Τεύχος 70, Μάρτιος 2016

Το Πάντα διαγωνίζεται...

© abdallahh, Creative Commons

Το WWF Ελλάς προσκαλεί σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό. Μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων βγείτε έξω από τους τοίχους των σχολείων, ανακαλύψτε και καταγράψτε χώρους πρασίνου στη γειτονιά σας, με τη βοήθεια της εφαρμογής WWF Greenspaces, και βάλτε πλώρη για να κερδίσετε τον τίτλο του «Πράσινου Πρωταθλητή».

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Η σχολική κοινότητα, είτε σε ομάδες, είτε με τους γονείς, είτε ακόμα και σε ατομικό επίπεδο, καταγράφει χώρους πρασίνου στην γειτονιά και στην πόλη, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή WWF Greenspaces για κινητά και tablet.

Για να συμμετέχετε:

    1. Δηλώστε τη συμμετοχή του σχολείου σας στην ειδική φόρμα.

    2. Κατεβάστε την εφαρμογή WWF Greenspaces από εδώ (προσωρινά μόνο για Android, σύντομα και για ios)

    3. Συνδεθείτε στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας το username και το password που θα σας στείλουμε.

    4. Ενημερώστε όλη τη σχολική κοινότητα (τη διεύθυνση του σχολείου, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς) για τον διαγωνισμό και για το πως μπορεί να βοηθήσει ο καθένας καταγράφοντας χώρους με τους κωδικούς πρόσβασης του σχολείου και μόνο με αυτούς. Όσο μεγαλύτερη είναι η εμπλοκή της σχολικής κοινότητας, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να είναι το σχολείο σας ανάμεσα στους Πρωταθλητές.

    Και ο διαγωνισμός ξεκινάει!

Τα τρία σχολεία που θα καταγράψουν μέχρι τις 22 Απριλίου 2016 τους περισσότερους χώρους πρασίνου στην εφαρμογή WWF Greenspaces αναδεικνύονται «Πράσινοι Πρωταθλητές» και κερδίζουν αναμνηστικό δίπλωμα και ένα tablet 10’’ για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του σχολείου. Ταυτόχρονα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην ηλεκτρονική τους υπογραφή και στην ιστοσελίδα τους, το σήμα «Πράσινοι Πρωταθλητές 2016» που θα τους διανεμηθεί.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό θα βρειτε εδώ και οδηγίες χρήσης της εφαρμογής εδώ. Αν το σχολείο σας είναι ήδη μέλος της Καλύτερης Ζωής μπορείτε να αναλάβετε και τη σχετική δράση Πράσινοι Πρωταθλητές!

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον διαγωνισμό και με την εφαρμογή επικοινωνείτε με την Σοφία Αξονίδη, συνεργάτη για την εφαρμογή WWF Greenspaces, 210 3314893, s.axonidi@wwf.gr.

Το Πάντα παίζει...

© WWF Ελλάς

... με το ολοκαίνουριο παιχνίδι για μικρους και μεγάλους «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ερωτήσεις». Η ελληνική έκδοση βρίσκεται από σήμερα στην οθόνη σας. Είσαστε έτοιμοι να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας στα περιβαλλοντικά θέματα της Ελλάδας; Πόσα γνωρίζετε για τις προστατευόμενες περιοχές; Για τα είδη που συναντάμε σε αυτές; Για αυτά που απειλούνται; Με τη γεωγραφία πως τα πάτε; Ξέρετε που βρίσκεται ...ο Καναδάς στην Ελλάδα; Μπορείτε να ξεχωρίσετε τον ήχο του τσακαλιού;

Και μη νομίζετε ότι οι γνώσεις σας θα πρεπει να περιορίζονται στο φυσικό περιβάλλον. Οι γνώσεις της μυθολογίας αποτελούν ατού στο παιχνίδι ενώ θα έχετε μια ευκαιρία να αποδείξετε ότι ο τρόπος ζωής σας είναι φιλικός προς το περιβάλλον.

Τρεις πίστες σας περιμένουν. Πρώτη η Θράκη με το πλούσιο φυσικό της περιβάλλον, τους υγροτόπους διεθνούς σημασίας και φυσικά το Δάσος Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου στο οποίο το WWF Ελλάς έχει συνεχή παρουσία εδώ και 14 χρόνια.

Έπειτα οι Κυκλάδες με τα πανέμορφα νησιά που αποτελούν καταφύγιο για ενδημικά είδη αλλα και ...τουρίστες. Με κρυμμένα μυστικά φυσικού πλούτου αλλα και πολλές και δύσκολες αποφάσεις όσον αφορά την ανάπτυξή τους. Οι Κυκλάδες όπου το WWF Ελλάς τρέχει τα τελευταία δύο χρόνια ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα LIFE για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Γυάρου αλλά και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Τέλος η Αττική. Που φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας, δύο Εθνικούς Δρυμούς (ξέρετε άραγε ποιους;) αλλά και τόσα προβλήματα. Όπου ο καθημερινός τρόπος ζωής των 4 σχεδόν εκατομμυρίων κατοίκων της έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Γιατί να παίξετε; Μα καταρχήν για να περάσετε καλά. Να διασκεδάσετε, να χαρείτε που πετύχατε τη σωστή απάντηση ή να μάθετε κάτι καινούριο, να εκνευριστείτε επειδή δεν έχετε το κατάλληλο εργαλείο για να υπερπηδήσετε τα εμπόδια που θα βρείτε στον δρόμο σας ή επειδή δεν φέρνετε το σωστό νούμερο στο ζάρι. Για να κερδίσετε όμορφα δώρα. Για να συναγωνιστείτε σε βαθμολογία και να μπείτε στη χρυσή δεκάδα των υψηλότερων σκορ! Για να δείτε τελικά τί χαρακτήρας είστε: Μήπως ένας φυσιοφίδης ή ένας ποδηλάτρης;

Το παιχνίδι μας, που ολοκληρώσαμε σε συνεργασία με το CoSyLLab του Πανεπιστημίου Πειραιά και με τη χρηματοδότηση του WWF Ολλανδίας, απευθύνεται κυρίως σε παιδιά άνω των 10 ετών και σε όσους μεγάλους νοιώθουν ακόμα παιδιά. Καλή σας διασκέδαση!

Το Πάντα σβήνει τα φώτα...

© WWF Ελλάς

...το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 στις 20.30 για δέκατη χρονια θα κλεισουμε τα φώτα σε όλο τον κόσμο για μια ώρα για να γιορτάσουμε το Earth Hour και να ρίξουμε φώς στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής!

Θες να λάβεις κι εσύ μέρος; Απλά σβήσε τα φώτα για μια ώρα, την Ώρα της Γης, στέλνοντας έτσι το δικό σου συμβολικό μήνυμα στους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις: «Νοιάζομαι για τον πλανήτη μου!» Φυσικά μια ώρα στο σκοτάδι δεν δίνει λύση στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, εκατομμύρια άνθρωποι κλείνοντας μαζί τα φώτα στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα.

Ειδικά φέτος, μπορείς να δανείσεις το προφίλ σου στα κοινωνικά μέσα για λίγες μέρες στην Ώρα της Γης και να δώσεις έτσι φωνή στον πλανήτη μας! Συμπλήρωσε τη φόρμα εδώ.

Γιατί να το κάνεις; Επειδή εμείς οι ίδιοι κρατάμε το μέλλον στα χέρια μας! Υπάρχουν πολλά πράγματα που μας χωρίζουν: φύλο, εθνικότητα, φυλή, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Όμως, στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, δεν έχουν σημασία τα σύνορα - είμαστε όλοι πολίτες του πλανήτη Γη!

Το Πάντα προσφέρει...

© ΤΑ ΝΕΑ

Οι εκκλήσεις για φάρμακα για τους πρόσφυγες πολλαπλασιάζονται αυτές τις ημέρες. Μπορείς να βοηθήσεις! Δες στο διαδίκτυο τι χρειάζονται κοινωνικά ιατρεία, ανθρωπιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες ανά την Ελλάδα ή την πόλη σου, κάνε έναν έλεγχο στο ντουλάπι με τα φάρμακά σου και δες αν μπορείς να διαθέσεις κάποια που δεν έχουν λήξει. Κάθε μικρή πράξη μετράει.

Οι Έλληνες είμαστε πρωταθλητές στην αγορά και κατανάλωση φαρμάκων. Πολλά από αυτά δεν καταναλώνονται ποτέ και παραμένουν στα ντουλάπια των σπιτιών μέχρι να λήξουν. Μετά δυστυχώς παίρνουν συνήθως το δρόμο για τη χωματερή ή για την αποχέτευση. Σύμφωνα με έρευνες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), περίπου ένα στα τέσσερα φάρμακα που προμηθεύονται οι Έλληνες στα φαρμακεία καταλήγει στα σκουπίδια χωρίς να χρησιμοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή, οργανισμοί όπως η Praksis, τα Κοινωνικά Ιατρεία ανά τη χώρα κι άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν συνεχώς φάρμακα για να τα δώσουν σε ανθρώπους που τα χρειάζονται αλλά δεν μπορούν να τα προμηθευτούν λόγω κόστους (πρόσφυγες, ανασφάλιστοι, άνεργοι, άστεγοι κτλ).

Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε είναι τακτικό καθάρισμα του ντουλαπιού με τα φάρμακα ώστε όσα φάρμακα δεν χρειάζεστε πια να τα διαθέσετε για καλό σκοπό. Μην αφήνετε να συσσωρεύονται φάρμακα σε συρτάρια και ντουλάπια, μην αφήνετε να λήξουν τα φάρμακα, αλλά δώστε τα πριν λήξουν εκεί που τα έχουν ανάγκη.

Το Πάντα διαβάζει...

© Μαρίνα Δημοπούλου, εικονογράφηση/ Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

...τους Συνωμότες της τσουγκράνας, το νέο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Δυο παιδιά που ζούνε στην πόλη. Σε αντικρινά διαμερίσματα. Μαζί πηγαίνουν στο σχολείο, διασχίζουν τη γειτονιά, χαζεύουν στο παρκάκι, κλωτσάνε τη μπάλα και παίζουν ό,τι παιχνίδια μπορεί να παίξει κανείς σε μια ασφυκτικά γεμάτη από τσιμέντο, αυτοκίνητο και κινδύνους, πραγματικούς ή φανταστικούς, γειτονιά. Ώσπου εμφανίζεται ο ύποπτος που επιτέλους θα δώσει νόημα στη ζωή τους! Ποιος είναι ο κύριος που συχνάζει στα μέρη τους, με βαρύ εξοπλισμό και άγριες διαθέσεις; Η παρακολούθηση ξεκινά. Δε θα αργήσουν, ελπίζουν, να πιάσουν τον δράστη επ’ αυτοφώρω ή έστω να συλλέξουν επαρκή στοιχεία για να τον στείλουν γραμμή για το τμήμα!

Στη μικρή αυτή περιπέτεια ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι η πόλη. Οι Συνωμότες της τσουγκράνας, μαζί με το WWF μας καλούν να αλλάξουμε τη σχέση μας με το δημόσιο χώρο. Πλατεία, παρκάκι, παιδική χαρά, άλσος ή δημόσιος κήπος, δε θα είναι πια ποτέ το ίδιο αν αρχίσουμε να το βλέπουμε με τα μάτια του… «συνωμότη» του καλού.

Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να οδηγήσει στη δράση. Γι αυτό και περιλαμβάνει, στο τέλος, ερωτηματολόγιο καταγραφής και αξιολόγησης της κατάστασης της γειτονιάς. Με χαρτί και με μολύβι οι νεαροί αναγνώστες καλούνται συνεχίσουν τη δράση της ιστορίας στη δική τους γειτονιά. Παρατηρούν, αξιολογούν, καταγράφουν, προτείνουν, αναλαμβάνουν δράση για να κάνουν τη γειτονιά τους μια προέκταση του σπιτιού τους: όμορφη, καθαρή, φιλόξενη. Μια γειτονιά όπου θέλεις να ζεις.

Κατεβάζοντας την εφαρμογή καταγραφής και αξιολόγησης των χώρων πρασίνου Greenspaces.gr, παιδιά, δάσκαλοι και γονείς, μπορούν ξεκινήσουν τη δράση με λίγα…κλικ και να γίνουν κι αυτοί «συνωμότες της τσουγκράνας»! Σημειώνεται ότι από την αγορά κάθε αντιτύπου, 0,50 ευρώ διατίθενται στο WWF Ελλάς.

Το Πάντα βαπτίζει...

© Μάριος Βόντας / WWF Ελλάς

Η βάπτιση ενός παιδιού είναι από τις σημαντικότερες στιγμές σε μια οικογένεια. Θέλουμε να αφήσουμε όμορφες αναμνήσεις τόσο στους καλεσμένους όσο και στο παιδί μας, όταν μεγαλώσει. Aν αυτό μπορεί να συνδυαστεί και με μια προσφορά για καλό σκοπό, τότε έχουμε πετύχει το τέλειο. Εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε προτείνοντας σας διαφορετικές και εναλλακτικές ιδέες. Μπορείτε να διαλέξετε από τις όμορφες μπομπονιέρες μας, με θέμα τα απειλούμενα είδη, καθώς και να τις συνδυάσετε με όμοια θεματικά προσκλητήρια.

Αν πάλι θέλετε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, μπορείτε να ζητήσετε από τους καλεσμένους σας να στηρίξουν ένα πρόγραμμα υιοθεσίας απειλούμενου ζώου, αντί για δώρα, ή να κάνετε εσείς μια δωρεά στο WWF Ελλάς, αντί για μπομπονιέρες. Και στις δυο περιπτώσεις, θα σας δώσουμε ειδικές προεκτυπωμένες κάρτες ώστε να ενημερώσετε τους καλεσμένους σας.

Το έναυσμα για την έναρξη αυτού του προγράμματος μας το δώσατε εσείς! Αρκετοί υποστηρικτές μας έχουν ζητήσει να τους βοηθήσουμε να σχεδιάσουν τη βάπτιση του παιδιού τους σε «πράσινο φόντο» και παράλληλα να ενισχύσουν το WWF. Αν και εσείς είστε ένας από αυτούς, ελάτε να βρούμε μαζί τη λύση που σας ταιριάζει! Επικοινωνήστε με την Ιωάννα Στράτου, 210 3314893, i.stratou@wwf.gr.

Διοργανώστε τη δική σας «πράσινη» βάφτιση και διαδώστε το μήνυμα ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι για να παραδώσουμε ένα ζωντανό πλανήτη στις νέες γενιές.

Η φωτογραφία του μήνα

© Naomi Stolow/ Outdoor Photography

Unsubscribe | Δες το email online