Τεύχος 98, Δεκέμβριος 2018


Η φωτιά σε αφορά!

© WWF Ελλάς

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η φωτιά σε αφορά» για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και άμεση κινητοποίηση των πολιτών, με σκοπό τη μείωση των περιστατικών δασικών πυρκαγιών και την έγκαιρη ειδοποίηση των αρμόδιων αρχών σε περίπτωση πυρκαγιάς δημιουργήσαμε για εσάς ένα, εγκεκριμένο από το Υπουργείο, εκπαιδευτικό πακέτο για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών για μαθητές Ε & Στ Δημοτικού και Γυμνασίου.

Η βασική δράση των μαθητών είναι η διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια πρόκλησης δασικών πυρκαγιών στην περιοχή τους. Βάσει των αποτελεσμάτων, που επεξεργάζονται οι ίδιοι οι μαθητές ώστε να αποτυπώσουν τάσεις και απόψεις, οργανώνουν δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας με διάφορα εργαλεία όπως το θεατρικό παιχνίδι και το εκπαιδευτικό δράμα. Μείνετε συντονισμένοι γιατί θα ακολουθήσει και διαγωνισμός!


Δράση για το κλίμα

© Δράση για το κλίμα

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί συναντιόμαστε στο σταθμό μετρό Ακρόπολη και γεμίζουμε τους δρόμους της Αθήνας με τον ρυθμό μας στέλνοντας σε όλους ένα μήνυμα δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. Βάλτε άνετα ρούχα, πείτε το σε φίλους, φέρτε τα παιδιά , τα κατοικίδια  και όποιον άλλον θέλετε και ελάτε να περπατήσουμε μαζί για το κλίμα από την Ακρόπολη μέχρι την πλατεία Συντάγματος! Η διαδρομή θα συνοδεύεται από μουσική και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Ραντεβού εκεί!

Οι κλιματικές αλλαγές είναι εδώ. Το βλέπουμε στον τρόπο που έχει αλλάξει το κλίμα της Ελλάδας, αλλά και με τη συχνότητα και την ορμή που εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα. Επηρεάζουν τις ζωές μας και είναι μία πραγματική απειλή για τη χώρα και τις επόμενες γενιές.

Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, και μόλις δύο μήνες μετά την προειδοποίηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή ότι ο πλανήτης μας δεν αντέχει αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 1,5°C, περπατάμε στην Αθήνα μαζί με φορείς, οργανώσεις, κοινότητες, κινήματα, πρωτοβουλίες και πολίτες για να απαιτήσουμε άμεσα μέτρα για την προστασία μας, αλλά και των παιδιών μας, από τις κλιματικές αλλαγές. Είναι δικαίωμά μας!

Συνδιοργανωτές (μέχρι στιγμής): ΑΡΣΙΣ_Δράσεις στην Ήπειρο, Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οργάνωση Γη , Πλέγμα, Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ελλάδα-Πακιστάν, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστώ, Greenpeace , HIGGS, WWF Ελλάς


Πάντα Χριστούγεννα!

© WWF

Τα Χριστούγεννα είναι μια ανάσα κοντά μας και οι λίστες με τα φετινά δώρα ετοιμάζονται σιγά σιγά!

Έτσι κι εμείς πιστοί στο ραντεβού μας και φέτος ετοιμάσαμε για όλους εσάς τις ομορφότερες προτάσεις δώρων για όλη την οικογένεια!

Ρούχα από οργανικό βαμβάκι, λούτρινα ζωάκια, κούπες, τσάντες, σημειωματάρια, βιβλία και πολλά ακόμη υψηλής αισθητικής και ποιότητας προϊόντα σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Κάντε τις αγορές σας από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.wwf.gr/shop ή από τα γραφεία της οργάνωσης Λεμπέση 21, στο κέντρο της Αθήνας.

Φέτος τα Χριστούγεννα επιλέξτε να κάνετε δώρα στους αγαπημένους σας με ιδιαίτερη σημασία, δώρα που μας βοηθούν να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την προστασία της ελληνικής φύσης.

Και μην ξεχάσετε το χριστουγεννιάτικο bazaar μας για να ανακαλύψετε από κοντά όλα τα νέα προϊόντα μας. Με την επίσκεψή σας μπαίνετε στην κλήρωση για να κερδίσετε ένα λούτρινο γιγάντιο panda! Σας περιμένουμε την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, 10:00 - 20:00 και το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, 10:00 - 16:00, στα γραφεία μας.

Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!


Ψάχνεις θέμα για πρόγραμμα Π.Ε.;

© A. Bonetti / WWF Ελλάς

Η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF σας θυμίζει το πλούσιο και πολυδιάστατο υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που βρίσκεται στην άκρη … του ποντικιού σας!

Το παιδαγωγικό υλικό μας, ανά θεματικές ενότητες, το βρίσκετε εδώ. Συγκεκριμένα θα βρείτε εκπαιδευτικό υλικό για την κλιματική αλλαγή, τα δάση, τη θάλασσα, τους υγροτόπους, τον τρόπο ζωής, το οικολογικό αποτύπωμα και τη βιοποικιλότητα.

Mην αμελήσετε να δείτε και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μας που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε σχολεία που έχουν υπολογιστές και διαδραστικό πίνακα σε όλες τις τάξεις: Για τις μεγαλύτερες τάξεις κάντε τον Γύρο του κόσμου σε 80 ερωτήσεις ενώ για τα μικρότερα θα βρείτε εδώ παιχνίδια μνήμης, παζλ κλπ για απειλούμενα είδη και οικολογικό αποτύπωμα. 

Πολύ χρήσιμο εργαλείο, για τις μεγάλες τάξεις, είναι και το Οικοσκόπιο όπου βρίσκετε τις κοντινές σας προστατευόμενες περιοχές, δεδομένα για τις δασικές πυρκαγιές και τις χρήσεις γης και άλλα χρήσιμα δεδομένα «επί χάρτου».

Για την καθημερινότητα στο σχολείο, στο σπίτι και στη γειτονιά και τη μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος μέσα από απλές δράσεις θα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Καλύτερης Ζωής

Το υλικό της διατροφής και του δημοφιλούς μας προγράμματος «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» το βρίσκετε εδώ. Αν βρίσκεστε στην Αττική μπορείτε να το συνδυάσετε με μια επίσκεψη με την τάξη σας στη διαδραστική μας έκθεση «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» για τη διατροφή στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης και στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.


To Πάντα μελετάει τους νόμους…

© WWF Ελλάς

…και διαβάζει την άρτι αφιχθείσα 14η ετήσια έκθεση του WWF Ελλάς «Η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα»(1) που φέτος εκδόθηκε σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία περιβαλλοντικού δικαίου «Νόμος + Φύση», που δυστυχώς φέρνει στο φως μια πολύ δυσάρεστη εικόνα για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Αν και στην έκθεση καταγράφονται αξιόλογες θετικές εξελίξεις, όπως η επέκταση του δικτύου Natura 2000 και η ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, αυτές δυστυχώς αμαυρώνονται από μια σειρά πρακτικών και καταστάσεων που σημειώθηκαν και τα προηγούμενα έτη, ενώ τα σχέδια για την εξόρυξη υδρογονάνθρακων και η πυρκαγιά στο Μάτι δείχνουν νέες ανησυχητικές οπισθοδρόμησεις.

Η Ελλάδα συνεχίζει να κρατάει την θλιβερή πρωτιάς στις υποθέσεις μη συμμόρφωσης με αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε 11, καθώς και η δεύτερη θέση σε αριθμό ανοιχτών υποθέσεων (27) παραβίασης του περιβαλλοντικού δικαίου της ΕΕ, με αποτέλεσμα την επιβολή μεγάλων χρηματικών ποινών εις βάρος της χώρας μας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Ελλάδα έχει καταβάλει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματικές ποινές για τη μη συμμόρφωσή της με αποφάσεις του ευρωδικαστηρίου, μέτρο, ωστόσο που δεν αποδεικνύεται ικανό να σταματήσει το επικίνδυνο φαινόμενο της παράνομης απόρριψης και επικίνδυνης διαχείρισης αποβλήτων.

«Η έκθεση για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση της θέσπισης και λειτουργίας των νόμων από όλους, καθώς και ένα σημαντικό εργαλείο πίεσης για αποτελεσματικότερη και πιο συνολική περιβαλλοντική προστασία. Δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά, γινόμαστε μάρτυρες σημαντικών εκπτώσεων στην προστασία του περιβάλλοντος, με πιο κραυγαλέα περίπτωση, τα σχέδια της κυβέρνησης για εξόρυξη υδρογονανθράκων. Ενώ προχωρούν τα σχέδια, περισσότεροι από 8.000 περίπου συμπολίτες μας έχουν ήδη εκφράσει την έντονη ανησυχία και αντίθεσή τους, αυτά, υπογράφοντας στην ιστοσελίδα του WWF. Η κυβέρνηση οφείλει να το λάβει σοβαρά υπόψη και να προχωρήσει στην άμεση ακύρωση των σχετικών σχεδίων της», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

Εάν θέλετε να εισάγετε τα μικρότερα παιδιά στην σημασία της περιβαλλοντικής νομοθεσίας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν έναυσμα τα βιβλία της Ελένης Σβορώνου για την Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη «Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά» και «Μην τρως ότι σου σερβίρουν» αλλά και τον «Πράσινο Πυρετό» από τις Εκδόσεις Πατάκη. Το πλήρες κείμενο της 14ης ετήσια έκθεσης για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι διαθέσιμο εδώ


Xριστούγεννα με το φως των αστεριών!

© pixabay

Χριστούγεννα δε σημαίνει χιλιάδες φωτάκια σε άδεια από πράσινο μπαλκόνια! Οργανωνόμαστε και γιορτάζουμε οικολογικά. Συναντιόμαστε στο σχολείο ή στην τοπική δημοτική βιβλιοθήκη. Καλούμε όλους τους περίοικους και σχεδιάζουμε μαζί πώς θα δημιουργήσουμε όμορφη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα χωρίς σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ιδέες που θα αναδυθούν και τα ταλέντα που θα προκύψουν μπορεί να είναι μια αποκάλυψη! Προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η συνεργασία του Δήμου. Για να εξασφαλιστεί σύμπνοια και κοινός στόχος.

Μπορούμε να σκεφτούμε και το πιο ουσιαστικό φως: αυτό της αλληλεγγύης. Πώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε και να προσφέρουμε σε όσους έχουν ανάγκη όπως επιβάλλει το πνεύμα των Χριστουγέννων και των καιρών; Μπορούμε μήπως να πούμε τα κάλαντα για καλό σκοπό; Για να συγκεντρώσουμε χρήματα για γεύμα και δώρα για όλα τα παιδιά της γειτονιάς; Χρειάζεται προσοχή κάθε πράξη αλληλεγγύης προς τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα να είναι διακριτική. Ένας ασφαλής τρόπος είναι να συνεργαστούμε με ιδρύματα και φορείς που πραγματοποιούν τέτοιες δράσεις βοήθειας.


Η φωτογραφία του μήνα

© National Geographic Creative / Jan Vermeer / WWF


Unsubscribe | Δες το email online