Τεύχος 90, Φεβρουάριος 2018


Το Πάντα προσέχει τα δάση μας!

© Don't burn it/Βενιανάκη Σοφία-Ευσταθίου Γαβριήλ/Unexpected, Young Lions 2008, WWF Ελλάς

Κάθε καλοκαίρι η ανθρώπινη αμέλεια είναι ένα κύριο αίτιο για την απώλεια χιλιάδων στρεμμάτων δασών από πυρκαγιές. Η πρόληψη μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών είναι ένα ισχυρό μέσο για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η συμβολή των μαθητών στην ενημέρωση μπορεί να παίξει καίριο ρόλο.

Για το λόγο αυτό το WWF Ελλάς σε συνεργασία με τη Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ, την Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης Διάσωσης Βραχναιίκων και την Εθελοντική Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος Πυλάρου εκκινεί σχετικό πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε Αχαΐα και Κεφαλονιά με τίτλο «Η φωτιά δεν παίζει, μην παίζεις με το μέλλον του τόπου σου: Τοπική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και ειδικών ομάδων για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών» που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό πακέτο για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών για μαθητές Ε & Στ Δημοτικού και Γυμνασίου. Το πακέτο θα είναι σύντομα διαθέσιμο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα μας. Παράλληλα θα υλοποιηθούν διαδραστικά εργαστήρια σε εκπαιδευτικούς Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αχαΐας και Κεφαλονιάς.

Η βασική δράση των μαθητών είναι η διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια πρόκλησης δασικών πυρκαγιών στην περιοχή τους. Βάσει των αποτελεσμάτων, που επεξεργάζονται οι ίδιοι οι μαθητές ώστε να αποτυπώσουν τάσεις και απόψεις, οργανώνουν δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας με διάφορα εργαλεία όπως το θεατρικό παιχνίδι και το εκπαιδευτικό δράμα.

Εφόσον ενδιαφέρεστε για την πιλοτική υλοποίηση του προγράμματος στο σχολείο σας δηλώστε συμμετοχή στα εργαστήρια:

  • Πάτρα, 27/2/2018, 64ο ΔΣ Πάτρας (Αμερικής 8, Πάτρα), 17.30-20.30
  • Καλάβρυτα, 28/2/2018, Αρχοντικό της Παλαιολογίνας , 17.00-20.00
  • Αίγιο, 1/3/2018, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης”, 17.00-20.00 
Αλλά και:
  • Αργοστόλι, Κεφαλονιά, 9/3/2018, Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, 17.00-20.00
  • Βαθύ, Ιθάκη, Γυμνάσιο Ιθάκης, 10/3/2018, 10.00-13.00

Για τα σεμινάρια της Αχαΐας δηλώνετε συμμετοχή εδώ ως και τις 16 Φεβρουαρίου 2018.

Για τα σεμινάρια σε Κεφαλονιά και Ιθάκη επικοινωνείτε με τα Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς.


Επόμενες στάσεις: Καλαμάτα, Κόρινθος και Πάτρα!

© WWF Ελλάς

Το ταξίδι της κινητής βιωματικής έκθεσης του WWF Ελλάς για τη διατροφή συνεχίζεται στην Πελοπόννησο τον Φεβρουάριο, με την περιβαλλοντική οργάνωση να προσκαλεί γονείς και παιδιά να παίξουν και να ανακαλύψουν μαζί τα μυστικά μιας καλύτερης διατροφής. Πρώτη στάση θα είναι η Καλαμάτα στις 8-9 Φεβρουαρίου, ενώ οι δύο επόμενοι σταθμοί θα είναι Κόρινθος (11-13/2) και Πάτρα (22-23/2 ).

Έχοντας ήδη ταξιδέψει σε 9 πόλεις της χώρας, από τη Σύρο μέχρι τον Αλεξανδρούπολη, το WWF Ελλάς ξεκινάει από το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας το ταξίδι του και στην Πελοπόννησο. Εκεί, τα παιδιά και οι ενήλικες της πόλης, θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να μάθουν αλλά και να συνομιλήσουν με την ομάδα του WWF, για τη διατροφή μας, μαγειρεύοντας μαζί μια διαφορετική συνταγή για την προστασία της υγείας μας αλλά και του πλανήτη. Βιωματικές δραστηριότητες για τα παιδιά, σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και πρακτικές συμβουλές προς γονείς για μία πιο υγιεινή και οικονομική διατροφή. Αυτά κι άλλα πολλά περιλαμβάνει η κινητή βιωματική έκθεση του WWF, ενώ αποκαλύπτει πώς μπορούμε μέσα από το πιάτο μας να προστατέψουμε και τον πλανήτη.

Πληροφορίες έκθεσης:

8-9 Φεβρουαρίου, 18:00-20:00,στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας. Την Παρασκευη «Μαγειρεύουμε υγιεινά και νόστιμα για μικρούς και μεγάλους με τοπικά προϊόντα» με τη λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας

11-13 Φεβρουαρίου, 18:00-20:00 στην Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου. Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί αφήγηση παραμυθιών και θεατρικό παιχνίδι με θέμα τη διατροφή.

22-23 Φεβρουαρίου, 18:00-20:00 στον Πολυχώρο «Αίγλη».


Το Πάντα σας περιμένει!

© WWF Ελλάς

Είστε έτοιμοι για τις πιο... άγριες αποκριάτικες προσφορές; 9 και 10 Φεβρουαρίου σας περιμένουμε στο WWF Open Days για να βρείτε όλα τα αγαπημένα προϊόντα της συλλογής μας σε προσφορές μέχρι και -30%. Αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμα τι θα ντυθείτε, απλώς φορέστε την πιο αποκριάτικη σας διάθεση και ελάτε!

Πού; Λεμπέση 21, Αθήνα

Πότε; Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, 09:00 - 20:00 και Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 10:00 - 16:00

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ και μπείτε στην κλήρωση για να κερδίσετε ένα σακίδιο WWF.

Αν δεν μπορείτε να περιμένετε μέχρι τα Open Days, μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα.


Το Πάντα πάει στον Πλανήτη 2030

© Action Aid

Η Action Aid οργανώνει την ετήσια μαθητική εκστρατεία Εβδομάδα Δράσης 2018 που φέτος έχει τον τίτλο «Πλανήτης 2030». Μία εκστρατεία από μαθητές όλου του κόσμου… για τα παιδιά όλου του κόσμου!

Άραγε πώς θα είναι ο πλανήτης μας το 2030 όταν σχεδόν όλοι οι σημερινοί μαθητές θα είναι ενήλικες; Πόσο βιώσιμος θα είναι ο κόσμος μας; Υπάρχει κάποιο σχέδιο για να τον κάνουμε όμορφο και ειρηνικό πάλι; Και ποιος είναι ο δικός σας ρόλος ως εκπαιδευτικοί αλλά και των μαθητών σας ως μελλοντικοί πολίτες σε αυτό το σχέδιο;

Οι ερωτήσεις είναι πολλές και δύσκολες αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που δεσμεύει τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να προσπαθήσουν να εξαλείψουν την ακραία φτώχεια, να μειώσουν τις ανισότητες και να καταπολεμήσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής έως το 2030. Και το σχέδιο αυτό είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, οι οποίοι θα είναι και το θέμα της φετινής 13ης Εβδομάδας Δράσης!

Η δράση απευθύνεται σε σχολεία όλων των βαθμίδων αλλά και σε ομάδες μη-τυπικής εκπαίδευσης, ή πολίτες που θέλουν να ενημερωθούν για τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), να ευαισθητοποιηθούν και να αναλάβουν δράση με κοινωνικό αντίκτυπο.

Δηλώστε συμμετοχή στη φετινή εκστρατεία και πάρτε δωρεάν το εκπαιδευτικό υλικό της δράσης.

Μέσα από τη Μαθητική Εβδομάδας Δράσης, μαθητές από όλη την Ελλάδα παίρνουν θέση για τη δικαιοσύνη και την ισότητα στον κόσμο. Όλο τον Μάρτιο μας καλούν να μετατρέψουμε τα σχολεία σε χώρους υπεράσπισης του πλανήτη με δράσεις και εκδηλώσεις που ενώνουν τους πολίτες για να αναλάβουν δράση ώστε να χτίσουμε έναν κόσμο χωρίς ακραία φτώχεια μέχρι το 2030. Μπορείτε να ορίσετε εσείς ποια εβδομάδα του Μαρτίου σας εξυπηρετεί να αφιερώσετε στην εκστρατεία!

Ο καρπός της φετινής σας συμμετοχής στην Εβδομάδα Δράσης 2018 θα είναι μια δράση, μια ιδέα, μια έμπνευση που θα αποτυπωθεί σε ένα αυτοσχέδιο περιοδικό ή αλλιώς σε ένα fanzine. Τα fanzine από όλα τα σχολεία θα συγκεντρωθούν από την ActionAid και έτσι θα δημιουργηθεί μια μοναδική μαθητική συλλογή Φανζίν με τίτλο ΠΛΑΝΗΤΗΣ 2030. Και η συλλογή αυτή θα αποτελέσει μέρος των δράσεων της ActionAid στην Αθήνα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 τον Απρίλιο!


Το Πάντα ταξιδεύει στον μεγαλύτερο υγροβιότοπο του κόσμου

© Andre Dib/WWF

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγρότοπων το WWF International δημοσίευσε φωτογραφίες από την περιοχή του Παντανάλ στη Βραζιλία που θεωρείται ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος του κόσμου. Αυτό το παρθένο περιβάλλον στη Νότια Αμερική αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη άγριων ζώων και φυτών ενώ τα πλούσια αποθέματα νερού είναι ζωτικής σημασίας για 8 περίπου εκατομμύρια ανθρώπους, για τα ζώα, για την κλιματική ισορροπία αλλά και για τον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής.

Ο φωτογράφος Andre Dib συνεργάστηκε με το WWF που δραστηριοποιείται εντατικά στην περιοχή, αποτύπωσε τη σπάνια φυσική ομορφιά και βιοποικιλότητά της και αναδεικνύει την ιδιαίτερη οικολογική σημασία της για την ισορροπία της ζωής του πλανήτη μας.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο του WWF στην περιοχή θα βρείτε εδώ ενώ εδώ μπορείτε να απολαύσετε τις φωτογραφίες από τον υγροβιότοπο.


Το Πάντα μειώνει τα πλαστικά!

© Heather Cremia @1stcremiatwin

Με αφορμή την εκστρατεία για την μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας μήπως είναι ώρα να κοιτάξουμε το σύνολο των πλαστικών που χρησιμοποιούμε στο σχολείο και στο σπίτι μας και να δούμε τελικά ποια μας είναι απαραίτητα;

Μια πρώτη ιδέα μπορείτε να πάρετε με τη σύντομη περιγραφή του εργαστηρίου που έγινε σε εκπαιδευτικούς για το θέμα των πλαστικών. Στόχος του εργαστηρίου μας ήταν να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση πλαστικού στο σχολείο, στα νοικοκυριά, στη γειτονιά καθώς και να πάρουμε ιδέες για εκπαιδευτικές δράσεις που θα οδηγήσουν σε μια πλήρη καμπάνια για μια σχολική κοινότητα ελεύθερη από πλαστικά.

Ανάκληση ιδεών, θεατρικό παιχνίδι, δημιουργική γραφή αλλά και στρατηγικές λύσεων και σχέδια δράσης.

Αν το θέμα σας ενδιαφέρει μπορείτε να βρείτε περισσότερες ιδέες στις δράσεις της Καλύτερης Ζωής «Πλαστική σακούλα, όχι ευχαριστώ!», «Μάχη κατά της πλαστικής σακούλας», «Ανακύκλωσε σωστά, μπορείς».


Η φωτογραφία του μήνα

© Andre Dib/WWF


Unsubscribe | Δες το email online