Τεύχος 97, Νοέμβριος 2018


Zωντανός Πλανήτης 2018

© Shutterstock / Alla Berlezova / WWF

Παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως, η φύση παρέχει στις κοινωνίες υπηρεσίες αξίας περίπου 125 τρισεκατομυρίων δολαρίων τον χρόνο, όπως φρέσκο αέρα, καθαρό νερό, φαγητό, ενέργεια, φάρμακα και άλλα πολύτιμα προϊόντα και πρώτες ύλες, η ανθρωπότητα και ο τρόπος που τρεφόμαστε, καταναλώνουμε, παρέχουμε ενέργεια και χρηματοδοτούμε τις κοινωνίες και οικονομίες μας, σπρώχνουν τη φύση στο χείλος του γκρεμού. Αυτό αποδεικνύει η έκθεση «Ζωντανός πλανήτης 2018» της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF και της Ζωολογικής Εταιρίας του Λονδίνου (ZSL-Zoological Society of London). Η έκθεση παρουσιάζει μια απογοητευτική εικόνα για την καταστροφική επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στην άγρια ζωή, τα δάση, τους ωκεανούς, τα ποτάμια και το κλίμα του πλανήτη μας, υποδεικνύοντας μια τελευταία ευκαιρία δράσης που ωστόσο χάνεται μέρα με τη μέρα, καθώς και την επείγουσα ανάγκη της παγκόσμιας κοινότητας πολιτών, κυβερνήσεων και αρμόδιων αρχών να ξανασκεφτεί συλλογικά τον τρόπο με τον οποίον προστατεύουμε και συνυπάρχουμε με τη φύση.

Η Αναφορά αυτή, για πρώτη φορά, βγαίνει και σε μία έκδοση για μεγάλα παιδιά και νέους. Συμβουλευτείτε την και εμπνευστείτε δράσεις και δραστηριότητες που θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα να κάνει την «καμπύλη να πάρει την ανιούσα».


Το Πάντα απλώνει τον μουσαμά…

© Η Οικολογία στο μαγνητικό τραπέζι, Εκδόσεις Καστανιώτη

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου είχαμε την χαρά να βρεθούμε στο Σεράφειο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, καλεσμένοι από την Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας για το πρόγραμμα «Σχολεία ανοιχτά στην προστασία του κλίματος και στην εξοικονόμηση ενέργειας, Αθήνα Βερολίνο», το οποίο χρηματοδοτείται από την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Κλίμα». Φορείς του προγράμματος, εκτός από το Δήμο είναι η ΚΟΙΝΣΕΠ Άνεμος Ανανέωσης, η γερμανική πρωτοβουλία πολιτών ‘Respect for Greece’ και το «Ανεξάρτητο Ινστιτούτο για Περιβαλλοντικά Θέματα UFU».

Το ενδιαφέρον του προγράμματος είναι ότι πέρα από την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των 200 εκπαιδευτικών των 73 σχολείων που παίρνουν μέρος, θα γίνουν δράσεις στα σχολεία για την μείωση της κατανάλωσης ρεύματος των σχολικών κτιρίων.

Εμείς περάσαμε υπέροχα παίζοντας με εφήβους και ‘προ-εφήβους’ το κλασικό κι αγαπημένο επιδαπέδιο παιχνίδι «Οικολογικό 24ωρο» που είχε μεγάλο σουξέ στους μαθητές αλλά ακόμα πιο μεγάλο στους εκπαιδευτικούς που πολύ θα ήθελαν να κυκλοφορήσει σε βαλίτσα. Προς το παρόν μπορείτε να τυπ΄ψσετε σε μεγάλο χαρτόνι το "ταμπλό" του παιχνιδιού για να παιξετε ή σε περίπτωση που θέλετε να δανειστείτε το επιδαπέδιο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας για να περάσετε να το παραλάβετε από τα γραφεία του WWF Ελλάς, Λεμπέση 21, κοντά στο σταθμό του μετρό Ακρόπολη. Εάν αισθάνεστε λοιπόν δυνατοί παίκτες, και θέλετε να ανανεώσετε τη λατρεία σας για τα ‘κλασικά’ παιχνίδια θα πρέπει να απλώσουμε το μουσαμά!

Σας θυμίζουμε τέλος ότι άφθονο εκπαιδευτικό υλικό του WWF για την ενέργεια και το κλίμα θα βρείτε εδώ.


Το Πάντα γιορτάζει την Παγκόσμια ημέρα χωρίς αγορές

© Christopher Dombres/DEAD END

Η 26η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αγορές. Μια ματιά στην Αναφορά Ζωντανός Πλανήτης που αναφέραμε παραπάνω, θα σας έχει πείσει για τη σημασία της μείωσης της υπερκατανάλωσης. Κάθε υλικό αγαθό κοστίζει στον πλανήτη μας πολυτίμους φυσικούς πόρους. Δείτε εδώ ωραίες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με τους μαθητές σας για να γιορτάσετε την ημέρα και να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας για την υπόλοιπη ζωή σας! 

"Παγκόσμια Ημέρα χωρίς αγορές"
"Μπαμπάς ο μάστορας"


Το Πάντα πάει κυλικείο…

© WWF Ελλάς

Πόσο καλά ξέρουμε τι τρόφιμα επιτρέπεται να πουλάνε τα σχολικά κυλικεία και τι όχι; Τυπώστε το αφισάκι μας και συζητήστε το στην τάξη. Κατεβάστε το υλικό μας «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» όπου στον Οδηγό του εκπαιδευτικού θα βρείτε τη νομοθεσία που αφορά τα σχολικά κυλικεία. Με βάση των κατάλογο προϊόντων που αναφέρεται εκεί, ελέγξτε –μαζί με τους μαθητές- το κυλικείο του σχολείου σας. Οι μαθητές σε μικρές ομάδες μπορούν να κάνουν την έρευνα, να σημειώσουν τι έχει και τι δεν έχει το κυλικείο, πως είναι τοποθετημένα τα διάφορα προϊόντα αλλά ακόμα και με παρατήρηση η συζήτηση με το/την κυλικειάρχη να καταγράψουν ποια είναι τα αγαπημένα τρόφιμα των παιδιών από το κυλικείο , να ερευνήσουν τις ομάδες τροφών που αντιπροσωπεύουν και να τα συγκρίνουν με την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.

Τονίζουμε ότι η ζήτηση κάνει την προσφορά! Αν όλοι αλλάζαμε συνήθειες και προτιμούσαμε πιο υγιεινές και περιβαλλοντικά πιο φιλικές τροφές, αυτές θα πρόσφερε και το κυλικείο. Οι μαθητές μπορούν να προτείνουν λύσεις και να τις συζητήσουν με τον/την κυλικειάρχη.


Το Πάντα στο κόσμο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών!

© Athens Games Festival

Το WWF Ελλάς βρέθηκε στο διήμερο Athens Games Festival 2018 που διοργάνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σε συνεργασία με το διεθνές επιχειρηματικό συνέδριο White Nights Conference και άλλους εταίρους στις 20-21 Οκτωβρίου. Ανάμεσα σε πλήθος ακαδημαϊκών και ερευνητών ομιλητών, δημιουργών και εκθετών βιντεοπαιχνιδιών της Ελλάδας και του εξωτερικού, προβλήθηκαν τα ψηφιακά παιχνίδια και εργαλεία του WWF Ελλάς.

Το αγαπημένο παιχνίδι "Ο γύρος του κόσμος σε 80 ερωτήσεις" ταξίδεψε εικονικά μικρούς και μεγάλους, μέσα από ευφάνταστες και διασκεδαστικές ερωτήσεις και περιεχόμενο σχετικό με το περιβάλλον, τα χαρακτηριστικά και τις απειλές του, τη γεωγραφία, τον πολιτισμό, αλλά και ένα πιο «πράσινο» τρόπο ζωής! Αξιοσημείωτη η μεγάλη προσήλωση επισκεπτών ηλικίας 25+ στο παιχνίδι, οι οποίοι ατομικά ή παρέα με φίλους δοκίμασαν τις γνώσεις και την τύχη τους ώσπου να ολοκληρώσουν όλες τις πίστες και να συγκεντρώσουν υψηλό σκορ! Επισκεφτείτε το διασκεδάστε, μάθετε και κερδίστε! Χρησιμοποιήστε το ως συμπληρωματικό εκπαιδευτικό εργαλείο για να κεντρίσετε το ενδιαφέρον των μαθητών στην τάξη και προτρέψτε τους ν’ αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για σημαντικές περιοχές και έννοιες σχετικές με το περιβάλλον.

Μεγάλο ενδιαφέρον των επισκεπτών κέρδισε και η χρηστική εφαρμογή Greenspaces  που δίνει στους πολίτες ρόλο κριτή των ελεύθερων χώρων και των πάρκων όλης της χώρας. Διαθέσιμο δωρεάν στα app stores για Android και iOS το Greenspaces αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο με το οποίο μπορεί κανείς να αξιολογήσει τις υποδομές πρασίνου της γειτονιάς του, δίνοντας τη δική του βαθμολογία ως προς το πράσινο, την καθαριότητα, την ασφάλεια κ.ά. και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Εδώ μπορείτε να δείτε πώς να δουλέψετε το υλικό μέσα στην τάξη  κάνοντας τους μαθητές σας πράσινους χαρτογράφους!


Το Πάντα θα βρίσκεται…

© pixabay

  • Τρίτη 13 Νοεμβρίου, στην παρουσίαση του Οδηγού Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων, που εκδόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» και στο πλαίσιο του «Αθήνα-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» στην Τεχνόπολη, στις 18.30, στο κτήριο Ιnnovathens.
  • Τρίτη 27 Νοεμβρίου, Σεμινάριο Εκπαιδευτικών από την Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας και το WWF Ελλάς με θέμα Καινοτομία στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
  • Όλο το μήνα (και τον Δεκέμβριο) στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Πατάκη, Ακαδημίας 65, με εργαστήριο για μαθητές «Πράσινος πυρετός», με θέμα τον ενεργό πολίτη για το περιβάλλον. Κλείστε θέσεις στο ekdiloseis@patakis.gr. H εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Μήνα Εφηβείας των εκδόσεων Πατάκη. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.

Η φωτογραφία του μήνα

© Shutterstock / Destinyweddingstudio / WWF


Unsubscribe | Δες το email online