ενέργεια. Θα βρείτε πολύ υλικό στην ιστοσελίδα μας και πολλές ιδέες για δραστηριότητες και παιχνίδια

Το Πάντα θα βρίσκεται...

© Ian MacKenzie, Creative Commons


Το Πάντα διαβάζει...

© Sam Greenhalgh, Creative Commons

To βιβλίο Ενεργός πολίτης μέσα και έξω από την τάξη - Ένας οδηγός έμπνευσης και δράσης για την εκπαιδευτική κοινότητα,των Δ. Ντιρογιάννη, Δ. Καρδογέρου και Μ. Τσαχάλη, εκδόσεις Πατάκη, που κυκλοφόρησε το 2016. Πολύ ωραίες δραστηριότητες που εισάγουν στην τάξη την έννοια του ενεργού πολίτη του κόσμου και καλλιεργούν τις αξίες της ισότητας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Μαθητοκεντρική και διαθεματική προσέγγιση, το εκπαιδευτικό αυτό υλικό προσφέρει την πλούσια εμπειρία της ActionAid Ελλάς στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.


"Πράσινη" διατροφή στα σχολεία και στη Guardian…...

© Sabrina Bqain/WWF

Η διατροφή απασχολεί όλο και περισσότερο την κοινωνία. Το WWF έχει εντάξει πλέον επισήμως στη στρατηγική του αυτή τη θεματική ενότητα κρίνοντας ότι η διατροφή, όλη η αλυσίδα παραγωγής τροφής, έχει τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Guardian αφιέρωσε ένα άρθρο σε αυτό το θέμα, και μάλιστα στη δουλειά που κάνουμε με τα σχολεία στο WWF Φινλανδίας και στο WWF Ελλάς. Το άρθρο βρίσκεται εδώ. Αν όμως θέλετε να απολαύσετε πάλι μια περιήγηση στη δουλειά που κάναμε με τα τρία πιλοτικά σχολεία του προγράμματος, στην Αθήνα, ρίξτε μια ματιά στο blog του 21ου νηπιαγωγείου Αθήνας όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι δράσεις.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι πολλά γυμνάσια θα αφιερώσουν μία εβδομάδα στη διατροφή, μετά από τη σχετική οδηγία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει εργαστήρια στα γυμνάσια της πόλης…


Η φωτογραφία του μήνα

© Riau Images/Barcroft Images


Unsubscribe | Δες το email online