Τεύχος 115, Ιανουάριος 2021


Το Πάντα φωτογραφίζει...

© Natura 2000 - Εδώ ζούμε

Το WWF Ελλάς και οι εταίροι του έργου LIFE-IP 4 NATURA, σας καλούν να γίνετε πρεσβευτές των περιοχών Natura 2000, αποτυπώνοντας με τον φωτογραφικό φακό σας την ομορφιά τους και τον πλούτο ζωής που φιλοξενούν και προστατεύουν. Πάρτε μέρος στον φωτογραφικό διαγωνισμό «Natura 2000 - Click στη φύση!» και διεκδικήστε πλούσια δώρα, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημασία των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών της χώρας μας.

Η Ελλάδα έχει την τύχη να είναι μία από τις πλουσιότερες σε βιοποικιλότητα χώρες, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν και μικρή σε έκταση, η χώρα μας αποτελεί ένα από τα παγκόσμια κέντρα βιοποικιλότητας, φιλοξενώντας σημαντική ποικιλία ειδών και ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό οικοσυστημάτων.

Το δίκτυο Natura 2000, το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου, είναι ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαφύλαξη αυτής της φυσικής κληρονομιάς. Στην Ελλάδα το δίκτυο Natura 2000 εκτείνεται σε 446 περιοχές, προστατεύοντας 299 είδη φυτών και ζώων, 128 είδη πουλιών και 89 διαφορετικούς τύπους οικοτόπων. Προστατεύει τα πιο πολύτιμα και ευαίσθητα χαρακτηριστικά της ελληνικής φύσης. Θωρακίζοντας τη φύση και όσα αυτή μας προσφέρει, είμαστε σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές προκλήσεις των ημερών μας. 

Ο φωτογραφικός διαγωνισμός Natura 2000 – Click στη φύση! υλοποιείται με τη στήριξη του περιοδικού Φωτογράφος και απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες, όσο και σε ερασιτέχνες φωτογράφους, οι οποίοι θα διαγωνιστούν σε ξεχωριστές κατηγορίες διεκδικώντας πλούσια δώρα.

Είτε είστε απλοί ταξιδευτές, είτε παθιασμένοι με τη φωτογραφία, είτε ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας της φύσης, ελάτε να συμπληρώσουμε μαζί τα κομμάτια ενός παζλ που θα αναδεικνύει τη σημασία των περιοχών Natura 2000.

Οι δηλώσεις συμμετοχών ξεκίνησαν και ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021. Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν στις 21 Μαΐου 2021, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Natura 2000.

Περισσότερες πληροφορίες: Δημήτρης Ζάντζας, υπεύθυνος επικοινωνίας LIFE-IP 4 NATURA, WWF Ελλάς, τηλ. 210 3311988 (εσωτ. 459), κιν. 6974346842, d.zantzas@wwf.gr.


To Πάντα ακούει τη γνώμη σου...

© Photo by Jarosław Kwoczała on Unsplash

Αν δουλεύετε με μεγαλύτερα παιδιά και νέους κι έχετε ασχοληθεί με το θέμα της κλιματικής αλλαγής θα ήταν ίσως ενδιαφέρον να συμπληρώσετε μαζί τους το ερωτηματολόγιο που θα βρείτε στην πλατφόρμα διαλόγου για τον κλιματικό νόμο και να τους κάνετε συμμέτοχους στην διαμόρφωση της πρότασης νόμου.

Η Ελλάδα ως χώρα της Μεσογείου βρίσκεται δυστυχώς στο επίκεντρο των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και φαινόμενα όπως η αύξηση των πλημμυρών και οι παρατεταμένοι καύσωνες είναι μόνο μία πικρή πρόγευση του τι θα ακολουθήσει αν δεν αναλάβουμε δράση. Για αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία σε συνεργασία με το VouliWatch για την πρώτη ανοιχτή και συμμετοχική διαδικασία συνδιαμόρφωσης πρότασης εθνικού κλιματικού νόμου. Στόχος μας είναι η χώρα να συμβάλει στην αποτροπή της κλιματικής κρίσης και να θωρακιστεί απέναντι στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της. Οι απαντήσεις που θα μας δώσετε σε αυτό το ερωτηματολόγιο θα μας βοηθήσουν να συντάξουμε το προσχέδιο της πρότασης νόμου ώστε να ξεκινήσει η πρώτη ανοιχτή διαβούλευση!


Το Πάντα ακούει ραδιόφωνο...

© WWF Ελλάς

Ο Πανταλής, το φιλοπερίεργο πάντα, και ο Αγησίλαγος, ο πλέον καλοφαγάς λαγός, είναι δύο φίλοι με έντονες περιβαλλοντικές ευαισθησίες και μεγάλη αγάπη για το καλό φαγητό. Παρέα αναζητούν εύκολες λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από καθημερινές συνήθειες που σχετίζονται με τη διατροφή και το πιάτο τους! Μιλάνε για τα παιδικά πάρτι των φίλων τους, συζητάνε για όλα τα φρούτα και λαχανικά εποχής που ανακάλυψαν στη λαϊκή αγορά, ανταλλάσσουν πρωτότυπες συνταγές μαγειρικής και εξερευνούν τον μαγικό τρόπο που φτάνουν τα τρόφιμα στο πιάτο μας. Συχνά-πυκνά μιλάνε για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, ενώ δεν σπαταλάνε φαγητό ούτε κατά διάνοια.

Μέσα από τις μοναδικές περιγραφές του Δημήτρη Μπασλάμ, τα παιδιά ταξιδεύουν στον κόσμο της διατροφής, και, κατανοώντας τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, αντιλαμβάνονται τελικά ότι τα τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία μας, κάνουν καλό και στην υγεία του περιβάλλοντος. Παιδιά και γονείς, μέσα από σύντομες ιστορίες γεμάτες φρέσκους διαλόγους με χιούμορ, καλούνται να βοηθήσουν τον πλανήτη, κάνοντας έξυπνες διατροφικές επιλογές. 

Η εκπομπή απευθύνεται σε παιδιά από 3-93 ετών.
Κυριακή | 11.00 - 11.15 & 20.00 - 20.15
Τρίτη | 12.00 - 12.15 & 19.00 - 19.15 (επαναλήψεις)
Παρασκευή | 10.00 - 10.15 & 18.00 - 18.15 (επαναλήψεις) 

Συντονιστείτε εδώ!


To Πάντα παρέα με την Ελένη Σβορώνου

© WWF Ελλάς

Για όσους δεν το είδατε live έχετε την ευκαιρία να το παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένο. Αφεθείτε για 45’ στην υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του WWF Ελλάς Ελένη Σβορώνου και ακούστε ιδέες και παιχνίδια με στόχο την επαφή με τη φύση, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την διασκέδαση. Οι ιδέες συγκεντρώθηκαν ενόψει Χριστουγέννων αλλά είναι πάντα επίκαιρες...

Βγείτε λοιπόν έξω στη φύση και μην προσπερνάτε τίποτα!


To Πάντα δημιουργεί...

© New York Times

Μια υπέροχη και πολλή απλή ιδέα μας ήρθε διαβάζοντας αυτό το άρθρο στο New York Times. Τι θα λέγατε να προσκαλέσετε τους μαθητές σας να φτιάξουν το δικό τους DIY Mουσείο της Φύσης;

Η διαδικασία είναι απλή:

Διαλέγουν ένα θέμα. Στις βόλτες τους με τον κωδικό 6 ας βρουν αυτά που τους κάνουν εντύπωση, αυτά που τους ενδιαφέρουν. Ας σκεφτούν τι θα ήθελαν να παρουσιάσουν σε ένα σχολείο από μια άλλη χώρα ή στο μικρό τους αδελφάκι. Ας σκεφτούν ότι αυτό το Μουσείο-Κουτί της Φύσης το ανακαλύπτουν μετά από αιώνες επιστήμονες. Τι θα ήθελαν να διαφυλάξουν από τη δική τους φυσική πραγματικότητα;

Τώρα είναι η ώρα για έρευνα. Για να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για το θέμα που διάλεξαν. Να ανοίξουν εγκυκλοπαίδειες, να ψάξουν στο διαδίκτυο, στα σχολικά και μη βιβλία τους. Τι τους έκανε εντύπωση; Τι θα έλεγαν στους φίλους τους για αυτό ξεκινώντας τη φράση τους με «Ήξερες ότι…» ή « Λοιπόν αυτό θα σας φανεί αστείο…» ή «Δε θα το πιστέψεις αλλά…».

Στη συνέχεια βρίσκουν το κουτί. Ένα κουτί από παπούτσια συνήθως είναι υπεραρκετό αλλιώς την εποχή των online παραγγελιών και των ταχυμεταφορών σίγουρα δε θα δυσκολευτούν να βρουν και κάτι μεγαλύτερο. 

Το διακοσμούν ανάλογα με το θέμα που διάλεξαν και ότι τεχνική τους αρέσει. Μπορούν να κάνουν χαρτοκοπτική, κολλάζ, να δημιουργήσουν ανοίγματα, τσεπάκια και κρύπτες, να προσθέσουν φωτογραφίες η ζωγραφιές, τρισδιάστατα αντικείμενα κοκ. Και για αυτό μπορούν να κάνουν έρευνα για να δουν πως θα κάνουν το μουσείο τους πιο διαδραστικό ή πρωτότυπο. Και προσθέτουν βέβαια τις πληροφορίες που επέλεξαν διαλέγοντας και για αυτές πρωτότυπους τρόπους παρουσίασης. Τι μπορούν να «πουν» χωρίς λόγια; Πως μπορούν να εμπλέξουν τον επισκέπτη του μουσείου τους;

Στο τέλος της χρονιάς μπορείτε να οργανώσετε μια έκθεση (ζωντανή η ψηφιακή) των Μουσείων της Φύσης των μαθητών σας. Θα χαρούμε πολύ να την δούμε κι εμείς!


Xτίζοντας το ιδανικό σχολείο...

©Photo by Annie Spratt on Unsplash

Διαβάζουμε την τόσο προσεγμένη μαθητική εφημερίδα της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, ένθετο στο Βήμα της Κυριακής (22/11/2020). Οι μαθητές στο ομώνυμο άρθρο τους παρουσιάζουν τις απόψεις των συμμαθητών τους, όπως φάνηκαν από σχετική έρευνα.

Ο δεκάλογός τους για ένα καλύτερο αύριο της εκπαίδευσης περιλαμβάνει: «-Εκδρομές στα μουσεία, ναι, είπαμε...καλές, αλλά...ξεπερασμένες! Υπάρχουν και εκδρομές διαφορετικού χαρακτήρα που φέρνουν τους μαθητές σε επαφή με τη φύση, τον δικό τους πολιτισμό ή και με άλλους πολιτισμούς.» Στην ερώτηση «τι είδους εκδρομές θα ήθελες να πραγματοποιεί το σχολείο;», τα παιδιά απαντούν: «Γενικά εκδρομές, γιατί δεν πάμε πουθενά!».

Ο δεκάλογος περιλαμβάνει περισσότερη και καλύτερη τεχνολογία από εκπαιδευτικούς που ξέρουν να την αξιοποιούν, κριτική προσέγγιση της γνώσης, όχι αποστήθιση, επαγγελματικό προσανατολισμό, περισσότερη γενική παιδεία, και όχι παιδεία που καταλήγει σε εξειδικευμένους μαθητές ανίκανους να βράσουν μακαρόνια (όπως χαρακτηριστικά λένε), και οπωσδήποτε καλλιτεχνικά μαθήματα. Και βεβαίως εκπαίδευση γύρω από το σεξ. Να σταματήσει το σεξ να είναι ταμπού. 

Οι έφηβοι αυτοί δε λένε τελικά και πολύ διαφορετικά πράγματα από αυτά που ζητά, χρόνια τώρα, η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση! Και όσο για το σεξ, κι από αυτό θα είχε μία εκπαίδευση που εισάγει τα παιδιά στην ανακάλυψη της φύσης. Η διαιώνιση του είδους είναι βασικός σκοπός όλων των ειδών! Έστω και δια της πλαγίας οδού κάποτε θα φτάναμε να διδάξουμε σοβαρά στα παιδιά μας όλα όσα είναι στη φύση μας!


Η φωτογραφία του μήνα

© Debra Garside 


Unsubscribe | Δες το email online