WWF newsletter

 
Τεύχος 3, Μάιος 2010

θέματα

Το Πάντα γιορτάζει τη βιοποικιλότητα στο Μουσείο Ηρακλειδών

Με αφορμή το Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας 2010, το WWF Ελλάς και το Μουσείο Ηρακλειδών σας προσκαλούν να γνωρίσετε τη μοναδική ομορφιά της ελληνικής φύσης και την αξία της βιοποικιλότητας σε μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Οι θησαυροί της ελληνικής φύσης» από 14-30 Μαΐου 2010, στο Μουσείο Ηρακλειδών.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την ελληνική φύση μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Andrea Bonetti, να γνωρίσουν τους κινδύνους που διατρέχει και να ενημερωθούν για τις προσπάθειες τους WWF Ελλάς για την προστασία της μοναδικής φυσικής μας κληρονομιάς και το πώς μπορούν οι ίδιοι να βοηθήσουν.

Παράλληλα, την Κυριακή 16 Μαΐου 2010, ώρα 12:00 - 14:00 οργανώνεται Οικολογικό Εργαστήρι για παιδιά Δημοτικού με θέμα «Βιοποικιλότητα και Απειλούμενα Είδη» από την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς, Ελένη Σβορώνου, στην αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Δηλώσεις Συμμετοχής: 210 3461981-κα Ελένη Νομικού, Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-17:00 ή enomikou@herakleidon-art.gr.

Η είσοδος στην έκθεση και στο εργαστήρι θα είναι ελεύθερη.

Το Πάντα πάει στο θερινό πανεπιστήμιο

Το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης & Αειφόρου Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Køge Business College της Δανίας και με την υποστήριξη του Δήμου Ιθάκης θα πραγματοποιήσουν Θερινό Πανεπιστήμιο στην Ιθάκη, με θέμα: «Τα ιστολόγια / blogs στην εκπαίδευση».

Το πρόγραμμα, που συνδυάζει την ποιοτική βιωματική εκπαίδευση ενηλίκων με την εναλλακτική γνωριμία με τη φύση και τον πολιτισμό της Ιθάκης, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων, σχολικούς συμβούλους, εργαζόμενους σε κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, σε εκπαιδευτές ενηλίκων, φοιτητές, καθώς και σε κάθε άτομο που επιθυμεί να δημιουργήσει το δικό του ιστολόγιο και γενικότερα να διευρύνει τους ορίζοντες και τις γνώσεις του.

Το εκπαιδευτικό ιστολόγιο (edublog) είναι ένα σύγχρονο εργαλείο στη σχολική εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων και η δημιουργία του δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής. Μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος προβληματισμού και διαλόγου, δημοσίευσης εργασιών, πίνακας ανακοινώσεων κ.λπ. Διευκολύνει την ανάπτυξη και εφαρμογή κοινών σχεδίων δράσης, παρέχει ανατροφοδότηση, εξασφαλίζει την επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας εκπαιδευτικής ομάδας, ενισχύει το μαθησιακό ενδιαφέρον και υποστηρίζει διαθεματικές δραστηριότητες και διαδικασίες οικοδόμησης της γνώσης με την επικοινωνία και το διάλογο.

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί 3-10 Ιουλίου. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν με το πέρας της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων. Το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης & Αειφόρου Ανάπτυξης στο εξής θα είναι στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις στα τηλέφωνα: 2671094055, 6975515476, 6936759457 και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις summer08@otenet.gr και info@diavima.edu.gr.

Το Πάντα κάνει "κλικ"…

…στο ηλεκτρονικό παιχνίδι «η ζωή της αρκουδίτσας» και μαθαίνει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την καφέ αρκούδα ενώ προσπαθεί να κερδίσει ζωές, να βρει την κατάλληλη τροφή και να αποφύγει τα τροχαία ατυχήματα…

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ δημιούργησε ένα πρωτότυπο ηλεκτρονικό παιχνίδι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών. Το παιχνίδι δημιουργήθηκε με σκοπό να προσελκύσει το ενδιαφέρον των παιδιών και μέσω του παιχνιδιού να μάθουν πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την αρκούδα και τη ζωή της στο δάσος. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ βοηθάει τα παιδιά να μετατρέψουν τη θεωρία σε πράξη ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ενεργητική μάθηση.

Το παιχνίδι ξεκινάει όταν το μικρό αρκουδάκι χάνει τη μαμά του και πρέπει πια μόνο του να θυμηθεί όλα όσα είχε μάθει έως τότε και να καταφέρει να επιβιώσει στο δάσος. Τα παιδιά καλούνται να καθοδηγήσουν τη μικρή αρκούδα με σκοπό να ξαναβρεί στο τέλος τη μαμά της. Μέσα από την περιπέτεια της αρκουδίτσας και την περιπλάνησή της στο δάσος, οι μικροί μας φίλοι έχουν την ευκαιρία να μάθουν πολλές πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες της αρκούδας, το χειμέριο ύπνο αλλά και τους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει.

Το παιδί μέσα από το παιχνίδι θα αντιληφθεί πως οι κυριότεροι κίνδυνοι για την αρκούδα προέρχονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και πως πάντα υπάρχουν τρόποι έτσι ώστε αρκούδα και άνθρωπος να συνυπάρχουν αρμονικά! Το παιχνίδι θα αποτελέσει το όχημα, ώστε τα ίδια τα παιδιά να συμμετάσχουν στη διαδικασία της περιβαλλοντικής τους ευαισθητοποίησης.

Το Πάντα θα βρίσκεται κοντά σας…

...στα Γιάννενα, την Καλαμάτα, το Γύθειο και την Αθήνα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Πρώτα πρώτα, στις 11 Μαΐου, στις 11.30π.μ., στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, στα Γιάννενα η Ελένη Σβορώνου θα βρίσκεται κοντά σας διδάσκοντας την κλιματική αλλαγή.

Στις 12 Μαΐου, στο σεμινάριο της ΠΕΕΚΠΕ για την βιοποικιλότητα, την εξέλιξη και την κλιματική αλλαγή, η πιστή εθελόντρια μας, καθηγήτρια Ιωάννα Μολίνου και η Ελένη Σβορώνου θα βρίσκονται κοντά σας με σύντομες παρουσιάσεις ενώ θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε και την ταινία The age of stupid για την κλιματική αλλαγή.

Στις 15 Μαΐου, η Ελένη Σβορώνου θα παρουσιάσει το βιβλίο «Ένα ζουζούνι παραπάνω» για τη ζωή και τις περιπέτειες του Κάρολου Δαρβίνου στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στην Καλαμάτα.

Στις 16 Μαΐου, στο Μουσείο Ηρακλειδών στις 12:00 το Πάντα σας προσκαλεί στο Οικολογικό Εργαστήρι για παιδιά Δημοτικού με θέμα «Βιοποικιλότητα και Απειλούμενα Είδη» (βλ και σχετικό άρθρο).

Τέλος στις 19 Μαΐου από τις 9.00 π.μ. το Πάντα θα βρίσκεται στην μαθητική γιορτή για το περιβάλλον στο Πνευματικό Κέντρο, στο Γύθειο όπου η Ελένη Σβορώνου θα κάνει παρουσίαση για την βιοποικιλότητα.

Το Πάντα ταξίδεψε με τον Νταγκ τον τίγρη ...στο Νεπάλ

 

Ο Νταγκ δεν είναι πραγματικός τίγρης βέβαια αλλά ενα γλυκύτατο χνουδωτό κουκλάκι που ανήκει στην Έλα και την Κορίνα, δυο αδελφές 13 & 15 ετών από τη Σκωτία που μαζί με τους γονείς τους, μέλη του WWF, ταξίδεψαν πρόσφατα στο Νεπάλ, επισκέφτηκαν προγράμματα του WWF εκεί και κατέγραψαν την εμπειρία τους σε ένα χορταστικό ψηφιακό ημερολόγιο που μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του WWF UK.

Να μια ωραία ιδέα για πρόγραμμα τώρα μάλιστα που πλησιάζουν οι διακοπές. Ζητήστε από τους μαθητές σας αν επισκεφτούν κάποια προστατευόμενη περιοχή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αν επισκεφθούν κάποιο πρόγραμμα του WWF, όπως πχ στην Πίνδο, τον Έβρο ή τη Ζάκυνθο, αν συναντήσουν κάποιο είδος που πιστεύουν ότι μπορεί να είναι απειλούμενο να καταγράψουν την εμπειρία τους είτε καταφεύγοντας σε πιο παραδοσιακά μέσα όπως ένα έντυπο ημερολόγιο είτε –γιατί όχι- ψηφιακά, δημιουργώντας το δικό τους blog. Εμείς θα χαρούμε πολύ να διαβάσουμε τις ιστορίες τους και να επιλέξουμε κάποιες για να δημοσιεύσουμε στην ιστοσελίδα μας.

To Πάντα παρουσιάζει...

Αν θέλετε να κάνετε μια παρουσίαση για το δάσος ή για τη θεωρία της εξέλιξης και την βιοποικιλότητα στην τάξη σας τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εύκολα το υλικό μας και συγκεκριμένα τις παρουσιάσεις που ανεβάσαμε στην ιστοσελίδα μας για εσάς. Οι παρουσιάσεις συνοδεύονται με αναλυτικά κείμενα για τον εκπαιδευτικό που μπορείτε φυσικά να προσαρμόσετε στην ηλικιακή ομάδα και τις γνώσεις των μαθητών σας.

Το Πάντα παίζει…

Θυμάστε το παιχνίδι μνήμης με τις κάρτες που παίζαμε παλιά; Αν θέλετε να παίξετε μια ψηφιακή εκδοχή του και να εξασκήσετε τη μνήμη σας και τις γνώσεις σας για τα απειλούμενα είδη και τους βιοτόπους τους και πάνω από όλα να περάσετε καλά δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την σελίδα με τα παιχνίδια του WWF UK και να παίξετε το Wild Guesses! Καλή σας επιτυχία .

Το Πάντα στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

Στο πλαίσιο δράσεων για το «Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας 2010» η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με τη συμμετοχή μαθητών, τοποθέτησε τεχνητές φωλιές στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου ο οποίος πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του στο κοινό.

Η παρουσία των πουλιών στον αστικό χώρο είναι δείκτης ποιότητας ζωής για τον άνθρωπο. Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη 27 Απριλίου 2010, μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω και του 2ου ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου, τοποθέτησαν ξύλινες τεχνητές φωλιές στον Κήπο έτσι ώστε να γίνει ακόμη πιο φιλικός για τους φτερωτούς φίλους μας αλλά και για το κοινό που μπορεί πια να τον επισκέπτεται.

Το ενδιαφέρον του για αυτήν την πρωτοβουλία έδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, συνομίλησε με τους μαθητές, τους ευχαρίστησε και τους έδωσε συγχαρητήρια για τη δράση τους. Οι μαθητές του 2ου ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου χάρισαν στον Πρόεδρο ξύλινες φωλιές που διακρίθηκαν στον « 13ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Κατασκευής Ξύλινης Φωλιάς για Πουλιά «Μιχάλης Παπαδάκης"».

Tο Πάντα πάει Αλόννησο…

Μπορεί τα σχολεία να κλείνουν, αλλά υπάρχει ένα σχολείο διαφορετικό από τα άλλα, που όχι μόνο μένει ανοιχτό όλο το καλοκαίρι αλλά τα μαθήματά του είναι… παιχνιδάκι!

Πρόκειται για το Θερινό Περιβαλλοντικό Σχολείο της MOm «Το Σχολείο της Φώκιας», που λειτουργεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο στην Αλόννησο.

Το Θερινό Περιβαλλοντικό Σχολείο «Το Σχολείο της Φώκιας» λειτουργεί καθημερινά στο Κέντρο Ενημέρωσης της MOm στο Πατητήρι Αλοννήσου και απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού. Μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες όπως θεατρικά παιχνίδια, παιχνίδια θησαυρού, κατασκευή αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά και πολλά άλλα τα παιδιά μαθαίνουν για το περιβάλλον, ενώ παράλληλα οι μικροί μας φίλοι έχουν την ευκαιρία να δανειστούν βιβλία ή να παρακολουθήσουν ντοκιμαντέρ. Κάθε μάθημα αποτελεί ξεχωριστή θεματική ενότητα, όπως ανακύκλωση, εξοικονόμηση ενέργειας, το θαλάσσιο οικοσύστημα, ζώα του δάσους κ.α. Αποτέλεσμα; Η ευαισθητοποίηση των παιδιών στα θέματα περιβάλλοντος και η εξοικείωσή τους με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές!

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να πάρετε μέρος είναι να είστε εκεί! Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στην Αλόννησο, επικοινωνήστε με τα γραφεία της MOm στην Αλόννησο (alonnisos@mom.gr, 24240 66350).

Η φωτογραφία του μήνα

© All photos, graphics and images on this site remain the copyright of WWF, unless otherwise noted, and should not be downloaded without prior permission.
© 1986 Panda symbol WWF; ® "WWF" and "living planet" are WWF Registered Trademarks.