Τεύχος 92, Απρίλιος 2018


Υγιή παιδιά στο Αιγαίο…

© WWF Ελλάς

Έχοντας ήδη ταξιδέψει σε 15 πόλεις της χώρας, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη το ταξίδι της κινητής βιωματικής έκθεσης του WWF Ελλάς για τη διατροφή συνεχίζεται στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο τον Απρίλιο, με την περιβαλλοντική οργάνωση να προσκαλεί γονείς και παιδιά να παίξουν και να ανακαλύψουν μαζί τα μυστικά μιας καλύτερης διατροφής.

Στις 22 και 23 Απριλίου η κινητή έκθεση του WWF θα φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης,

Στις 26 και 27 Απριλίου θα μας βρείτε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.

Και στις δυο πόλεις τα πρωινά θα υποδεχόμαστε σχολεία, μετά από προκράτηση με την οικεία Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ τα απογεύματα 6-8 μ.μ. η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Για τις προκρατήσεις των επισκέψεων και δηλώσεις συμμετοχής στα σεμινάρια εκπαιδευτικών που θα πραγματοποιηθούν στη Μυτιλήνη και τη Χίο μπορείτε να επικοινωνήσετε με:

  • Την κ. Μαρίζα Βαμβουκλή, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και
  • Την κ. Ανατολή Βροχαρίδου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

Η φωτιά σε αφορά!

© WWF Ελλάς

Με τις δασικές πυρκαγιές να αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους που απειλούν τα πολύτιμα δάση μας, και την ανθρώπινη αμέλεια να εξακολουθεί να είναι η κυριότερη αιτία του προβλήματος, το WWF Ελλάς υλοποιεί μια πρωτότυπη εκστρατείας στην Αχαΐα και την Κεφαλονιά, με τίτλο «Η φωτιά σε αφορά» για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και άμεση κινητοποίηση των πολιτών, με σκοπό τη μείωση των περιστατικών δασικών πυρκαγιών και την έγκαιρη ειδοποίηση των αρμόδιων αρχών σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η εν λόγω εκστρατεία υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και της ναυτιλιακής εταιρείας Andriaki Shipping. Άμεσοι συνεργάτες του WWF Ελλάς σε αυτή την προσπάθεια είναι η Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ, η Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης Διάσωσης Βραχναιίκων (ΕΟΠΥΔ) και η Εθελοντική Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος Πυλάρου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό πακέτο για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών για μαθητές Ε & Στ Δημοτικού και Γυμνασίου. Η βασική δράση των μαθητών είναι η διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια πρόκλησης δασικών πυρκαγιών στην περιοχή τους. Βάσει των αποτελεσμάτων, που επεξεργάζονται οι ίδιοι οι μαθητές ώστε να αποτυπώσουν τάσεις και απόψεις, οργανώνουν δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας με διάφορα εργαλεία όπως το θεατρικό παιχνίδι και το εκπαιδευτικό δράμα.

Σκοπός του WWF Ελλάς είναι το σύνολο του ενημερωτικού υλικού που θα παραχθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας (ενημερωτικά φυλλάδια, αφίσες, ραδιο-τηλεοπτικά αρχεία, κτλ.) να είναι διαθέσιμο δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας του WWF προς όλους τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να υλοποιήσουν κάτι αντίστοιχο στην περιοχή τους, με απώτερο σκοπό τη μεγαλύτερη διάχυση της πληροφορίας, εμπλέκοντας περισσότερους πολίτες στη «μάχη» κατά των δασικών πυρκαγιών σε τοπικό επίπεδο και εξασφαλίζοντας, με αυτό τον τρόπο, την ουσιαστική συνέχεια των προσπαθειών μας.

Για αρχή εσείς οι εκπαιδευτικοί μπορείτε να βρείτε τις δραστηριότητες του προγράμματος εδώ. Και μην ξεχάσετε να μας ενημερώσετε αν υλοποιήσετε κάποιες από αυτές και να μας στείλετε φωτογραφίες και νέα από τις δράσεις που θα κάνετε.


Το Πάντα έχει πάντα το παγούρι του!

© 2ο Δημοτικό Σχολείο Αφάντου Ρόδου

To 2ο Δημοτικό Σχολείο Αφάντου Ρόδου είπε έμπρακτα "όχι" στα πλαστικά μπουκάλια νερού! Υπολόγισε μάλιστα ότι, έχοντας παγουρίνο, εξοικονομούμε 64 ευρώ και 160 μπουκάλια νερού ανά μαθητή μέσα σε μία σχολική χρονιά! Όπως μας έγραψαν: "επειδή παρατηρήσαμε το φαινόμενο στην τάξη στο τέλος της ημέρας τα παιδιά να πετάνε μισογεμάτα τα μπουκάλια νερού που αγοράζουν καθημερινά, αφού μελετήσαμε το κόστος στην τσέπη μας, αλλά και στο περιβάλλον αποφασίσαμε να χρησιμοποιούμε παγουρίνια!"

Και τα αποτελέσματα από τις φωτογραφίες πριν και μετά που μας έστειλαν ήταν πραγματικά θεαματικά: 15 πλαστικά μπουκαλάκια, 9 παγούρια πριν – 4 πλαστικά μπουκάλια, 17 παγουρίνια μετα!

Ευχαριστούμε πολύ το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αφάντου που μοιράστηκε μαζί μας αυτή τη δράση που έκανε στο πλαίσιο της δραστηριότητας "Τρέξε, τρέξε μικρούλη" από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης". Χαιρόμαστε πολύ όταν μοιράζεστε μαζί μας τόσο όμορφα και χειροπιαστά αποτελέσματα των προγραμμάτων μας. Καλή συνέχεια σε όλα τα διαγωνιζόμενα σχολεία, θυμίζουμε ότι απομένουν μόνο δύο μήνες μέχρι τη λήξη του διαγωνισμού Πρωταθλητές Βιώσιμης Διατροφής!


Το Πάντα αναλαμβάνει δράση από τον καναπέ!

© http://www.un.org/

Ναι καλά ακούσατε. Από τον καναπέ! Τα Ηνωμένα Έθνη στην σχετική ιστοσελίδα για τις δράσεις που πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης έχουν φτιάξει έναν οδηγό για το πώς να σώσουν τον πλανήτη οι… λίγο λιγότερο δραστήριοι από εμάς.

Μηδενική φτώχεια. Μηδενική πείνα. Ποιοτική Εκπαίδευση. Ισότητα των φύλων. Καθαρό νερό και αποχέτευση. Φτηνή και καθαρή ενέργεια. Κι άλλα πολλά. Οι 17 στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι όλοι σημαντικοί και θα απαιτήσουν τη συνεργασία κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών. Φαίνεται όμως αδύνατο ένας απλός πολίτης να μπορεί να κάνει κάτι για αυτούς. Άρα; Πρέπει να καταθέσουμε τα όπλα;

Όχι βέβαια! Η αλλαγή ξεκινάει από εμάς! Κάθε άνθρωπος, ακόμα και ο πιο αδιάφορος και ο λιγότερο δραστήριος άνθρωπος στον κόσμο είναι μέρος της λύσης. Κι ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πανεύκολα πράγματα που μπορεί ο καθένας να ενσωματώσει στις καθημερινές του συνήθειες ακόμα κι από τον καναπέ του που , αν τα κάνουμε όλοι, θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

Από το να συνδέσουμε όλες τις συσκευές σε πολύπριζο έτσι ώστε πραγματικά με το πάτημα ενός κουμπιού να μπορούμε να απενεργοποιούμε όλες όσες δεν χρησιμοποιούμε μέχρι το να ζητήσουμε να μην μας στέλνουν έντυπα τους λογαριασμούς μας υπάρχουν τόσα απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Αναλάβετε λοιπόν δράση, έστω κι από τον καναπέ!


To Πάντα πάει Θεματική Εβδομάδα

© 102o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Για άλλη μια χρονιά η θεματική εβδομάδα στα γυμνάσια εστιάζει σε θέματα διατροφής και ποιότητας ζωής, στα πλαίσια της εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Εντωμεταξύ οι έφηβοι και ιδιαίτερα τα αγόρια στην Ελλάδα εξακολουθούν, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), να διατηρούν πολύ υψηλά ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Κύρια αιτία, η απομάκρυνση από την υγιεινή διατροφή και η επικράτηση διατροφικών συνηθειών που στηρίζονται σε μεγάλη κατανάλωση ζωικών, επεξεργασμένων, πλούσιων σε θερμίδες, αλάτι και ζάχαρη τροφίμων. Που μαζί με τη μείωση της φυσικής δραστηριότητας και της κινητικότητας, έχει αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας και χρόνιων παθήσεων. Ταυτόχρονα αυτό το μοντέλο διατροφής έχει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, λόγω της επιβάρυνσης από την αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης των τροφίμων.

Η μέτρηση του οικολογικού αποτυπώματος των τροφίμων που καταναλώνουμε δεν έχει αρχίσει ακόμα να καταγράφεται στις ετικέτες των τροφίμων, στη χώρα μας τουλάχιστον. Εμείς όμως σας προτείνουμε να κάνετε τη διαφορά. Να δουλέψετε μαζί τους αυτό ακριβώς το θέμα ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν τι σημαίνει οικολογικό αποτύπωμα, να ενημερωθούν για τις τιμές των εκπομπών ισοδύναμων CO2 και να εντοπίσουν τις μεγάλες διαφορές στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα διαφορετικά τρόφιμα.

Οι μαθητές μπορούν να δουλέψουν βάση των δραστηριοτήτων 2 και 10 του εκπαιδευτικού πακέτου Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης. Στον οδηγό για τον εκπαιδευτικό, στο Κεφάλαιο 2 “Μια μερίδα πλανήτη παρακαλώ” θα βρείτε μία πιο αναλυτική επεξήγηση των όρων αποτύπωμα άνθρακα και νερού, καθώς και σχετικά βίντεο. Επίσης μπορειτε εδώ να δείτε μία πρόταση προγράμματος με θέμα το οικολογικό αποτύπωμα και τον τρόπο ζωής μας.

Ενώ αν θέλετε να εστιάσετε στο το υδατικό αποτύπωμα εδώ μπορειτε να βρείτε μία πρόταση για βιωματική δραστηριότητα στην τάξη.


Διαβάζοντας για το δάσος, μέσα στο δάσος!

© Shel Silverstein

Η άνοιξη προσφέρεται για εξορμήσεις στη φύση αλλά και για φιλαναγνωσία καθώς η 2α Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Γιατί λοιπόν να μην διαβάσετε, όλοι μαζί, κάτω από τη σκιά ενός δέντρου, μικρές ιστορίες για τα δάσος;

Αναγνωστικές προτάσεις που ενδείκνυνται για την περίπτωση:

Παιδικά εικονογραφημένα:

  • Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα, του Jean Giono, εκδ. Παπαδόπουλος
  • Tο δέντρο που έδινε, Shel Silversein, εκδ. Δωρικός.

Εκτενέστερη φόρμα για μεγαλύτερα παιδιά, μπορεί να διαβαστούν αποσπάσματα:

  • Aνάσες και ψίθυροι του δάσους, της Λίτσας Ψαραύτη, εκδ. Παπαδόπουλος.
  • Σιλουανή, του Θεοδωρή Παπαϊωάννου, εκδ. Ίκαρος.
  • Τα ψηλά βουνά, του Ζαχαρία Παπαντωνίου, εκδ. Εστία. 
  • Η πέμπτη πόλη των Δωριέων, του Κώστα Στοφόρου, εκδ.Κέδρος.

Και βέβαια τα κλασικά παραμύθια που εκτυλίσσονται στο δάσος, Κοκκινοσκουφίτσα, Χάνσελ και Γκρέτελ, Κοντορεβιθούλης, Χιονάτη κλπ. σε αφήγηση δική σας, προσαρμοσμένη στην ηλικία των παιδιών, θα δώσουν αφορμή για ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Μικρό μυστικό: το δάσος είναι ο τόπος δοκιμασιών που πρέπει να περάσει ο ήρωας για να οδηγηθεί στην ενηλικίωση. Οι αδερφοί Grimm, που συνέλεξαν και εξέδωσαν τα κλασικά παραμύθια, συνέβαλαν στη δημιουργία της εικόνας του σκοτεινού και γεμάτου κινδύνου δάσος.

Και αν σας άνοιξε η όρεξη για μεγαλύτερη έρευνα του θέματος, ίσως σας ενδιαφέρουν οι έξι συναντήσεις ανάγνωσης και γραφής παιδικής λογοτεχνίας για το δάσος.


Η φωτογραφία του μήνα

© Petr Bambousek/Bird Photographer of the Year 2018 finalist


Unsubscribe | Δες το email online