Τεύχος 94, Ιούνιος 2018


Το Πάντα κληρώνει!

© WWF Ελλάς

Φτάσαμε στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2017-18. Μια χρονιά μεγάλης συμμετοχής της εκπαιδευτικής κοινότητας στο πρόγραμμα του WWF Ελλάς «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης».

74 σχολεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό «Πρωταθλητές Βιώσιμης Διατροφής». Από αυτά τα 50 υλοποίησαν και τις 6 υποχρεωτικές δραστηριότητες ενώ τα 39 έκαναν ολόκληρο το πακέτο των 11 δραστηριοτήτων εμπλέκοντας στη διαδικασία μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς. Συνολικά τα 74 σχολεία (37 δημοτικά, 35 νηπιαγωγεία και 2 ΕΕΕΕΚ) πραγματοποίησαν 625 δραστηριότητες για την διατροφή! Την τελική κατάταξη μπορειτε να τη δειτε εδώ.

Η στιγμή που όλοι περιμένατε έφτασε: έγινε η κλήρωση των τριών σχολείων που κέρδισαν την κουζίνα και τον σχολικό λαχανόκηπο από την Praktiker Hellas.

Τα τρία τυχερά σχολεία, με σειρά εμφάνισης είναι:

  • το Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων Μυτιλήνης,
  • το 5ο Νηπιαγωγείο Αργοστολίου Κεφαλονιάς και
  • το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας.

Όσοι θέλετε να δείτε το βίντεο της κλήρωσης πατήστε εδώ.

Ευχαριστούμε πολύ όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μας.

Καλή συνέχεια και καλό καλοκαίρι!


Σαφάρι στον Εθνικό κήπο

© WWF Ελλάς

Τι ζώα φαντάζεστε έχει ο Εθνικός Κήπος; Ποιο είναι το πιο ασυνήθιστο είδος που περιμένετε να ανακαλύψετε; Ελάτε σε αυτό το σαφάρι να εξερευνήσετε τα ζώα που βρίσκονται στην καρδιά της Αθήνας και μέσα από διάφορα παιχνίδια θα μάθετε ακόμα περισσότερα.

Η εκπαιδευτική δράση της WWF Ελλάς απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών και θα πραγματοποιηθεί τις Κυριακές 10 Ιουνίου & 17 Ιουνίου στις 11.00- 12.00.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2105284853 από Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-15.00.


Ανακαλύπτουμε τη φύση στο γεφύρι του ποταμού Κομψάτου

© Πέτρος Μπαμπάκας/ WWF Ελλάς

Μια δράση για μικρούς και μεγάλους που θα μείνει αξέχαστη διοργανώνει το WWF Ελλάς και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης την Κυριακή 10 Ιουνίου στις 11.00 το πρωί, στο μεσαιωνικό γεφύρι του ποταμού Κομψάτου.

Ποια είναι η σχέση του ανθρώπου με τα σπάνια πουλιά της περιοχής των Θρακικών Μετεώρων ανά τους αιώνες; Με κέφι και θετική διάθεση ελάτε να μάθουμε μαζί μέσα από διαδραστικό παιχνίδι στην όχθη του ποταμού Κομψάτου, δίπλα στη βυζαντινή γέφυρα, πώς ο άνθρωπος και η φύση συνυπάρχουν αρμονικά.

Σπάνια πουλιά, σπάνια φύση, χρώματα και μυρωδιές, συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο, το οποίο θα ανακαλύψουμε μαζί δημιουργώντας όμορφες εντυπώσεις και αξέχαστες αναμνήσεις από την μοναδική αυτή περιοχή.

Το διαδραστικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 11.00 με σημείο συνάντησης τη μεσαιωνική γέφυρα Κομψάτου και θα διαρκέσει τρείς ώρες. Η εκδήλωση είναι κατάλληλη για οικογένειες με παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών.

Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη, καθώς ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή καλώντας στο τηλέφωνο 2531022411.

Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» που διοργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.


Το ταξίδι της κινητής μας έκθεσης για τη διατροφή τελειώνει…

© WWF Ελλάς

Το ταξίδι της κινητής βιωματικής έκθεσης του WWF Ελλάς για τη διατροφή ολοκληρώνεται στη Θήβα και τη Χαλκίδα τον Ιούνιο, με την περιβαλλοντική οργάνωση να προσκαλεί γονείς και παιδιά να παίξουν και να ανακαλύψουν μαζί τα μυστικά μιας καλύτερης διατροφής.

Την Τρίτη 12 Ιουνίου, θα μας βρείτε από τις 18:00-21:00, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας (Λούκα Μπέλου 17), σε συνεργασία με τον Δήμο Θήβας και τη Δημοτική Κοινωφελής επιχείρηση Θήβας.

Την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Ιουνίου, θα μας βρείτε 18:00-21:00, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Χαλκίδας (Μέγαρο Κότσικα) (Φαρμακίδου 15), σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλκίδας.

Σας περιμένουμε!


Το περιβάλλον και τα greenspaces στα χέρια των μαθητών

© WWF Ελλάς

Το πρόγραμμα "Το περιβάλλον στα χέρια των μαθητών" που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του WWF Ελλάς, με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ιλίου και με επιλεγμένα σχολεία του δήμου ολοκληρώθηκε την Ημέρα Περιβάλλοντος. Το προηγούμενο διάστημα οι μαθητές των σχολείων βαθμολόγησαν, κατέγραψαν και υπέδειξαν μέσα από την εφαρμογή για κινητά WWF GreenSpaces εκείνους τους χώρους πρασίνου της γειτονιάς τους που χρειάζονται παρεμβάσεις.

Η φετινή ημέρα περιβάλλοντος θα μείνει αξέχαστη για τους μαθητες από το 1ο Δημοτικό Σχολείο και το 20ο Δημοτικό Σχολείο που πήραν το πράσινο στα χέρια τους! Το σημείο δράσης τους ήταν το Άλσος Ιλίου όπου όλοι μαζί φύτευσαν, έβαψαν, τοποθέτησαν φωλιές για τα πουλιά και καθάρισαν την παιδική χαρά και το γήπεδο μπάσκετ. Έμαθαν στην πράξη πως μπορούν να έχουν ομορφότερους χώρους πρασίνου και πως τα παιδιά μπορούν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην φροντίδα τους.

Το Πάντα πάει Χίο

© Σοφία Ταζόγλου

Οι εθελοντές της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Χίου «Όμικρον» πραγματοποίησαν στις 20 Μαΐου την εκδήλωση ΔΑSOS, μια δράση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη πευκόφυτη περιοχή της Κλειδούς. Η συμμετοχή του WWF Ελλάς στην δράση μόνο τυχαία δεν ήταν. Η οργάνωση μας έχει ασχοληθεί επιστημονικά με τις δασικές πυρκαγιές στο νησί από το 2012 μετά την μεγάλη πυρκαγιά στα Μαστιχοχώρια. Και από τότε συνεργάζεται στενά με την Όμικρον και τις άλλες εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας της Χίου σε δράσεις ενημέρωσης για τις δασικές πυρκαγιές.

Σε ένα υπέροχο κυριακάτικο πρωινό στο δάσος της Κλειδούς, το WWF Ελλάς, έστρωσε χαλί και μέσα από το παιχνίδι εκπαίδευσε 120 παιδιά και γονείς για την πρόληψη από τις δασικές πυρκαγιές. Η δραστηριότητα μας βασίστηκε σε ένα επιδαπέδιο παιχνίδι με 5 διαφορετικές δραστηριότητες/βήματα που αφορούσαν το δάσος και τις πυρκαγιές. Οι ομάδες των παιδιών προχωρούσαν κουτάκι-κουτάκι, εκπληρώνοντας διάφορες αποστολές όπως εξερεύνηση στοιχείων που μπορεί να εκκινήσουν μια φωτιά, ανακάλυψη των ειδών χλωρίδας και πανίδας και της συμπεριφοράς τους πριν, κατά και μετά την πυρκαγιά, παιχνίδι taboo για την πρόληψη, μάντεψε ποιο είναι και τι κάνει στις πυρκαγιές.

Εκτός από το WWF Ελλάς και την Όμικρον συμμετείχαν με δραστηριότητες ή υποστηρίζοντας την ΔΑSOS (π.χ. με γλυκίσματα) το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Χίου, το 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Βροντάδου, το 1ο Σύστημα Προσκόπων Χίου, το Βίωσε και Επιβίωσε, η Ελληνική Ορινοθολογική Εταιρεία, οι Φίλοι Μονοπατιών Χίου, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Φωτογραφική Λέσχη Χίου, οι Aegean Greeners του Πανεπιστημίου Αιγαίου και οι νεαροί chef από το ΙΕΚ Data.


Η φωτογραφία του μήνα

© Stephen Wilkes/ Wildlife Conservation Society


Unsubscribe | Δες το email online