WWF newsletter


Τεύχος 42, Νοέμβριος 2013

θέματα

 

Καλύτερη ζωή παρά την κρίση;

Το 80% των πολιτών αναγκάζεται πλέον να ξοδεύει λιγότερα χρήματα για την οικιακή θέρμανση και ψύξη, ενώ αναζητάει έξυπνες ιδέες και φτηνές λύσεις σε θέματα της καθημερινότητάς του. Την ίδια στιγμή και εν μέσω οικονομικής κρίσης, έξι στους δέκα Έλληνες είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν σε δράσεις που προσφέρουν βοήθεια σε παιδιά και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και σε ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Όπως άλλωστε προκύπτει από την έρευνα που έκανε η Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς, 3 στους 10 πολίτες ορίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τη χρήση αυτοκινήτου και τα διάφορα μέσα θέρμανσης, όπως τα τζάκια, ως το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της χώρας μας σήμερα. Η έλλειψη καθαριότητας, η αδιαφορία πολιτών και κράτους και οι ελάχιστοι χώροι πρασίνου, ακολουθούν ως προβλήματα, αποδεικνύοντας ότι η ποιότητα ζωής και η κατάσταση του περιβάλλοντος στα αστικά κέντρα επιδεινώνεται διαρκώς.

Με 2.500 εγγεγραμμένους χρήστες ήδη, η Καλύτερη Ζωή απαντάει στις τάσεις και τα προβλήματα της κοινωνίας και συστήνεται ως ένας διαδραστικός κόμβος ενημέρωσης και συμμετοχής για ενήλικους, νέους και παιδιά. Σε πρακτικό επίπεδο, κάθε εβδομάδα, η Καλύτερη Ζωή προσκαλεί τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά με ιδέες και συμβουλές. Αντίστοιχα, κάθε δυο μήνες θα ανοίγει εις βάθος έναν φάκελο ενημέρωσης και δράσης γύρω από καίρια ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Παράλληλα, η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν εκπαιδευτικό κόμβο, όπου σχολεία από όλη την Ελλάδα θα μπορούν να υλοποιούν δράσεις, να τις προβάλλουν και να συνεργάζονται, ανταλλάσσοντας ιδέες και εμπειρίες. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συνεργασία με το πρόγραμμα «Future Library», με τη δημιουργία ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις βιβλιοθήκες και την εκπαίδευση των υπεύθυνων των βιβλιοθηκών.

Όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς: "Σε πείσμα των καιρών, επιλέγουμε να αντιδράσουμε δυναμικά. Η φύση είναι σύμμαχός μας, τόσο για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας όσο και για μία βιώσιμη έξοδο από την κρίση. Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάσαμε το συνολικό μας όραμα για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, με την κοινωνία και το περιβάλλον όρθιο. Σήμερα, το ίδιο όραμα εστιάζει στην καθημερινότητα όλων μας και συναντά τους ενεργούς πολίτες σε έναν διαφορετικό δρόμο αλληλεγγύης, συμμετοχής, εξοικονόμησης και σεβασμού στο περιβάλλον".

"Στην Καλύτερη Ζωή δεν πρόκειται και δεν θέλουμε να δουλέψουμε μόνοι. Σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με οργανώσεις και ομάδες πολιτών που προσπαθούν να δουν τα πράγματα με άλλο μάτι. Θέλουμε να εργαστούμε παρέα με τα παιδιά για να δώσουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, θέλουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε δράσεις που απαιτούν την ουσιαστική εμπλοκή των πολιτών. Επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας ζωντανής κοινότητας πολιτών που αλληλεπιδρούν και δραστηριοποιούνται σε θέματα καθημερινότητας", σημειώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, συντονιστής της πρωτοβουλίας Καλύτερη Ζωή.

Το Πάντα σεμιναριάζεται...

...στην Πάρο και τη Λέσβο για τις ανάγκες του μαθητικού διαγωνισμού παραμυθιού και βίντεο "Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου". Στόχος του διαγωνισμού είναι οι μαθητές να ανακαλύψουν τους υγρότοπους του νησιού, να εκτιμήσουν την αξία τους (οικολογική, οικονομική, κοινωνική), να τους απολαύσουν, να τους ερευνήσουν, να αντιληφθούν τις απειλές και την ανάγκη προστασίαςτους και να δημιουργήσουν τη δική τους αφήγηση για τους υγροτόπους. Επιστέγασμα της έρευνάς τους θα είναι ένα παραμύθι που δε θα ξεπερνά τις 900 λέξεις (για τους μαθητές εως 9 ετών) ή ένα βίντεο διάρκειας έως 5 λεπτά (για ομάδες μαθητών άνω των 9 ετών).

Οι εκπαιδευτικοί που θα δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό για λογαριασμό των μαθητών τους θα συμμετάσχουν σε σεμινάριο που θα γίνει από το επιστημονικό προσωπικό του Προγράμματος υγροτόπων του WWF Ελλάς και εργαστήριο για την τεχνική του βίντεο ή της δημιουργικής γραφής στην τάξη από την σκηνοθέτη Μαρία Λεωνίδα της Ομάδας Καρπός και την συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ελένη Σβορώνου αντίστοιχα. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν 1-3 Νοεμβρίου στην Παροικιά Πάρου και 30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου στη Μυτιλήνη και θα συμπεριλαμβάνουν ξενάγηση σε κοντινούς υγροτόπους. Οι εκπαιδευτικοί της Λέσβου που θέλετε να συμμετέχετε στο σεμινάριο θα πρέπει να μας στείλετε την αίτηση συμμετοχής μέχρι 15 Νοεμβρίου.

Τα έργα των μαθητών πρέπει να υποβληθούν ως τις 5 Απριλίου. Το WWF και η ομάδα Καρπός, που έχει αναλάβει την εποπτεία του τμήματος του διαγωνισμού που αφορά το βίντεο, θα φροντίσουν ώστε να λύνονται τυχόν απορίες και δυσκολίες που συναντάνε οι συμμετέχοντες.

Το πρόγραμμα "Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου: Μαθητικός διαγωνισμός για τα σχολεία της Πάρου και της Λέσβου" υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος "Αποστολή Νερό".

Το Πάντα κατασκήνωσε...

Η Περιβαλλοντική εκπαίδευση του WWF Ελλάς δεν πάει διακοπές ή μάλλον φροντίζει και τον Αύγουστο να συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Με βασικό πυρήνα ένα κλασσικό πρόγραμμα μας, την Παρατήρηση Δασών (Forest Watch) εξορμήσαμε σε δύο πολύ σημαντικά βουνά το Μαίναλο και τα Πιέρια Όρη.

Με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε την πρόσκληση του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ) και συμμετείχαμε στην κατασκήνωση Μεγάλων Οδηγών στο Μαίναλο Αρκαδίας. Περίπου 150 έφηβοι (ηλικίες 15-18) συμμετείχαν ενεργά στις δραστηριότητες μας που αφορούσαν τα ορεινά κωνοφόρα και τη διαχείριση τους. Εντυπωσιαστήκαμε από το μοναδικό ορεινό οροπέδιο που ήταν κατάμεστο από Κεφαλλονίτικα ενδημικά Έλατα και από την άρτια διοργάνωση, το ομαδικό πνεύμα , την αλληλεγγύη και πάνω από όλα τη θετική ενέργεια και την καλή διάθεση τόσο των διοργανωτών όσο και των συμμετεχόντων.

Αντίστοιχα τον ίδιο μήνα δεχτήκαμε την πρόσκληση από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) για την Πανελλήνια Συνάντηση Ανιχνευτών που υλοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια και συμμετέχουν ομάδες εφήβων προσκόπων από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό. Αυτή τη φορά η τετραμελής ομάδα του WWF Ελλάς υλοποίησε δραστηριότητες ΠΕ κοντά σε παρόχθιο πλατανόδασος στο Βελβεντό Κοζάνης, στους πρόποδες των Πιερίων. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν περίπου 250 έφηβοι πρόσκοποι. Λίγο πριν τον δεκαπενταύγουστο το χωριό έσφυζε από ζωή και το φυσικό τοπίο ήταν στα καλύτερα του. Εντυπωσιαστήκαμε από την άψογη διοργάνωση, τη συνέπεια και την αλληλεγγύη τόσο μεταξύ των φορέων όσο και των συμμετεχόντων αλλά και την ανεξάντλητη διάθεση των εφήβων να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες που ξεκινούσαν από το πρωί και σταματούσαν αργά το βράδυ!

Ευχαριστούμε θερμά το ΣΕΟ και το ΣΕΠ για την ευκαιρία που μας έδωσαν να… αναθεωρήσουμε τις αξίες μας, να…θυμηθούμε τα εφηβικά μας χρόνια αλλά και να αποκομίσουμε μοναδικές εμπειρίες για το καλοκαίρι που μας πέρασε!

To Πάντα υπογράφει για τα δάση...

To Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προωθεί νομοσχέδιο που αφαιρεί την προστασία από εκατομμύρια στρέμματα οικολογικά πολύτιμης γης. Τεράστιες εκτάσεις που καλύπτουν περίπου το 15% της ελληνικής επικράτειας και τώρα φιλοξενούν μεσογειακή δασική βλάστηση και σχηματίζουν μοναδικά τοπία, ουσιαστικά χαρίζονται για να χτιστούν.

Με αυτό το σχέδιο νόμου που υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης:

  • ανάβει το φυτίλι στα χέρια των επίδοξων εμπρηστών, καθώς οι εκτάσεις αυτές δεν θα μπορούν πλέον να κηρυχθούν αναδασωτέες μετά από πυρκαγιά.
  • προετοιμάζεται το έδαφος για το ξεπούλημα εκτάσεων "φιλέτων" στα νησιά της χώρας μας και σε παραθαλάσσιες περιοχές.
  • ανοίγει ο δρόμος για σοβαρές και μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις, ακόμα και στα δάση και τις δασικές εκτάσεις που το νομοσχέδιο ισχυρίζεται ότι προστατεύει.
Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να αποσύρει άμεσα το σχέδιο νόμου "Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης", το οποίο μόνο ως δασοκτόνο μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η προστασία των δασών μας δεν στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη. Η καταστροφή τους όμως υποσκάπτει κάθε ελπίδα για μια ζωντανή πραγματική οικονομία. Καλέστε μαζί μας το ΥΠΕΚΑ να αποσύρει το νομοσχέδιο που καταστρέφει τα δάση.

Νέο στέκι για το παντάκι μας!

Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα είναι πλέον on line! Μέσα σε αυτό μπορείτε να βρείτε ολοκληρωμένη τη συλλογή προϊόντων WWF. Μπείτε στο www.wwf.gr/shop και ανακαλύψτε τα καινούργια προϊόντα μας διαλέξτε το αγαπημένο σας ...χαρίστε το στους αγαπημένους σας ή απλά κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας.... και φυσικά προωθήστε το σε φίλους, συνεργάτες, γνωστούς και social media!

Ειδικά για τους υποστηρικτές μας έχουμε φροντίσει να έχουν έκπτωση 10% σε όλα τα είδη WWF και για όσο διάστημα είναι ενεργή η συνδρομή τους!

Μην ξεχνάτε κάθε αγορά προϊόντων WWF ενισχύει οικονομικά το έργο και τις δράσεις μας!

Το Πάντα ζει καλύτερα!

Επειδή πολλοί μας ρωτάτε ως μπορεί το σχολείο σας να λάβει μέρος στην Καλύτερη Ζωή σας παραθέτουμε εδώ τα πολύ απλά βηματάκια που πρέπει να κάνετε για να ξεκινήσετε.

Μπαίνετε στην ιστοσελίδα και είτε στην αρχική σελίδα είτε στη σελίδα Σχολεία πατάτε "Πάρε μέρος" (προσοχή αν μπείτε από την αρχική σελίδα θα πρέπει να επιλέξετε Για Σχολεία ώστε να εμφανιστει η σωστή φόρμα). Συμπληρώνετε όλα τα στοιχεία του σχολείο (αριθμός ή όνομα, εκπαιδευτική βαθμίδα, περιοχή, δήμος, νομός). Καλό είναι να εγγραφείτε με κάποιο μεηλ που να βλέπετε συχνά (δεν ειναι υποχρεωτικό να είναι το επίσημο mail του σχολείου μπορεί να είναι και το προσωπικό σας) και με ένα όνομα χρήστη και κωδικό ευκολα να τα θυμάστε.

Το σχολείο μπαίνει αυτόματα στον χάρτη βάση του καποδιστριακού δήμου που έχετε επιλέξει αν όμως θέλετε μπορείτε να το τοποθετήσετε εσείς με περισσότερη λεπτομέρεια στην ακριβή οδό. Θα αρχίσει να φαίνεται στον συνολικό χάρτη των σχολείων από τη στιγμή που θα αναλάβετε εστω και μια δράση.

Αυτό είναι και το επόμενο βήμα. Αφού κάνατε την εγγραφή σας περιηγηθείτε στις τέσσερις θεματικές ενότητες (πράσινη πόλη, κατανάλωση, διατροφή και ενέργεια και χαζεψτε τις ιδέες για δράση που σας προτείνουμε για να κάνετε στο σχολείο, το σπίτι ή την γειτονια. Όλο και κάποια θα σας τραβήξει το ενδιαφέρον! Επιλέγετε λοιπόν όποια ή όποιες δράσεις σας αρέσουν και πατάτε «Θα το κάνω». Το όνομα του σχολείου σας θα εμφανίζεται πλέον κάτω από την περιγραφή της δράσης μαζί με τα άλλα σχολεία που την έχουν αναλάβει (και με τα οποία μπορείτε ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσετε για να ανταλλάξετε ιδέες και εμπειρίες). Τώρα είσαστε έτοιμοι για δράση.

Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για τις δράσεις αρκεί να τις ολοκληρώσετε μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Όταν την ολοκληρώσετε πατάτε το κουμπί «Το έκανα» και συμπληρώνετε τη φόρμα που θα εμφανιστει (σύντομη περιγραφή του τι κάνατε, ανέβασμα φωτογραφιών, βίντεο ή συνδέσμου).

Για παράδειγμα θα μπορούσατε ν αδιαλέξετε τη δράση «Πράσινο κολατσιό» και αλλάξτε διατροφικές συνήθειες στο σχολείο και αν είστε εκπαιδευτικός της Α’ Αθήνας θα έχετε πολύ σύντομα την ευκαιρία να δείτε την εφαρμογή της δράσης αυτής στην πράξη. Κρατήστε ελεύθερο λοιπόν το απόγευμα της Τρίτης 12 Νοεμβρίου! Θα λάβετε πρόσκληση για σεμινάριο με θέμα τη Διατροφή που οργανώνουμε σε συνεργασία με το γραφείο Π.Ε. Α’ Αθήνας. Σε αυτό το εργαστήριο θα ανακαλύψουμε, ανάμεσα στα άλλα, τι σχέση έχει η μαργαρίνη με τον ουρακτοτάγκο, και άλλες κρυφές πτυχές του οικολογικού αποτυπώματος της διατροφής μας! Μαζί μας θα έχουμε και εκπροσώπους από τη δυναμική οργάνωση Μπορούμε που εξασφαλίζει τροφή σε ανθρώπους και φορείς που έχουν ανάγκη. Πως; Από το περίσσευμα της δικής μας τροφής. Περισσότερα όμως στις 12 Νοεμβρίου.

Το Πάντα έχει γούνα, εμείς πάλι...

Η κρίση συνεχίζεται με την ίδια ένταση. Τα εισοδήματα των πολιτών, στην συντριπτική πλειονότητα, έχουν μειωθεί. Η ανεργία καλπάζει αγγίζοντας το 30%. Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης τον Οκτώβριο του 2012 προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά περίπου 30-35%. Πολλά νοικοκυριά αναζήτησαν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης. Σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς, περίπου το 2011 σχεδόν το 70% των ελλήνων χρησιμοποιούσε πετρέλαιο ως βασική πηγή θέρμανσης. Το 2012 το ποσοστό κατρακύλησε στο 35%.

Οι πολίτες κατέφυγαν κυρίως σε τζάκια, σόμπες, κλιματιστικά, ηλεκτρικά σώματα και δευτερευόντως σε φυσικό αέριο. Πολλοί επέλεξαν να περιορίσουν την κατανάλωση κάθε μέσου θέρμανσης. Ολόκληρες πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση παρέμειναν παγωμένες καθώς τα νοικοκυριά δεν μπορούσαν να καταβάλλουν τα κοινόχρηστα. Η ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών ήταν μια πολύ καλή επιλογή, που όμως λόγω έλλειψης πόρων και επαρκών κινήτρων δεν βρήκε -δικαιολογημένα- ανταπόκριση. Μια από τις παρενέργειες της χρήσης τζακιού και ξυλόσομπας ήταν η εμφάνιση αιθαλομίχλης στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδίως στην Αττική. Οι ειδικοί θεωρούν πως ο ήπιος περσινός χειμώνας μας έσωσε από ακόμα χειρότερες καταστάσεις. μως ο φετινός χειμώνας μπορεί να μην είναι τόσο ήπιος. Το ερώτημα είναι ένα: Τι κάνουμε τώρα εμείς οι πολίτες; Μέσα από την Καλύτερη Ζωή θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις. Ενημερωθείτε, ρωτήστε τους ειδικούς, μείνετε συντονισμένοι για δράσεις και δραστηριότητες σχετικές με το αντικείμενο, που θα λάβουν χώρα τον επόμενο μήνα.

Και για αρχή δείτε το βιντεάκι μας για να εμπνευστείτε και εντοπίστε τις θερμικές απώλειες του σπιτιού σας. Από πού χάνεται θερμότητα. Μια μέρα με αρκετό αέρα τοποθετήστε ένα αρωματικό στικ δίπλα σε παράθυρα, πόρτες, τζάκι ή άλλα σημεία του σπιτιού που υποψιάζεστε για διαρροή ενέργειας. Αν το ρεύμα καπνού κινείται οριζόντια και όχι κάθετα, έχεις βρει μια διαρροή αέρα που πρέπει να σφραγιστεί.

To Πάντα στο Πάρκο με τα σχολεία

Για μια ακόμα χρονιά ο Δήμος Ψυχικού Φιλοθέης προσκαλεί το Πάντα στο Οικολογικό Πάρκο Ψυχικού για να το εξερευνήσει και να το απολαύσει παρέα με τους μικρούς φίλους του, μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Έτσι κάθε Τετάρτη, από τις 9.30 το πρωί περίπου για ένα δίωρο, περιμένει τους μαθητές στο Πάρκο που βρίσκεται πίσω από το σταθμό του μετρό Εθνική Άμυνα (Στρατηγού Μακρυγιάννη). Το φετινό πρόγραμμα έχει τον τίτλο Ο κόσμος που ονειρεύομαι: τα μυστικά μιας καλύτερης ζωής.

Σε αυτό οι μαθητές ανακαλύπτουν το Πάρκο μέσα από παιχνίδια που συνδέουν τα φυτά, τα ζώα και την έννοια της βιοποικιλότητας, με τον τρόπο ζωής μας και τις καθημερινές μας συνήθειες. Εξερευνούν το οικολογικό αποτύπωμα του σύγχρονου τρόπου ζωής σε ό,τι αφορά τις επιλογές μας στην ενέργεια, την κατανάλωση, τη διατροφή, τον πράσινο χώρο γύρω μας, την ανακύκλωση και τα σκουπίδια. Με περιήγηση του Πάρκου, έρευνα πεδίου, παιχνίδια αισθήσεων, σκυταλοδρομία, παιχνίδια για τα σκουπίδια, προβολή βίντεο, γνωρίζουν τη ζωή που είναι κρυμμένη σε ένα πάρκο της πόλης μας και αναγνωρίζουν την ανάγκη να την σεβαστούμε και να την προστατέψουμε για να κάνουμε τη ζωή όλων καλύτερη. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την περιζήτητη βόλτα με το τρενάκι, για το οποίο το εισιτήριο είναι ένα υλικό που ανακυκλώνεται στο Πάρκο και έχουν φέρει τα παιδιά από το σπίτι.

Καλέστε στο Δήμο Ψυχικού Φιλοθέης, στο τηλέφωνο 210 6834550 και ζητήστε την κ. Ράνια Καραβά να σας κλείσει μία Τετάρτη με το WWF. (To πρόγραμμα είναι δωρεάν).

 

Το Πάντα και τα οπτικοακουστικά μέσα!

Φέτος ο Καρπός διοργανώνει μια Κυριακή κάθε μήνα, επιμορφωτικά σεμινάρια για τον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική έκφραση για εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες που εμψυχώνουν ομάδες κάθε ηλικίας.

Στόχος η δημιουργική χρήση των νέων μέσων, η σύνδεση άλλων γνωστικών πεδίων με τον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική έκφραση και η πρακτική εμπειρία αυτών που διερευνούν την εικόνα και τον ήχο. Οι συναντήσεις αυτές σταδιακά θα αποτελέσουν ένα χώρο σκέψης και προβληματισμού για την επικοινωνιακή αξία του οπτικοακουστικού λόγου καθώς και για την ανταλλαγή τεχνικών και μεθόδων μεταξύ κινηματογράφου και άλλων τεχνών όπως το θέατρο και τα εικαστικά. Οι συναντήσεις είναι ανεξάρτητες, δεν προαπαιτούν η μία την άλλη και έχουν κόστος 7 ευρώ. Ο Καρπός σας κερνάει τον καφέ!

Τα σεμινάρια ξεκινάνε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, 5-8 μ.μ. με θέμα: Βλέποντας μια μαθητική ταινία. Πώς μπορούμε να “διαβάσουμε” και να αξιοποιήσουμε μια νεανική δημιουργία; Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, συγκρίσεις και ασκήσεις-παιχνίδια θα προσεγγίσουμε τις όλο και περισσότερες νεανικές παραγωγές ταινιών που γεννιούνται μέσα σε σχολικές αυλές, πλατείες και δημιουργικές ομάδες.

Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, 5-8μ.μ. το θέμα: Οι δρόμοι της έμπνευσης. Τεχνικές δημιουργίας μιας ιστορίας που θα γίνει ταινία. Πώς μπορούμε να στήσουμε ένα σενάριο; Πώς μπορεί μια ομάδα να κατασταλάξει σε μια ιδέα και να την μετουσιώσει σε ταινία μικρού μήκους; Συνδυάζοντας τεχνικές που ξεπερνάνε την εικόνα θα δώσουμε προτάσεις και λύσεις.

Τα εργαστήρια γίνονται στο Εργαστήριο Σκέψης, Μιαούλη 23, Ψυρρή 1ος οροφος. Περισσότερες πληροφορίες τηλ: 210-6850445 και 697404003 και info@karposontheweb.org.

Η φωτογραφία του μήνα

Φωτογραφία: Ελένη Σβορώνου

© All photos, graphics and images on this site remain the copyright of WWF, unless otherwise noted, and should not be downloaded without prior permission.
© 1986 Panda symbol WWF; ® "WWF" and "living planet" are WWF Registered Trademarks.