Τεύχος 74, Ιούλιος 2016

Ένα χρυσό για τη Σάμη!

© WWF Ελλάς

Το δίκτυο των σχολείων της Καλύτερης Ζωής δεν εχει πάψει να μεγαλώνει και να μας κάνει περήφανους με το έργο του. Με την Κεφαλλονία και συγκεκριμένα τη Σάμη να ...σέρνει τον χορό, 459 σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα συμμετέχουν πλέον στο πρόγραμμα WWF – Καλύτερη Ζωή, υιοθετώντας δράσεις για έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.

Τα τρία πλέον δραστήρια σχολεία για την σχολική χρονιά 2015-16 που κερδίζουν φέτος τα βραβεια της Καλύτερης Ζωής είναι:

Και φέτος λοιπόν η Δυτική Ελλάδα είχε την τιμητική της! Στα ψώνια, στο πάρκο, στον κήπο του Σχολείου, από το τι τρώμε και πίνουμε μέχρι το τι πετάμε οι μικροι μαθητές έπαιξαν, έμαθαν προβληματίστηκαν και εγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Τους ευχαριστούμε απο καρδιάς, όπως και τους εκπαιδευτικούς τους που φρόντισαν να φυτέψουν αυτά τα σποράκια ελπίδας στα παιδια μας. Ειδική μνεια αξίζει και στα τρια επόμενα σχολεια στην κατάταξη των δράσεων της Καλύτερης Ζωής που παρά το φορτωμένο τους πρόγραμμα και τις αυξημένες απαιτήσεις του Δημοτικού Σχολείου κατάφεραν και πραγματοποίησαν πληθώρα δράσεων. Έτσι ένα μεγάλο μπράβο πηγαίνει και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα, το 21ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ραιδεστού.

Όπως δήλωσε η υπευθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαιδευσης του WWF Ελλάς Ελένη Σβορώνου «Ο,τι πιο ελπιδοφόρο, στις μέρες μας, είναι να βλέπεις εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να πιστεύουν σε μια «Καλύτερη Ζωή» και να το κάνουν πράξη! Να συνεργάζονται και να «πρασινίζουν» τη ζωή τους στο σχολείο, στο σπίτι και στη γειτονιά. Αυτοί είναι οι ενεργοί πολίτες. Η κοινωνία που ονειρευόμαστε είναι ήδη εδώ! Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα σχολεία που διακρίθηκαν.»

Συνολικά οι δράσεις των πιο δραστηριων σχολείων αλλά και ένας διαδραστικός χάρτης της Ελλάδας με όλα τα σχολεία που συμμετείχαν εδώ.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι μεγάλος δωρητής τoυ «WWF Καλύτερη Ζωή» και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση είναι υποστηρικτής του προγράμματος.

Στην Άνδρο δεν παιζουν με τη φωτια!

© WWF Ελλάς/ Η. Τζηρίτης

Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολίων της Άνδρου πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και έγιναν ερευνητές για τις δασικές πυρκαγιές στην Άνδρο. Με την καθοδήγηση του WWF Ελλάς, του ΚΠΕ Κορθίου και των δασκάλων τους, κατάφεραν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να συλλέξουν πόρτα-πόρτα 500 περίπου ερωτηματολόγια από όλο το νησί, σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές. Στη δραστηριότητα συμμετείχαν τα Δημοτικά Σχολεία Οπίσω Μέρους, Κορθίου, Χώρας, Μεσαριάς και Γαυρίου και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων. Μια πρωτότυπη δράση για τους μαθητές που αγκαλιάστηκε από όλους ακόμα και τους ερωτώμενους που ξαφνιάστηκαν ευχάριστα με την «εισβολή» των μικρών μαθητών!!

Μπορεί να μην πρόκειται για μια τεχνικά και επιστημονικά άρτια δημοσκόπηση, αλλά σίγουρα η εικόνα που μας έδωσαν οι μαθητές μέσα από την έρευνά τους μας ξεκαθαρίζει αρκετά το τοπίο και μας βοηθάει να συνεχίσουμε την τοπική μας εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Άνδρου: «Η φωτιά δεν παίζει. Μην παίζεις με το μέλλον της Άνδρου».

Σε ανοικτή εκδήλωση την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος οι μαθητές παρουσίασαν την δουλειά τους με ζωγραφιές αλλα και με μηνύματα σε χάρτινα φύλλα που «πρασίνισαν» ειδικά διαμορφωμένα ξύλινα δέντρα. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επεξεργαστούν τα πυροσβεστικά οχήματα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου και του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, να ντυθούν δασοπυροσβέστες και να μοιράσουν έντυπο ενημερωτικό υλικό σε καταστήματα, διερχόμενους και επισκέπτες.

Για τους μαθητές ήταν πάντως μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να ανοίξουν τον διάλογο με την τοπική κοινωνία, να συζητήσουν, να επεξεργαστούν και να εκθέσουν ένα από τα πιο καυτά προβλήματα που απασχολούν το φυσικό περιβάλλον της Άνδρου. Οι μαθητές της Άνδρου δεν παίζουν με την φωτιά. Εσείς;

Το πράσινο στα χέρια των μαθητών!

© Νηπιαγωγείο Ν. Ξεριάς Καβάλας

Σχολεία όλων των βαθμίδων και από κάθε "γειτονιά" της χώρας γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πολλές δραστηριότητες στη φύση! Συνολικά 46 σχολεία καταχώρησαν τις δράσεις τους στον χάρτη δράσεων της εκστρατείας "Πιάσε πράσινο" και απέδειξαν ότι το περιβάλλον πρέπει να αποτελεί προσωπική υπόθεση παιδιών και ενηλίκων.

Μέσα από βιωματικές και συμμετοχικές δράσεις, οι μαθητές πέρασαν πολύ όμορφες στιγμές ανακαλύπτοντας, παρατηρώντας και εκτιμώντας το πράσινο της πόλης τους ενώ ταυτόχρονα κατέγραψαν πράσινους χώρους και προβληματίστηκαν μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους για την υπάρχουσα κατάσταση μερικών πράσινων χώρων.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε κάποια παραδειγματα απο τις δρασεις που μας έδωσαν ελπίδα για τους χώρους πρασίνου σε όλη την Ελάδα: Εξερεύνηση και παρατήρηση της χλωρίδας του πράσινου χώρου και αφορμή για περαιτέρω προβληματισμό έκανε το 2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Σάμης από την Κεφαλονιά κατά την επίσκεψη του Βοτανόκηπου του Αργοστολίου. Τα μεγαλύτερα παιδιά του Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά χρησιμοποίησαν την εφαρμογή WWF GreenSpaces και κατέγραψαν τα πάρκα περιμετρικά του σχολείου τους, ενώ καθαρισμό χώρων πραγματοποίησε το 21ο Δημοτικό Σχολείο Λέλα Καραγιάννη. Οι μαθητές του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής θέλησαν να ενημερώσουν τη δημοτική αρχή τους για τους προβληματισμούς τους και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κερατέας κάλεσε τους γονείς να συζητήσουν για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων της περιοχής τους. Tα νήπια και προνήπια του Νηπιαγωγείο Κοντοπουλίου Λήμνου έφτιαξαν μηνύματα και τα άφησαν στην κεντρική πλατεία του χωριού τους! Ενώ τo Νηπιαγωγείο Νέος Ξεριάς-Δήμου Νέστου έκανε υιοθεσία χώρου στο κεντρικό πάρκο των Νέων Βρασνών και φυτέψε διάφορους θάμνους και καλλωπιστικά φυτά με την υποχρέωση το σχολείο να τα φροντίζει και να τα ποτίζει!

Οι πράξεις εκείνης της ημέρας ήταν μόνο η αρχή, δήλωσαν πολλά παιδιά και οραματίστηκαν με έργα και σκέψεις μία καλύτερη ζωή στην πόλη τους.

Το Πάντα εξερευνά το απέραντο γαλάζιο!

© George Stefanou

Τι είναι οι μικρές καφέ μαλλιαρές μπάλες στην παραλία;

Πώς τρώνε οι πεταλίδες που είναι κολλημένες στα βράχια;

Τι είναι οι τρύπες στην άμμο του βυθού της θάλασσας;

Αυτά και άλλα μυστήρια της θαλάσσιας ζωής, θα βρείτε στο καινούργιο μας παιχνίδι "Γαλάζια Εξερεύνηση".

Όταν χορτάσετε κολύμπι και θαλάσσια σπορ στις φετινές σας διακοπές, ετοιμαστείτε για εξερεύνηση παίρνοντας ιδέες από την εμπειρία του Πάντα στο μαγευτικό Κουφονήσι.

Το Πάντα βρέθηκε εκεί τις τελευταίες μέρες του Μαΐου, στο πλαίσιο του Κυκλάδες LIFE, σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Όμιλος Φουσκωτών και Ταχύπλοων Σκαφών Σύρου για τους μαθητές του νησιού. Το νερό ήταν παγωμένο, αλλά η όρεξη των παιδιών για εξερεύνηση, καθώς και η παρέα μας με τον Όμιλο Φουσκωτών, ήταν μεγάλη και ζεστή. Τα παιδιά απόλαυσαν Κυνήγι Θησαυρού αλλά και θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Ομίλου Φουσκωτών Σύρου, καθώς και παιχνίδια και ντοκυμαντέρ για τη θάλασσα. Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να έρθουμε σε επαφή με τη φύση και να τη γνωρίσουμε. Tα μυστικά της θάλασσας είναι κρυμένα παντού, στις αμμουδιές, στα χαλίκια, στα βράχια μέσα και έξω από το νερό, σε κόλπους, λιμανάκια, ξέρες, ακρογιάλια. Ακολουθείστε τα ίχνη του πάντα & ανακαλύψτε τα!

Το Πάντα πάει θεατρική κατασκήνωση...

© WWF Ελλάς/ Η. Τζηρίτης

Η 15η Καλοκαιρινή Θεατρική Κατασκήνωση – Σεμινάριο του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με τίτλο "Όνειρα και Πραγματικότητες - ένα θεατρικό ταξίδι", ταξιδεύει και φέτος, από 24 έως 30 Αυγούστου 2016, στο Πήλιο, στον Αγ Γιάννη, και θα φιλοξενηθεί στο χώρο των Κατασκηνώσεων της ΧΑΝΘ, δίπλα στη θάλασσα. Έμπειροι καλλιτέχνες-δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, θεατρολόγοι, ηθοποιοί, μουσικοί, εικαστικοί και νέοι μοιράζονται ιστορίες που λυτρώνουν, ενώνουν και επικοινωνούν με εργαλείο τις πολλαπλές φόρμες του θεάτρου και των άλλων παραστατικών τεχνών και την αξιοποίησή τους στην εκπαίδευση.

Στη Κατασκήνωση Πήλιο 2016 καλεσμένοι για εργαστήρια και παρουσιάσεις είναι ο Ziad Adwan- Σύριος ηθοποιός και σκηνοθέτης, η Γεωργία Μαυραγάνη-σκηνοθέτης, ο Γιάννης Στεφόπουλος-ηθοποιός, η Εύη Σούλη-χορεύτρια και χορογράφος, η Ειρήνη Κουμπαρούλη-ηθοποιός, η Χαρά Τσουκαλά-θεατροπαιδαγωγός, εμψυχώτρια νεανικών ομάδων, η Γιούλη Δούβου-θεατροπαιδαγωγός, η Χριστίνα Ζώνιου- δασκάλα υποκριτικής και κοινωνικού θεάτρου Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο Νίκος Γκόβας-θεατροπαιδαγωγός, ο Γιώργος Μπεκιάρης-δασκαλος-θεατροπαιδαγωγός, η Τζωρτζίνα Κακουδάκη-ηθοποιός και σκηνοθέτης, η Νάσια Χολέβα-θεατροπαιδαγωγός, η Ηρώ Ποταμούση-κοινωνιολόγος και θεατροπαιδαγωγός, η Σόνια Μολογούση-θεατρολόγος, κ.ά.

Στην Κατασκήνωση παρουσιάζονται επίσης με βιωματικά εργαστήρια τα δύο προγράμματα "κι αν ήσουν εσύ;" (για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες) και YouthDOCS (για το βίντεο ντοκιμαντερ και το θέατρο ντοκουμέντο

Για τα παιδιά 6-12 χρονών υπάρχει το ειδικό Παιδικό Εργαστήριο ενώ φέτος στον ίδιο χώρο και ημέρες πραγματοποιείται και η 7η κατασκήνωση νέων "Νεανικές Θεατρικές Φωνές 2016" για έφηβους και νέους 13-20 χρονών.

Το Πάντα συναντά...

© Jane Laurie

...τη χελώνα, το κοτσύφι και το φίδι και στοχάζεται φιλοσοφικά! Όλοι θα θέλαμε να είμαστε ένας άλλος κάποια στιγμή στη ζωή μας. Κάποιος πιο τυχερός, κάποιος πιο δυνατός, πιο όμορφος, αγαπητός, έξυπνος, πλούσιος...Αλλά μήπως τελικά δεν υπάρχει κανένας ιδανικός τύπος να του μοιάσεις; Και μήπως όλοι έχουμε μια μοναδική θέση στο φυσικό αλλά και κοινωνικό οικοσύστημα;

Μοιραστείτε με τα παιδιά μια ιστορία που μπορεί να διαβαστεί με πολλούς τρόπους: για καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης, ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον αλλά και για το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Διαβάστε λοιπόν στην παραλία, στον καναπέ, στη σκηνή ή και στην τάξη σας την ιστορία, παίξτε και στοχαστείτε.

Η φωτογραφία του μήνα

© Χατζηγιαννάκης Κυριαζής

Unsubscribe | Δες το email online