Τεύχος 73, Ιούνιος 2016

Πιάσε πράσινο!

© WWF Ελλάς

Την Κυριακή 5 Ιουνίου, στον Εθνικό Κήπο, μία μεγάλη συμμετοχική εκδήλωση μας περιμένει να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και το πράσινο των πόλεών μας!

Τι αναζητούν μικροί πράσινοι ντετέκτιβ στον Εθνικό Κήπο; Τι κοινό έχει η παιδική χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με ακροβάτες και αγάλματα που μιλάνε; Μπορούμε να κάνουμε μαθήματα Yoga σε αυτόν τον χώρο; Ποια είναι η ιστορία, η μοναδική χλωρίδα και τα μυστικά που κρύβει ο Κήπος; Και τελικά, μπορεί να ακουστεί μουσική «δωματίου» σε ανοιχτό χώρο;

Στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το WWF Ελλάς, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η Ποδηλαττική Κοινότητα, το British Council, η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η ομάδα Street Workout Athens, η yoga sto alsos, το Circus Dayz, το Playroom, η ethelon, η MONUMENTA και η ομάδα Πυγολαμπίδες διοργανώνουν μία μεγάλη γιορτή σε ένα από τα πιο σημαντικά «πράσινα» διαμάντια της πόλης υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα της ημέρας που θα βρειτε αναλυτικά εδώ περιλαμβάνει:

  Για όλη την οικογένεια:
 • 10.00-14.00: Τα μυστικά του κήπου από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και το WWF Ελλάς
 • 10.00-14.00: Παιχνίδια από τα παλιά από το WWF Ελλάς και το British Council
 • 10.00-14.00: Οι ακροβάτες του κήπου από τους Circus Dayz
 • 11:00 -13:00 Πράσινοι ντετέκτιβ, από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση του WWF Ελλάς
 • 12:00 -12:30 Τα παιδία τραγουδάει στον κήπο από την Εθνική Λυρική Σκηνή
 • 12:00 -14:00 Ζωγραφίζουμε το πάρκο των ονείρων μας από το Playroom
 • 12:30 -13:00 Παραμύθια του Κήπου από την Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου
 • 12:30 -13:30 Τα αγάλματα ζωντάνεψαν από την ομάδα Πυγολαμπίδες
 • 13:00 -13:30 Μουσική «δωματίου» σε εξωτερικό χώρο; Γίνεται! από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
 • 14:00 - 15:00 Ξάπλωσε στη χλόη και άκουσε, μία συναυλία με τα Σκληρά Καρύδια
  Για ενήλικες:
 • 10:00 - 11:00 Γιόγκα στο πράσινο από τους Yogastoalsos
 • 10:30 - 11:15 Τα κτήρια που αγκαλιάζουν τον Κήπο από τη MONUMENTA
 • 11:00 - 12:00 Run to elements από τους Street Workout Athens
 • 11:00 - 12:00 Ξενάγηση στον Εθνικό Κήπο από τον Πάρη Γεωργακόπουλο, προϊστάμενο του Κήπου

Αν δεν βρίσκεστε στην Αθήνα δείτε εδω τον Χάρτη Δράσεων για το αστικό πράσινο που διοργανώνουν άλλη φορεις σε όλη την Ελλάδα.

Δυνάμωσε τη φωνή της φύσης!

© WWF/THINKDIGITAL

Η Ευρώπη είναι προικισμένη με πανέμορφα φυσικά τοπία και σπάνια ζώα. Παρθένα δάση στην Πολωνία, υπέροχες λίμνες και υγρότοποι όπως η Ντονιάνα στην Ισπανία ή ο μαγευτικός Δούναβης, οι ακτές της χώρας μας, χιλιάδες μοναδικά και σπάνια ζώα, όπως ο λύγκας, οι λύκοι, οι αρκούδες, αλλά και πεταλούδες, χελώνες και φάλαινες. Η επαφή μας με τη φύση και όλα όσα απλόχερα μας προσφέρει επιδρά ευεργετικά στην υγεία και ευεξία μας.

Οι Υπουργοί περιβάλλοντος της Ευρώπης, μαζί με τον Έλληνα ομόλογο τους και η Επιτροπή Γιουνκέρ συζητούν αν πρέπει να υπάρξει αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία για περισσότερο από 25 χρόνια προστάτευσε τη φυσική μας κληρονομιά. Αποφάσεις κλειδιά για το μέλλον της νομοθεσίας αυτής θα ληφθούν τους επόμενους μήνες.

Η προστασία της φύσης έχει επιτρέψει στη μοναδική μας βιοποικιλότητα να αντέξει τις μεγαλύτερες απειλές. Χάρη σ’ αυτήν, ελπίζουμε να παραδώσουμε τη φύση μας ζωντανή στις επόμενες γενιές. Δημιούργησε το δικό σου τραγούδι με ήχους της φύσης και δυνάμωσε τη φωνή της φύσης, ώστε οι νόμοι για τη φύση να μην αλλάξουν αλλά να εφαρμοστούν καλύτερα σε όλη την Ευρώπη.

Το Πάντα ...εκτίθεται

© WWF Ελλάς/ Γ. Στεφάνου

Το WWF Ελλάς πραγματοποιεί για πρώτη φορά στην Πινακοθήκη της Σύρου την εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο νησί της Γυάρου με τίτλο: "Γυάρος: η απομόνωση του χθες, πνοή οράματος σήμερα".

Η έκθεση απευθύνεται στο τοπικό κοινό και στους επισκέπτες της Σύρου και έχει ως στόχο την ανάδειξη, την προβολή και τη γνωριμία του κοινού με την ιστορική και περιβαλλοντική αξία της Γυάρου. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να έρθουν κοντά με την ιστορία του νησιού μέσα από σκίτσα και φωτογραφίες των φυλακών από την περίοδο όπου χιλιάδες άνθρωποι έζησαν την εξορία και την αγριότητα παραμένοντας πιστοί στο όραμα τους. Ταυτόχρονα, με την πολύτιμη συμβολή τοπικών φωτογράφων, μέσα από τον φακό τους απεικονίζονται τα ιστορικά κτήρια των φυλακών όπως είναι σήμερα, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται και η άλλη πλευρά του ακατοίκητου αυτού νησιού που αφορά τον φυσικό του πλούτο.

Ο κόσμος μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση με δωρεάν είσοδο καθημερινά, Σάββατο & Κυριακή 11 π.μ.-2 μ.μ. και 7:00 μ.μ.-11:00 μ.μ. με διάρκεια από 24 Ιουνίου έως 05 Ιουλίου 2016. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν Σάββατο 25 Ιουνίου 2016 και ώρα 20:30 μ.μ.

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE «Ολοκληρωμένη προστασία για τη Μεσογειακή φώκια στις Βόρειες Κυκλάδες» και το σχεδιασμό και την υλοποίηση της έχει επιμεληθεί ο κος Θανάσης Κοττάς.

Το Πάντα πειραματίζεται!

© Creative Commons, poisson Lucas

Αν τα παιδιά σας ενθουσιάστηκαν με τις δράσεις της Καλύτερης Ζωής, αν πριν κλεισουν τα σχολεία θέλετε να κάνετε μια επανάληψη σε βασικές έννοιες που μάθατε η αν απλά θελετε να πάρετε κάποιες ιδέες για απλά πειράματα που μπορειτε να κάνετε στην τάξη η στο σπίτι μαζέψαμε για εσάς κάποιες ιδέες πειραμάτων για τα τέσσερα θέματα της Καλύτερης Ζωής: Κατανάλωση, Διατροφή, Ενέργεια και Πράσινη Πόλη.

Τα παιδιά θα κατανοήσουν την σημασία των συστατικών και των πρόσθετων των τροφών, θα μάθουν να κατασκευάζουν απλά παιχνίδια που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, θα φτιάξουν έναν νερόμυλο από σκουπίδια και κυρίως θα περάσουν πολύ όμορφα!

Ευχαριστούμε πολύ την φυσικό Τίνα Νάντσου για την πολύτιμη βοήθεια της στην επιλογή των πειραμάτων από την ιστοσελίδα της Πειράματα Φυσικής με Απλά Υλικά και την άδεια να τα αναδημοσιεύσουμε στην ιστοσελίδα μας.

Το πάντα πάει κατασκήνωση και παίζει παιχνίδια με το WWF

© Creative Commons, libraryrachel

Η ζωή στην κατασκήνωση ξετρελαίνει τα παιδιά. Πολλά παιδιά έχουν την τύχη να περνάνε 20 μέρες κατασκηνωτικής ζωής μέσα στη φύση. Και το WWF λαμβάνει όλο και πιο συχνά προσκλήσεις για να εκπονήσει εργαστήρια και παιχνίδια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις προσκλήσεις. Αλλά γιατ ί να μην πάρετε το υλικό και τις ιδέες μας εσείς που τυχόν είστε ομαδάρχες ή εμψυχωτές σε κατασκηνώσεις και να τις υλοποιήσετε μόνοι σας; Είναι απλό!

Ας δούμε μερικές εύκολα να τα στήσετε και ενδιαφέροντα παιχνίδια.

Παίξτε το επιδαπέδιο παιχνίδι του δάσους αξιοποιώντας το υλικό μας. Τα παιδιά θα παίξουμε σε ομάδες, θα «παθιαστούν» για τη νίκη, αλλά θα μάθουν, ταυτόχρονα, πολλά για το δασικό οικοσύστημα. Αντίστοιχο παιχνίδι θα βρείτε για την κλιματική αλλαγή.

Τα κυνήγια θησαυρού είναι από τα συνηθισμένα παιχνίδια στις κατασκηνώσεις. Μπορείτε να τους δώσετε οικολογική χροιά. Εμπνευστείτε!

Χρήσιμα φύλλα εργασίας για εξορμήσεις στη φύση με τα παιδιά και καταγραφές θα βρείτε εδώ.

Μελετήστε τον μικρόκοσμο, τα ίχνη των ζώων και παίξτε το ράλυ της Καρέτα.

Για τα πιο μικρά παιδιά θα βρείτε ωραία παιχνίδια στη φύση εδώ.

Και καλή κατασκηνωτική ζωή!

Το Πάντα διαβάζει...

© Vast Emilie

...ένα δέντρο μια φορά. Οι εκδόσεις Κόκκινο μας έχουμε συνηθίσει σε όμορφα βιβλία, πρωτότυπα, με την ιδιαίτερη αυτή λοξή ματιά που εκπλήσσει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Στο Ένα δέντρο μια φορά η συγγραφέας και εικονογράφος Emilie Vast αφηγείται τον κύκλο της ζωής μέσα από την ιστορία ενός δέντρου. Όχι όμως μόνο του ίδιου του δέντρου αλλά και της ζωής γύρω από αυτό: το σκιουράκι, το μικροπούλι, τα φύλλα του δέντρου, οι σπόροι, οι φωλιές, η εναλλαγή των εποχών όλα ξετυλίγουν το νήμα των ουσιωδέστερων χαρακτηριστικών της ζωής: γέννηση, ενηλικίωση, δημιουργία φωλιάς, εύρεση συντρόφου, δημιουργία οικογένειας, αποδημία, φθορά, κ.ο.κ. Και ο κύκλος της ζωής αρχίζει ξανά.

Πανέμορφες εικόνες και παιχνιδιάρικα γραφιστικά εξάπτουν τη φαντασία του παιδιού και δημιουργούν πολλές οπτικές διαδρομές και μικρές αφηγήσεις μέσα στη μεγάλη αφήγηση.

Όπως είναι και η ίδια η ζωή...

Η φωτογραφία του μήνα

© WWF Ελλάς, Γ.Βαβίτσας

6 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Unsubscribe | Δες το email online