WWF newsletter

 
 
Τεύχος 8, Οκτώβριος 2010
 

θέματα

Το Πάντα διεκδικεί τα δικαιώματά του...

«Η δύναμη του ανθρώπου πάνω στη φύση τελικά αποδεικνύεται ότι είναι δύναμη που ασκούν κάποιοι άνθρωποι πάνω σε άλλους ανθρώπους. Η φύση γίνεται το εργαλείο εξουσίας». C.S.Lewis

Το 2010 είναι το έτος των ανθρώπινων δικαιωμάτων κι ένα δικαίωμα «τρίτης γενιάς» που συχνά ξεχνάμε είναι το δικαίωμα στο περιβάλλον, το δικαίωμα σε καθαρό περιβάλλον και στους πόρους που μας παρέχει το περιβάλλον, στον ίδιο τον ανοιχτό χώρο, το δικαίωμα να έχουν και τα παιδιά μας την πρόσβαση σε ένα αντίστοιχο περιβάλλον. Το WWF UK έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα του μια αφίσα και κάποιες δραστηριότητες που έβγαλε με θέμα «φτώχεια και περιβάλλον», θέλοντας να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν τη σύνδεση των δυο θεμάτων.

Η αφίσα εξετάζει την περίπτωση του Αμαζονίου, όπου ζουν 30 εκατομμύρια άνθρωποι και όπου βρίσκεται το 10% των παγκοσμίως γνωστών ειδών και το 40% των εναπομεινάντων τροπικών δασών, ενώ τα παιδιά καλούνται να εξετάσουν τις δικές τους απόψεις και στάσεις και να δουν πώς η καθημερινότητά τους επηρεάζει τα παγκόσμια ζητήματα. Έτσι μιλάνε για θέματα όπως η παγκοσμιοποίηση, η διαφορετικότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, οι αλληλεπιδράσεις και η αειφόρος ανάπτυξη.

Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ πολλοί από αυτούς δεν έχουν στέγη, πόσιμο νερό, ιατρική περίθαλψη και δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Η φύση για αυτούς τους ανθρώπους αποτελεί πλούτο και τρόπο επιβίωσης, οι φυσικοί πόροι τούς προσφέρουν τροφή, καύσιμα, φάρμακα και υλικά για να χτίσουν τα σπίτια τους. Επομένως, ένα υγιές περιβάλλον για αυτούς τους ανθρώπους είναι ζήτημα επιβίωσης. Μπορεί συχνά να τους αντιμετωπίζουμε σαν απειλή για τα οικοσυστήματα αυτά, επειδή θα κόψουν δέντρα, θα κυνηγήσουν, θα μολύνουν το ποτάμι, αλλά η μεγάλης κλίμακας καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος δεν προέρχεται από αυτούς αλλά από τις υψηλές απαιτήσεις σε φυσικούς πόρους του δυτικού πολιτισμού.

Άρα πρέπει εμείς, ως καταναλωτές αλλά και ως πολίτες του κόσμου, να αλλάξουμε στάση και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε τους λιγότερο τυχερούς να διαχειριστούν τα φυσικά τους αγαθά. Η προστασία της φύσης πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξάλειψη της φτώχειας.

Το Πάντα τρώει δίκαιη σοκολάτα...

Το Πάντα θα βρίσκεται ως εμψυχωτής και μάλιστα θα βοηθήσει έμπρακτα τρώγοντας λίγη δίκαιη σοκολάτα στο βιωματικό σεμινάριο εκπαιδευτικών με τίτλο «Σοκολάτα: μια γεύση από υπεύθυνη κατανάλωση», που διοργανώνει η Fair Trade Hellas, με αφορμή την ανακήρυξη του 2010 ως έτους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις 11 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 16:30-20:30. Το σεμινάριο θα γίνει στη ΧΕΝ, Αμερικής 11, Αθήνα.

Το σεμινάριο αποτελεί τμήμα του προγράμματος World in a Shopping Cart, στο οποίο συμμετέχουν οργανώσεις από την Ελλάδα, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Τσεχία. Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των εφήβων ως προς το δίκαιο εμπόριο και την υπεύθυνη κατανάλωση.

Η Fair Trade Hellas ετοιμάζει εκπαιδευτικό υλικό για την υπεύθυνη κατανάλωση, το οποίο σύντομα θα μπορείτε να προμηθευτείτε. Επίσης, κατά τη διάρκεια του φετινού σχολικού έτους θα πραγματοποιεί, μετά από πρόσκληση, ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ την άνοιξη θα παρουσιάσει και μια διαδραστική έκθεση για το θέμα.

Στο σεμινάριο, όπου μέσα από βιωματικά εργαστήρια θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα και για το εκπαιδευτικό υλικό, μπορούν να συμμετέχουν έως 50 εκπαιδευτικοί και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου θα σταλεί σύντομα στους συμμετέχοντες.

Δηλώσεις συμμετοχής: Φαίη Ορφανίδου volunteers@fairtrade.gr, τηλ. 210 3614070, μέχρι Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010.

Το Πάντα παίζει…

...με τα ολοκαίνουρια ξύλινα παιχνίδια του WWF Ελλάς. Γκρινιάρης, σκάκι, 4 στη σειρά, τάβλι, τζένγκα είναι μερικά από τα ξύλινα παιχνίδια του WWF, που θα γίνουν φέτος οι καλύτεροι φίλοι μικρών και μεγάλων!

Κλασικά, διαχρονικά, με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, αφού είναι φτιαγμένα από ξύλο που προέρχεται από δάση ελεγχόμενης καλλιέργειας, τα ξύλινα παιχνίδια WWF είναι η καλύτερη επιλογή για δώρο αλλά και για παιχνίδι για όλη την οικογένεια.

Με θέματα εμπνευσμένα από τη φύση και τα ζώα, τα παιχνίδια δίνουν πληροφορίες για τις προστατευόμενες περιοχές, αλλά και για τα απειλούμενα είδη ζώων και τα προγράμματα προστασίας τους.

Οι λόγοι λοιπόν για να τα αποκτήσει κανείς είναι πολλοί, αφού φροντίζουν τόσο για τη διασκέδαση όσο και για την ενημέρωσή μας, αλλά και βοηθούν τα προγράμματα και τις δράσεις του WWF Ελλάς, αφού μέρος των χρημάτων από την αγορά τους ενισχύει την οργάνωση.

Σε τιμές προσιτές, είναι εύκολο να τα βρει κανείς σε αρκετά βιβλιοπωλεία, καταστήματα παιχνιδιών και σουπερμάρκετ σε όλη την Ελλάδα και να γίνει έτσι συμμέτοχος στην προσπάθεια του WWF για την προστασία του πλανήτη!

Και στο παιχνίδι, λοιπόν, το Πάντα μάς κρατάει καλή παρέα!

Το Πάντα πάει Θεσσαλονίκη…

Συγκεκριμένα, από τα τέλη του Οκτωβρίου οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν με την τάξη τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούνται από εκπαιδευμένους εμψυχωτές στον Μύλο.

Μπορούν να διαλέξουν ένα από τα τρία εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν θέμα
(α) βιοποικιλότητα/απειλούμενα είδη/εξέλιξη,
(β) κλιματική αλλαγή και
(γ) δάσος, να διασκεδάσουν με βιωματικά παιχνίδια και να γνωρίσουν από κοντά το έργο της οργάνωσής μας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-16 ετών. Για περισσότερες πληροφορίες και για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε με την κα Δημητρακοπούλου στο events@mylos.gr

Το Πάντα θα βρίσκεται...

 

…στις 12 Οκτωβρίου στις 10.00 π.μ στο Δημαρχείο Αργυρούπολης για να κάνει μια εκπαιδευτική παρουσίαση σε μαθητές με θέμα «διατροφή και περιβάλλον». Μέσα από ένα παραμύθι θα ακολουθήσουμε τα χνάρια του μεσημεριανού μας ως τα βάθη των αιώνων και ως τα πέρατα της Γης. Ποια ίχνη σβήνονται στο πέρασμα του χρόνου και ποια παραμένουν ως πληγές στο περιβάλλον;

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τον Δήμο Αργυρούπολης και εντάσσεται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος με θέμα «Παιδεία και Διατροφή». Η συνεργασία μας με τους εκπαιδευτικούς μπορεί να συνεχιστεί με επισκέψεις στα σχολεία.

Το Πρόγραμμα θα παρουσιάσει η υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς Ελένη Σβορώνου. Όποιοι θέλουν να πάνε προετοιμασμένοι στην εκδήλωση μπορούν πάντα να ρίξουν μια ματιά στο εκπαιδευτικό υλικό του WWF Ελλάς για τη διατροφή.

Το Πάντα βρυχάται για τις τίγρεις...

Το Πάντα καλεί τα παιδιά, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς, όλους εμάς να σηκωθούμε όρθιοι και να βγάλουμε τον πιο βαθύ βρυχηθμό που μπορούμε, για να συμπαρασταθούμε στις τίγρεις που χάνονται. Ναι, καλά ακούσατε, τα τελευταία δέκα χρόνια έχει χαθεί περίπου ο μισός πληθυσμός τίγρεων που ζούσαν ελεύθερες στη φύση. Τις κυνήγησαν, τις πυροβόλησαν, τις βασάνισαν, τις πιάσανε σε παγίδες, τις δηλητηρίασαν, τις έγδαραν, τις πούλησαν, δεν έχει σημασία πώς, αλλά κατάφεραν να τις εξοντώσουν. Θα κάτσουμε άπρακτοι και θα το αφήσουμε να συμβεί; Φυσικά και όχι. Θα σηκωθούμε όλοι μαζί και με το ένα, με το δυο, με το τρία θα βρρρρρρρρρρρυχηθούμε με όλο μας το είναι, ώστε στη Σύσκεψη των Τίγρεων που θα γίνει σε λίγους μήνες και θα αποφασιστεί το μέλλον του πανέμορφου αυτού ζώου να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις και μέτρα ώστε το 2022 να έχει διπλασιαστεί ο πληθυσμός των τίγρεων.

Θέλετε να μας βοηθήσετε; Δεν έχετε παρά να προσθέσετε κι εσείς το βρυχηθμό σας εδώ. Μόνος σας, μαζί με τους φίλους σας, την τάξη σας, την οικογένεια σας. Μπορείτε επίσης να ανεβάσετε μια φωτογραφία σας την ώρα που βρυχάστε ή να ανεβάσετε το βίντεό σας στο YouTube ή στο Vimeo και να μας στείλετε το σύνδεσμό σας. Μετά ψηφίστε για τους καλύτερους, πιο αστείους, πιο τρομακτικούς βρυχηθμούς. Όσοι συμμετάσχουν θα συμπεριληφθούν στην έκκλησή μας προς τα στελέχη των κυβερνήσεων στη Σύσκεψη των Τίγρεων. Άντε, λοιπόν, τι περιμένετε; Βρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρυχηθείτε!

Το Πάντα eco-τυπώνει στο σχολείο...

To EcoTopten, το διαδικτυακό εργαλείο αναζήτησης των αποδοτικότερων ενεργειακά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, επιστρέφει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και διευρύνει την οικογένεια των συσκευών γραφείου, με την προσθήκη των ενεργειακά πιο αποδοτικών εκτυπωτών laser που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Τα σχολεία μπορούν να προσθέσουν άλλο ένα πράσινο κομμάτι στον τεχνικό τους εξοπλισμό και να συνεχίσουν τη συμπλήρωση του παζλ της λειτουργίας τους με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

Η εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να επιτευχθεί στους έγχρωμους εκτυπωτές κυμαίνεται μεταξύ 60-80% και για τους ασπρόμαυρους μεταξύ 70-95% σε σχέση με τα μη αποδοτικά μοντέλα εκτυπωτών. Η κατάργηση των ενεργοβόρων συσκευών στην ευρωπαϊκή αγορά είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για το μέλλον της εξοικονόμησης ενέργειας στα κράτη μέλη της ΕΕ, το οποίο θα ωφελήσει τόσο την οικονομία των νοικοκυριών όσο και το περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά, ο προσδιορισμός της ενεργειακής κλάσης Α ως της μοναδικής ενεργειακής κλάσης χρειάζεται προσοχή από τους καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις ενδείξεις «+» και «++» όταν επιλέγουν μια καινούρια συσκευή ψύξης. Αυτή τη στιγμή η διαδικτυακή βάση δεδομένων περιλαμβάνει τα αποδοτικότερα ενεργειακά μοντέλα ψυγείων, εκτυπωτών και πολυμηχανημάτων laser, οθόνες υπολογιστών, κλιματιστικά, αλλά και τα μοντέλα αυτοκινήτων με τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες κατηγορίες προϊόντων.

«Το ΕcoΤopten προσφέρει αξιόπιστη και ανεξάρτητη πληροφόρηση και βοηθάει τους καταναλωτές να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση και παράλληλα να επιλέξουν τις καλύτερες συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά» λέει ο κ. Τραγόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του WWF Ελλάς στην εκστρατεία για την κλιματική αλλαγή.

Το Πάντα διαβάζει το κόκκινο βιβλίο...

Όπως μας πληροφόρησε η Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, μόλις στάλθηκε στα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα το επικαιροποιημένο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Στην έκδοση αυτή καταγράφεται η κατάσταση διατήρησης των ειδών της ελληνικής πανίδας και εντοπίζονται τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση με βάση το σύστημα της IUCN (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης), ενώ επισημαίνονται οι κυριότερες απειλές και τα πλέον αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση αυτών των ειδών. Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για 171 είδη σπονδυλοζώων και 297 είδη ασπονδύλων που εντάσσονται σε κατηγορία κινδύνου (Κρισίμως Κινδυνεύοντα, Κινδυνεύοντα και Τρωτά), είναι δηλαδή πιθανό να εξαφανιστούν στο βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο μέλλον. Περιλαμβάνει επίσης γενικές πληροφορίες για τις βασικές ομάδες ζώων της Ελλάδας, την κατάσταση, τις απειλές και τα απαιτούμενα μέτρα διατήρησης. Για τα σπονδυλόζωα περιλαμβάνονται επίσης συγκεντρωτικοί πίνακες με την αξιολόγηση σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο όλων των ειδών που βρίσκονται στην Ελλάδα, τα λατινικά και τα κοινά τους ονόματα.

Σας θυμίζουμε εξάλλου ότι, με αφορμή το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, το WWF Ελλάς ετοίμασε εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με τη βιοποικιλότητα, τα απειλούμενα είδη ζώων και την εξέλιξη, που μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς, στην ενότητα του υλικού.

Ελπίζουμε πως το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας θα αποδειχθεί χρήσιμο και για τους εκπαιδευτικούς στα θέματα προστασίας και διαχείρισης της ζωικής ποικιλότητας. Εάν επιθυμείτε επιπλέον αντίτυπα του CD ή την έντυπη έκδοση του Κόκκινου Βιβλίου παρακαλούμε απευθυνθείτε στην Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, στο τηλ. 210 7274 372 ή στο e-mail: alegakis@biol.uoa.gr.

Tο Πάντα πάει θέατρο…

Θέλετε να παρακολουθήσετε μια παράσταση που να έχει εκτός από ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα; Μια παράσταση που να ευαισθητοποιεί τα παιδιά απέναντι στα ζώα; Μια παράσταση που θα σας ταξιδέψει στην Ισπεπονία, με μουσικόφιλους ταύρους, ξακουστούς ταυρομάχους, πιτσιλωτές αγελάδες και πανέμορφες δουλτσινέες; Δεν έχετε παρά να δείτε τον «Ταύρο που έπαιζε πίπιζα», ένα από τα πιο συγκινητικά αλλά και ευαίσθητα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά. Η παράσταση συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά φέτος στη θεατρική σκηνή ΜΙΜΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ και μάλιστα φέτος σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, που έχει εμπλουτίσει το πρόγραμμα της παράστασης με εκπαιδευτικές δραστηριότητες για να κάνετε την επίσκεψή σας ακόμη πιο απολαυστική και εποικοδομητική. Μάλιστα, μπορείτε πριν την παράσταση να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να προετοιμαστείτε συζητώντας για τα δικαιώματα των ζώων ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του WWF Ελλάς για να βρείτε πληροφορίες για κάποια από τα απειλούμενα ζώα της Ελλάδας.

Πιστεύουμε ότι το έργο θα συναρπάσει τα παιδιά, θα τα ταξιδέψει, θα τα κάνει να ονειρευτούν, να συγκινηθούν, να μάθουν να αγαπάνε και να νοιάζονται τα ζώα και να γίνουν φίλοι μαζί τους, όπως ο ξακουστός ταυρομάχος Ελ Πεπόλδο, που, καταλαβαίνοντας πόσο σκληρά ανούσια είναι μια ταυρομαχία, αποφασίζει να απαρνηθεί πλούτη και δόξα και να προσφέρει μαζί με το νέο του φίλο χαρά, γέλιο και ελπίδα!

Με ερέθισμα το έργο, στείλτε μας μια εργασία, ένα τραγούδι, ένα παραμύθι, ένα θεατρικό δρώμενο ή μια ζωγραφιά και πάρτε μέρος στη δράση «Ζώα και άνθρωποι: κλαδιά του ίδιου δέντρου, του δέντρου της ζωής». Τα καλύτερα έργα θα παρουσιαστούν σε μια ημερίδα που θα γίνει σε συνεργασία με το παιδαγωγικό τμήμα του WWF και της θεατρικής σκηνής ΜΙΜΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ τον Μάιο του 2011 στο θέατρο Ακάδημος. Καλή διασκέδαση!

Η φωτογραφία του μήνα

Φωτογραφία: Ένας από τους βρυχηθμούς που προστέθηκαν στον αγώνα για την προστασία της τίγρης.

Ευχαριστούμε πολύ την εθελόντριά μας Φαίη Ορφανίδου, που επιμελείται γλωσσικά το newsletter.

© All photos, graphics and images on this site remain the copyright of WWF, unless otherwise noted, and should not be downloaded without prior permission.
© 1986 Panda symbol WWF; ® "WWF" and "living planet" are WWF Registered Trademarks.