Τεύχος 100, Μάρτιος 2019


Συριανά και Ανδριώτικα νέα: Μία αφίσα, χίλιες λέξεις!

© Image by Pexels from Pixabay

Aν είστε εκπαιδευτικοί σε κάποιο σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου ή της Άνδρου, η είδηση σας ενδιαφέρει.

Λάβετε μέρος στον διαγωνισμό αφίσας με θέμα ‘‘Ζώντας Δίπλα Στη Γυάρο, Μια Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή’’ που διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων δια της Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε Κυκλάδων σε συνεργασία με το WWF Ελλάς.

Για να θεωρηθεί μια συμμετοχή έγκυρη θα πρέπει να:

  • έχει αποσταλεί μέχρι την λήξη της 15ης Μαΐου 2019
  • από μαθητές ή ομάδες μαθητών μέχρι 3 ατόμων
  • από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σύρου και της Άνδρου.
  • Η δημιουργία της αφίσας μπορει να είναι χειροποίητο η ψηφιακό έργο ΑΛΛΑ δεκτές θα γίνονται μόνο συμμετοχές σε ψηφιακή μορφή που θα αποσταλούν στο m.symvoulidou@wwf.gr. Αν η αφίσα σας είναι χειροποίητη την φωτογραφίζετε και την αποστέλλετε ψηφιακά σε καλή ανάλυση και το λιγότερο 2000*2800 και μορφή αρχείου jpeg ή pdf .

Ο νικητής (ή κάθε μέλος της νικήτριας ομάδας) θα κερδίσει μια action camera. Τα καλύτερα έργα θα εκτεθούν σε φεστιβάλ στο Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου στο τέλος της σχολικής χρονιάς

Στόχος αυτής της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση για την προστασία της μεσογειακής φώκιας και τη διατηρηση του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Γυάρου μέσα από την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και της ολοκληρωμένης διαχείρισης της περιοχής.

Ρίξτε μια ματιά στον μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της Γυάρου, και στη δουλειά του WWF για την προστασία της περιοχής, εδώ.


Το Πάντα διαγωνίζεται

© Ηλίας Τζηρίτης/ WWF Ελλάς

Το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις δασικές πυρκαγιές είναι μεγάλο, ιδίως στις περιοχές «υψηλού κινδύνου». Αν μοιράζεστε μαζί μας την έγνοια για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, και ανήκετε στη Διεύθυνση Ανατολικής ή Δυτικής Αττικής, Ν.Ευβοίας ή Ν.Χίου, πάρτε μέρος στην καλλιτεχνική δράση δημιουργίας αφίσας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών!

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Πραγματοποιείτε με τα παιδιά την έρευνα στη γειτονιά, με βάση το ερωτηματολόγιο που βρίσκεται στο εκπαιδευτικό πακέτο.
  2. Εντοπίστε τις πραγματικές αιτίες των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή σας (αξιοποιήστε αν θέλετε και τους ειδικούς, όπως γράφει η άσκηση 3, ή αξιοποιήστε τις γνώσεις που αποκτήσατε από το σεμινάριο).
  3. Συγκρίνετε τα αποτελέσματα από την έρευνα (τις απόψεις των κατοίκων για τις δασικές πυρκαγιές) με τα πραγματικά αίτια. Προσδιορίστε: ποια ή ποιες ομάδες πολιτών πρέπει να ενημερωθούν και γιατί ακριβώς. (π.χ. όλοι οι κάτοικοι για τον έγκαιρο καθαρισμό χωραφιών και σπιτιών από τα ξερά χόρτα).
  4. Αποφασίστε χρόνο και περιεχόμενο της δράσης επικοινωνίας που θα κάνει η τάξη σας (προτεινόμενες ημερομηνίες Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας 22 Μαΐου ή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου). Ιδέες για καλλιτεχνικές δράσεις, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μπορείτε να πάρετε από το πακέτο.
  5. Φιλοτεχνήστε την αφίσα με το βασικό μήνυμα και ίσως και τον τόπο και χρόνο της εκδήλωσης. (Ακολουθήστε αν θέλετε τις προτεινόμενες οδηγίες για τη δημιουργία της αφίσας, χωρισμός της τάξης σε υποομάδες. Μπορείτε ακόμα να μας ζητήσετε να σας στείλουμε σχετικό υλικό από την εκστρατεία καθώς και πεντάλεπτο βίντεο που εξηγεί τα μυστικά μιας καλής αφίσας).
  6. Στείλτε στο WWF Ελλάς την αφίσα σας ψηφιακά έως τις 17 Μαΐου και… ελπίζουμε να είστε οι τυχεροί που θα πάρουν τη συμβολική επιβράβευση.
Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος τάξεις Ε και Στ Δημοτικού και Α-Γ’ Γυμνασίου. Την αφίσα την φωτογραφίζετε και την αποστέλλετε ψηφιακά σε καλή ανάλυση και το λιγότερο 2000*2800 και μορφή αρχείου jpeg ή pdf στο e.tziritis@wwf.gr μέχρι 17/5/2019.

Το συμβολικό βραβείο είναι ένα πυροσβεστικό κράνος για κάθε μαθητή/τρια της τάξης που θα κερδίσει τον διαγωνισμό αφίσας.

Περισσότερες πληροφορίες: Ηλίας Τζηρίτης, Συντονιστής Τοπικών Δράσεων, Δασικό Πρόγραμμα, WWF Ελλάς, 210 3314893, e.tziritis@wwf.gr.

Καλή επιτυχία!


Το Πάντα λέει το νερό νεράκι…

© Image by Soorelis from Pixabay

...και για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου αποφασίζει να βρει το κρυμένο νερό των πραγμάτων. Κρυμένο νερό; Ναι, καλά ακούσατε…

Το πρωί ξυπνήσατε, φορέσατε το καθαρό σας φανελάκι και πήγατε σχολειο. Στο διαλειμμα τρέξατε, ιδρώσατε και πήρατε ενα μπουκαλάκι αναψυκτικό για να ξεδιψάσετε. Το μεσημέρι ξετυλίξατε το αγαπημένο σας cheeseburger και δαγκώσατε με λαχτάρα την πρώτη μπουκια... To ξέρετε ότι μόνο με αυτές σας τις πράξεις στερήσατε από τον πλανήτη μας περίπου 6500 λίτρα νερό; Ναι σωστά ακούσατε, όλα όσα καταναλώνουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κρύβουν πολύ νερό μέσα τους. Αν θέλετε να δείτε πως συμβάλλουμε στη μείωση του πολύτιμου αυτού πόρου παίξτε μαζί μας το παιχνίδι του κρυμένου νερού...


Το Πάντα τρώει…μήλα

© Image by congerdesign from Pixabay

Τον προηγούμενο μήνα το 21ο Νηπιαγωγείο Αθηνών επισκέφθηκε την έκθεση μας "Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης". Ο Παναγιώτης μοιράστηκε μαζί μας τις εντυπώσεις του: "Μου άρεσε το περίπτερο της λαϊκής αγοράς γιατί η μπανάνα πάει σ ́ ένα φορτηγό και μετά στο αεροπλάνο και μετά σε άλλο φορτηγό και μετά στο σούπερ μάρκετ και καλύτερα είναι να τρώμε μήλα."


Το Πάντα διαβάζει...

© Πο Μόργκαν

…τη νέα σειρά βιβλίων για το περιβάλλον «Ο υπέροχος πλανήτης μας» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που ενθαρρύνουν τα παιδιά να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει. Τα δυο πρώτα βιβλία της σειράς Το νερό και Ο άνεμος της Ίζαμπελ Τόμας (εικονογράφηση: Πο Μόργκαν, μετάφραση: Δέσποινα Δρακάκη) εξοικειώνουν τα παιδιά με τα δύο αυτά στοιχεία της φύσης που βρίσκονται παντού γύρω μας, σε εκφάνσεις του πολιτισμού, της τέχνης, της επιστήμης ή της ιστορίας, και κατά συνέπεια θεωρούνται λίγο έως πολύ δεδομένα και αυτονόητα, κρύβουν όμως θαυμάσια μυστικά κι επίσης είναι ιδιαίτερα… διασκεδαστικά.

Οι μικροί αναγνώστες (από 6 και πάνω) θα ανακαλύψουν πώς το νερό διαμορφώνει τον κόσμο που μας περιβάλλει και πώς το χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας· θα εξερευνήσουν με ποιον τρόπο επηρεάζει τον καιρό, θα κατασκευάσουν μια λιμνούλα που θα φιλοξενήσει τα πλάσματα ενός κήπου, ένα βροχόμετρο ή ένα παγόβουνο στην κουζίνα τους, να μάθουν να φτιάχνουν το δικό τους φίλτρο νερού και πολλά περισσότερα.

Στο βιβλίο για τον άνεμο θα ανακαλύψουν πώς διαμορφώνει τον κόσμο που μας περιβάλλει και με ποιους τρόπους έχει καταφέρει ο άνθρωπος να τον αξιοποιήσει. Θα μετρήσουν την ταχύτητά του, θα εξερευνήσουν πώς λειτουργεί στη φύση και πώς τον χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή μέσα από διάφορες κατασκευές όπως ανεμοδείκτες, χαρταετούς κ.λπ.

Και τα δύο βιβλία περιλαμβάνουν γλωσσάρι, ευρετήριο και αναλυτικές οδηγίες για τις κατασκευές.


Το Πάντα περπατάει στο δάσος…

© Image by Pexels from Pixabay

...για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας στις 21 Μαρτίου και βρίσκει ευκαιρία να θυμηθεί το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό του WWF Ελλάς για τα δάση.

Έτσι παίζει το επιδαπέδιο παιχνίδι για το δάσος για να θυμηθεί κάποιες βασικές έννοιες για το δάσος, τις αξίες και τις απειλές του, χωρίς να κλειστεί σε μια τάξη τώρα που μπήκε η άνοιξη. Και μάλιστα ευχάριστα παίζοντας ταμπού, παντομίμα, ζωγραφομαχίες και πολλά άλλα!

Τυπώνει επίσης τις εκπαιδευτικές αφίσες για τη μακία βλάστηση, τα πευκοδάση, τα δρυοδάση, τα ορεινά κωνοφόρα, τα φρύγανα, τα αλπικά λιβάδια, τα δάση οξιάς, τα παρόχθια δάση, τις προστατευόμενες περιοχές και τα δάση στην Ελλάδα. Στολίζει με αυτές την τάξη και κάνει τις δραστηριότητες που προτείνουν.

Διαλέγει τις δραστηριότητες που του αρέσουν από το Μέλλον των δασών και ανακαλύπτει τα ίχνη των ζώων, γίνεται ντεντέκτιβ και ρεπόρτερ και μαθαίνει προσανατολισμό.

Και φυσικά επειδή θέλει να μάθει τι μπορεί να κάνει για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών για να είναι έτοιμο το καλοκαίρι διαβάζει το ενημερωτικό υλικό «Η φωτιά σε αφορά», υλοποιεί το εκπαιδευτικό πακέτο, παίρνει μέρος στον διαγωνισμό και ετοιμάζει θεατρικό για την τοπική κοινωνία.


Η φωτογραφία του μήνα

© Shutterstock / A3pfamily / WWF


Unsubscribe | Δες το email online