Τεύχος 101, Απρίλιος 2019


Ανοιχτός περίπατος για το περιβάλλον στο κέντρο της Αθήνας

© WWF Ελλάς

Το WWF Ελλάς γιορτάζει τις δράσεις του για το 2018 με έναν πρωτότυπο, ανοιχτό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, ελεύθερης συμμετοχής, την Κυριακή 14 Απριλίου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Δέκα λόγοι γιορτής, δέκα σημεία περιμένουν το κοινό και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους περιηγητές να γνωρίσουν το έργο και το όραμα του WWF μέσα από έναν πρωτότυπο περίπατο στο κέντρο της Αθήνας.

Με εκκίνηση την πλατεία Κλαυθμώνος οι επισκέπτες με ελεύθερη πορεία, ανακαλύπτουν ιστορικά σημεία του κέντρου, τοπόσημα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερες γωνιές της Αθήνας. Παράλληλα καλούνται να γνωρίσουν τις δραστηριότητες του WWF, να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους του και να ενισχύσουν τη δράση της οργάνωσης.

Κι όλα αυτά, μέσα από πρωτότυπα εργαστήρια, παρουσιάσεις, διαδραστικές εκθέσεις, γευστικές εκπλήξεις αλλά και δραστηριότητες για παιδιά, σε μια ενδιαφέρουσα κυριακάτικη βόλτα στο κέντρο, κατάλληλη για όλη την οικογένεια.

Για να δηλώσετε συμμετοχή κάντε κλικ εδώ.


Το Πάντα διδάσκει …

© Μαρίνα Συμβουλίδου/ WWF Ελλάς

και μπαίνει στην τάξη σας διαδικτυακά. Με την νέα διεθνή εκστρατεία του WWF “Ο Πλανήτης μας» έρχεται μια σειρά μαθημάτων που διδάσκουν επιστήμονες από το διεθνές δίκτυο του WWF μέσα από την δημοφιλή εφαρμογή της Microsoft “Skype in the classroom”. Γράψτε λοιπόν την τάξη σας και μπείτε στη σελίδα του WWF για να απολαύσετε το απίθανο μέρος που ονομάζουμε «σπίτι» μας.

Τα περισσότερα μαθήματα διατίθενται στα αγγλικά αλλά στα ελληνικά θα βρείτε ήδη τα πρώτα μαθήματα που έχει ανεβάσει το WWF Ελλάς και συγκεκριμένα

ενώ πολύ σύντομα αναμένονται κι άλλα.


Το Πάντα δεν καίγεται…

© Image by Hellen Braga Hellen Braga from Pixabay

…από την λαμπάδα του φέτος το Πάσχα γιατί έχει φτιάξει το φαναράκι της πολικής αρκούδας! Θα βρείτε εδώ αναλυτικές οδηγίες για να κάνετε τη δραστηριότητα στην τάξη και μην διστάσετε να μας στείλετε φωτογραφίες από τα έργα σας.


Το Πάντα γιορτάζει...

© Oliver Jeffers & Sam Winston

στις 2 Απριλίου, τα γενέθλια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Σας προτείνουμε λοιπόν να διαβάσετε στο σχολείο το Ένα παιδί από βιβλία, του O.Jeffers, o oποίος πλάθει, μαζί με τον εικαστικό S. Winston, ένα παιδί από βιβλία. Η ιδιαίτερη αισθητική της εικονογράφησης, που αναλαμβάνει ένα ουσιαστικό μέρος της αφήγησης, καθιστά το βιβλίο αυτό ένα εικαστικό ποίημα. Σαράντα τίτλοι κλασικών βιβλίων είναι κρυμμένοι στις εικόνες, δημιουργούν βουνά, δέντρα, σύννεφα, σπηλιές, κύματα, και γαλαξίες. Τους γαλαξίες της ανάγνωσης.

Αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα μπορείτε να τους προτείνετε να διαβάσουν την Ματίλντα του R.Dahl (που φέτος μπορείτε να δείτε και στο αθηναϊκό θέατρο). Ένα χαρισματικό κορίτσι γεννημένο από εντελώς ανεγκέφαλους, ανόητους και ανήθικους γονείς βρίσκει μόνο του τον δρόμο για τα βιβλία. Οι γονείς, που έχουν διαρκώς ανοιχτή την τηλεόραση στο σπίτι, δεν ανέχονται την «ιδιοτροπία» της Ματίλντα που έχει μάθει πια να κλείνει τ’ αυτιά της στο φρικτό θόρυβο του τρομερού κουτιού και να συνεχίζει να διαβάζει.

Με αυτά τα βιβλία ως αφόρμηση προτρέψτε τους μαθητές σας να διαβάσουν. Προτείνετε τους για αρχή τα βιβλία που προτάθηκαν για τα βραβεία του ελληνικού παιδικού βιβλίου.

Συζητήστε στην τάξη τα αγαπημένα τους βιβλία. Φανταστείτε και δραματοποιήστε μια συνάντηση αυτών των ηρώων μέσα στην τάξη σας. Κάντε τους μαθητές σας να ονειρευτούν η γιατί όχι, να γράψουν, το δικό τους βιβλίο!


Το Πάντα παίζει…

© Image by PIRO4D from Pixabay

Καιρό είχε να μπει στο oikoskopio kids, την ιστοσελίδα του WWF όπου τα παιδιά μπορούν να εξοικειωθούν με την έννοια του χώρου, να διατρέξουν τον ελληνικό χάρτη αναγνωρίζοντας λίμνες και δάση, να οξύνουν την παρατηρητικότητα και τις αισθήσεις τους γνωρίζοντας απειλούμενα αλλά και χαρακτηριστικά είδη και παίζοντας, να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις για το περιβάλλον.

Διάλεξε λοιπόν τυχαία τρία παιχνίδια και σας τα προτείνει για να γιορτάσετε μαζί μας την άνοιξη…

Το αρπακτικά είναι ένα κλασικό παιχνίδι μνήμης.

Το μάντεψε σε ποιον ανήκει είναι ένα παιχνίδι παρατηρητικότητας για θαλάσσια ειδη. o

Τέλος οι αναγραμματισμοί είναι παιχνίδι γνώσης, ορθογραφίας αλλά και στρατηγικής όπου πρέπει να σχηματίσεις ονόματα φυτών και ζώων.

Καλή διασκέδαση σε όλους λοιπόν!


Το Πάντα βγαίνει έξω …

© Image by Ander Unibaso Villaverde from Pixabay

Μπήκε η άνοιξη και είναι επιτέλους καιρός για έξω… Ανακαλύψτε με τους μαθητές σας τη βιοποικιλότητα της γειτονιάς σας. Αναζητήστε τρόπους αρμονικής συνύπαρξης φύσης και ανθρώπου. Ερευνήστε, καταγράψτε, εκθέστε, ευαισθητοποιήστε γονείς και περιοίκους, με βάση τα ευρήματα της έρευνάς σας και προτείνετε μέτρα για μια πράσινη γειτονιά. Κάντε την αρχή με έρευνα στην αυλή του σχολείου και συνεχίστε με ένα...σαφάρι στη γειτονιά.


Η φωτογραφία του μήνα

© ourplanet.com


Unsubscribe | Δες το email online