Τεύχος 72, Μάιος 2016

Η δική σας γιορτή για το πράσινο!

© Pedro Reyna, Creative Commons

Το WWF Ελλάς προσκαλεί σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε δράση για το αστικό πράσινο ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων βγείτε έξω από τους τοίχους των σχολείων, επισκεφθείτε χώρους πρασίνου στη γειτονιά σας και πραγματοποιήστε δραστηριότητες εκεί. Δηλώστε συμμετοχή στην μεγάλη μας καμπάνια για το αστικό πράσινο και ελάτε να ανακαλύψουμε τη σημασία του στην καθημερινότητά μας.

Από 10 Μαΐου – 5 Ιουνίου, με γενικό τίτλο «Το πράσινο στα χέρια σου», καλούμε δήμους, σχολεία και ομάδες πολιτών να πραγματοποιήσουν δράσεις σε χώρους αστικού πρασίνου. Η 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είναι η ημέρα κορύφωσης και κατάληξης της καμπάνιας και συνάμα ημέρα γιορτής για το αστικό πράσινο.

Οι δράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν καθαρισμό πράσινων χώρων, παιχνίδια, ξεναγήσεις σε πράσινες οάσεις της πόλης κοκ. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, το Σώμα Προσκόπων που στηρίζει την προσπάθειά μας, αλλά και με άλλες τοπικές ομάδες ή σχολεία της πόλης. Εδώ μπορείτε να δείτε ενδεικτικές προτάσεις για δραστηριότητες που μπορείτε να πραγματοποιήσετε.

Προτείνουμε να διοργανώσετε τις δραστηριότητές σας, είτε ανήμερα την 5η Ιουνίου, είτε την εβδομάδα πριν (30 Μαΐου-3 Ιουνίου). Αν παρόλα αυτά δεν μπορείτε λόγω άλλων υποχρεώσεων ή λόγω εξετάσεων, μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις δράσεις σας οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ 10 Μαΐου και 5 Ιουνίου. Και μην ξεχάσετε να καταχωρήσετε τις δράσεις που σχεδιάζετε στην σχετική φόρμα που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

Εμείς θα προβάλλουμε τις δράσεις που θα υλοποιηθούν σε όλη τη χώρα, ενώ στην ιστοσελίδα της καμπάνιας θα υπάρχει χάρτης με τις δραστηριότητες που προγραμματίζονται.

Η δική μας γιορτή για το πράσινο!

© Funkyah, Creative Commons

Φυσικά δεν θα μπορούσε και το Πάντα να μην γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και να μην μας δειξει με πόσους τρόπους μπορούμε να απολαύσουμε μια βόλτα στο αστικό πράσινο. Την Κυριακή 5 Ιουνίου λοιπόν σας περιμένουμε στον Εθνικό Κήπο στο κέντρο της Αθηνας για να γιορτάσουμε μαζί, κάτω από τη σκιά των δέντρων του, να παίξουμε, να διασκεδάσουμε και γιατι όχι να βρούμε και κάποιον κρυμμένο θησαυρό...

Από τις 10.00 το πρωι λοιπόν μέχρι νωρίς το απόγευμα θα έχετε την ευκαιρία να γίνετε μικροί εξερευνητές με την ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του WWF Ελλάς, να παίξετε παιχνίδια από τα παλιά αλλά και κυνήγι θησαυρού με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Γιόγκα και τρέξιμο, μουσική, ζωγραφική και παραμύθια, ακόμα και ακροβάτες θα σας περιμένουν ανάμεσα στις φυλλωσιές του Εθνικού Κήπου.

Το επίσημο πρόγραμμα θα ανακοινωθει σε λίγες μέρες στην ιστοσελίδα μας greenspaces.gr αλλα και στην Καλύτερη Ζωή. Εμείς σας περιμένουμε να γνωριστούμε η να ξαναβρεθούμε και να παιξουμε παρέα!

Το Πάντα θα βρίσκεται...

© WWF Ελλάς

Κυριακή 15 Μαίου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων με παιχνίδια για τα παιδιά εμπνευσμένα από το βιβλίο Το μυστικό της φώκιας και το πρόγραμμά μας Κυκλάδες. Θα "βουτήξουμε" στο Αιγαίο και θα ανακαλύψουμε όχι μόνο το μυστικό της φώκιας αλλά και λιβάδια Ποσειδωνίας, τραγάνες, σπηλιές, χταπόδια, ψάρια και ψαράκια.

Τρίτη 24 Μαίου, στο Μουσείο Σχολικής Ζωής, στην Πλάκα, οδός Τριπόδων, με ένα εργαστήριο για μεγάλους με θέμα "Διαβάζοντας τη φύση μέσα από τις 6 αισθήσεις". Πώς διαβάζουμε βιβλία μέσα από ήχους, αρώματα, αγγίγματα, γεύσεις, και εικόνες της φύσης. Και μέσα από την 6η μας αίσθηση βεβαίως. Πρωταγωνιστεί η θάλασσα. Φέρτε μαζί σας μια φωτογραφία από καλοκαιρινές διακοπές και ένα απόσπασμα από το αγαπημένο σας βιβλίο.

Από 27 έως 29 Μαΐου στο πανέμορφο Κουφονήσι σε εκδήλωση που οργανώνει ο Όμιλος Φουσκωτών και Ταχύπλοων Σκαφών Σύρου για τους μαθητές του νησιού και περιλαμβάνει θεατρική παράσταση από την θεατρική ομάδα του ομίλου και κυνήγι θησαυρού, προβολή ντοκυμαντέρ και εξερευνηση μαζί με το WWF.

Κυριακή 29 Μαίου, στο Πολιτιστικό Πάρκο στην Κερατέα, με παιχνίδια για τα παιδιά εμπνευσμένα από την εφαρμογή Greenspaces και το βιβλίο μας Συνωμότες της τσουγκράνας. Φέρτε μαζί σας μεγεθυντικό φακό, κυάλια, αν έχετε, και ένα κουτί (από παπούτσια ή οποιοδήποτε κουτί). Άνετα παπούτσια και ρούχα για να εξερευνήσουμε την άγρια φύση γύρω μας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Από 28 έως 31 Μαΐου στο Λόφο Φινόπουλου (κοντά στο Πεδίον του Άρεως) παρέα με τους μικρούς πράσινους ντετέκτιβ του 21ου Νηπιαγωγείου και του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών στα πλαίσια της Γιορτής των παιδιών που οργανώνουν μαζί με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Α’ Αθήνας και το 18ο Σύστημα Προσκόπων.

Το Πάντα θέλει να δει φάλαινα!

© Stead E. Erin

Ο λόγος για το παιδικό βιβλίο «Αν θέλεις να δεις φάλαινα», των Julie Fogliano και Εrin E.Stead, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Νεφέλη. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας αλλά και στους ενήλικες που αγαπούν τα εικονο-ποιήματα! Γιατί ένα ποίημα σε εικόνες και λέξεις είναι αυτή η ιστορία. Η ποίηση όμως δεν προκύπτει από τη ρίμα, που δεν υπάρχει καν, αλλά από τον ελεύθερο στίχο, τη σχέση εικόνας και κειμένου και την ευαίσθητη ματιά των δημιουργών.

Ένα παιδί θέλει να δει μια φάλαινα. Κι ο ποιητής το συμβουλεύει (η μήπως όχι;) πώς να έχει υπομονή, πώς να μην παρασύρεται από τις «Σειρήνες», πώς να υπομένει και να επιμένει. Στο μεταξύ όμως οι εικόνες που ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια του νεαρού ήρωα, οι τυχαίες συναντήσεις του με πλάσματα της στεριάς και της θάλασσας, δημιουργούν μια ζεστασιά, μια χαρά για τη ζωή που μπορεί να μη σου δίνει αμέσως αυτό που θέλεις, αλλά επιφυλάσσει ομορφιές. Κι όταν τελικά η φάλαινα κάνει την εμφάνισή τους, μας πιάνει δέος! Άξιζε τον κόπο η αναμονή. Παρά το λογοτεχνικό βάρος που φέρνει η φάλαινα, από τον Μόμπι Ντικ ως τη Φάλαινα που έτρωγε τον πόλεμο, του Τριβιζά, η συγκεκριμένη καταφέρνει να αναδυθεί σε όλο της το παμπανάρχαιο μεγαλείο.

Κι αν νομίζετε ότι τα παιδιά στην Ελλάδα δεν θα μπορέσουν ποτέ να δούνε φάλαινα, καιρός να αναθωρήστε απόψεις! Η πτεροφάλαινα είναι κοντά μας!

Οι πρόσφυγες του δάσους

© Liz Day, Creative Commons

Ένας απλός τρόπος για να μιλήσει κανείς στα παιδιά, ή μάλλον για να τα βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν τις αξίες και στάσεις τους απέναντι στον πρόσφυγα, είναι μέσω της μεταφοράς. Έτσι τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να χειριστούν και δύσκολα θέματα, όπως η προσφυγιά, η απώλεια, η ασθένεια κλπ., εξασφαλίζοντας μια συναισθηματική απόσταση ασφαλείας από το θέμα.

Πώς θα ήταν λοιπόν αν ήμασταν πουλιά στο δάσος και ξεσπούσε φωτιά; Δε θα έρπεπε να πετάξουμε σε άλλο δάσος για να σωθούμε; Εκεί όμως, τι λέτε, δε θα υπάρχουν άλλα πουλιά που έχουν φτιάξει φωλιές , έχουν βρει τα ταίρια τους και έχουν ορίσει τους κυνηγότοπούς τους; Πώς θα μας δεχτούν; Και ούτω κάθε εξής...Το σενάριό μας είναι έτοιμο. Μπορούμε να εξετάσουμε το ζήτημα από την πλευρά των «παλαιών φτερωτών κατοίκων του δάσους» και από την πλευρά των προσφύγων. Δείτε την αναλυτική περιγραφή εδώ.

Η δική μας εμπειρία από τη συζήτηση αυτή ήταν πολύ διδακτική. Στις τάξεις εκπροσωπούνται όλες οι απόψεις. Η πλειοψηφία όμως επιλέγει λύσεις συναίνεσης και ειρηνικής συνύπαρξης. Πολλές φορές με εξαιρετικά ευφάνταστες λύσεις!

«Πράσινοι Πρωταθλητές» μαθητές και δάσκαλοι!

© WWF Ελλάς

63 σχολεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας πήραν μέρος στον διαγωνισμό «Πράσινοι Πρωταθλητές» και αγκάλιασαν το πράσινο της πόλης τους! 15 σχολεία μάλιστα τερμάτισαν με θεαματικό τρόπο έχοντας καταγράψει περίπου 200 πράσινους χώρους μέσα από την εφαρμογή WWF GreenSpaces.

Το 2ο Δημοτικό σχολείο Πετρούπολης ήρθε πρώτο στην κατάταξη, ακολούθησε το 5ο Δημοτικό Καρδίτσας, ενώ το 22ο Δημοτικό Ευόσμου ήρθε τρίτο στη σειρά! Στις καταγραφές συμμετείχαν ως ακούραστοι εξερευνητές εκπαιδευτικοί και μαθητές, αλλά και ενθαρρυντικοί οι γονείς συμβάλλοντας ενεργά στη δημιουργία του μεγαλύτερου χαρτη πράσινου στη χώρα.

Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν συνολικά 211 πράσινους χώρους αποτυπώνοντας εικόνες για το πράσινο, την καθαριότητα και τις υποδομές κάθε χώρου. Χάρη στο έργο των παιδιών ταξιδέψαμε σε όμορφες πλατείες που έχουν χώρους άθλησης, παιδικές χαρές και χώρους αναψυχής και είδαμε ποια μέρη προτιμούν μικροί και μεγάλοι. Δεν ήταν βέβαια λίγες οι φορές που προβληματιστήκαμε με περιπτώσεις χώρων με χαλασμένα παγκάκια, βανδαλισμούς ή ξεραμένα λουλούδια. Μήπως ήρθε ώρα να κάνουμε κάτι;

Ευχαριστούμε πολύ όλα τα σχολεία που ανέλαβαν ενεργό ρόλο ως πράσινοι χαρτογράφοι! Ανυπομονούμε να τους δούμε να αναλαμβάνουν νέες πράσινες δράσεις, όπως υιοθεσία ενός χώρου, καθαριότητα, δενδροφυτεύσεις και παιχνίδια!

Ο διαγωνισμός "Πράσινοι Πρωταθλητές" υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το British Council. Τα τρία σχολεία που αναδείχθηκαν "Πράσινοι Πρωταθλητές" κέρδισαν από ένα tablet, ευγενική χορηγία της Samsung Electronics Hellas.

Η φωτογραφία του μήνα

© Staffan Widstrand/ WWF

Unsubscribe | Δες το email online