Τεύχος 67, Δεκέμβριος 2015

Το Πάντα πάει ecokids festival!

To Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου η WWF- Καλύτερη Ζωή περιμένει μικρούς και μεγάλους στο Ecokids festival για να γιορτάσουμε για τον πλανήτη και το περιβάλλον! Το ραντεβού είναι στο Ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο Ο.Α.Κ.Α και το διήμερο θα περιλαμβάνει περιβαλλοντικά εργαστήρια, παιχνίδια, καλλιτεχνικές δράσεις, κηπουρική, χορό και συναυλίες για όλη την οικογένεια.

Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός του Eco Kids Festival: να προσφέρει μια εποικοδομητική εμπειρία για γονείς και παιδιά και να ακολουθήσουμε τα παιδιά στο παιχνίδι μαθαίνοντας για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Η WWF-Καλύτερη Ζωή θα φέρει αρώματα και χρώματα στο ποδηλατοδρόμιο με το βιωματικό εργαστήριο «Κλείσε τα μάτια, μύρισε και μάντεψε τι είναι» για παιδιά ηλικίας 4-10 ετών. Θα μιλήσουμε, θα παίξουμε, θα αναγνωρίσουμε και θα μυρίσουμε τα αρωματικά φυτά. Τα φυτά της μεσογειακής χλωρίδας που συντροφεύουν τους περιπάτους μας στη φύση αλλά και στο μπαλκόνι μας! Γιατί είναι αυτά ακριβώς τα φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε στο μπαλκόνι μας εύκολα. Κι από κει θα μάθουμε πώς μπορούν να βρούνε τον δρόμο τους για τη ντουλάπα μας, την κατσαρόλα μας και αλλού.

Στο περίπτερο του WWF Ελλάς θα σας περιμένει μία ακόμα έκπληξη σχετικά με το πράσινο στις πόλεις- Ελάτε να ενημερωθείτε και να δείτε πως μπορούμε να πάρουμε το πράσινο στα χέρια μας!

Μαζί μας θα είναι επίσης οι Urban Farmers και η Ορχήστρα των Χωμάτων για να κατασκευάσουμε τον κήπο μας, να μάθουμε μυστικά για να μεγαλώνουμε σωστά τα λαχανικά μας και να διασκεδάσουμε φυτεύοντας στα πιο απίθανα μέρη. Οι μικροί κηπουροί θα επαναχρησιμοποιήσουν υλικά που θα πήγαιναν στα σκουπίδια μεταμορφώνοντας τα σε πολύχρωμα γλαστράκια και όμορφους λαχανόκηπους ώστε να φιλοξενήσουν μια καινούρια ζωή.

Το πρόγραμμα του διημέρου θα είναι πλούσιο και εκτός από τις βιωματικές δράσεις θα έχει πολλές καλλιτεχνικές πινελιές: Από την "Ψαρόσουπα" του Γιώργου Δ. Λεμπέση σε μια νέα μουσική εκδοχή αποκλειστικά για το φεστιβάλ, τους Burger Project με το "Μαμά θα κάνω… live", τη «Μια τρελή τρελή αλφαβήτα με τον άνθρωπο- ορχήστρα» Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, μέχρι τον «Καραγκιόζη Οικολόγο» του Ηλία Καρελλά, ταχυδακτυλουργούς, face painting και άλλες εκπλήξεις!

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν επίσης οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος S.O.S και Οργάνωση Γη με ευφάνταστες βιωματικές δράσεις.

Μάθε περισσότερα για το φεστιβάλ εδώ!

Τοποθεσία: Eco Kids Festival. 5 Δεκεμβρίου 1μμ-9μμ & 6 Δεκεμβρίου 11πμ-7μμ, στο κλειστό Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο του Ο.Α.Κ.Α., Λεωφ. Κηφισίας 37, Μαρούσι.

Το Πάντα εκπαιδευεται...

Οι Αξίες Ζωής στην Εκπαίδευση, το British Council, τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων της Α' Δ/νσης Π.Ε Αθηνών, η WWF Eλλάς, η Fair Trade Hellas, η οργάνωση Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία και η Action Aid Ελλάς, σας προσκαλούμε στο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς που διοργανώνουμε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Εκπαίδευσης για τον Κόσμο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2015, 15.30 – 20.00, στο Βritish Council στην Αθήνα.

Η Εβδομάδα Εκπαίδευσης για τον Κόσμο είναι μια δράση ευαισθητοποίησης, η οποία οργανώνεται κάθε χρόνο σε 47 χώρες κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, με διαφορετικό θέμα κάθε φορά και συντονίζεται από το Κέντρο Βορρά-Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για το 2015 το θέμα της Εβδομάδας έχει οριστεί ως η καταπολέμηση των ανισοτήτων. Το σύνθημα γι' αυτή την χρονιά είναι "Kάνε την Ισότητα Πράξη"! Το θέμα αυτό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ όχι μόνο γιατί βλέπουμε την αύξηση των ανισοτήτων σε διαφορετικά επίπεδα (παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό), αλλά κυρίως γιατί αυτό το συνειδητοποιούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ομάδες και κοινότητες στον κόσμο και ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ισότητα.

Με την Εβδομάδα Εκπαίδευσης για τον Κόσμο αυτή την χρονιά θέλουμε αφενός μεν να προσφέρουμε γνώση όσον αφορά τις ανισότητες σήμερα στον κόσμο, τα αίτια και τις συνέπειες αυτών και αφετέρου να εμπνεύσουμε τους γύρω μας με την ελπίδα ότι η συνεργασία και η δράση μπορούν να καταπολεμήσουν την αδικία και την ανισότητα.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δημοτικού και γυμνασίου. Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες/ουσες να εξοικειωθούν με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για το θέμα των ανισοτήτων και της αλληλεγγύης μέσα από βιωματικά εργαστήρια που θα πραγματοποιήσουν οι συνεργαζόμενοι φορεις. Δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να στείλετε μέχρι 3 Δεκέμβρη 2015 στο email: evathakou@hotmail.com. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Το Πάντα γράφει ...

Για τη Διεθνή Αμνηστία που ξεκίνησε πριν δυο μέρες τον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων 2015, τη μεγαλύτερη ετήσια παγκόσμια εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια μέλη, υποστηρικτές και ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας αναλαμβάνουν δράση και γράφουν γράμματα αλληλεγγύης και θεσμικής πίεσης για να αλλάξουν τις ζωές ατόμων των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η Διεθνής Αμνηστία λοιπόν μας καλεί όλους, από την 1η έως τη 18η Δεκεμβρίου για 13η συνεχή χρονιά, να στηρίξουμε με ένα γράμμα ή με την υπογραφή σας και να απαιτήσουμε ελευθερία και δικαιοσύνη για:

  • Tον Κώστα, ο οποίος μαζί με τον πρόσφυγα φίλο του χτυπήθηκαν βίαια σε μια ομοφοβική και ρατσιστική επίθεση τον Αύγουστο του 2014.
  • Τη Yecenia από το Μεξικό, η οποία συνελήφθη και βασανίστηκε για να ομολογήσει ένα έγκλημα που δεν είχε διαπράξει.
  • Τη Rania Alabbasi από τη Συρία και τα έξι παιδιά της (Dima, Entisar, Najah, Alaa, Ahmad και Layan) ηλικίας μεταξύ 3 και 15 χρονών, οι οποίοι συνελήφθησαν από τις συριακές αρχές τον Μάρτιο του 2013.
  • Τη Phyoe Phyoe Aung, μια 27χρονη γυναίκα από τη Μιανμάρ, γενική γραμματέα της Ομοσπονδιακής Φοιτητικής Ένωσης All Burma, η οποία βρίσκεται στη φυλακή επειδή διοργάνωσε και συμμετείχε σε μια ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια σε μια νέα νομοθεσία της Μιανμάρ.
  • Τα κορίτσια και τις νέες κοπέλες από τη Μπουρκίνα Φάσο, θύματα εξαναγκαστικών γάμων, μιας απαγορευμένης αλλά διαδεδομένης παράδοσης στη χώρα.

Ας αλλαξουμε όλοι μαζί τη ζωή τους τώρα!

To Πάντα εκπέμπει SOS!

Παγκόσμιο SOS εκπέμπει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF για τους κοραλλιογενείς υφάλους και τους ωκεανούς. Μέσα από μία σειρά υποβρύχιων φωτογραφιών και βίντεο σε ολόκληρο τον πλανήτη, αποδεικνύεται για πρώτη φορά με χειροπιαστό τρόπο ότι τα μοναδικά αυτά οικοσυστήματα αργοπεθαίνουν, με την κλιματική αλλαγή να είναι ένα από τα βασικά αίτια. Πρόκειται για έναν ακόμη εκκωφαντικό κώδωνα κινδύνου εν μέσω της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για την κλιματική αλλαγή (COP21) που αυτές τις μέρες διεξάγεται στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του WWF, τα 3/4 των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως απειλούνται. Μεταξύ 1979 και 2010 οι κοραλλιογενείς ύφαλοι μειώθηκαν κατά 34%, ενώ αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τα κοράλλια θα εκλείψουν εντελώς ως το 2050! Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το 25% των ψαριών ζει σε αυτά τα οικοσυστήματα, ενώ 850 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται άμεσα από τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές τους υπηρεσίες, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις θάλασσες του πλανήτη όμως δεν θα μπορούσαν να μην αφορούν άμεσα μια χώρα σαν την Ελλάδα.

«Η κλιματική αλλαγή συχνά μας φαίνεται κάτι μακρινό. Παρόλα αυτά, έχει ήδη απτές επιπτώσεις και στις δικές μας θάλασσες. Για παράδειγμα, η άνοδος της θερμοκρασίας έχει φέρει στη Μεσόγειο εισβάλλοντα και επεκτατικά είδη ψαριών, όπως ο λαγοκέφαλος, που ανατρέπουν τις οικολογικές ισορροπίες. Οι εικόνες των νεκρών κοραλλιών που βλέπουμε σήμερα είναι τρομακτικές. Φανταστείτε ότι αυτά τα κοράλλια αποτελούν το σπίτι για χιλιάδες θαλάσσιους οργανισμούς. Το τελευταίο που θέλουμε είναι ο υποβρύχιος πλούτος της Γυάρου, που μόλις πρόσφατα ανακαλύψαμε στο πλαίσιο του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, να έχει την ίδια τύχη», δήλωσε ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς.

Με τη σειρά του, ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς, σημείωσε: «Οι εικόνες αυτές δείχνουν ότι τα αέρια θερμοκηπίου και η παραγωγή τους, που στην Ελλάδα οφείλεται κατά 35% στον λιγνίτη, βλάπτουν τη ζωή παντού. Από την υγεία όλων μας και τον τρόπο ζωής μας, μέχρι και τον βυθό των θαλασσών μας. Ας είναι αυτό το ξυπνητήρι που χρειάζονται οι πολίτες και οι πολιτικοί για να αναλάβουν δράση».

Το Πάντα λέει «όχι» στον λιγνίτη

9 στους 10 πολίτες πιστεύουν πως η ΔΕΗ πρέπει να στραφεί στην καθαρή ενέργεια, ενώ μόλις το 7% δηλώνει πως προτιμά τον λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρισμού, σύμφωνα με πανελλήνια δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα το WWF Ελλάς.

Στόχος της δημοσκόπησης, που πραγματοποίησε η εταιρία QED για λογαριασμό του WWF Ελλάς, ήταν η μέτρηση του βαθμού ευαισθητοποίησης και γνώσης σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, η αποτύπωση του επιπέδου ενημέρωσης σε θέματα παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας και η ανάλυση του βαθμού επίγνωσης των περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων από τη λειτουργία λιγνιτικών σταθμών.

Τα ποσοστά που εμφανίζει η έρευνα είναι συντριπτικά. Πάνω από το 80% των πολιτών κινείται υπέρ της στροφής της ενεργειακής πολιτικής στις ΑΠΕ, ενώ το 67% προτρέπει σε άμεση επένδυση της χώρας σε αυτές, σε μια περίοδο που η ΔΕΗ ζητά δωρεάν δικαιώματα εκπομπών για να διαιωνίσει το λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής. Το 22% είναι υπέρ της εξάντλησης των κοιτασμάτων λιγνίτη, ενώ μόλις το 4% τελικά προκρίνει την επιλογή του λιγνίτη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου η σημερινή κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεχίσει την παράλογη επένδυση της νέας ρυπογόνας και οικονομικά ασύμφορης λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα V, όπου το 58% του συνόλου και το 50% των κατοίκων της Δ. Μακεδονίας δηλώνει ότι πρέπει να ακυρωθούν τα σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες.

«Η έρευνα αυτή για την ελληνική κοινή γνώμη αποκτά ιδιαίτερη σημασία λίγες μέρες πριν την έναρξη της 21ης διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή», τονίζει ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος πολιτικής για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. «Η πολιτική ηγεσία οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι πλέον η σημασία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής αντανακλάται και στην κοινή γνώμη ως ξεκάθαρο κοινωνικό αίτημα για αλλαγή του σημερινού, ρυπογόνου ενεργειακού μοντέλου που βασίζεται στον λιγνίτη. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα φαινόμενο του μέλλοντος που δεν μας αφορά. Επηρεάζει κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας και αλλοιώνει τη φυσική εξέλιξη του πλανήτη μας».

Φέτος «Αλλάζουμε το κλίμα» ενάντια στην κλιματική αλλαγή και στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλον τον κόσμο, συμμετέχοντας στην παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή.

Σην ιστοσελίδα μας μπορείτε να ενημερωθείτε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και για όλες τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της 21ης Διάσκεψης για το κλίμα.

Το Πάντα γιορτάζει...

...την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού στις 5 Δεκεμβρίου με εναν λίγο ιδιαίτερο τρόπο. Ξεχύνεται με τους φίλους του σε πάρκα, άλση, πλατείες κια ελευθερους χώρους και...παίρνει το πράσινο στα χέρια του!

Όσοι από εσάς, με τους μαθητές σας ή χωρις, θέλετε να μας βοηθήσετε εθελοντικά δεν εχετε παρα να επισκευθείτε την ιστοσελίδα μας http://greenspaces.gr/ και να δηλώσετε εθελοντές στην καταγραφή χώρων πρασίνου. Συμπληρώστε τη φόρμα εθελοντή που θα βρειτε εκεί η στειλτε ενα μεηλ στο greenspaces@wwf.gr με το όνομα του σχολειου σας και μια διευθυνση email στην οποία ζητάμε να μας στειλουν την εφαρμογή Greenspaces για να συμμετέχουμε κι εμείς στην καταγραφή χώρων πρασίνου. Η εφαρμογή ειναι διαθέσιμη για smartphone η tablet (προς το παρόν μόνο για android αλλα συντομα διαθεσιμο και για iOS).

Αν θέλετε να δουλέψετε περισσότερο το θέμα στο σχολείο μπορειτε να εμπνευστειτε από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Πράσινοι Χαρτογραφοι που θα δουλέψουμε εμεις σε συνεργασία με Δημοτικές Βιβλιοθήκες η να ερθετε να παρακολουθήσετε ενα τέτοιο πρόγραμμα από κοντά το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθηνών.

Ας γίνετε το σχολείο που θα καταγράψει τους περισσότερους χώρους πρασίνου της γειτονιάς του!

Το Πάντα στη... Βηθλεέμ

Μια λίγο διαφορετική προσεγγιση των Χριστουγέννων προτείνει η Ελένη Σβορώνου μέσα από το άρθρο της στο Σύγχρονο Νηπιαγωγείο, που μπορείτε να βρειτε κι εδώ.

Εχετε σκεφτει ποτέ το ρόλο των ζώων στις αναπαραστάσεις της άγιας Νύχτας; Ποια ζώα παρίστανται; Ποια όχι; Γιατί;

Με αφορμή τα χριστούγεννα μιλάμε για τα ζώα συντροφίας, εκεινα του αγροκτήματος αλλα και τα άγρια. Προσπαθούμε να φανταστούμε αν ζούσαμε τότε τι ζώο θα είμασταν.

Η δραστηριότητα αυτή θα μας δώσει και εναυσμα να μιλήσουμε γενικότερα για την προστασία των ζώων αλλα και τη συμπεριφορά μας απέναντι τους.

Μπορούμε ακόμη να ακούσουμε η να διαβάσουμε τους Μουσικούς της Βρέμης και να μάθουμε περισσότερα για τα δικαιώματα των ζώων και τη νομοθεσία που τα προστατευει από το βιβλίο Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά από την Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη.

Το Πάντα λιγουρεύτηκε...

Νιώθουμε ότι μας φτιάχνει τη διάθεση, μας δίνει ενέργεια, κρύβεται σε πάρα πολλές νοστιμιές ακόμα και σε αλμυρές, είναι δύσκολο να της αντισταθούμε, συχνά χαρακτηρίζεται ως «εθιστική, παχυντική ή υποκατάστατο άλλων απολαύσεων», ενώ δεν είναι ψέμα ότι μπορεί να είναι καλή φίλη με την τερηδόνα. Τι είναι; Η ζάχαρη!

Σύμφωνα με μελέτες, ο καθένας μας μπορεί να καταναλώνει ένα μέγιστο 5% των ημερήσιων θερμίδων μέσα από πρόσθετα σάκχαρα. Αυτό ισοδυναμεί με 7 κουταλάκια ζάχαρης την ημέρα. Αν σκεφτείς ότι το νούμερο είναι «ό,τι πρέπει» για τις προτιμήσεις σου, καλό είναι να ξανασκεφτείς ή να ανακαλύψεις τι είναι η «κρυμμένη ζάχαρη» στα τρόφιμα μας καθώς και ποιες είναι οι οδυνηρές επιπτώσεις της ζάχαρης στο ζήτημα παχυσαρκία, υγεία και περιβάλλον.

Αν πάλι απάντησες ότι δεν αρέσκεσαι στα γλυκά ή ότι πίνεις σκέτο τον καφέ σου, μη σταματάς να διαβάζεις. Εκτός από τα μπισκότα, το κέικ, τα παγωτά, τα γλυκά γενικώς, που τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, στην αθέατη λίστα ζάχαρης συμπεριλαμβάνονται και σάλτσες ζυμαρικών, αναψυκτικά και χυμοί, δημητριακά, αλλά και αλλαντικά και αλμυρά τρόφιμα, όπως έτοιμα φαγητά και σούπες. Με άλλα λόγια η ζάχαρη μπορεί να κρύβεται σε πολλά σημεία των ντουλαπιών και του ψυγείου μας.

Αν θέλεις μάλιστα να βουτήξεις ακόμα πιο βαθιά στον κόσμο της ζάχαρη σκέψου ότι:

  • Ένα κουτί αναψυκτικών, περιέχει κατά μέσο όρο, επτά κουταλάκια γλυκού ζάχαρης που είναι και το όριο ζάχαρης που μπορούμε να καταναλώνουμε ημερησίως.

  • Τα τρόφιμα που είναι χαμηλά σε λιπαρά και άλλα «διαίτης» συχνά περιέχουν επιπλέον ζάχαρη για να βελτιώσει τη γεύση τους και να προσθέσει όγκο και υφή στη θέση του λίπους;

  • Υψηλή κατανάλωση ζάχαρης δεν προκαλεί μόνο παχυσαρκία και φθορά των δοντιών, αλλά συνδέεται με το διαβήτη δύο, καρδιακές παθήσεις και χρόνια κόπωση ενώ σχεδόν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι είτε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

  • Η αυξανόμενη κατανάλωση ζάχαρης (κατά δύο εκατομμύρια τόνους ετησίως!) απαιτεί την καλλιέργεια ζάχαρης σε περισσότερα εδάφη, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην επιβάρυνση του εδάφους, του νερού και του αέρα, με μεγάλο «ηττημένο» τη βιοποικιλότητα.

Τι μπορείς να κάνεις; Προσπάθησε να προτιμάς φυσικά και όχι επεξεργασμένα τροφίμα, να διαβάζεις τις ετικέτες των προϊόντων που επιλέγεις για να βλέπεις που και κατά πόσο κρύβεται ζάχαρη σε αυτά, να μετριάζεις την κατανάλωση ζάχαρης αντικαθιστώντας την με γευστικά φρούτα, φυσικούς χυμούς, ή σπιτικα γλυκά με υποκατάστατα ζάχαρης (μέλι, φρούτα, ξηρούς καρπούς) , και να επιτρέπεις στον εαυτό σου να απολαμβάνει γλυκά και ανθρακούχα ποτά όχι σε καθημερινή βάση, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις! Δεν είναι ανέφικτο!

Το Πάντα συναντά ένα μυθικό πτηνό

«Το όνομά του προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Τραγικό πρόσωπο μιας παράνομης ερωτικής ιστορίας, στην οποία λύση δίνει ο Δίας, μεταμορφώνοντάς το σε πουλί. Στην αρχαία Αίγυπτο, εμφανίζεται σε ειδικό ιερογλυφικό ιδεόγραμμα, ενώ στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία θεωρούνταν ιερό πουλί της Ίσιδος. Σύμβολο της βασιλικής οικογένειας στον αιγυπτιακό πολιτισμό που προστατευόταν με ειδικό νόμο του Φαραώ.

Στην Ελλάδα, έχει συνδεθεί με διάφορους μύθους, θρύλους και παραδόσεις. Είναι ο μόνος γύπας που μεταναστεύει και οι χωρικοί πιστεύουν ότι κουβαλάει στην πλάτη του τον κούκο φέρνοντας την άνοιξη και την καλοτυχία καθορίζοντας με τη “μαγική” του παρουσία την υγεία και την προκοπή των κτηνοτρόφων.

Πρόκειται για τον γύπα Ασπροπάρη, ή Νεόφρων (Neophron) ή όπως λατινικά λέγεται percnopterus, που σημαίνει «αυτός που έχει σκοτεινόχρωμες φτερούγες» και, πιθανότατα, σχετίζεται με τα μαύρα φτερά του είδους πριν ενηλικιωθεί. Η αγγλική ονομασία του είναι Egyptian Vulture και σχετίζεται με τις κύριες περιοχές αναπαραγωγής του πτηνού στη Β. Αφρική.

Ανακάλυψα την παρουσία του στο πάρκο της Δαδιάς. Εδώ που η WWF Ελλάς υλοποιεί σε συνεργασία με τη Βουλγαρική Εταιρεία Προστασίας των Πουλιών και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ένα πρόγραμμα για την εξασφάλιση της επιβίωσής του. Εθελοντές από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες, έρχονται στο πλαίσιο του προγράμματος Life , να παρακολουθήσουν για κάποιες εβδομάδες ή ακόμα και μήνες τη συμπεριφορά του, τις συνήθειές του (και των νεογνών του), μέχρι τη στιγμή που θα εγκαταλείψουν για άλλη μια φορά τη χώρα και θα ξεκινήσουν το μακρύ ταξίδι για την Αφρική. Κάθε φορά που φεύγουν όλοι ελπίζουμε να καταφέρουν να επιστρέψουν την επόμενη άνοιξη.

Η διαδικασία της παρακολούθησης είναι εκπαιδευτική, ψυχαγωγική και θα τολμούσα να πω ακόμα και ψυχοθεραπευτική. Σου προσφέρει άλλωστε μια απόλυτη επαφή με τη φύση. Και πολλές φορές είναι και κουραστική. Έξι ώρες συνεχόμενης παρακολούθησης υπό καύσωνα συνοδεία εντόμων, καθώς και οδήγηση off-road, μερικές φορές και με απρόσμενες επισκέψεις ζώων της περιοχής... Αλλά η θέα μοναδική και η σχέση που αναπτύσσεται με τον γοητευτικό και πανέξυπνο (εσείς γνωρίζατε ότι χρησιμοποιεί εργαλεία για την τροφή του και επιπλέον διδάσκει τη χρήση τους και σε άλλα πουλιά;) Ασπροπάρη, απρόσμενη...

Όλοι οι εθελοντές μοιραζόμαστε τις ώρες και τις θέσεις (υπάρχουν διάφορα σημεία, κάποια αρκετά μακριά στο δάσος) όπου μπορούμε με τη χρήση τηλεσκοπίου (μετά από εκπαίδευση από τους υπεύθυνους του προγράμματος) να παρατηρούμε και να καταγράφουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται οι ερευνητές για να βοηθήσουν στην προστασία του υπό εξαφάνιση μοναδικού πτηνού.

Παράλληλα με την εθελοντική εργασία, που μετατρέπεται σε ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία, βιώνουμε και την επαφή με τους ανθρώπους της περιοχής, καθώς και τη μεταξύ μας γνωριμία, συνυπάρχοντας και συμβιώνοντας για λίγο ή περισσότερο, στο αγαπημένο σπίτι των εθελοντών – ένα χώρο-συνονθύλευμα διαφορετικών προσωπικοτήτων και κουλτούρας. Πώς μεταφράζεται αυτό; Σε πλούσιες βραδιές πολιτισμικής ανταλλαγής, σε συναρπαστικές εκδρομές στις γύρω περιοχές και τελικά σε μια ανάμνηση που θα μας συνοδεύει και θα προκαλεί νοσταλγία για κάτι πολύ όμορφο που ζήσαμε, και για κάτι πολύ όμορφο που προσπαθήσαμε.

Και του χρόνου ίσως και πάλι εδώ...»

Ανδρομάχη Σουλοπούλου, Εθελόντρια WWF στο πρόγραμμα της Δαδιάς, για την παρακολούθηση των φωλιών του Ασπροπάρη.

Η φωτογραφία του μήνα

Φωτό: Scattered Snow, Horst Bierau, National Geographic Your Shot

Λεμπέση 21, 117 43 Αθήνα - Τηλ.: 210 3314893, Fax: 210 3247578 - www.wwf.gr

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να λαμβάνετε email από το WWF, παρακαλούμε ενημερώστε μας στη διεύθυνση support@wwf.gr

EAN DEN BOREITE NA DIAVASETE TO EMAIL DEITE TO EDO