WWF newsletter

 
Τεύχος 2, Απρίλιος 2010

θέματα

Το Πάντα πλατσουρίζει σε υγροτόπους

Υπενθυμίζουμε σε όσους από εσάς κάνετε προγράμματα σχετικά με υγροτόπους ότι το WWF Ελλάς από το 2004 πραγματοποιεί πρόγραμμα για τους νησιωτικούς υγροτόπους, μέσα από το οποίο καταγράψαμε και απογράφουμε συνολικά 782 υγροτόπους -672 σε 65 νησιά του Αιγαίου και 110 σε 10 νησιά του Ιονίου. Παράλληλα με την έρευνα, δρομολογήσαμε και μια σειρά δράσεων για την προστασία τους, την ευαισθητοποίηση των πολιτών, τις συντονισμένες συνεργασίες μεταξύ φορέων για την υλοποίηση υποδειγματικών διαχειριστικών μέτρων σε κάποιους από τους υγροτόπους και την άσκηση πιέσεων σε όλα τα επίπεδα για την προστασία τους. Έχει μάλιστα δημιουργηθεί το "Δίκτυο Παρακολούθησης των Υγροτόπων του Αιγαίου", που αναφέρει περιπτώσεις υποβάθμισης των υγροτόπων στη Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών του WWF Ελλάς. Στο Δίκτυο συμμετέχουν τοπικές οργανώσεις και ευαισθητοποιημένοι πολίτες και έχει ήδη εξαπλωθεί σε έξι νησιά –την Άνδρο, την Πάρο, την Κω, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Σκύρο. Τέλος, συμμετέχουμε στο Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους υγρότοπους στην Κρήτη και σύντομα θα έχουμε έτοιμο υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους υγροτόπους, που, όπως πάντα, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας.

Το Πάντα απαντάει σε κουίζ

Το Πάντα είναι πολύ περήφανο που έχει επιτέλους στα χέρια του το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών στην Ελλάδα και προσπαθεί να βρει τρόπους να μιλήσει στους μικρούς του φίλους για τη σημασία της βιοποικιλότητας και τα απειλούμενα είδη της χώρας μας. Έτσι έφτιαξε πρώτα μια αφίσα, που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα γραφεία μας ή να κατεβάσετε από την ιστοσελίδα μας.

Τώρα έφτιαξε για εσάς κι ένα απλό κουίζ, που μπορείτε να παίξετε μέσα στην τάξη με τους μαθητές σας και να δείτε πόσα ξέρουν και πόσα μένει ακόμη να μάθουν για την τόσο πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας μας. Καλή επιτυχία!

Το Πάντα κάνει "κλικ"…

Για να δει τη σύντομη έκδοση του αποκαλυπτικού ντοκιμαντέρ "Το Τρίγωνο της Φωτιάς", σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά και παραγωγή WWF Ελλάς, ΣΚΑΪ και ΑΝΕΜΟΝ. Τι συνέβη το καλοκαίρι του 2007 στην Πελοπόννησο; Για ποιους λόγους θρηνήσαμε δεκάδες θύματα και την απώλεια τεράστιων δασικών εκτάσεων; Τι πρέπει να γίνει για να μην είμαστε κάθε καλοκαίρι στο "ίδιο έργο θεατές"; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα απαντά το Τρίγωνο της Φωτιάς, με συγκλονιστικές διηγήσεις ανθρώπων που έζησαν από κοντά τη λαίλαπα της καταστροφής αλλά και παρεμβάσεις ειδικών για τα αίτια και τις λύσεις.

Μπορείτε να δείξετε το video στην τάξη για να εισάγετε τους μαθητές σας στο ζήτημα της προστασίας των δασών στη χώρα μας και στη συνέχεια να δουλέψετε μαζί τους τις δραστηριότητες από το Μέλλον των Δασών.

Το Πάντα θα βρίσκεται κοντά σας…

...στην Πάτρα, τον Άγιο Στέφανο, τον Νέο Βουτζά και τη Ραφήνα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στις 13 Απριλίου, στις 10.00 π.μ. το Πάντα θα βρεθεί στη Ραφήνα για να παρακολουθήσει τη θεατρική παράσταση που ετοίμασαν τα παιδια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ραφήνας, εμπνευσμένα από το βιβλίο της Ελένης Σβορώνου "Ο Τζιτζικοπερικλής και η Πέμπτη Εποχή του Χρόνου".

Στις 15 Απριλίου το Πάντα θα βρίσκεται κοντά στα σχολεία της Πάτρας, στο Παιδικό Φεστιβάλ που διοργανώνει η Νομαρχία Αχαΐας στην Πολιτεία (παλιά Σφαγεία), με αφιέρωμα "Έτος Βιοποικιλότητας: 20 Χρόνια WWF Ελλάς", ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας το Πάντα θα βρει ευφάνταστους και δημιουργικούς τρόπους να μιλήσει για τη διδασκαλία της βιοποικιλότητας με τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα λάβουν μέρος στο σεμινάριο. Το περίπτερό μας θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ (ως και την Κυριακή 18 Απριλίου).

Στις 28 Απριλίου θα βρίσκεται στο Αιγάλεω για να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για το θέμα των σκουπιδιών και να μιλήσει για το οικολογικό αποτύπωμα του καθενός μας.

Την Πέμπτη 29 Απριλίου το απόγευμα (18.00-20.00) το Πάντα θα βρίσκεται στον Νέο Βουτζά, στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοθήκη", για να παρουσιάσει το βιβλίο "Ένα Ζουζούνι Παραπάνω. Η Ζωή και οι Περιπέτειες του Κάρολου Δαρβίνου". Θα παίξουμε και θα μάθουμε για την εξέλιξη της ζωής στην πλανήτη και τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας. Περιμένουμε όλους τους μικρούς μας φίλους της περιοχής.

Τέλος, στις 30 Απριλίου, στις 20.00, το Πάντα θα βρεθεί στον Άγιο Στέφανο, για να μιλήσει για τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας στην αίθουσα του τοπικού περιβαλλοντικού συλλόγου, στην πλατεία.

Το Πάντα σεμιναριάζεται…

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη λογοτεχνία για να εμπνεύσουμε τους μικρούς μας φίλους για το περιβάλλον; Το Πάντα δεν ξεχνά ποτέ ότι το περιβάλλον και η τέχνη κάθε είδους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και προσπαθεί να δώσει και στους εκπαιδευτικούς κάποια εργαλεία για να εμπνεύσουν τους μαθητές τους.

Έτσι την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Απριλίου το Πάντα, μέσω της αγαπημένης του μούσας Ελένης Σβορώνου, θα βρίσκεται στο διήμερο εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με θέμα την παιδική λογοτεχνία και την οικολογία που διοργανώνει το Γραφείο Περιβαλλοντικής Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας.

Επίσης, την Τρίτη 27 Απριλίου το απόγευμα το Πάντα θα βρεθεί στη Λευκωσία, καλεσμένο του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, για την απονομή βραβείων του ετήσιου λογοτεχνικού διαγωνισμού και θα κάνει παρουσίαση με θέμα "Το Περιβάλλον και η Οικολογία στο Παιδικό και Νεανικό Βιβλίο". Οι φίλοι μας στην Κύπρο μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ελένη Σβορώνου, που θα κάνει την παρουσίαση, αν θέλουνε μια δια ζώσης επαφή.

To Πάντα χαίρεται...

...για τη μεγάλη συμμετοχή των σχολείων και φέτος στο Earth Hour. Μάλιστα, εκτός από τις πολλές συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, πολλά σχολεία έφτιαξαν και τις δικές τους ιστοσελίδες (μπορείτε να τις δείτε εδώ), ενώ αρκετά απόλαυσαν και τη δημιουργική πλευρά του καλέσματός μας, ζωγραφίζοντας και συναρμολογώντας το δικό τους φαναράκι.

Ελπίζουμε ότι η συνεχής συμμετοχή του κόσμου και κυρίως των παιδιών σε τέτοιου είδους δράσεις θα περάσει το μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου.

Το Πάντα εγκρίθηκε…

Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η πιο πρόσφατη παρουσίαση του WWF Ελλάς για την κλιματική αλλαγή από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Υπουργείο Παιδείας. Την παρουσίαση αυτή μπορείτε να τη βρείτε και στην ιστοσελίδα μας ή, αν βρίσκεστε εντός Αττικής και δουλεύετε με τους μαθητές σας το θέμα ενέργεια ή κλιματική αλλαγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Κουταβά στο 210 3314893 για να κανονίσετε να έρθει η ίδια για παρουσίαση στο σχολείο σας.

Ακόμη, να σας υπενθυμίσουμε ότι στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε δραστηριότητες και παιχνίδια για τις κλιματικές αλλαγές, ενώ, αν δεν το έχετε ήδη λάβει, μπορείτε να προμηθευτείτε από τους υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα το CDrom "Το Κλίμα Είναι στο Χέρι σου", το οποίο κυκλοφορεί εδώ και ένα χρόνο και έχει και αυτό την έγκριση του Υπουργείου.

Το Πάντα εισάγει στην τάξη…

...σύντομα εκπαιδευτικά προγράμματα μίας ώρας για ποικίλα περιβαλλοντικά θέματα (δάση, βιοποικιλότητα, εξέλιξη, κλίμα), τα οποία απευθύνονται στα μικρότερα παιδιά (μέχρι 8 ετών).

Το Πάντα θα φροντίσει ώστε να ανανεώνει με νέες ιδέες την περιγραφή εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα βρείτε στην ιστοσελίδα του WWF Ελλάς, στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στην ενότητα "Με τον Εκπαιδευτικό". Ελπίζουμε ότι οι περιγραφές αυτές θα σας βοηθήσουν να πάρετε ιδέες και ότι αν πραγματοποιήσετε αυτά τα προγράμματα στην τλάξη σας θα αρέσουν και στους μαθητές σας όσο άρεσαν στα σχολεία που έχουμε ήδη επισκεφθεί.

Μοιραστείτε με το Πάντα…

Η Σχολή Χατζήβεη μας έστειλε αυτό το υπέροχο βιντεάκι. Το έφτιαξαν οι μαθητές, με την πολύτιμη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, στα πλαίσια της συμμετοχής τους στην Ώρα της Γης. Τα μηνύματα είναι όλα δικά τους, όπως και οι εκπληκτικές μεταφράσεις στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, ουκρανικά, βραζιλιάνικα, κινέζικα. Ελπίζουμε να το απολαύσετε όσο κι εμείς!

Η φωτογραφία του μήνα

Ευχαριστούμε πολύ την εθελόντριά μας Φαίη Ορφανίδου, που επιμελείται γλωσσικά το newsletter.

© All photos, graphics and images on this site remain the copyright of WWF, unless otherwise noted, and should not be downloaded without prior permission.
© 1986 Panda symbol WWF; ® "WWF" and "living planet" are WWF Registered Trademarks.