Τεύχος 82, Μάιος 2017


Το Πάντα διαγωνίζεται...

© http://diagonismos.wwf-atlas.gr/

Το WWF Ελλάς σας προσκαλεί στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό: ο Γύρος του κόσμου σε 80 ερωτήσεις - ένα διασκεδαστικό, ψηφιακό, εκπαιδευτικό ταξίδι. Μαθητές δημοτικού και γυμνασίου καλούνται να πάρουν μέρος σε έναν διαγωνισμό γνώσεων για τη φύση της Ελλάδας, τις ομορφιές και τα μυστικά της.

Από τη Δευτέρα 8/05/2017 στις 08:00 πμ έως την Παρασκευή 12/05/2017 στις 08:00 μμ, μεμονωμένοι μαθητές ή μαθητικές ομάδες της πέμπτης (Ε΄) και έκτης (ΣΤ΄) δημοτικού καθώς και των τριών τάξεων του γυμνασίου, των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων ολόκληρης της επικράτειας, μπορούν να δοκιμάσουν γνώσεις και τύχη, συγκεντρώνοντας πόντους.

Οι νικητές στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση στον πίνακα των υψηλότερων σκορ του διαγωνισμού θα κερδίσουν αντίστοιχα μια υποβρύχια action camera, ένα tablet 10.1" και ένα mini drone με ενσωματωμένη κάμερα χάρη στην πολύτιμη χορηγία της Microsoft!

Σκοπός του διαγωνισμού, πέρα από τη μάθηση σε συνδυασμό με το παιχνίδι, είναι η ενεργοποίηση και η συνεργασία των μαθητών γύρω από ζητήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον και που συχνά σχετίζονται με τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων, αλλά διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Με κίνητρο την ηθική και ουσιαστική επιβράβευση των καλύτερων επιδόσεων και αξιοποιώντας τις δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών, ο διαγωνισμός μπορεί να παρομοιαστεί μ’ ένα διασκεδαστικό, εικονικό, εκπαιδευτικό ταξίδι.

Η διεξαγωγή του διαγωνισμού πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Προηγμένων Τεχνολογιών Μάθησης και Πολιτισμού, CoSyLLab του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, έχοντας την έγκριση της Γενικής Δ/νσης Σπουδών Π/θμιας και Δ/μιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Γ’ Μαθητικής Μέριμνας & Σχολικής Ζωής για την παιδαγωγική καταλληλότητα του περιεχομένου του (Αριθ. Πρωτ. Φ14/1773/ 153735/Δ1).

Συμμετοχή στο διαγωνισμό, μπορεί να δηλώσει κάθε μαθητής/μαθητική ομάδα, συμπληρώνοντας όνομα χρήστη (οποιοδήποτε ψευδώνυμο), κωδικό πρόσβασης και το σχολείο του εδώ. Για να θεωρηθεί έγκυρη κάθε συμμετοχή (ατομική ή ομαδική), ο εκπαιδευτικός που θα οριστεί υπεύθυνος για το διαγωνισμό από κάθε σχολείο, θα πρέπει να συμπληρώνει ηλεκτρονικά τη Φόρμα Συμμετοχής ή να κατεβάσει, να συμπληρώσει την Έντυπη Φόρμα με τα στοιχεία των μαθητών που δήλωσαν συμμετοχή και να την αποστείλει στο atlas@wwf.gr. Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους όρους του διαγωνισμού.

Οι νικητές και τα σχολεία τους θα προβληθούν από τα ψηφιακά ενημερωτικά μέσα του WWF με σχετικές ανακοινώσεις.

Για τυχόν διευκρινήσεις και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό, μπορείτε να απευθυνθείτε στην κ. Ναταλία Καλεβρά τηλεφωνικά στο 2103311987 (εσωτ. 106) ή στο e-mail: atlas@wwf.gr.


Το Πάντα πάει θέατρο...

© Φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις

και βλέπει την παράσταση Μην τρως ό,τι σου σερβίρουν της Ελένης Σβορώνου από την ομάδα Δον Κιχώτες.

Έρχεται ο Φρικασές, έρχεται ο Φρικασές! Ο διάσημος γευσιγνώστης. Έρχεται στον Πρόκο. Σε αυτή την όμορφη καστροπολιτεία όπου άνθιζε κάποτε ο πρόκος. Μαζί και η οικονομία της. Χτυπάει η καρδιά του Φρικασέ. Χρόνια το ονειρευόταν το ταξίδι αυτό. Θα γευτεί επιτέλους τις ουράνιες γεύσεις του ιστορικού Πρόκου! Χτυπάει και η καρδιά των Προκομμένων. Γιατί κάτι έχει αλλάξει στο πιάτο τους. Γιατί είχαν αρχίσει να τρώνε ό,τι τους σέρβιραν. Γιατί δεν ήξεραν πως υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν το πιάτο, το στομάχι τους, την υγεία τους και την υγεία του πλανήτη. Μπουκιά και συχώριο οι περιπέτειες που έζησε ο διάσημος Φρικασές. Απολαύστε τις. Κάνουν καλό.

Πρόκειται για θεατρική διασκευή του βιβλίου της Ελένης Σβορώνου “Μην τρως ό,τι σου σερβίρουν”, εκδόσεις της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 ετών και έχει διάρκεια 70’.

Η παράσταση παρουσιάζεται με τη συνεργασία του WWF Ελλάς στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις το Σάββατο 6 Μαΐου στις 18.30 στο Κεντρικό Stage της Τεχνόπολης. Η γενική είσοδος του φεστιβαλ είναι 6€ ενώ για παιδιά κάτω των 12 ετών είναι δωρεάν.


Το Πάντα πάει Φάληρο για να μάθει τα πάντα για τα ψάρια!

© WWF Ελλάς

Το Σάββατο 27 Μαΐου, από τις 09.00 έως τις 13.00, η ομάδα του WWF προσκαλεί όλα τα μικρά, αλλά και τα… μεγάλα παιδιά, στο Πάρκο Παλαιού Φαλήρου σε ένα δημιουργικό φεστιβάλ παιχνιδιών, κατασκευών και πολύχρωμων δραστηριοτήτων που θα εστιάζουν στην υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών και την προστασία των καταγάλανων θαλασσών μας!

Εκείνη την ημέρα, θα μετατρέψουμε το Πάρκο Π. Φαλήρου σε μια πρωτότυπη Ψαραγορά, μέσα από την οποία θα μάθουμε πώς να διαλέγουμε με βιώσιμο τρόπο τα ψαρικά μας, ενώ παράλληλα, θα παίξουμε κουκλοθέατρο με μαγικές ψαρο-μαριονέττες, θα βγάλουμε φωτογραφίες μέσα… στον βυθό και θα δώσουμε χρώμα στις τρομερές ιστορίες που έχουν να μας διηγηθούν ορισμένα από τα πιο νόστιμα ψαράκια της χώρας μας! Σας περιμένουμε να ανακαλύψουμε μαζί όλα τα μυστικά του βυθού!

Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας, Fish Forward, η οποία συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές για τις παγκόσμιες οικολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης και της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών.

Πού: στο Πάρκο Π. Φαλήρου

Πότε: Σάββατο 27 Μαΐου, 09.00 -13.00

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα του Fish Forward για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση.


Ασπρόμαυρο Πάντα δροσιά ψάχνει…

© WWF Ελλάς

Καλοκαίρι έρχεται, η θερμοκρασία ανεβαίνει και μαζί με αυτή φτάνουν οι καύσωνες. Στην Αθήνα, την μεγαλύτερη ελληνική πόλη, οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για τους πολίτες που ζουν και εργάζονται σε αυτή. Τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχθούμε;

Η εύκολη λύση είναι να μείνουμε σπίτι ή στο γραφείο και να αποφύγουμε τις μετακινήσεις. Μια άλλη λύση, όμως, είναι να επισκεφθούμε δροσερά μέρη της πόλης, όπου μπορούμε να αναζητήσουμε προστασία από τον καύσωνα.

Ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το WWF Ελλάς προσπαθεί να δημιουργήσει έναν χάρτη δροσερών σημείων της Αθήνας, λαμβάνοντας υπόψη την άποψη των πολιτών.

Ποια μέρη της Αθήνας θεωρείς δροσερά; Μπορείς να μας υποδείξεις δημόσιους χώρους που θες ή μπορείς να επισκεφθείς για δροσιά το καλοκαίρι; Δώσε μας 3 λεπτά από τον χρόνο σου και βοήθησέ μας να φτιάξουμε τον χάρτη της cool Αθήνας.


Το Πάντα δεν τρώει... φόλες!

© WWF Ελλάς

Είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικό όταν υλοποιείται μια δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και των ιδιαίτερων και σπάνιων ειδών (φυτών ή ζώων) που συναντώνται στη χώρα μας, να έχεις δίπλα σου παιδιά που με όπλα την ορμητικότητα, την αισιοδοξία και τη δημιουργικότητά τους συμβάλλουν με μοναδικό τρόπο στο κοινό καλό!

Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα του WWF που έχει την έδρα της στη Δαδιά είναι σίγουρα πολύ τυχερή, καθώς μαθητές από τη Ροδόπη επιβεβαίωσαν και φέτος την αγάπη τους προς τον Ασπροπάρη, τον μικρότερο σε μέγεθος γύπα και ταυτόχρονα, το πιο απειλούμενο είδος άγριας πανίδας της χώρας μας, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Θράκης για την προστασία του ιδιαίτερου αυτού πτηνού από τα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) που τοποθετούνται παράνομα στην ύπαιθρο από ορισμένους ασυνείδητους συμπολίτες μας. Συγκεκριμένα, στις αρχές Απριλίου, η ομάδα του WWF, με την πολύτιμη βοήθεια των εν λόγω μαθητών από το Γυμνάσιο Ιάσμου, τοποθέτησε 4 ξύλινες ενημερωτικές ταμπέλες για την παράνομη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων σε δασικούς δρόμους στη Κοιλάδα του Κομψάτου με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων σχετικά με την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Παρόμοια δράση είχε υλοποιηθεί και το 2014, οπότε τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες φιλοτεχνημένες από τους μαθητές σε δασικούς δρόμους κοντά στις φωλιές του ασπροπάρη. Από τότε, ως WWF, δεσμευτήκαμε για τη συντήρησή τους και κρατήσαμε την υπόσχεσή μας! Έτσι, κατασκευάστηκαν και φιλοτεχνήθηκαν 5 πινακίδες που οι τέσσερις επανατοποθετήθηκαν στη Κοιλάδα του Κομψάτου και η μια στη Νέα Σάντα, εκεί που οι παλιότερες πινακίδες καταστράφηκαν ή χάθηκαν. Μαζί μας στην επανατοποθέτηση των πινακίδων στον Κομψάτο ήταν και αντιπροσωπεία μαθητών του Γυμνασίου Ιάσμου, η οποία μαζί με 2 εκπαιδευτικούς και εθελοντές, μας βοήθησαν στη στήριξη των πινακίδων στο έδαφος και στη μετάδοση του μηνύματος ενάντια στις φόλες.

Η τοποθέτηση των πινακίδων αποτέλεσε μια από τις φετινές δράσεις των μαθητών που τα τελευταία τρία χρόνια έχουν συμβολικά υιοθετήσει τα εναπομείναντα λιγοστά ζευγάρια Ασπροπάρη που ζουν στην περιοχή της Θράκης.

Σίγουρα όμως, δεν πρόκειται για τη μοναδική δράση της φετινής άνοιξης, καθώς έπονται και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την ενεργή κινητοποίηση επιπλέον σχολείων από το Σουφλί έως και τον Ίασμο που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας, με απώτερο σκοπό τη συμβολή στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο, όπου άνθρωπος και φύση θα συνυπάρχουν αρμονικά!


Το Πάντα εμπνέεται...

© Σοφία Αξωνίδη / WWF Ελλάς

Σκέφτεσαι «πάρκο στην Αθήνα» και σου έρχονται στο μυαλό σπασμένα παγκάκια, και σκουπίδια παντού και εγκατάλειψη; Ξανασκέψου το. Λίγα βήματα κάτω από τον Λυκαβηττό πλησιάζεις και αντικρίζεις έναν όμορφο πράσινο χώρο περιποιημένο με αυλακώματα, μονοπάτια και μια παιδική χαρά που λάμπει από τις ζωγραφιές των παιδιών. Βλέπεις κάποιους γονείς να έχουν αναλάβει δράση και να διακοσμούν με χρωματιστά σημαιάκια την παιδική χαρά, εκεί που σε λίγο θα φτιάξουν τον δικό τους λαχανόκηπο. Σκέφτεσαι, υπάρχει τέτοιος χώρος; Και ευθύς καταλαβαίνεις ότι είσαι στο πάρκο Κιτσίκη! Το πάρκο, που ήταν η αφορμή να αναβιώσει η έννοια της γειτονιάς, αποτελεί τα τελευταία χρόνια σημείο συνάντησης για γονείς και παιδιά. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζονται μεταξύ τους και έχουν γίνει φίλοι. Ποιο είναι όμως το μυστικό του πάρκου;

Την αρχή έκανε η κυρία Χριστίνα πριν από χρόνια, όταν ανέλαβε δράση στη διαμόρφωση του πάρκου. Πολλά δέντρα τότε ήταν παραμελημένα και είχαν διάφορες αρρώστιες. Με το προσωπικό της μεράκι και καλύπτοντας αρκετά έξοδα κλάδεψε, διαμόρφωσε μονοπάτια, φύτεψε αρωματικά φυτά. Ο χώρος άλλαξε εντελώς και από εκεί που ήταν απλώς ένας χώρος πρασίνου, μετατράπηκε στην πράσινη όαση της γειτονιάς.

Τη σκυτάλη πήραν οι μπαμπάδες Φίλιππος και Γιον που το 2013 έφτιαξαν το άρμα- ορόσημο της περιοχής «Ο δράκος του Λυκαβηττού» και οργανωσαν αποκριατικο πάρτυ στο πάρκο. Στη συνέχεια με μια παρέα μπαμπάδων αποφάσισαν να δώσουν πνοή στο δικό τους πάρκο. Σήμερα, περίπου 150 οικογένειες έχουν συγκεντρωθεί και μαζί έχουν καταφέρει πολλά!

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το βάψιμο της παιδικής χαράς από τα παιδιά και η απόκτηση νέας τσουλήθρας που χρηματοδότησαν μέσα από τις εκδηλώσεις τους. Επόμενος στόχος τους; Η αγορά σκάμματος για να παίζουν τα παιδιά με το χώμα!

Πλέον, έχουν διαμορφώσει το δικό τους Δ.Σ. με 12 γονείς. Ο καθένας αναλαμβάνει άλλες αρμοδιότητες π.χ. άλλος επικοινωνεί με το δήμο, άλλος εμπνέεται τις δράσεις, άλλος τις διοργανώνει. Οι θεματικές τους δράσεις συνδέονται με τα Χριστούγεννα, τις απόκριες, την άνοιξη για παιχνίδια, προβολές ταινιών, κουκλοθέατρο, φυτεύσεις και άλλα. Πολλοί είναι και οι γονείς που επιλέγουν το πάρκο για πάρτι γενεθλίων!

Εμπνεύσου παρέα μας από το πάρκο Κιτσίκη και άδραξε την ευκαιρία να δώσεις ζωή στο πάρκο της περιοχής σου είτε αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία με γείτονες και φίλους είτε διεκδικώντας τη βοήθεια της δημοτικής αρχής της πόλης μας. Η εφαρμογή για κινητά WWF GreenSpaces θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις και να καταγράψεις τους χώρους πρασίνου που έχεις στη γειτονιά σου και να βρεις έναν νέο χώρο για χαλάρωση, συνάντηση με φίλους και παιχνίδι με τα παιδια! Σας θυμίζουμε άλλωστε ότι κι ο σχολικός διαγωνισμός Πράσινοι Πρωταθλητές 2.0 πήρε παράταση μέχρι 7 Μαΐου. Όπως θα έλεγαν οι γονείς από το πάρκο Κιτσίκη «Είπε κανείς ότι τα όνειρα δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα»;


Η φωτογραφία του μήνα

© thoroughlyreviewed.com


Unsubscribe | Δες το email online