WWF newsletter


Τεύχος 22, Μάρτιος 2012

θέματα

 

Ζωή σαν παραμύθι

Τόσο όμορφες ήταν οι απαντήσεις που λάβαμε από παιδιά όλων των ηλικιών και από μεγάλους στο ερώτημα "Γιατί όλα τα παραμύθια τελειώνουν με το "ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα;" που αφιέρωνουμε αυτό το τεύχος στα κείμενα αυτά. Είναι μια μικρή επιλογή από πολλές όμορφες απαντήσεις. Οι συμμετέχοντες έγραψαν με τον δικό τους αυθόρμητο τρόπο πολλές αλήθειες για τη ζωή. Μικρές ή μεγάλες οι ανηφόρες της ζωής, πάντως εμείς ζούμε καλύτερα από τους ήρωες των παραμυθιών γιατί είμαστε αληθινοί, με σάρκα και οστά. Σ' αυτό συμφωνούν πολλά παιδιά. Κι όσο κι αν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, τουλάχιστο δε μας κυνηγάνε κακοί λύκοι, έχουμε την οικογένεια και τους φίλους μας και τη θέλησή μας να κάνουμε τη ζωή μας πιο όμορφη από των ηρώων. Τι λέτε;

Καλή ανάγνωση!

Και φυσικά μην ξεχάσετε ούτε φέτος την Ώρα της Γης. 31 μαρτιου, στις 20.30 όπως κάθε χρεόνο κλείνουμε τα φώτα! Ιδέες για δραστηριότητες με τα παιδιά θα βρείτε εδώ.

Α’ Βραβείο

«Ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα" γιατί: Εμείς οι άνθρωποι περπατάμε, παίζουμε και κινούμαστε και γι΄ αυτό περνάμε καλύτερα ενώ στα παραμύθια οι ήρωες δεν περνάνε καλά γιατί είναι ακίνητοι. Αυτοί μένουν σε ψεύτικα σπίτια ενώ εμείς στα αληθινά και έχουμε παιγνίδια, χαιρόμαστε και είμαστε αληθινοί ενώ οι ήρωες είναι μέσα στα παραμύθια.»

Βασιλική Μαραγκού 5,5 χρονών, Μπενάκειο

Β' Βραβείο

«Όταν διαβάζουμε ένα παραμύθι νιώθουμε άσχημα γιατί οι ήρωες παθαίνουν κάτι κακό ενώ όταν δεν παθαίνουν κάτι κακό, νιώθουμε χαρά και όχι λύπη, όπως η Χιονάτη όταν την κυνήγαγε η κακιά μητριά για να της δώσει το μήλο ένιωθε λύπη ή στεναχώρια, ενώ όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα ένιωθε πολύ χαρά. Έτσι κι εμείς όταν οι ήρωες είναι καλά νιώθουμε κι εμείς καλύτερα.»

Εβελίνα Στραγαλάκη, 8 ετών, Γ’ Δημοτικού, 36ο Δ.Σ. Πειραιά

Γ' Βραβείο

«Εγώ πιστεύω ότι τα παραμύθια τελειώνουν έτσι διότι όλοι οι πρωταγωνιστές περνάνε πολλές περιπέτειες ενώ εμείς δεν περνάμε τέτοια μιας και έχουμε τους γονείς μας που μας βοηθάνε σε όλες τις δυσκολίες.»

Γιώργος Ανδιανάκης, 12 ετών, Α’ Γυμνασίου, Γυμνάσιο Μελεσών Ηρακλείου Κρήτης

Έπαινος Α'

«Αυτή η φράση μας ανοίγει ένα παράθυρο στην ελπίδα ότι το ανέφικτο μπορεί να γίνει εφικτό και εμείς να ζήσουμε απλώς καλά αλλά καλύτερα. Έτσι, ζώντας ο καθένας μας το δικό του παραμύθι, πάντα θα πιστεύουμε και θα προσπαθούμε γι’ αυτό το «καλύτερα» έτσι ώστε στο τέλος της ιστορίας μας εμείς πράγματι να έχουμε ζήσει καλύτερα.»

Άννα Ταξιαρχούλα Κελεσίδου, 14 ετών, Γ’ Γυμνασίου, Γυμνάσιο Συκέων

Έπαινος Β'

«…μια φράση εξορκισμός του κακού τέλους που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος (ο καθένας από εμάς) στη ζωή του. Μια φράση «ευχή» για ζωή χωρίς πόνο και δυστυχία.»

Χριστίνα Σαμαρά, 16 ετών, Β’ Λυκείου, 2ο ΓΕΛ Ευόσμου Θες/νίκης

Α' Βραβειο Εκπαιδευτικών

«Ζήσαν αυτοί καλά και μεις καλύτερα….Το παραμύθι πλησιάζει στο τέλος… Ήχοι, χρώματα, μουσικές, σαν μια γυάλινη μαγική σφαίρα, μας πήραν και μας ταξίδεψαν πάνω σε μαγικά χαλιά. Οι ήρωες φεύγουν από τη σκηνή, η αυλαία του λόγου και της φαντασίας θα κλείσει. Η υπέρβαση τελειώνει. Η πτώση στην καθημερινότητα είναι ανυπόφορη.Η ψυχή απότομα χάνει την ξεγνοιασιά και την ελαφρότητα της ύπαρξης, για να παραδοθεί στον συμβατικό χρόνο και χώρο, νοιώθοντας το βάρος της ύπαρξης να θέλει να ακουμπήσει κάπου βολικά και μαλακά… Σε μια ζωή καλύτερη του παραμυθιού. Ο λόγος και η σοφία δημιούργησαν τη χρυσή κλωστή που συνδέει τον χρόνο του παραμυθιού μ’ αυτόν της ζωής. Και μεις - του ονείρου ακροβάτες-για να νοιώσουμε ότι ήμασταν κάπου εκεί, μέτοχοι και κοινωνοί της ηδονικής παραμυθίας, πρωταγωνιστές της καρδιακής δράσης των ηρώων, ξαναγεννιώμαστε στην υπόσχεση του παραμυθιού. Νόμοι φυσικοί και ανθρώπινοι, λογικοί και πραγματικοί,αίρονται ως απόλυτα δεσμευτικοί….Παραμύθι και ζωή γίνονται ένα.

Και μεις του ονείρου οι ποιητές, ζούμε καλύτερα…

Μόνο η παιδική ψυχή που δεν βολεύεται εύκολα, δεν αποδέχεται την προσγείωση. Με την ορμή της φαντασίας δίνει «κλώτσο στην ανέμη…». Για να ξαναρχίσει το παραμύθι.»

Δέσποινα Κοσμίδου, 2ο ΓΕΛ Ευόσμου Θες/νίκης:

Β' Βραβειο Εκπαιδευτικών

«Γιατί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη πάντα στα δύσκολα και στα εύκολα να κουβαλούν μέσα στην ψυχή τους ως αντίδοτο στην πεζή και σκληρή αλήθεια που τους περιβάλλει μία "σταλίτσα" μαγείας παραμυθιού για να μοιάζουν γενναίοι και ωραίοι σαν ήρωες παραμυθιού και αληθινά να πιστεύουν ότι "ζουν καλύτερα".»

Αθανασία Φατσή, Γυμνάσιο Μελεσών

Γ' Βραβειο Εκπαιδευτικών

«Γιατί η ελπίδα είναι η μεγαλύτερη αξία.»

Δήμητρα Μανούσου, Δημοτικό Σχολείο Μύτικα

Η φωτογραφία του μήνα

Φωτογραφία: Ελένη Σβορώνου

© All photos, graphics and images on this site remain the copyright of WWF, unless otherwise noted, and should not be downloaded without prior permission.
© 1986 Panda symbol WWF; ® "WWF" and "living planet" are WWF Registered Trademarks.