Τεύχος 80, Μάρτιος 2017

Πάντα breaks free...

© breakfree2017.org

Περισσότεροι από 30 φορείς, οργανώσεις, κοινότητες, κινήματα και πρωτοβουλίες που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εξάλειψη των διακρίσεων και κάθε μορφής βίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους κάτω από την παγκόσμια ομπρέλα δράσεων Break Free από τις 12 έως τις 31 Μαρτίου. Στόχος της συμμαχίας η δημιουργία ενός κοινού μετώπου που θα μεγεθύνει και θα προωθήσει κάθε προοδευτική, πολιτική και κοινωνική διεκδίκηση. Η συμμαχία Break Free απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή σε κάθε οργάνωση και κάθε πολίτη που θέλει να αντιδράσει συλλογικά και ειρηνικά απέναντι σε κάθε μορφή περιβαλλοντικής υποβάθμισης και κοινωνικής ή πολιτικής καταπίεσης.

Το σύνολο των δράσεων στην Αθήνα κορυφώνεται την Κυριακή 26 Μαρτίου στο Θησείο (Αποστόλου Παύλου 7, στο ύψος του Cine Θησείο). Φοράμε άνετα και χρωματιστά ρούχα, παίρνουμε σφυρίχτρες και περπατάμε μαζί από το Θησείο προς στο Σύνταγμα σε έναν πολύχρωμο και ειρηνικό περίπατο ενάντια σε ό,τι μας δεσμεύει: την αδικία, την ανισότητα, τις διακρίσεις και τις κλιματικές αλλαγές!

Το μέλλον μας, καθώς και του πλανήτη μας, εξαρτάται από το πόσο ενωμένοι θα είμαστε δείχνοντας ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Είναι στο χέρι όλων μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να νικήσουμε την ατζέντα του μίσους, του φόβου και των διακρίσεων. Ας γράψουμε μαζί αυτή την ιστορία μέσα από το Break Free!

Η συμμαχία αποτελείται από τους εξής φορείς: Αλληλεγγύη-SolidarityNow, ActionAid Ελλάς, ANIMA, ΑΡΧΕΛΩΝ, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Colour Youth, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Κοινότητα Μπαγκλαντές, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, Fair Trade Hellas, Generation 2.0, Greenpeace, Καλλιστώ, Kλίμακα, Κλίμαξ Plus, Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, Κοινότητα Ενωμένων Αφγανών στην Ελλάδα, Κοινότητα Κονγκό, MEDASSET, ΜΕΤΑδραση, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οικολογική Κίνηση Δράμας, Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, Oργάνωση ΓΗ, Πακιστανο - Ελληνική Πολιτισμική Εταιρεία, Passivistas, Περιοδικό δρόμου Σχεδία, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών – Lalibela, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, WWF Ελλάς.

Το Πάντα γιορτάζει για το νερό

© Tim Geers, Creative Commons

Στις 22 Μαρτίου το Πάντα θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημερα για το Νερό. Εσεις; Έχετε σκεφτεί τον δρόμο που έκανε η σταγόνα που στάζει από τη βρύση του σχολείου ή του σπιτιού σας ώσπου να φτάσει στο χείλος της βρύσης;

Χαρτογραφήστε λοιπόν τη διαδρομή του νερού αφού ερευνήσετε, με τους μαθητές σας, από πού υδρεύεται η πόλη, ποιος ταμιευτήρας «κερνάει» το νερό σας, από ποια στάδια επεξεργασίας περνάει και πώς μοιάζει το δίκτυο των σωλήνων της πόλης. Φτιάξτε ένα σκαρίφημα. Και αναλάβετε τη δράση "Ο δρόμος του νερού"

Μετρήστε πόσο νερό χάνεται στο σχολείο. Μια ομάδα αναλαμβάνει να ελέγξει βρύσες που στάζουν ή χαλαμένα καζανάκια. Μια άλλη ομάδα ζητά να δει τον λογαριασμό του νερού και να κάνει τα στατιστικά: πόσα κυβικά νερού αναλογούν σε κάθε μαθητή; Πόσο κοστίζει ανά μαθητή το νερό του σχολείου;

Ερευνήστε ποια είναι η αρμόδια διαχειριστική αρχή για το νερό στην πόλη. Καλέστε έναν εκπρόσωπο να σας μιλήσει. Πόσο συχνά συντηρείται το δίκτυο νερού; Πώς τιμολογείται το νερό; Είναι τελικά το νερό ένα φτηνό αγαθό;

Μια διαφορετική 25η Μαρτίου!

© earthhour.org

Φέτος η Ωρα της Γης κλείνει 10 χρόνια και το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου συμπίπτει με την εθνική μας εορτή... Τα φώτα θα κλεισουν όπως πάντα το Σάββατο το βράδυ στις 20.30 για μια ώρα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να... κατεβάσετε τον διακόπτη.

Αν θέλετε όμως να κάνετε κάτι παραπάνω με τους μαθητές σας δείτε το σαν μια ευκαιρία να τους μιλήσετε για την κλιματική αλλαγή και την καθαρή ενέργεια. Θα βρείτε πολύ υλικό στην ιστοσελίδα μας και πολλές ιδέες για δραστηριότητες και παιχνίδια

Το Πάντα θα βρίσκεται...

© Tom Godber, Creative Commons

- Στη Χαλκίδα, την Παρασκευή 17 Μαρτίου, στις 17.00, εκπαίδευση εκπαιδευτικών «Με το βλέμμα του Άλλου», όπου Άλλος είναι τα ζώα, η φύση γενικά, ο διαφορετικός από εμάς. Ένα εργαστήριο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που οργανώνει η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων.

- Στο 106 Δ.Σ. Κυψέλης, την Τρίτη 21 Μαρτίου, στις 8.45, εκπαίδευση εκπαιδευτικών «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και δημιουργική γραφή», όπου διαβάζουμε, γράφουμε και αναλαμβάνουμε δράση με αφορμή κείμενα που αποτυπώνουν τις στάσεις και τις απόψεις μας για το περιβάλλον. Ένα εργαστήριο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που οργανώνει η σχολική σύμβουλος της περιοχής.

- Στην Κόρινθο, την Τετάρτη 29 Μαρτίου, στις 13.30, οικογενειακό πρόγραμμα «Greenspaces, η φύση στην πόλη».

- Στα Μέγαρα, την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στο δημοτικό σχολείο, με ένα πλήρες πρόγραμμα εργαστηρίων για το περιβάλλον και τη λογοτεχνία. Στις 13.30 ξεκινά οικογενειακό πρόγραμμα «Greenspaces, η φύση στην πόλη».

Το Πάντα γιορτάζει τα δάση...

© Martin De Witte, Creative Commons

Στις 21 Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Τι καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε τα δαση μας από το να μιλήσουμε στους μαθητές μας για αυτά και να τους κάνουμε να τα αγαπήσουν.

Έναυσμα θα μας δώσουν οι δέκα εκπαιδευτικές αφίσες για τα δάση που δημιουργήθηκαν στο πλάισιο του προγράμματος "Το Μέλλον των Δασών": μακία βλάστηση, πευκοδάση, δρυοδάση, ορεινά κωνοφόρα, φρύγανα, αλπικά λιβάδια, δάση οξιάς, παρόχθια δάση, προστατευόμενες περιοχές και τα δάση στην Ελλάδα. Σκοπός των αφισών είναι η κατανόηση των διαφορετικών δασικών οικοσύστημάτων της χώρας, της έννοιας της "βιοποικιλότητας" και της σχέσης τους με τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Κι αν δεν θέλουμε να κλειστούμε σε μια τάξη αλλα προτιμάμε να περάσουμε ευχάριστα μαθαίνοντας μέσα από το παιχνίδι έχουμε τη λύση: Παίζουμε μαζί με το WWF ταμπού, παντομίμα, ζωγραφομαχίες και πολλά άλλα σε ένα παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους. Καλή ζαριά!

Το Πάντα διαβάζει...

© planetagents.org

…τους Πράκτορες του πλανήτη νο.2, της Ελένης Ανδρεάδη, εκδόσεις Μεταίχμιο και χαίρεται που οι νεαροί πράκτορες, αιχμάλωτοι σε διάφορα μέρη του κόσμου από τις δυνάμεις του Κακού, ελευθερώνονται τελικά. Και οι αναγνώστες μαθαίνουν για το οικολογικό αποτύπωμα, την κρεατοφαγία, τα τροφοχιλιόμετρα και άλλα χρήσιμα. Τα γραφιστικά και το όλη στήσιμο του βιβλίου συνεχίζουν την καλή παράδοση του βραβευμένου με Κρατικό Βραβείο (παιδικό βιβλίο γνώσης) ομώνυμου βιβλίου νο.1.

Η φωτογραφία του μήνα

© WWF Ελλάς, Andrea Bonetti

Unsubscribe | Δες το email online