WWF newsletter


Τεύχος 19, Δεκέμβριος 2011

θέματα

 

Το Πάντα και το δέντρο των ευχών…

Μια ευχή είναι μια προσευχή είναι όμως και μια επιλογή προτεραιοτήτων. Αν είχαμε μία μόνο ευχή να κάνουμε για τη νέα χρονιά, κι αν μια καλή νεράιδα μας διαβεβαιώνε πως θα έβγαινε αληθινή, ποια θα ήταν; Να μια ευκαιρία να παίξουμε με τους μαθητές, μικρούς και μεγάλους, και να "διασαφηνίσουμε τις αξίες", στη γλώσσα της Περιβαλλοντικής. Κι ύστερα ας φτιάξουμε το δέντρο των ευχών.

Μια εύκολη κι απλή κατασκευή που θα σας στοιχίσει μόνο ένα πράσινο χαρτί κι έτοιμο το Χριστουγεννιάτικο δέντρο θα βρειτε εδώ.

Κι όσο για το πραγματικό σας δέντρο, φροντίστε να κάνετε λίγη οικονομία στα πολλά λαμπιόνια. Το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης υπολόγισε ότι τις ημέρες των γιορτών καταναλώνουμε περίπου 218 κιλά CO2 / άτομο για περίτεχνους στολισμούς κατοικιών με χριστουγεννιάτικα λαμπάκια.

Λιγότερα λαμπιόνια, περισσότερη ζεστασιά στην καρδιά και ας γιορτάσουμε, αυτά τα Χριστούγεννα, τις ουσιαστικές αξίες της ζωής.

Το Πάντα κάνει δώρα...

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως μπορεί να βρεθούν μαζί ο Νότιος Ωκεανός, η καρέτα-καρέτα, η δασώδης περιοχή του Μιόμπο και η Μαδαγασκάρη; Μα φυσικά στη νέα συλλογή ξύλινων παιχνιδιών του WWF!

Μέσα από ζωντανά χρώματα, ιστορίες απειλούμενων ειδών αλλά και προστατευόμενων περιοχών τα παιδιά θα ανακαλύψουν τη μαγεία της φύσης και θα "αγωνιστούν" μέσα από το παιχνίδι για ένα ζωντανό πλανήτη!

Σκάκι, Παζλ, 4 στη σειρά, Κινούμενος Πύργος, Ντάμα θα κρατήσουν καλη συντροφιά σε γονείς και παιδιά!

To Πάντα θα βρίσκεται...

...στο ΚΠΕ Κόνιτσας 9-11 Δεκεμβρίου, με συμμετοχή στο σεμινάριο "Υγεία και Παραγωγικές Διαδικασίες".

...στο ΚΠΕ Δραπετσώνας, 16 Δεκεμβρίου, με ένα εργαστήριο με θέμα την υπεύθυνη κατανάλωση. Θα δουλέψουμε με βάση το καινούργιο μας υλικό "Χρησιμοποιώ υπεύθυνα".

...στο Athens Heart, στις 23 Δεκεμβρίου, με πωλήσεις παιχνιδιών και ειδών WWF και με ζωντανά παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους, παζλ, κατασκευές και άλλα ωραία. Όλα οικολογικά, όλα διασκεδαστικά.

Το Πάντα σας συστήνει τους εθελοντές του...

"Το 2007, μετά από μια τυχαία επίσκεψή μου στα αποκαΐδια της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, συνειδητοποίησα πόσο εύκολα μπορούμε να υποβαθμίσουμε την ζωή μας. Ήταν η προσωπική μου αφύπνιση, πως ο κόσμος δεν αλλάζει περιμέ νοντας μόνο τους άλλους να δράσουν. Με μικρή εμπειρία αλλά με πολύ διάθεση και με αφορμή την καμπάνια "Η ώρα της Γης" της WWF, αποφάσισα να ενημερώσω τον κόσμο, ξεκινώντας από τους δημότες μου. Τελικά, ήταν πολύ πιο εύκολο από όσο περίμενα και με μεγαλύτερη απήχηση! Στην προσπάθεια μου αυτή είχα διαρκώς δίπλα μου την ομάδα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της WWF που με την πολυετή εμπειρία τους, με καθοδηγούσαν με όρεξη και ενδιαφέρον.

Από τότε, συνεργαζόμαστε δημιουργώντας νέο εκπαιδευτικό υλικό και παρουσιάζοντάς το σε παιδιά και νέους, φανερώνοντας τους πως τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και οι λύσεις τους, έχουν άμεση σχέση με τον τρόπο που ζει και αποφασίζει ο καθένας από εμάς. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου "εθελοντή της WWF" αλλά φίλο μιας παρέας. Κάνουμε απλά ότι κάνουν οι φίλοι: στηρίζουν ο ένας τον άλλον πρόθυμα και ανιδιοτελώς."

Μιχάλης Περιβολάρης

Το Πάντα παίζει ECO2nomy ...

"Λοιπόν παιδιά, χωριζόμαστε σε δυο ομάδες. Η μία ομάδα είστε η τράπεζα! Αλλά τι τράπεζα! Δίνετε χρήματα σε όσους εξοικονομούν ενέργεια! Στην ουσία δίνετε τα χρήματα που εξοικονομούν οι πολίτες που κάνουν οικονομία στην ενέργεια και που φροντίζουν τον πλανήτη. Ορίστε τα χρήματα…

Η δεύτερη ομάδα είστε οι πολίτες που φροντίζουν τη Γη αλλά και την τσέπη τους εξοικονομώντας ενέργεια. Εδώ βλέπετε ένα ξερό δέντρο. Θα το πρασινίσετε με κάθε σας δράση για την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Ορίστε τα φύλλα που γράφουν τι δράσεις αναλαμβάνετε. Διαβάστε τις προσεκτικά και σκεφτείτε αν είναι εφικτές, αν μπορείτε να τις κάνετε στο σπίτι, όλοι μαζί, σαν οικογένεια."

…και το παιχνίδι αρχίζει. Οι πολίτες πρασινίζουν το δέντρο με τις δράσεις που επιλέγουν. Κάθε φύλλο και μια δράση για το περιβάλλον. Οι "τραπεζίτες" ανταμείβουν με τα χρήματα που δικαιούνται οι πολίτες. Γιατί κάθε δράση εξοικονόμησης ενέργειας συνεπάγεται και εξοικονόμηση χρημάτων.

Σας θυμίζει Μονόπολη; Όχι! Είναι μια Οικόπολη!

Το παιχνίδι διαρκεί 60’ και διεξάγεται στο σχολείο σας. Για μαθητές 8+.

Μια γεύση από το φεστιβάλ Μικρόπολις...

Οι μαζικές εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Πόσες και πόσες φορές έχουμε υπομείνει φεστιβάλ με κακή αισθητική, κακή μουσική στη διαπασών, πολύ πλαστικό και μηδέν περιεχόμενο…

Το φεστιβάλ Μικρόπολις που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, μπορεί να μην ήταν τέλειο, μπορεί να μην ήταν αυτό που θα σχεδίαζε ο απαιτητικός εκπαιδευτικός ή γονιός, αλλά ήταν μια ειλικρινής προσπάθεια να συνδυαστεί η ψυχαγωγία με την εκπαίδευση.

Στη Γειτονιά της Οικογένειας, που ήμασταν, περάσαμε όμορφα. Φαίνεται; Ρίξτε μια ματιά. Πάρτε ιδέες επίσης από τη δράση πολλών φορέων που ήταν εκεί, για το παιδί.

To Πάντα φιλοσοφεί...

"Αν μπορείς να κρατήσεις το ενδιαφέρον των παιδιών, μπορείς και να τα εκπαιδεύσεις".

Μ.Γκλάντγουελ, συγγραφέας των κειμένων της Sesame Street, παιδικής σειράς μάπετ στις ΗΠΑ για τη φτώχεια και τον υποσιτισμό των παιδιών στις πόλεις.

Περπατώ στο Αττικό Άλσος όταν ο λύκος είναι εκεί...

Μπορεί να μην δείτε λύκους, αλλά θα απολαύσετε έναν υπέροχο χώρο πρασίνου, με πολλές εγκαταστάσεις για αθλητικές δραστηριότητες που θα ξετρελάνουν τους μαθητές, με ένα εκτενέστατο δίκτυο περιπατητικών διαδρομών, με βοτανικό κήπο, δέντρα και θάμνους της μεσογειακής χλωρίδας. Είναι ευκαιρία να διαπιστώσουν και οι μαθητές σας πώς ένας χώρος πρασίνου στην καρδιά της πόλης μπορεί να προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία. Εμφανείς είναι οι παρεμβάσεις διαχείρισης και προστασίας του Άλσους. Σήμανση, πυροπροστασία, θέσεις ανάπαυσης, καθαριότητα, όλα δείχνουν ότι ο το Αττικό Άλσος παραδόθηκε πρόσφατα στο κοινό ύστερα από μελέτη διαχείρισης και ανάδειξης. Η ιερή δρυς του Κεραύνιου Δία σας περιμένει για να σας ψιθυρίσει χρησμούς από άλλες εποχές.

Η Διεύθυνση Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπ/σης Β΄Αθήνας (Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαριάννα Χατζημιχαήλ, Σοφία Καινούργιου, Χριστίνα Παπαζήση) σε συνεργασία με την παιδαγωγική ομάδα του WWF Ελλάς ετοίμασε μια ωραία διαδρομή με το σχετικό παιδαγωγικό υλικό που θα βρείτε εδώ.

Η εμπειρία μας από τη διαδρομή αυτή θα μας μείνει αξέχαστη. Πρακτικές πληροφορίες για το πώς θα φτάσετε όπως και άλλα στοιχεία για το Άλσος θα βρείτε εδώ.

Το Πάντα μαθαίνει από εσάς...

Δύσκολες εποχές για τα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία, οι περικοπές δεν τα αφήνουν ανεπηρέαστα. Ιδιαίτερη σημασία έχει λοιπόν η προσπάθεια του ελληνικού σχολείου στην Στουτγάρδη. Υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού κ. Εμμανουήλ Κουσλόγλου και στο πλαίσιο του μαθήματος επιλογής της Β’ Λυκείου "Αρχές Περιβαλλοντικών Επιστημών", οι μαθητές ανέλαβαν τη μελέτη σύγχρονων περιβαλλοντικών θεμάτων. Χωρισμένοι σε έξι ομάδες διερεύνησαν ισάριθμα επίκαιρα και απαιτητικά, στην ανάλυσή τους θέματα. Στη συνέχεια παρουσίασαν τη δουλειά τους στους συμμαθητές τους. Μια και οι εργασίες με στόχο την εκπαίδευση των μαθητών στην έρευνα μπαίνουν δυναμικά στη σχολική ζωή, μπορούμε να εμπνευστούμε από τη δουλειά του Λυκείου της Στουτγάρδης. Αναλυτική παρουσίαση της δουλειά των παιδιών εδώ. Συγχαρητήρια στον κ. Κουσλόγλου που διατηρεί τη φλόγα αναμμένη στη χειμωνιάτικη Γερμανία.

Μη διστάσετε να μας στείλετε κι εσείς αναφορές από τις εργασίες σας για περιβαλλοντικά θέματα και, αν χρειάζεστε επιστημονικά στοιχεία από την έρευνα και τη δουλειά του WWF για τις εργασίες των μαθητών σας, είμαστε στη διάθεσή σας.

Στις αναφορές σας μην ξεχάσετε να αναφέρετε τι ήταν αυτό που έκανε "το κέικ να φουσκώσει", το μυστικό της επιτυχίας. Συχνά λείπει αυτό το στοιχείο από τις τεχνικές περιγραφές των προγραμμάτων. Όλοι οι εκπαιδευτικοί όμως και οι εμψυχωτές χρειαζόμαστε αυτή τη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά.

Η φωτογραφία του μήνα

Φωτογραφία: Andrea Bonetti

© All photos, graphics and images on this site remain the copyright of WWF, unless otherwise noted, and should not be downloaded without prior permission.
© 1986 Panda symbol WWF; ® "WWF" and "living planet" are WWF Registered Trademarks.