WWF newsletter


Τεύχος 10, Δεκέμβριος 2010

θέματα

 

Το Πάντα διαβάζει

«Ο τόπος όλος ευωδιάζει από το έλατο. Σκεπάζει τις πλαγιές αχόρταγο. Άπληστο κι ανεβαίνει στα ύψη. Η σκιά του είναι πλασμένη από την πολύτιμη ουσία της χίμαιρας, μα το κορμί και το φύλλο του είναι στέρεο, γερό, ικανό ν’ αντέχει στη χειμωνιάτικη θύελλα και να κρατεί τα τεράστια φορτώματα του χιονιού, χωρίς να λυγίζει. Τώρα βρίσκεται στην «καλή και στην γλυκειά του ώρα». Το ηλιόφως διυλίζεται, καθώς περνάει ανάμεσα στα κλαδιά του, ημερεύει και μαλακώνει κι έρχεται να πέσει πάνω μας φιλικά• σπιθοβολεί σαν το παλιό κρασί στο κρυστάλλινο ποτήρι• κι ώρες-ώρες αναδίνει ανταύγειες σαν τις μακρινές αγροτικές φωτιές, που συνοδεύουν με την ήρεμη τους αναλαμπή την ακινησία και τη σκυθρωπή υγρότητα του ποιμενικού φθινοπώρου. Κι απάνω από όλα αυτά τι ξαλάφρωμα, τι ξεκούρασμα είναι για το κορμί και για την ψυχή τα αιφνίδια ανοίγματα, τα πλατώματα, που σχηματίζονται , χωρίς να τα’χεις στο νου σου και χωρίς να τα περιμένεις, ανάμεσα στο ατέλειωτο δάσος των ελάτων. Οι κορμοί αποσύρονται απροσδόκητα προς τα χείλη των βράχων κι αφήνουν λεύτερες τις μαλακές, καταπράσινες κατηφοριές, τις σπαρμένες από τα κόκκινα και τα κίτρινα ανοιξιάτικα λουλούδια του αγρού. Η άνοιξη αργεί να φτάσει στα ξέφωτα τούτα. Εδώ μπορείς να καθήσεις και να κοιτάξεις γύρω σου τα έλατα και να οσφρανθείς την ευωδία τους. Κι αν η φαντασία σου έχει συνηθίσει να ονειροπερπατεί κι αν είσαι θρεμμένος με βιβλία, πολλά βιβλία, κι αν έχεις διαβάσει ιστορίες και παραμύθια άλλων τόπων κι έχεις γνωρίσει τα ήθη ξένων ανθρώπων, θα νομίσεις ότι βρίσκεσαι σε μια γλυκειά, χειμωνιάτικη θαλπωρή, πως όλο τούτο το δάσος είναι μονάχα ένα δέντρο των Χριστουγέννων, και θα ιδείς τους αγγέλους της παλιάς παιδιάτικης νύχτας να σε κοιτάζουν στοργικά με τα κατακάθαρα γαλανά τους ματάκια και να σου χαμογελούν.»

Απόσπασμα από το «Παρόρι κι η Βυτίνα» του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου.

Το Πάντα θα βρίσκεται…

…στη χαρούμενη Γιορτή των Χριστουγέννων στο Χωριό του Άι-Βασίλη στο «Μύλο». Από τις 26 Νοεμβρίου 2010 θα συναντήσετε το WWF Ελλάς με το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά «ECO WINTER», που πραγματοποιείται μέσα από εκδηλώσεις με στόχο, εκτός από την ψυχαγωγία, τη γνώση και την ευαισθητοποίηση.

…στο Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις με τα δημοτικά σχολεία της Αττικής, για να γιορτάσει το Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας με το πρόγραμμα «Ένας συγγραφέας, ένας επιστήμονας και μια σχολική τάξη». Οι Εκδόσεις Πατάκη, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το WWF θα περιμένουν τους μαθητές στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65, Αθήνα) στις 2, 3 και 7 Δεκεμβρίου 2010, 9.00-10.30 & 11.00-12.30. Εκεί τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τις συγγραφείς Ελένη Δικαίου και Λίτσα Ψαραύτη, να μιλήσουν για το πώς το περιβάλλον επηρεάζει τη σκέψη και αποτελεί έμπνευση για ένα συγγραφέα, να παίξουν με τα περιβαλλοντικά προγράμματα του WWF και την Ελένη Σβορώνου και να συζητήσουν με νέους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Έτσι τα παιδιά θα γνωρίσουν την έννοια της βιοποικιλότητας, θα τη συνδέσουν με την καθημερινότητά τους και θα κατανοήσουν πώς ένα υγιές περιβάλλον μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης.

…στα βιωματικά σεμινάρια εκπαιδευτικών με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα» στις 2/12 στην Ελευσίνα (διοργάνωση Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αθήνας), στις 8/12 στο ΚΠΕ Αργυρούπολης και στις 9/12 στο ΚΠΕ Δραπετσώνας.

…στην Κύπρο στις 9/12 σε σεμινάριο εκπαιδευτικών με θέμα «Παιδική λογοτεχνία και περιβαλλοντική εκπαίδευση», που διοργανώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου.

Το Πάντα αγοράζει δώρα για τους μικρούς του φίλους...

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, οι αγορές για όλους ξεκινούν και φέτος μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας παρέα με το Πάντα! Ξεφυλλίζοντας τον κατάλογο αυθεντικών προϊόντων WWF θα ανακαλύψετε μια ποικιλία προϊόντων: λούτρινα ζωάκια, παιδικά βιβλία, σχολικές τσάντες, χαρούμενες ομπρέλες, άλμπουμ, κορνίζες, ξύλινα παιχνίδια, χαρτοσχολικά, t-shirt, καπέλα και φυσικά χριστουγεννιάτικες κάρτες. Μέσα από μεγάλη ποικιλία σχεδίων, χρωμάτων και μηνυμάτων, τα προϊόντα WWF θα γίνουν η αγαπημένη επιλογή όλων όσοι θέλουν να στηρίξουν με τις αγορές τους τις δράσεις του WWF Ελλάς.

Το Πάντα πιστεύει ότι όλοι μας θέλουμε να κάνουμε αγορές που να κάνουν τη διαφορά, να προβάλλουν κάτι διαφορετικό, να έχουν μεγαλύτερη αξία και φυσικά να έχουν προσιτές τιμές. Έτσι τα προϊόντα WWF καλύπτουν όλες τις παραπάνω ανάγκες, αφού είναι μια συλλογή προϊόντων καλής ποιότητας και σχεδιασμού, πιο φιλικά προς το περιβάλλον και επιπλέον με την αγορά τους στηρίζετε έμπρακτα το WWF Ελλάς, αφού μέρος των χρημάτων από κάθε αγορά διατίθεται στο WWF Ελλάς για την ενίσχυση του έργου του.

Τα προϊόντα WWF μπορείτε να τα βρείτε σε αρκετά σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα: αλυσίδες βιβλιοπωλείων, καταστήματα με αξεσουάρ, καταστήματα παιχνιδιών, σουπερμάρκετ, πολυκαταστήματα κ.ά.

Επίσης, προϊόντα WWF μπορείτε να βρείτε στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης, Φιλελλήνων 26 στο Σύνταγμα, αλλά και στο Κέντρο Ενημέρωσης Περιβάλλοντος που βρίσκεται στο Μικρό Πάπιγκο Ιωαννίνων. Για ηλεκτρονικές αγορές μπορείτε να επισκεφθείτε το www.ecofamily.gr, όπου θα βρείτε αρκετά από τα προϊόντα της συλλογής WWF.

Ξεφυλλίστε λοιπόν τον κατάλογο με ένα απλό κλικ... και ελπίζουμε να βρείτε το ιδανικό δώρο για τους φίλους σας!

Χριστούγεννα με το Πάντα

Αν θέλετε να κάνετε Χριστούγεννα με το Πάντα δεν έχετε παρά να έρθετε το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου στο Σπίτι της Χαράς (Τοσίτσα 1Α) στις 12.00 μ.μ.

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των παιδιών. Ας τους δωρίσουμε λίγη «φύση» και λίγη διάθεση φροντίδας του πλανήτη. Το Σπίτι της Χαράς και το WWF Ελλάς σάς καλούν σε μια διαφορετική γιορτή.

Το Πάντα, το σύμβολο των απειλούμενων ειδών του πλανήτη, θα ξεναγήσει τα παιδιά σε δάση, ζούγκλες, ωκεανούς, πολικές περιοχές, υγροτόπους και άλλα πολύτιμα οικοσυστήματα και θα τους συστήσει «συναδέλφους» του, άλλα απειλούμενα ζώα. Θα προτείνει παιχνίδια για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην εποχή μας και χιλιάδες είδη εξαφανίζονται και τι μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή για να βοηθήσουμε κι εμείς στην προστασία ειδών και βιοτόπων. Γιατί από το φως ως την τηλεόραση και από το αυτοκίνητο ως το μπλουζάκι μας, όλα έχουν σχέση με το Πάντα και την παρέα του!

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ρωτήσουν όλα όσα θα ήθελαν να μάθουν για το Πάντα και το WWF Ελλάς και να κάνουν ένα δώρο σε όλα τα απειλούμενα είδη και στον πλανήτη μας.

Το Πάντα και το Δίκτυο Κλιματοφύλακες

Σας ενημερώνουμε ότι το Δίκτυο Κλιματοφύλακες, το οποίο λειτούργησε με επιτυχία στη Β/θμια Δ/νση Γ΄Αθήνας τα σχολικά έτη 2008-09 και 2009-10, θα λειτουργήσει και φέτος κάτω από την αιγίδα του WWF Ελλάς και της Σοφίας Δημητρίου (τ. Υπεύθυνης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας). Μπορείτε να πάρετε μέρος κι εσείς με την περιβαλλοντική σας ομάδα.

Σας προτείνουμε ένα σχέδιο δράσης, το οποίο μπορείτε να τροποποιήσετε ανάλογα με τα δεδομένα της ομάδας σας. Σε όλα τα στάδια του προγράμματος θα υπάρχει συνεχής στήριξη από το WWF Ελλάς και τη Σοφία Δημητρίου, με την παροχή σχετικού υλικού και μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας (είτε μέσω mail είτε μέσω της ιστοσελίδας). Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές να δουν με άλλα μάτια το σχολείο τους, να ερευνήσουν πόσο πράσινο είναι, να προτείνουν ρεαλιστικές λύσεις και να υλοποιήσουν κάποιες από τις προτάσεις τους.

Όσοι λάβετε μέρος στο πρόγραμμα μπορείτε να μας στείλετε περιγραφή της δράσης σας και φωτογραφίες από αυτήν για να αναρτηθούν στη σελίδα «Μοιραστείτε μαζί μας»

Περιμένουμε τις συμμετοχές σας.

Το Πάντα παίρνει μέρος στη Δύναμη του 10

Το Βρετανικό Συμβούλιο ανακοινώνει την έναρξη του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος «Η δύναμη του 10», το οποίο απευθύνεται σε 10 σχολεία της Αθήνας και έχει ως στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης σε θέματα εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας, αλλά και να ενθαρρύνει τους μαθητές να αναλάβουν πρωτοβουλία και να μειώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα του σχολείου τους κατά 10% σε διάστημα 10 εβδομάδων.

Η πρόοδος του κάθε σχολείου θα καταγράφεται, αναλύεται και αξιολογείται σε πραγματικό χρόνο από ένα καινοτόμο ενεργειακό πληροφοριακό σύστημα, από ‘έξυπνους’ μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας που θα εγκατασταθούν στα σχολεία, αλλά και από ενεργειακά social media.

Στο τέλος των 10 εβδομάδων, το σχολείο που θα πετύχει την καλύτερη ενεργειακή επίδοση και την πιο ενεργή συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος θα αναδειχθεί σε πρωταθλητή! Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Intelen, την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Ιπποκράτης 2500 χρόνια, την Αction Aid Ελλάς και την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, ενώ υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Νεολαίας, Πρόγραμμα ΕΕ Νέα Γενιά σε Δράση, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Ο Διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα κ. Richard Walker σημειώνει: «Η “Δύναμη του 10” αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία συνεργασίας με άλλους φορείς, αλλά και με νέους ανθρώπους, στην Ελλάδα, με στόχο την αντιμετώπιση θεμάτων τα οποία οι νέοι άνθρωποι θεωρούν πολύ σημαντικά, όπως είναι το περιβάλλον και το ενεργειακό αποτύπωμα που παράγουμε».

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η δύναμη του10» οι μαθητές των σχολείων θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια σειρά από διαδραστικά εργαστήρια που θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν γνώσεις και να αναλάβουν δράση σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης της ενέργειας και βιώσιμου τρόπου ζωής, αλλά και γενικότερα σε καίρια ζητήματα κλιματικής αλλαγής.

Εάν θέλετε το σχολείο σας να γίνει ένα από τα 10 που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Η δύναμη του 10» επισκεφθείτε την ιστοσελίδα για να κατεβάσετε τον Οδηγό Συμμετοχής και την Αίτηση Συμμετοχής στο Πρόγραμμα.

Το Πάντα κάνει "κλικ"...

Το Πάντα κάνει κλικ σε ένα πανέμορφο διαδραστικό δέντρο της ζωής. Το δέντρο είναι ένα δημιούργημα του Open University της Βρετανίας και του BBC. Κάνοντας κλικ σε οποιοδήποτε σημείο θα βρείτε πληροφορίες για το συγκεκριμένο είδος και θα δείτε πληροφορίες, όπως σε ποια κατηγορία ή οικογένεια ανήκει. Ακόμη θα μπορέσετε, εφόσον θέλετε, να κατεβάσετε και να χρησιμοποιήσετε την εικόνα που του αντιστοιχεί και να δείτε πού θα μπορούσατε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για αυτό.

Το Πάντα φτιάχνει την πράσινη οικιακή συσκευή του μέλλοντος

Με ιδιαίτερη χαρά σάς ανακοινώνουμε το μαθητικό διαγωνισμό που διοργανώνει η εταιρεία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ και το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με την εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων North Star Communication.

Ο μαθητικός διαγωνισμός με θέμα «Η πράσινη oικιακή συσκευή του μέλλοντος» απευθύνεται σε μαθητές Α΄-Γ΄ Γυμνασίου, με στόχο την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των μαθητών και τη γνωριμία τους με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Τα έργα μπορεί να είναι είτε ομαδικά είτε ατομικά, με δυνατότητα κατάθεσής τους σε δύο εναλλακτικές μορφές. Κάθε σχολείο έχει τη δυνατότητα να καταθέσει έως και 12 ομαδικά έργα, από όλα τα τμήματα των τάξεων Α΄-Γ΄ Γυμνασίου, τα οποία θα προκριθούν από τους καθηγητές του σχολείου ως καλύτερα για να το εκπροσωπήσουν. Όσον αφορά τα ατομικά έργα, θα πρέπει να μην υπερβαίνουν το συνολικό αριθμό των μαθητών της Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου.

Η τελική επιλογή των έργων από την κριτική επιτροπή, την οποία έχουν ορίσει οι διοργανωτές, θα γίνει με κριτήρια τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τη σύνδεση του έργου με οικολογικά στοιχεία.

Στο διαγωνισμό καλούμε να συμμετάσχουν τα ιδιωτικά και τα δημόσια σχολεία των Δήμων Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Ψυχικού και Φιλοθέης. Η επιλογή της περιοχής σχετίζεται με τη λειτουργία του καταστήματος της Ηλεκτρονικής Electroniki Future Store, το οποίο εδρεύει στην περιοχή Αμαρουσίου. Το εν λόγω κατάστημα θα φιλοξενήσει έκθεση όλων των προκριθέντων έργων. Περισσότερες πληροφορίες.

Το Πάντα διαγωνίζεται

Η Microsoft Ελλάς οργανώνει τον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Δασκάλων/ Εκπαιδευτικών, που εντάσσεται στην ευρύτερη εκπαιδευτική πρωτοβουλία της «Συνεργάτες στη Μάθηση», η οποία έχει ως βασικό στόχο την προώθηση της χρήσης της τεχνολογίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο διαγωνισμός αυτός προσβλέπει στην ανάδειξη Ελλήνων εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία και την καινοτομία ως αναπόσπαστο μέρος της διδασκαλίας. Παράλληλα, μέσα από το διαγωνισμό προωθείται η διάχυση και η ανταλλαγή βέλτιστων εκπαιδευτικών πρακτικών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η δημιουργία κοινοτήτων εκπαιδευτικών, μέσα από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες.

Στείλτε και εσείς το σχέδιο μαθήματός σας και κερδίστε ένα ταξίδι στη Μόσχα, στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Δασκάλων, όπου θα γνωρίσετε πρωτοπόρους δασκάλους από όλη την Ευρώπη και θα συμμετέχετε σε συζητήσεις με εμπειρογνώμονες στην εκπαίδευση.

Μετά τη λήξη του διαγωνισμού θα διακριθούν 3 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στην Μόσχα τον Μάρτιο, στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Δασκάλων, για να εκπροσωπήσουν την χώρα μας και να συναντήσουν άλλους εκπαιδευτικούς από όλη την Ευρώπη. Οι εκπαιδευτικοί που θα διακριθούν στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό θα συμμετέχουν στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Δασκάλων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η φωτογραφία του μήνα

Ευχαριστούμε πολύ την εθελόντριά μας Φαίη Ορφανίδου, που επιμελείται γλωσσικά το newsletter.

© All photos, graphics and images on this site remain the copyright of WWF, unless otherwise noted, and should not be downloaded without prior permission.
© 1986 Panda symbol WWF; ® "WWF" and "living planet" are WWF Registered Trademarks.