Τεύχος 75, Αύγουστος 2016

Αποχαιρετισμός στον Λουκ Χόφμαν

© Creative Commons

Με βαθιά λύπη, αλλά και πολύτιμες αναμνήσεις, αποχαιρετούμε τον Λουκ Χόφμαν, ‘πατέρα’ του WWF Ελλάς και συνιδρυτή του WWF International.

H αγάπη του για τη ζωή στη γη έφερε τον Λουκ από νωρίς στη ζωή του στον δρόμο της οικολογίας, τον οποίο άνοιξε και φώτισε με επιστημονικές δημοσιεύσεις ως καταξιωμένος ζωολόγος και ορνιθολόγος, και με επιτυχημένους αγώνες για την προστασία πυρήνων βιοποικιλότητας. ‘Παιδιά’ της ατελείωτης αγάπης και αγωνίας του για το μέλλον του πλανήτη είναι η διεθνής Σύμβαση Ραμσάρ για την προστασία των υγροτόπων, το ερευνητικό κέντρο Tour du Valat, το Ίδρυμα MAVA που χρηματοδοτεί δράσεις προστασίας της φύσης σε όλο τον κόσμο, αλλά και πολλά από τα σημαντικότερα πάρκα προστασίας της φύσης, όπως η Ντονιάνα (Doñana) στην Ισπανία, το Μπανκ ντ’ Αργκέν (Banc d’ Arguin) στη Μαυριτανία, και βέβαια η Πρέσπα, της οποίας Επίτιμος Δημότης ανακηρύχθηκε το 2003.

Μεγάλος φίλος της χώρας μας, ο Λουκ δήλωνε λάτρης της ελληνικής φύσης από τη δεκαετία του ’50. Ακούραστος μελετητής της ζωής στους υγροτόπους της Ελλάδας και ιδρυτής πολλών οργανώσεων, όπως το WWF Ελλάς και η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος για πολλά χρόνια, ο Λουκ Χόφμαν τιμήθηκε το 1999 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα.

Ο Λουκ Χόφμαν θα είναι πάντα μαζί μας, μέσα από τη ζωντανή φύση για την οποία αγωνίστηκε, αλλά και μέσα από γραπτά του, όπως το παρακάτω, που ξεχειλίζουν από αγάπη για τις ομορφιές του πλανήτη μας:

«Η Ελλάδα είναι η χώρα της ποικιλότητας. […] Ο Δίας θα πρέπει να χτύπησε τη γη αυτή με τα αστροπελέκια του, σπέρνοντας χιλιάδες νησιά και κατακομματιάζοντας τη στεριά τόσο, ώστε η ακτογραμμή να γίνει τόσο μεγάλη όσο σχεδόν ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου. Αυτή η φυσική πολυπλοκότητα αυξήθηκε από ένα ευρύ φάσμα κλιμάτων που κυμαίνονται από σχεδόν υποτροπικά σε πραγματικά αλπικά, και από μια ποικιλία βουνών, λόφων και πεδιάδων, πολλές από τις οποίες είναι σπαρμένες με υγροτόπους. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που οι συνθήκες αυτές γέννησαν μια εξαιρετικά πλούσια και ζωντανή φύση - στην πραγματικότητα την υψηλότερη γνωστή βιοποικιλότητα στην Ευρώπη. Αποτελούν επίσης την πηγή ωραίων και βαθιά συγκινητικών φυσικών και ανθρωπογενών τοπίων. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν τη φυσική κληρονομιά της Ελλάδας.»

Ψαράκι και στο μέλλον!

© WWF Ελλάς/ Άννα Πλειώνη Ζηλφίδου

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν ψωνίζουμε τα ψάρια μας από το σούπερ μάρκετ ή το ιχθυοπωλείο; Τι είναι τα βιώσιμα ψαρικά και πώς τα ξεχωρίζουμε; Τι μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε «ψάρι για πάντα» στο τραπέζι μας;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και ακόμα περισσότερα έχει το Fish Guide, ο νέος οδηγός του WWF για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών, ελληνικών και εισαγόμενων.

Σε ό, τι αφορά τα ελληνικά ψάρια, πρέπει να καταναλώνουμε πάνω από το επιτρεπόμενο μέγεθος και εκτός της περιόδου αναπαραγωγής τους, ενώ μπορούμε να επιλέξουμε και βιολογικά προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας. Σε ό, τι αφορά τα εισαγόμενα, το Fish Guide χρησιμοποιεί έναν χρωματικό κώδικα που μας ενημερώνει για το αν το ψάρι μας είναι πιστοποιημένο, αν μπορούμε να το καταναλώσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη ή αν πρέπει να το αποφύγουμε.

Πέρα από τις καταναλωτικές συμβουλές, το Fish Guide, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή από υπολογιστή ή κινητό, περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για το κάθε είδος ψαριού, αλλά και ευφάνταστες συνταγές από διάφορα μέρη του κόσμου για ένα ταξίδι στη γεύση.

Πώς λειτουργεί το Fish Guide; Δες εδώ το βίντεο με τον Ηλία Μαμαλάκη και μάθε πόσο απλό είναι!

Χρονιά ρεκόρ για την καρέτα στη Ζάκυνθο!

© WWF Ελλάς/ Χαρίκλεια Μινώτου

482 φωλιές καρέτα φιλοξενούνται ήδη φέτος το καλοκαίρι στα Σεκάνια Ζακύνθου, σε μια χρονιά ρεκόρ σε σχέση με την τελευταία πενταετία. Η σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας για τη χελώνα Caretta caretta στη Μεσόγειο είναι ένα πολύτιμο μαιευτήριο για το μοναδικό αυτό είδος και το WWF επαγρυπνά και φέτος, όπως πάντα μαζί με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και τον ΑΡΧΕΛΩΝΑ. Από τις 27 Ιουνίου, δύο πυροφύλακες προστατεύουν καθημερινά την περιοχή και βρίσκονται σε επιφυλακή για οποιαδήποτε απειλή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την περιοχή και την Caretta caretta.

Η ανθρώπινη παρουσία απαγορεύεται στον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και στην παραλία των Σεκανίων, καθώς αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις συνθήκες ωοτοκίας της καρέτα. Ταυτόχρονα, μια πιθανή πυρκαγιά στην περιοχή γύρω από τα Σεκάνια μπορεί να καταστρέψει την επιφανειακή βλάστηση και η επακόλουθη διάβρωση να μεταφέρει στην παραλία χώμα και λάσπη και να καλύψει την άμμο, όπου κάνουν τις φωλιές τους οι χελώνες.

Η Χαρίκλεια Μινώτου, υπεύθυνη του προγράμματος του WWF στη Ζάκυνθο, μας μεταφέρει μέσα από την προσωπική της εμπειρία και ένα μοναδικό υποβρύχιο βίντεο θηλυκής καρέτα, τη σημασία της προστασίας των Σεκανίων.

Το WWF διενεργεί αυτή την περίοδο εκστρατεία για την υποστήριξη της προστασίας της Caretta caretta και των Σεκανίων. Δείτε περισσότερα εδώ.

Ο τραυματίας πελαργός που έγινε ξανά γονιός

© Sofia Tsimari

"Κάθε φορά που βοηθάμε ένα τραυματισμένο ζώο, αναρωτιέμαι: θα καταφέρει να επιβιώσει; Αρκετές φορές έχουμε δει τραυματισμένα πουλιά να ξεψυχούν στα χέρια μας, πριν καν προλάβουμε να τα στείλουμε σε ένα κέντρο περίθαλψης. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν περιστατικά σαν αυτό του τραυματισμένου λευκοπελαργού, που συνάντησα ξανά μετά από πέντε χρόνια...

Μετά την ειδοποίηση μιας φίλης που πρώτη πρόσεξε το δαχτυλίδι του πελαργού, επισκεφτήκαμε την περιοχή όπου φωλιάζει και με το τηλεσκόπιο μπορέσαμε να διαβάσουμε την ταυτότητά του. Λίγο αργότερα διασταυρώσαμε τις πληροφορίες για την προέλευσή του... Το μυαλό μου τότε ταξίδεψε 5 χρόνια πριν, σε μια διαδρομή από το χωριό Κορνοφωλιά, με έναν άρρωστο λευκοπελαργό στο αυτοκίνητο. Οι κάτοικοι του χωριού μας είχαν καλέσει γιατί τον είχαν βρει σε κατάσταση εξάντλησης, ανίκανο να πετάξει.

Τον είχαμε τότε στείλει στο κέντρο περίθαλψης Δράση για την Άγρια Ζωή, στη Θεσσαλονίκη, γεμάτοι ανησυχία: θα κατάφερνε να επιβιώσει από το ταξίδι; Κι ακόμα κι αν κατάφερνε να αναρρώσει, δεν ήταν δεδομένο ότι θα κατάφερνε να επιστρέψει στην άγρια φύση. Αρκετά τραυματισμένα ζώα αναγκάζονται να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους στις τεχνητές συνθήκες της αιχμαλωσίας.

Μπροστά στα μάτια μου τώρα, με τα μάτια στο τηλεσκόπιο, έβλεπα τον ίδιο πελαργό. Όχι μόνο είχε καταφέρει να επιβιώσει, αλλά είχε επιστρέψει στην άγρια φύση και μάλιστα σήμερα, ο αδύναμος εκείνος πελαργός, βρισκόταν στη φωλιά του ανατρέφοντας τα μικρά του!"

Έλα Κρετ, Πρόγραμμα Δαδιάς, WWF Ελλάς

Το Πάντα αξιολογεί...

Creative Commons

4.500 πολίτες, 900 χώροι πρασίνου, 89 πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εντυπωσιακοί είναι οι αριθμοί που προκύπτουν από την πρώτη έκθεση που δημοσιεύει σήμερα το WWF Ελλάς, μέσα από τη νέα δωρεάν εφαρμογή για κινητά WWF GreenSpaces, στην οποία οι πολίτες καταγράφουν και αξιολογούν τα πάρκα στις ελληνικές πόλεις. Ποια είναι η ετυμηγορία τους μέχρι στιγμής; Οι πράσινοι χώροι ξεπερνούν τη βάση με γενικό μέσο όρο βαθμολογίας 6,2.

Από τις αρχές του 2016, το WWF Ελλάς έδωσε στα χέρια των πολιτών μια πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά, πρώτη στο είδος της σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μέσα από το WWF GreenSpaces, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο συμμετοχικό χάρτη πρασίνου των ελληνικών πόλεων, καταγράφοντας και αξιολογώντας πάρκα με μοναδικό τους εργαλείο το κινητό τους.

Η ανταπόκριση των πολιτών είναι ήδη εξαιρετική. Έως σήμερα περισσότεροι από 4.500 πολίτες έχουν κατεβάσει στα κινητά τους τη δωρεάν εφαρμογή και έχουν καταγράψει και βαθμολογήσει σχεδόν 900 χώρους πρασίνου σε 89 πόλεις της χώρας.

Από τους 887 χώρους που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην εφαρμογή, 48 χώροι πρασίνου έχουν λάβει πολύ υψηλή βαθμολογία (μεταξύ 9 και 10). Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το πάρκο Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, το πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο Κρήτης, το Άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη, ο λόφος Ιππείου Κολωνού στην Αθήνα, το Παυσίλυπο στην Καρδίτσα, ο δημοτικός κήπος Δράμας και το άλσος Κεφαλαρίου στην Κηφισιά. Στον αντίποδα, 28 χώροι πρασίνου συγκεντρώνουν πολύ χαμηλή βαθμολογία, κάτω από 3. Ενδεικτικά, αυτοί οι χώροι βρίσκονται στο Κορδελιό, στη Βουλιαγμένη, στην Τρίπολη, στην Αθήνα, στη Λάρισα, στον Πειραιά, στην Παλλήνη.

«Με το WWF GreenSpaces μπορούμε να πάρουμε το πράσινο στα χέρια μας και να πούμε την άποψή μας για τους χώρους πρασίνου στις πόλεις μας. Προσκαλούμε τις δημοτικές αρχές σε όλη τη χώρα να μελετήσουν με προσοχή τα αποτελέσματα των καταγραφών και να δράσουν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στους υποβαθμισμένους χώρους αλλά και να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τα οφέλη που προσφέρουν οι οάσεις των πόλεων», σημειώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή,μεγάλος δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Ώρα μηδέν για τους ελέφαντες της Τανζανίας

© Getty Images

Μια από τις αρχαιότερες προστατευόμενες περιοχές της Αφρικής κινδυνεύει να χάσει ολόκληρο των πληθυσμό των ελεφάντων της μες στα επόμενα 6 χρόνια, αν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα για την αναχαίτιση της μαζικής λαθροθηρίας, σύμφωνα με νέα ανάλυση του WWF.

Το Selous Game Reserve, η μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή της Τανζανίας, έχει χάσει 90% του πληθυσμού ελεφάντων της σε λιγότερα από 40 χρόνια. Σχεδόν 110.000 ελέφαντες περιπλανιόταν κάποτε στις σαβάνες, τους υγρότοπους και τα δάση του Selous, αλλά τώρα μόνο περίπου 15.000 παραμένουν στο οικοσύστημα. Με το σημερινό ρυθμό λαθροθηρίας, η περιοχή κινδυνεύει να μείνει χωρίς ελέφαντες ως το 2022!

Η ανάλυση, που παράχθηκε για το WWF από την εταιρία συμβούλων Dalberg Global Advisors, δείχνει πως η απώλεια των ελεφάντων δεν έχει κόστος μόνο για τη βιοποικιλότητα, αλλά και την οικονομία της Τανζανίας, όπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι δουλεύουν σε δουλειές που στηρίζονται στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας. Μόνο ο τουρισμός στη περιοχή του Selous προσφέρει $6 εκ. δολάρια ετησίως.

Το 2014, η UNESCO τοποθέτησε το Selous στον κατάλογο των Απειλούμενων Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λόγω της σοβαρότητας της λαθροθηρίας ελεφάντων. Κατά την πρόσφατη κορύφωση της κρίσης, κατά μέσο όρο έξι ελέφαντες σκοτώνονταν από εγκληματικά συνδικάτα κάθε μέρα.

Η φωτογραφία του μήνα

© nature.com/Francois Savigny/WWF

Unsubscribe | Δες το email online