Τεύχος 88, Δεκέμβριος 2017


Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση εκπέμπει SOS!

© Creative Commons/ pixabay.com

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης. Πρόκειται για το σχέδιο του ΥΠΠΕΘ σχετικά με τις Νέες Δομές Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου. Συνοπτικά, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία νέων δομών: ενός Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.), ενός Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) καθώς και τη μετεξέλιξη των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε Κέντρα Αειφορίας (Κ.Ε.Α.). Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο επίπεδο της Σχολικής Μονάδας και των Ομάδων ‘Ομορων Σχολείων που ορίζουν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Ενώ η πρόθεση είναι σωστή, στην πράξη φαίνεται ότι επιτυγχάνεται ακριβώς το αντίθετο. Αυτό που παρατηρούμε είναι πως συγκεντρώνονται περισσότερες αρμοδιότητες στα όργανα σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων. Το κυριότερο όμως είναι πως υποβαθμίζεται ο ρόλος των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων και των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αυτοί οι θεσμοί υπηρετούν εδώ και 25 χρόνια την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στα σχολεία μας με ιδιαίτερα αξιόλογα αποτελέσματα.

Εμείς ως WWF, συντασσόμαστε πλήρως με τις θέσεις και απόψεις που εκφράζει το κορυφαίο όργανο του χώρου, η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΠΕΕΚΠΕ).

Είναι γεγονός ότι όσο επιτυχημένος και να είναι ένας θεσμός, δεν είναι δυνατό να μένει αμετάβλητος σε μια εποχή που όλα αλλάζουν. Ωστόσο, όπως διατυπώνεται και στην επιστολή, η μετάβαση πρέπει να γίνει ομαλά, με στόχο την υλοποίηση του οράματος για το Αειφόρο Σχολείο. Τόσο το ανθρώπινο δυναμικό, όσο και η γεωγραφική εμβέλεια των νέων Κέντρων Αειφορίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν εύκολα σε κάτι τέτοιο. Υπάρχει τεράστια εμπειρία από τους ανθρώπους που υπηρέτησαν για τόσα χρόνια την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με όλη την υποστηρικτική δομή, αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο που χρειάζεται να μελετηθεί σε βάθος.

Το νέο σύστημα οφείλει να καλλιεργεί κριτικά και σφαιρικά σκεπτόμενους πολίτες που είναι ικανοί να αναλάβουν δράση σε τοπικό επίπεδο, αναλογιζόμενοι και τις παγκόσμιες εξελίξεις. Αυτό είναι το ζητούμενο και σίγουρα θα είχαμε δρόμο να διανύσουμε ώσπου να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ακόμη και αν δεν άλλαζε τίποτα στις υφιστάμενες δομές. Αλλά τα βήματα πρέπει να είναι προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε συνεργασία και με τις άλλες περιβαλλοντικές ΜΚΟ και θα στηρίξουμε ένα ουσιαστικό διάλογο για το θέμα. Περισσότερα εδώ.


Επόμενες στάσεις: Ιωάννινα και Καστοριά!

© WWF Ελλάς

Το ταξίδι της βιώσιμης διατροφής συνεχίζεται και μετά την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, οι επόμενες στάσεις είναι τα Ιωάννινα και η Καστοριά.

Στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2017, το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων (Αγίας Μαρίνας 55) θα φιλοξενήσει την πρωτότυπη κινητή έκθεση για τη διατροφή στον εκθεσιακό χώρο «Βασ. Πυρσινέλλας». Εκεί θα δεχόμαστε τα πρωινά τους μαθητές δημοτικών σχολείων της πόλης, ενώ τα απογεύματα, από τις 6 μ.μ έως 8 μ.μ, η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό της πόλης.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων για τη συνεργασία στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Μετά τα Ιωάννινα, ο δρόμος μάς βγάζει στην Καστοριά. Για δυο μέρες, από τις 7 έως τις 8 Δεκεμβρίου, η κινητή έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή θα φιλοξενηθεί στο Ενυδρείο Καστοριάς (Ζαλόγγου 3).

Πολλά διαδραστικά δρώμενα περιμένουν τους επισκέπτες της έκθεσης. Τις πρωινές ώρες θα παίξουμε με τα παιδιά των σχολείων της περιοχής, τα οποία θα μάθουν να τρέφονται καλύτερα, να ‘αφήνουν τον γόνο να γίνει γονιός’, να γίνουν οι πρεσβευτές μας για να μειωθεί η σπατάλη φαγητού στο σπίτι. Το απόγευμα, από τις 18:00 έως 20:00, η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό της πόλης. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να την επισκεφθούν για να μυηθούν στη βιώσιμη διατροφή που σέβεται την υγεία και το περιβάλλον.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Καστοριάς και τη φιλοξενία και τη συνεργασία στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Μην παραλείψετε να μας επισκεφθείτε. Θα μάθετε πολλά και θα διαπιστώσετε πόσο απλό είναι να κάνετε καλό στην υγεία και στο περιβάλλον μέσα από μικρές αλλαγές στο διατροφολόγιό σας. Αν μένετε στην περιοχή και θέλετε να μας βοηθήσετε κατά το διάστημα της παραμονής μας εκεί, στείλτε μήνυμα στο food@wwf.gr.

Η κινητή έκθεση έρχεται να πλαισιώσει το εγκεκριμένο από το Υπουργείο εκπαιδευτικό υλικό «Υγιή παιδία, υγιής πλανήτης» και αποτελεί μέρος της πανελλήνιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τη βιώσιμη διατροφή «Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας» με μεγάλο δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτή το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Επόμενοι σταθμοί του ταξιδιού μας: Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα τον Ιανουάριο!


Η προστασία του πλανήτη ξεκινά από το έδαφος

© Σάββας Παραγκαμιάν/ WWF Ελλάς

Στις 5 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους και φέτος η Παγκόσμια Σύμπραξη για το έδαφος (Global Soil Partnership) αποφάσισε να την αφιερώσει στο περιβάλλον με γενικό πρόσταγμα: «Η προστασία του πλανήτη μας ξεκινά από το έδαφος». Το έδαφος είναι κι αυτό ένας φυσικός πόρος. Στην κλίμακα του ανθρώπινου χρόνου (σε αντιδιαστολή με τον χρόνο του πλανήτη Γη) είναι μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος. Κι όμως, παρόλο τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει στη ζωή και στη διατροφή μας, η διάβρωση και η μόλυνση του εδάφους, λόγω κακής και μη αειφόρου διαχείρισης, εξαπλώνεται όλο και περισσότερο.

Ευκαιρία λοιπόν να μιλήσετε στους μαθητές σας για τη σημασία του εδάφους με έναυσμα τη δραστηριότητα 2 (Μια μερίδα πλανήτη, παρακαλώ!) αλλά και 8 (Όλος ο πλανήτης μέσα σε ένα χάμπουργκερ) από το πακέτο μας "Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης".

Στη συνέχεια, μπορείτε να δουλέψετε πιο αναλυτικά για το έδαφος από το διαχρονικό μας πακέτο Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο.


Η Μεγαλόπολη μας βάζει τα γυαλιά!

© Creative Commons/pixabay.com

Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί ο διαγωνισμός των Πρωταθλητών Βιώσιμης Διατροφής αλλά μέχρι στιγμής τα νηπιαγωγεία έχουν κάνει δυναμική είσοδο με το 1ο Νηπιαγωγείο Μεγαλόπολης που έχει ήδη υλοποιήσει τις 4 από τις 11 δραστηριότητες να «σέρνει τον χορό» ενώ ακολουθεί το Νηπιαγωγείο Φουρφουρά, το Νηπιαγωγείο Προδρόμου Πάρου, το Μειονοτικό Σχολείο Σαπών και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη.

Ενθουσιαστήκαμε που βρήκαν χρόνο να βάλουν και τη δική τους πινελιά στις δραστηριότητες. Πολύ έξυπνη η ιδέα του Μειονοτικού Σχολείου Σαπών να φτιάξει βιβλίο με τις ζωγραφιές των γευμάτων των παιδιών, μιας και δεν είχαν αρκετό χώρο στον τοίχο.

Αλλά και οι μαθητές της Μεγαλόπολης αφού δημιούργησαν ποιήματα με "κύριο υλικό" αυτά που μπορούμε να τρώμε στο πρωινό, έφτιαξαν μενού για τη γωνιά της κουζίνας όπου οι "πελάτες" μπορούν να επιλέγουν και να παραγγέλνουν το πρωινό τους! Στο δεκατιανό επέλεξαν να εστιάσουν σ τα μουστοκούλουρα και να μελετήσουν τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής στο σπίτι και σε ένα εργαστήριο ή εργοστάσιο. Ελπίζουμε η μελέτη να εμπεριείχε δοκιμή.

Τέλος, μια ωραία ιδέα μας ήρθε και από το 7ο Νηπιαγωγείο Πύργου που ξεκινάει τώρα την υλοποίηση των δράσεων. Ήδη όμως καθιερώθηκε από τις μητέρες κάθε Τετάρτη "η φρουτοσαλάτα της παρέας". Μια φορά την εβδομάδα, μια μητέρα -εκ περιτροπής -θα ετοιμάζει ένα μπωλ με φρουτοσαλάτα εποχής, την οποία και θα μοιράζονται τα παιδιά την ώρα του δεκατιανού, μια δραστηριότητα που, όπως μας λέει και η εκπαιδευτικός εξυπηρετεί πολλαπλούς παιδαγωγικούς σκοπούς.

Καλή αρχή λοιπόν σε όλους σας και μην ξεχνάτε να προσθέτετε στις δραστηριότητες που υλοποιείτε και ανεβάζετε στην ιστοσελίδα μας όλα αυτά τα μικρά διαμαντάκια που μπορούν να δώσουν ιδέες και στους συναδέλφους σας από άλλα σχολεία.


Το Πάντα γιορτάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

© Creative Commons/pixabay.com

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Για τα σχολεία είναι μια ευκαιρία για να μιλήσουν για πολύ σημαντικά θέματα. Τα δικαιώματα του παιδιού, τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταστρατηγούνται σε καιρούς πολέμου και κρίσης. Συχνά όμως ξεχνάμε και το δικαίωμα στο περιβάλλον, το δικαίωμα σε καθαρό περιβάλλον και στους πόρους που μας παρέχει το περιβάλλον, στον ίδιο τον ανοιχτό χώρο, το δικαίωμα να έχουν και τα παιδιά μας την πρόσβαση σε ένα αντίστοιχο περιβάλλον.

Μέσα από το υλικό που έχουμε ετοιμάσει για εσάς, τα παιδιά καλούνται να εξετάσουν τις δικές τους απόψεις και στάσεις και να δουν πώς η καθημερινότητά τους επηρεάζει τα παγκόσμια ζητήματα. Έτσι μιλάνε για θέματα όπως η παγκοσμιοποίηση, η διαφορετικότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, οι αλληλεπιδράσεις και η αειφόρος ανάπτυξη.

Κάνε ένα βήμα μπροστά: Προσαρμογή για την κλιματική αλλαγή, την κατοικία και το δάσος.
Περιγραφή της δραστηριότητας "Κάνε ένα βήμα μπροστά".
Κάρτες ρόλων για την κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κάρτες ρόλων για την κλιματική αλλαγή και το δικαίωμα στην στέγη/κατοικία.
Κάρτες ρόλων για το δάσος και το δικαίωμα στις ωφέλειες του δάσους.
Πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα .
Πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή και το δικαίωμα στην στέγη.
Πρόγραμμα για το δάσος και το δικαίωμα στις ωφέλειες του δάσους.
Ανιχνεύοντας το μέλλον της πόλης μου:
Περιγραφή δραστηριότητας
Φύλλο εργασίας


Το Πάντα μαγειρεύει…

© Γιώργος Δρακόπουλος

...μια άκρως χριστουγεννιάτικη ανάποδη μηλόπιτα μαζί με τον Αλέξανδρο Παπανδρέου, συνοδοιπόρο μας στην εκστρατεία «Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας».

Υλικά για 6 μερίδες

  • 2-3 μήλα κόκκινα
  • 20 γραμμάρια καρύδια
  • 20 γραμμάρια σταφίδες
  • 170 γραμμάρια ζάχαρη
  • Λίγο βούτυρο
  • 3 ασπράδια μαρέγκα
  • Λίγη κανέλλα
  • 3 κρόκους
  • ½ σφηνάκι λικέρ
  • 90 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του


Καθαρίζετε τα μήλα και σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες. Βουτυρώνετε ένα αντικολλητικό ταψί και πασπαλίζετε με μία ποσότητα από την ζάχαρη μέχρι να καλύψει όλο τα ταψί.

Στρώνετε τις φέτες μήλου, προσθέτετε λίγη κανέλλα μαζί με τα καρύδια και τις σταφίδες. Σε ένα μίξερ προσθέτετε τα 3 ασπράδια και τα χτυπάτε σε μαρέγκα. Προσθέτετε χτυπώντας ελαφρά τους κρόκους την υπόλοιπη ζάχαρη, το λικέρ και το αλεύρι σιγά-σιγά.

Περιχύνετε το μίγμα στο ταψί με τα μήλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο Κελσίου για 25 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμη την αφήνετε να κρυώσει και αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα. Μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη άχνη ζάχαρη και λίγη κανέλλα! Εδώ θα βρείτε το εκτιμώμενο κόστος της συνταγής, τις θερμίδες της αλλά και το αποτύπωμα της στον πλανήτη μας.


Η φωτογραφία του μήνα

© naturepl.com/ Edwin Giesbers/ WWF


Unsubscribe | Δες το email online