Τεύχος 89, Ιανουάριος 2018


Οι πρώτοι..."πρωταθλητές βιώσιμης διατροφής"

© 145o Νηπιαγωγείο Αθηνών

8 νηπιαγωγεία, 6 δημοτικά και 2 ειδικά σχολεία έχουν ήδη βουτήξει με όρεξη στην παλέτα των δραστηριοτήτων μας.

16 σχολεία από όλη την Ελλάδα υποδέχονται το 2018 δίνοντας δυναμικό παρόν στον χορό των Πρωταθλητών Βιώσιμης Διατροφής. Το 1ο Νηπιαγωγείο της Μεγαλόπολης εξακολουθεί να σέρνει τον χορό με στενό όμως «μαρκάρισμα από το Νηπιαγωγείο Φουρφουρά. Για άλλη μια φορά η Κρήτη μας εκπλήσσει ευχάριστα που συμμετέχει ήδη με 5 σχολεία!

Στο 1ο Νηπιαγωγείο Μεγαλόπολης τα παιδιά ενθουσιάστηκαν τόσο με το ταξίδι στη χώρα του μεσημεριανού και το παιχνίδι ρόλων με το ψάρεμα που ζήτησαν να το ξαναπαίξουν την επόμενη μέρα. Και φαίνεται ότι κάτι εντυπώθηκε γιατί αυτή τη φορά άρχισαν να ψαρεύουν με τον χάρακα στο χέρι για να κρατήσουν μόνο τα ψάρια που είχαν επιτρεπόμενο μέγεθος. Κι από ότι φαίνεται το μήνυμα θα φτάσει και στους δικούς τους καθώς αποφάσισαν να συμπεριλάβουν στο μηνιαίο εφημεριδάκι που εκδίδουν και πάει στο σπίτι τους, πολλές από τις δραστηριότητες που έκαναν στα πλαίσια του προγράμματος “Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης”.

Το Νηπιαγωγείο Φουρφουρά έστησε ένα μανάβικο στην τάξη και κάλεσε τους γονείς να ψωνίσουν από αυτό και να μάθουν για την εποχικότητα αλλά και τα …στραβά φρούτα και λαχανικά.

Όπως αναφέρει το 43ο ΔΣ Ηρακλειου για τη δραστηριότητα «Μια μερίδα πλανήτη παρακαλώ» που φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την έννοια του οικολογικού αποτυπώματος: «Τα παιδιά, μαγεύτηκαν πολύ με την προφορική αφήγηση των ιστοριών και ζήτησαν να τις ξαναπώ. Η δραστηριότητα αυτή ήταν πραγματικά ένα καλό «ζέσταμα της ομάδας». Η παρουσίαση της Γης ήταν επίσης κάτι που τους εντυπωσίασε, όπως επίσης κι η χώρα καταγωγής του ρυζιού που τους έφερα. Το δικό μου ρύζι ήταν από την Ταϋλάνδη κι ο εντοπισμός της πάνω στην υδρόγειο, τους άφησε άφωνους. Τα μηνύματα που βγήκαν τόσο από το παιχνίδι ρόλων, με τους γεωργούς και τους ψαράδες, όσο και από την ιστορία με το ρύζι, συνδέθηκαν αμέσως και λίγο μας «στεναχώρησαν». Το κλείσιμο δε τη δράσης με το μοίρασμα του φαγητού και την αποκάλυψη της Γης στο ταψάκι, ήταν τόσο ευρηματικό όσο και μαγικό.»

To EEEEΚ Πτολεμαΐδας μας γράφει πόσο βοήθησε το ντόμινο του χάμπουργκερ και της φακής τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες της οπτικής αντίληψης και της διαδοχικής μνήμης τους. Ενώ το ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου συνεργάστηκε με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και για την έναρξη του προγράμματος έφτιαξαν στο σχολείο πολύχρωμα λαζάνια και μακαρόνια από χαρούπι, αλεύρι ολικής άλεσης με γεύσεις σπανάκι, ντομάτα και καρότο.

Καλή συνέχεια λοιπόν στους Πρωταθλητές της Βιώσιμης Διατροφής και περιμένουμε με αγωνία να ακούσουμε τις εμπειρίες σας από τις επόμενες δραστηριότητες!


Το Πάντα ταξιδεύει στη Θεσσαλία!

© WWF Ελλάς

Ταξιδεύουμε στη Θεσσαλία περιμένοντας γονείς και παιδιά να παίξουν και να ανακαλύψουν μαζί μας τα μυστικά της βιώσιμης διατροφής και της προστασίας του πλανήτη! Από τις 15 μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου, αρχής γενομένης από την πόλη των Τρικάλων και με τη συνέχεια να δίνεται σε Καρδίτσα και Λάρισα, η κινητή βιωματική έκθεση του WWF θα «μαγειρέψει» μαζί με ενήλικες και παιδιά μια διαφορετική συνταγή για την προστασία της υγείας μας και του περιβάλλοντος.

Βιωματικές δραστηριότητες για παιδιά, σεμινάρια σε γονείς και εκπαιδευτικούς, πρακτικές συμβουλές για την υγιεινή διατροφή των παιδιών, έξυπνοι τρόποι για να προστατεύσουμε μέσα από το πιάτο μας, την υγεία μας αλλά και τον πλανήτη.

Tο εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος είναι έτοιμο προς διανομή σε όλα τα σχολεία της χώρας. Παιδιά και ενήλικες θα μάθουν με ποιον τρόπο η επιλογή τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων πλουσίων σε ζάχαρη και λίπη, καθώς και η σωστή κατανάλωση ψαρικών σε συνδυασμό με την αποφυγή της σπατάλης φαγητού, προστατεύουν την υγεία μας και περιορίζουν ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Με αυτά τα «συστατικά», η εκστρατεία του WWF Ελλάς έρχεται σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα για να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το φαγητό και μας καλεί να μαγειρέψουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας. Τα κύρια στοιχεία της νέας αυτής εκστρατείας: ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού, η νέα ιστοσελίδα www.wwf.gr/food και μία κινητή διαδραστική έκθεση.

Σας περιμένουμε!

Πληροφορίες έκθεσης WWF Ελλάς στη Θεσσαλία:
Τρίκαλα: 15 και 16 Ιανουαρίου, 18:00 - 20:00, στο Μουσείο Τσιτσάνη, σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και το Μουσείο Τσιτσάνη
Καρδίτσα: 18 και 19 Ιανουαρίου, 18:00 – 20:00 στο Αναψυκτήριο Παυσιλύπου, σε συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας
Λάρισα: 22 και 23 Ιανουαρίου, 18:00 – 20:00, στον Μύλο του Παππά, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχεία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων


Το μέλλον της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

ActNowForEE

Πριν 40 χρόνια, στην πρώτη Παγκόσμια Διακυβερνητική Διάσκεψη, οι πρωτοπόροι του τομέα μας καθόρισαν αυτό που σήμερα ξέρουμε ως περιβαλλοντική εκπαίδευση συντάσσοντας την Διακήρυξη της Τιφλίδας.

Η διεθνής πρωτοβουλία για την περιβαλλοντική εκπαίδευση GEEP (Global Environmental Education Partnership) καλεί τους εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο που ασχολούνται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση να συμμετάσχουν στην παγκόσμια προσπάθεια σχεδιασμού του μέλλοντος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Γιατί όπως είπε κι ο Γκάντι «Το μέλλον εξαρτάται από το τι κάνουμε σήμερα»…

Μάθετε λοιπόν περισσότερα για την Διάσκεψη της Τιφλίδας και την πόρεια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, διαβάστε την πρόσκληση σε δράση που συνέταξε η GEEP και περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις που προτείνουν για το μέλλον της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και καταθέστε τις δικές σας απόψεις απαντώντας στο ερωτηματολόγιο που θα βρείτε εδώ ώστε να είστε κι εσείς συμμέτοχος στη διαμόρφωση της παγκόσμιας στρατηγικής για την περιβαλλοντική εκπαίδευση.


Το Πάντα διαβάζει...

© Joëlle Jolivet

...τους 365 πιγκουίνους.

Δυστοπιίες για εφήβους και ενήλικες που εκτυλίσσονται σε ένα πλημμυρισμένο πλανήτη, με μια εξαθλιωμένη κοινωνία που επιβιώνει όπως ο πρωτόγονος άνθρωπος, και ακόμη χειρότερα, υπάρχουν πολλές. Αλλά καλά βιβλία για μικρά παιδιά με θέμα την κλιματική αλλαγή όχι.

Η Joelle Jolivet, εικονογράφος του βιβλίου, γνωστή από το επίσης εξαιρετικό «Μεγάλο βιβλίο με τα ζώα» του (εκδ.Καλειδοσκόπιο), καλύπτει αυτό το κενό με ένα παραμύθι για παιδιά 6 ως 9 ετών. Θέμα η κλιματική αλλαγή και η στόχευση διπλή: οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγή για τη φύση και τον άνθρωπο. Ο λόγος για τους περιβαλλοντικούς μετανάστες, όρος που έχει πλέον καθιερωθεί για να περιγράψει τους ανθρώπους που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν επειδή χάνουν το σπίτι τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Οι πάγοι λιώνουν λοιπόν και οι πιγκουίνοι δεν έχουν πια πατρίδα. Τι θα απογίνουν;

Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας Jean - Luc Fromental αποδίδει φόρο τιμής στον Γάλλο ανθρωπολόγο, οικολόγο και εξερευνητή των πόλων Πολ-Εμίλ Βικτόρ (1907-1995).

Συμπληρώστε την ανάγνωση του βιβλίου με δραστηριότητες για του περιβαλλοντικούς μετανάστες που θα βρείτε εδώ και με μία πηγή έμπνευσης για εναλλακτικούς τρόπους κάλυψης των ενεργειακών μας αναγκών.

Και καλή μας χρονιά, χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα και με γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.


"Γούρικα" φυτά...

© pixabay

...για καλή τύχη στη νέα χρονιά!

Εσείς σπάτε ένα ρόδι την Πρωτοχρονιά στην είσοδο του σπιτιού, για να πάει καλά η χρονιά; Ή μήπως κρεμάτε μία κρεμμύδα στην πόρτα;

Ακόμα και αν δεν τις πιστεύουμε, οι παραδόσεις περνούν από γενιά σε γενιά και παραμένουν ζωντανές, μεταφέροντας πεποιθήσεις, προλήψεις, ή και γνώσεις.

Τα φυτά, ως ζωντανοί οργανισμοί που δημιουργούν μία καθαρή, ευχάριστη, ευοίωνη και αναζωογονητική ατμόσφαιρα έχουν εξέχουσα θέση στα πρωτοχρονιάτικα έθιμα για καλή τύχη.

Η ροδιά (punica granata) ήταν σύμβολο της ζωής και της ευκαρπίας από την αρχαιότητα. Ήταν αφιερωμένη στην Ήρα, θεά του γάμου και της γέννησης. Αλλά και στην Αφροδίτη και την Αθηνά. Μέχρι σήμερα σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμούν το φθινόπωρο ένα ρόδι στα σπίτια και το πετούν με δύναμη στην είσοδο την Πρωτοχρονιά για να σπάσει σε πολλά κομμάτια. Το κόκκινο χρώμα των καρπών της συνδέεται με το αίμα και τη ζωή και οι πολλοί σπόροι τους με την αφθονία και τη γονιμότητα. Εκτός όμως από καλότυχος καρπός για το σπίτι, είναι και πολύ ευεργετικός στην υγεία.

Η κρεμμύδα ή σκυλοκρέμμυδο (Scilla maritima), η σκίλλη των αρχαίων, αναφέρεται από πολλούς συγγραφείς για τις θεραπευτικές αλλά και μαγικές της ιδιότητες. Κατά τον Πυθαγόρα, κρεμασμένη στην πόρτα, μπορούσε να απωθήσει τις ασθένειες , ενώ στην Αρκαδία τη χρησιμοποιούσαν για τη γονιμότητα της γης και την απομάκρυνση των κακόβουλων δυνάμεων. Στην χώρα μας θα το βρούμε σαν ένα μεγάλο κρεμμύδι σήμερα σε αγρούς, θάμνους και βράχια. Έχει πικρή γεύση γιατί περιέχει δηλητήριο και τα ζώα δεν το τρώνε. Ακόμα και αφού ξεριζωθεί και κρεμαστεί, αναπτύσσεται κανονικά, βγάζοντας μέχρι και άνθη. Ίσως αυτές οι τελευταίες του ιδιότητες να σχετίζονται και με την καλοτυχία του.

Το σκόρδο (Allium sativum) θεωρείται ένα από τα πιο θαυμαστά φάρμακα της φύσης στην παραδοσιακή ιατρική από τα αρχαία χρόνια. Ενδείκνυται για πολλές παθήσεις, από τον πυρετό και τα αναπνευστικά προβλήματα, έως τους ρευματισμούς, την υπέρταση και την επιληψία. Είναι όμως γνωστό και σαν φυλαχτό από τα κακά δαιμόνια και το κακό μάτι από την αρχαιότητα. Πιθανόν η έντονη μυρωδιά του συνδέεται με τις μαγικές δυνάμεις του!

Ο νάρκισσος (Narcissus), ήταν γιος του θεού Κηφισού και μιας νύμφης των δασών. Ήταν πολύ όμορφος και τον ερωτεύονταν οι νύμφες, αλλά εκείνος ήταν ερωτευμένος με τον εαυτό του και δεν ανταπόδιδε την αγάπη τους. Οι θεοί τον τιμώρησαν πνίγοντάς τον στο νερό που καθρεφτιζόταν, μετατρέποντάς τον έτσι σε ένα όμορφο και αρωματικό λευκό λουλούδι. Οι αρχαίοι παρασκεύαζαν μύρο από αυτό και το χρησιμοποιούσαν και θεραπευτικά. Οι βολβοί του είναι τοξικοί και σήμερα υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να θεραπεύει την άνοια. Ανθίζει το χειμώνα και στις ανατολικές παραδόσεις πιστεύεται ότι φέρνει καλοτυχία και ευτυχία τη νέα χρονιά.

Ο κατάλογος των καλότυχων φυτών είναι μακρύς. Πορτοκαλιές και άλλα εσπεριδοειδή, δάφνη, δεντρολίβανο, απήγανος και βασιλικός, κλαδιά κέδρων αλλά και ξενικά είδη, όπως μπαμπού, γιούκα και μπονσάι, περιλαμβάνονται στις ελληνικές και σε άλλων λαών παραδόσεις. Ιερά φυτά από την αρχαιότητα, φυτά με έντονα αρώματα και θεραπευτικές ιδιότητες, τα περισσότερα με ικανότητα να αναπτύσσονται και να ανθίζουν στην αρχή του νέου χρόνου, αποκτώντας μία συμβολική οπτική, που διατηρήθηκε έως σήμερα μαζί με αυτά τα είδη, μας υπενθυμίζουν με ένα διαφορετικό τρόπο την πολύτιμη αξία τους.


Ο κύκλος του νερού... στο πιάτο!

© Medies

Αν θέλετε να δουλέψετε με τους μαθητές σας τον κύκλο του νερού σας καλούμε να κάνετε μια βουτιά στη Νερούπολη, όπου με το εμπλουτισμένο υλικό του Medies, θα βρειτε οδηγίες για να κατασκευάσετε στην τάξη, με απλά υλικά, ένα μοντέλο του υδρολογικού κύκλου. Ο τίτλος της δραστηριότητας είναι «Ο κύκλος του νερού … στο πιάτο!» και η εκτέλεση θα σας πάρει περίπου μια διδακτική ώρα.

Η Νερούπολη αποτελεί ένα ανοιχτό διαδικτυακό εκπαιδευτικό υλικό, με δραστηριότητες εξ αρχής σχεδιασμένες για τον μαθητή-χρήστη του διαδικτύου (από Δ' Δημοτικού έως Α' Γυμνασίου).

Καλά τσαλαβουτήματα!


Η φωτογραφία του μήνα

© Tibor Kercz / Barcroft Images, 2017 Comedy Wildlife Photography Awards


Unsubscribe | Δες το email online