Τεύχος 87, Νοέμβριος 2017


Επόμενες στάσεις: Αλεξανδρούπολη και Καβάλα!

© Creative Commons/ Taro Taylor

Το ταξίδι της βιώσιμης διατροφής συνεχίζεται και μετά τη Θεσσαλονίκη, η επόμενη στάση είναι η Αλεξανδρούπολη.

Θα βρισκόμαστε στην πανέμορφη ακριτική πόλη από τις 2 έως και τις 3 Νοεμβρίου 2017. Η φιλοξενία της δράσης μας θα γίνει από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Εκεί θα δεχόμαστε το πρωί τα σχολεία της περιοχής, ενώ το απόγευμα από τις 18.00 έως τις 20.00 θα περιμένουμε μικρούς και μεγάλους να τους μυήσουμε στα μυστικά της υγιεινής και φιλικής για το περιβάλλον διατροφής.

Η Καβάλα είναι η τρίτη στάση του ταξιδιού για τη βιώσιμη διατροφή. Από τις 6 έως τις 7 Νοεμβρίου καταφτάνουμε στην Καβάλα και στην τοπική καπναποθήκη, όπου θα δεχόμαστε ξανά μικρούς και μεγάλους στην πρωτότυπη βιωματική έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή.

Από τις 10.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι θα δεχόμαστε σχολεία της περιοχής, που θα μας υποδειχθούν από την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Καβάλας, ενώ το απόγευμα από τις 18.00 έως τις 20.00 η έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό της πόλης.

Μην παραλείψετε να μας επισκεφθείτε. Θα μάθετε πολλά και θα διαπιστώσετε πόσο απλό είναι να κάνετε καλό στην υγεία και στο περιβάλλον μέσα από μικρές αλλαγές στο διατροφολόγιό σας.

Η κινητή έκθεση έρχεται να πλαισιώσει το εγκεκριμένο από το Υπουργείο εκπαιδευτικό υλικό «Υγιή παιδία, υγιής πλανήτης» και αποτελεί μέρος της πανελλήνιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τη βιώσιμη διατροφή «Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας» με μεγάλο δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτή το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Επόμενοι σταθμοί του ταξιδιού μας: Ιωάννινα και Καστοριά το Δεκέμβριο!


Το Πάντα σεμιναριάζεται...

© pixabay

Το νέο μας εκπαιδευτικό υλικό «Υγιή παιδία, υγιής πλανήτης» για την διατροφή και το περιβάλλον έχει ήδη βρει τους πρώτους ένθερμους υποστηρικτές του. Τα σχόλια που δεχόμαστε από εκπαιδευτικούς που το πήραν στα χέρια τους, το κατέβασαν ή ξεκίνησαν να το δουλεύουν με τους μαθητές τους είναι πολύ θετικά. Για αυτό κι εμείς διπλασιάζουμε τις προσπάθειές μας για τη διάχυσή του.

Τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν τα εξής σεμινάρια εκπαιδευτικών για το πρόγραμμα και την αξιοποίηση του παιδαγωγικού υλικού:

  • Στις 2 Νοεμβρίου με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου στην Αλεξανδρούπολη.
  • Στις 4 Νοεμβρίου με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας στην Βέροια.
  • Στις 6 Νοεμβρίου με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας στην Καβάλα.
  • Στις 16 Νοεμβρίου με το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής στην Αθήνα.
  • Στις 27 Νοεμβρίου με το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας στην Αθήνα.
Επικοινωνήστε με τους Υπεύθυνους της οικείας σας Διεύθυνση και κλείστε θέση! Ένα είναι σίγουρο: θα σας ανοίξει η όρεξη! Επίσης θα δοθεί το παιδαγωγικό υλικό σε έντυπη μορφή, ένα αντίτυπο σε κάθε σχολείο.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποιο από τα σεμινάρια αλλά θέλετε να δουλέψετε το θέμα της διατροφής με τους μαθητές σας μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Το Πάντα πάει για ψώνια...

© WWF Ελλάς

Χελώνες στη Συγγρού και ιπποπόταμοι στην Καλλιρρόης; Η άγρια φύση έρχεται στο κέντρο της Αθήνας και σε περιμένει να την ανακαλύψεις!

Σε περιμένουμε την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στο 3o WWF Open Days, όπου θα βρεις τη νέα μοναδική συλλογή προϊόντων WWF 2017-2018 στηρίζοντας τη δράση μας. Είδη σπιτιού, αξεσουάρ, παιχνίδια, ρούχα ανδρικά, γυναικεία και παιδικά καθώς και πολλά αντικείμενα που θα γίνουν τα καλύτερα δώρα για εσένα και τους αγαπημένους σου!

Ο μπουφές μας θα είναι γεμάτος λαχταριστές λιχουδιές για όλους τους καλεσμένους, γιατί ψώνια και φαγητό πάνε #pandamazi!

Δήλωσε τη συμμετοχή σου εδώ και μπες στην κλήρωση για να κερδίσεις τη λούτρινη μαμά Ουρακοτάγκο με το παιδί της.

Θα βρεις όλα τα προϊόντα της νέας συλλογής WWF εδώ.


Το Πάντα διαβάζει…

© Θανάσης Πέτρου

…τον Πράσινο πυρετό: έναν οδηγό επιβίωσης για τους αλλεργικούς στην καταπάτηση των νόμων για το περιβάλλον. Το νέο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου από τις εκδόσεις Πατάκης προτρέπει τα παιδιά να γίνουν ενεργοί πολίτες, να διεκδικήσουν την περιβαλλοντική πληροφορία αλλά και τα δικαιώματα τους.

Τέσσερις έφηβοι πάσχουν από μια σπάνια αλλεργία: τη SOKIN. Βγάζουν σπιθουράκια, καντήλες και φλύκταινες όταν παραβιάζεται ένας νόμος. Ιδίως όταν η παρανομία βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον γύρω τους. Κανένας τους δε διάλεξε να είναι ένα "βαρόμετρο εφαρμογής των νόμων"! Υποφέρουν.

Μόνη γιατρειά είναι το φάρμακο AntiSOKIN. Ένα φάρμακο που πωλείται στα φαρμακεία και στα βιβλιοπωλεία. Βγαίνει σε ταμπλέτες, σιρόπι και βιβλίο! Είναι ο ανά χείρας οδηγός δράσης. Οι τέσσερις φίλοι ακολουθούν τις οδηγίες άλλοτε κατά γράμμα και άλλοτε αυτοσχεδιάζοντας. Και το διασκεδάζουν.

Ζήσε μαζί τους την περιπέτεια. Όπλα σας είναι μια σειρά από τρόπους κινητοποίησης που έχουμε όλοι οι πολίτες στη διάθεσή μας και δεν τους γνωρίζουμε. Όπλα απολύτως νόμιμα και αποτελεσματικά. Εξολοθρεύουν δύο εχθρούς: την αδιαφορία και την παρανομία.

Μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου διατίθεται για τους σκοπούς και το έργο της WWF.


Το Πάντα animated!

© WWF Ελλάς

Μια ολοκαίνουρια σειρά από 7 μονόλεπτα animations για μια πιο πράσινη διατροφή στο πιάτο σας! Το καθένα από τα επεισόδια εστιάζει σε ένα από τα βασικά θέματα της νέας μας εκστρατείας «Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας»

Μπορούν να λειτουργήσουν και ως αφόρμηση στην τάξη για να μιλήσετε για θέματα όπως η σπατάλη φαγητού, το οικολογικό αποτύπωμα της τροφής, η βιώσιμη αλιεία και άλλα πολλά. Την πλήρη λίστα των επεισοδίων θα την βρείτε εδώ.

Το Πάντα μαγειρεύει στο σχολείο…

© Creative Commons

Μια υπέροχη συνταγή για μπάρες δημητριακών που εμπνεύστηκε και δημιούργησε η Νίκη Κοκκινοπλίτη από το 21ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, το ένα από τα τρία πιλοτικά σχολεία του προγράμματος «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης». Οι μπάρες είναι φτιαγμένες με υλικά που κάνουν καλό στην υγεία μας και είναι φιλικά στο περιβάλλον κι είναι ένα εύκολο κολατσιό για να προετοιμάσετε μαζί με τα παιδιά και να το φάνε στο διάλειμμα.

Θα χρειαστείτε (για 10 περίπου μπάρες):

  • 2 ώριμες μπανάνες
  • 1 κούπα νιφάδες βρώμης
  • Κανέλα
  • Σταφίδες


Λιώνετε τις μπανάνες με το πιρούνι. Προσθέτετε τη βρώμη κι ανακατεύετε καλά μέχρι να ενωθούν. Προσθέτετε την κανέλα, τις σταφίδες η αν προτιμάτε σταγόνες σοκολάτας και σουσάμι.

Με ένα κουταλάκι βάζετε μπαλίτσες ζύμης σε ένα ταψί ψησίματος που έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Διαμορφώνετε στο σχήμα που θέλετε. Ψήνετε για 13-15 λεπτά στους 170 βαθμούς. Εάν δεν υπάρχει κουζίνα στο σχολείο μπορείτε να τις πάτε σε κάποιον κοντινό φούρνο η να αναλάβει ένας γονιός να τις ψήσει στο σπίτι. Καλή όρεξη!


Η φωτογραφία του μήνα

© naturepl.com/ Konstantin Mikhailov/ WWF


Unsubscribe | Δες το email online