WWF newsletter


Τεύχος 29, Οκτώβριος 2012

θέματα

 

Το Πάντα γιορτάζει…

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδη συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος. Πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία.

Επ’ευκαιρίας λοιπόν σας θυμίζουμε ότι η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978), μεταξύ άλλων, ορίζει ότι:
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους.
Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων.
Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.

Την πλήρη διακήρυξη θα βρείτε εδώ, ενώ εδώ μπορείτε να βρείτε ένα ενδεικτικό πρόγραμμα του WWF για να δουλέψετε στην τάξη τα απειλούμενα είδη με τους μικρούς μαθητές προσχολικής ηλικίας και πρώτων τάξεων του δημοτικού.

Δημιουργική γραφή στην τάξη

Θα σας συναρπάσει, τους μαθητές σας και εσάς. Πρόκειται για μια διαδικασία μύησης στον κόσμος της γραφής με στόχο, όχι βέβαια να κάνουμε τα παιδιά συγγραφείς, αλλά να τους δώσουμε τη δυνατότητα να εκφραστούν. Να εκφραστούν με έναν τρόπο που είναι απόλυτα προσωπικός, υπακούει όμως σε κάποιους κανόνες. Η δημιουργική γραφή κερδίζει θαυμαστές, μικρούς και μεγάλους, με ταχείς ρυθμούς. Έχει ήδη εισαχθεί, ως μάθημα, στο πλαίσιο μεταπτυχιακών σπουδών, στα ΑΕΙ. Τα σεμινάρια αυγατίζουν. Μικροί και μεγάλοι γράφουν, γράφουν, γράφουν.

Γιατί; Γιατί μόνο μέσα από τις ιστορίες και τις αφηγήσεις του ο άνθρωπος μπορεί να δώσει νόημα στην πολύπλοκη και αποσπασματική πραγματικότητα που τον περιβάλλει. Οι νευροεπιστήμονες επιβεβαιώνουν αυτό που γνωρίζουμε εμπειρικά. Ο εγκέφαλος συνδέει αποσπάσματα και φτιάχνει ιστορίες.

Βλέπουμε μια κηλίδα αίματος στο μπάνιο κι ύστερα έναν άνδρα να τρέχει. Το μυαλό φτιάχνει ιστορίες. Κάνει υποθέσεις. Ενώνει τις τελείες. Μόνο έτσι μαθαίνουμε. Ενώνοντας τις τελείες. Το μαγικό όμως είναι ότι οι αφηγήσεις μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές:
Ο άνδρας σκότωσε κάποιον και δραπετεύει.
Ο άνδρας τραυματίστηκε και τρέχει στο νοσοκομείο
Ο άνδρας είδε έναν φόνο και τρέχει στην αστυνομία να καταθέσει
Και χίλια δυο άλλα…

Η ιστορία γράφεται ανάλογα με το βλέμμα του συγγραφέα. Αυτό συναρπάζει μικρούς και μεγάλους. Μια γεύση από δημιουργική γραφή στην τάξη, προς τέρψιν εκπαιδευτικών και μαθητές μπορείτε να πάρετε από την ιστοσελίδα της Βeth Gregan. Πολλοί άλλοι διακεκριμένοι Έλληνες παιδαγωγοί και συγγραφείς έχουν ασχοληθεί με τη δημιουργική γραφή για παιδιά. Υπάρχει τεχνική, εμπειρία, γνώση.

Αν είστε στην Κρήτη, αξιοποιήστε την ευκαιρία για δημιουργική γραφή με τους μαθητές σας. Αφεθείτε στις ιστορίες που θα σας πει ένας υγρότοπος. Επιλέξετε τις τελείες που θα ενώσετε και πείτε τη δική σας ιστορία. Μάθετε πώς θα καθοδηγήσετε τους μαθητές σας να κάνουν το ίδιο και να ιστορήσουν με ειλικρίνεια και αυθορμητισμό ιστορίες υγροτόπων.Δηλώστε συμμετοχή στον μαθητικό διαγωνισμό μας.

Το Πάντα κάνει γνωριμίες...

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων η 4η Οκτωβρίου και την τιμάμε, όπως πάντα, με νέο, σωστά τεκμηριωμένο και όμορφα εικονογραφημένο υλικό για άγρια ζώα του πλανήτη μας. Καταρχήν για το είδος που εμπνέει δέος και είναι πολύ αγαπητό στα παιδιά: ο καρχαρίας. Πότε εμφανίστηκε το είδος; Πόσα είδη καρχαρία υπάρχουν; Ποια η σημασία τους για την οικολογική ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τη ζωή του ανθρώπου; Από τι απειλούνται; Υπάρχουν καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες; Πόσο κινδυνεύουμε από αυτούς; Όλα αυτά θα τα βρείτε στο σχετικό ενημερωτικό έντυπο, με πολύ ωραίες εικόνες που θα ενθουσιάσουν τους μαθητές.

Το μπερδεύουν όλοι με την αλεπού, τον λύκο και τον λίγκα. Φαίνεται να το έχουν ξεχάσει. Αλλά ευτυχώς δεν έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα. Είναι απλώς ο «ντροπαλός κάτοικος της υπαίθρου» που «καθαρίζει» τις αγροτικές περιοχές από τα τρωκτικά και τα οργανικά υπολείμματα και τα σκουπίδια . Είναι το τσακάλι που σας συστήνεται εδώ.

Τα παιδιά αγαπούν το κόκκινο ελάφι αλλά δε γνωρίζουν πολλά γι αυτό. Ότι βρίσκεται, π.χ., στη βάση της τροφικής πυραμίδας και θα μπορούσε να στηρίζει την επιβίωση μεγάλων αρπακτικών όπως οι γύπες, που είναι απειλούμενα είδη. Γνωρίστε το Κόκκινο ελάφι.

Από την άλλη έχουμε και απρόσκλητους επισκέπτες στη χώρα μας που δεν είναι και τόσο επιθυμητοί όπως ο μύκητας Ceratocystis platani που μας ήρθε από τη Β. Αμερική και ευθύνεται για το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου, μια καταστροφική ασθένεια δασικών δέντρων.

Και τελικά γιορτάστε τη μέρα στο σχολείο αξιοποιώντας τις μάσκες άγριων ζώων που θα κατεβάσετε από δω. Της τίγρης, της πολικής αρκουδας και του πάντα.

Γιατί τελικά, είμαστε όλοι ένα...

To πάντα τυλίγεται...

...στις πιο μαλακές πετσέτες. Σε τέσσερα υπέροχα χρώματα: ροζ, σιελ, λιλά και μόκα οι πετσέτες WWF χαρίζουν τρυφερές αγκαλιές! Οι ολοκαίνουργιες πετσέτες WWF φτιαγμένες από 100% οργανικό βαμβάκι είναι το νέο προϊόν που προτείνουμε για εσάς και τους αγαπημένους σας...

Διαλέξτε το χρώμα που σας ταιριάζει και ενισχύστε με τις αγορές σας το έργο και τις δράσεις του WWF! Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι αυτόν τον μήνα το πάντα γιορτάζει και είναι ευκαιρία να του κάνουμε ένα δώρο.

Το Πάντα ενώνει και τη δική του φωνή…

Ο ελέφαντας είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό που ζει στην επιφάνεια της γης. Είναι ιδιαίτερα έξυπνος και κοινωνικός ενώ δεν έχει πραγματικούς θηρευτές στην φύση…. Εκτός από τον άνθρωπο δηλαδή.

Λόγω των εντυπωσιακών του χαυλιόδοντων, οι οποίοι χαράσσονται και πωλούνται ως πανάκριβα στολίδια οι ελέφαντες κυνηγιούνται εδώ και αιώνες. Χιλιάδες ελέφαντες σκοτώνονται κάθε χρόνο. Τώρα πια οι πληθυσμοί τους μειώνονται με τόσο ταχείς ρυθμούς που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Ένωσε κι εσύ τη φωνή σου με εκατομμύρια άλλες ενάντια στο παράνομο εμπόριο άγριας ζωής και μείνε συντονισμένος για να παρακολουθείς τις εξελίξεις.

Ο εθελοντής του μήνα

"Το 2012 ξεκίνησα να εργάζομαι ως Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Η ανάγκη των μαθητών να μάθουν, να ενημερωθούν για το περιβάλλον και να προσφέρουν, με οδήγησε χωρίς δεύτερη σκέψη στο να ενεργοποιηθώ πιο έντονα και παραγωγικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα και την επίλυσή τους. Η συμμετοχή μου σ’ ένα θερινό σχολείο φέτος το καλοκαίρι με οδήγησε στη WWF. Το WWF Ελλάς εργάζεται 365 ημέρες το χρόνο για να εμποδίσει και μακροπρόθεσμα να αντιστρέψει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και τον κόσμο και για να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας. Το φεστιβάλ Μικρόπολις στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, πιστεύω πως θα είναι η απαρχή για μια καινούργια εμπειρία, όμορφη μα προπαντός γεμάτη προσφορά, αφύπνιση και ευαισθητοποίηση. Περάσαμε 3 μέρες γεμάτες παιχνίδι, παιδικές φωνές αλλά και ενημέρωση για το περιβάλλον, για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο στην Ελλάδα, ενώ προσπαθήσαμε να λύσουμε και ένα "δύσκολο γρίφο"... αν ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει μόνος του στον πλανήτη...

Η έννοια του εθελοντισμού είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στην εποχή που διανύουμε. "Εθελοντής", είναι ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο του χρόνο ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Ο πλανήτης δε θα σωθεί μόνο με ευχές, αλλά με πρωτοβουλίες και δράσεις, απ’ όλους αλλά και από τον καθένα ξεχωριστά. Θα είμαι πάντα εκεί."

Δήμητρα Παντιώρα

Το Πάντα ακολουθεί τον Λεύκιππο...

Η αρχή έγινε με μικρές αποστάσεις των τριών έως έξι χιλιομέτρων… Κοντινές ή μακρινές εκπαιδευτικές πτήσεις με στόχο το μεγάλο ταξίδι προς τον Νότο. Με την εκπαίδευση, μηνιαίας διάρκειας να έχει ολοκληρωθεί, η αναχώρηση ορίστηκε για τις 9 Σεπτεμβρίου 2012, 7:00 πμ ώρα Ελλάδας και τα στοιχεία πτήσης παρέμεναν άγνωστα, μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ο Λεύκιππος δεν είναι ένας νέος πιλότος αερογραμμών αλλά ένας νεαρός ασπροπάρης, τον οποίο δακτυλιώσαμε στις 7 Αυγούστου, στο Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς, τοποθετώντας και έναν δορυφορικό πομπό, προκειμένου να αντλήσουμε τα απαραίτητα στοιχεία, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE: «Η επιστροφή του Ασπροπάρη».

Μέτα από ένα μήνα παραμονής στη φωλιά του και εκπαίδευσης από τους γονείς του, ο Λεύκιππος μας άφησε για Τουρκία μεριά και κατάφερε να διανύσει μια απόσταση 105 χιλιομέτρων σε 12 ώρες. Το επόμενο διάστημα διέσχισε το Βόσπορο και κατευθύνθηκε προς μια περιοχή που υπάρχει ένας σκουπιδότοπος, γνωστός ως σταθμός συγκέντρωσης των ασπροπάρηδων στη διάρκεια της μετανάστευσης όπου «εφοδιάζονται» με τροφή.

Σήμερα, ο νεαρός ασπροπάρης παραμένει ακόμη στην Τουρκία, κοντά στην περιοχή της Άγκυρας, κάνοντας επιτόπιες μετακινήσεις σε περιοχές που έχει βρει τροφή. Εμείς παραμένουμε συντονισμένοι για να παρακολουθήσουμε το συναρπαστικό ταξίδι του… Δείτε περισσότερα νέα για όλους τους ασπροπάρηδες με δορυφορικούς πομπούς που ξεκίνησαν από Ελλάδα και Βουλγαρία εδώ.

Αν μάλιστα θέλετε να μιλήσετε με τους μαθητές σας περισσότερο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα αρπακτικά αυτά στην πατρίδα μας μπορείτε να δουλέψετε το υλικό για τα Δηλητηριασμένα Δολώματα που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

Το Πάντα θα βρίσκεται...

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, 18.30 στον χώρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών "Παίξε γέλασε" στην Αργυρούπολη, με παιχνίδια για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στην επιστημονική διημερίδα e-LearningExpo στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με επίδειξη των φρέσκων ηλεκτρονικών παιχνιδιών που σχεδιάζουμε στο πλαίσιο του "oikoskopio kids" και εργαστήριο για εκπαιδευτικούς.

Παρασκευή 4 έως και Κυριακή 7 Οκτωβρίου στο 6ο συνέδριο της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας που γίνεται στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης Ιλισίων με θέμα:"Οικολογική Έρευνα στην Ελλάδα: τάσεις, προκλήσεις και εφαρμογές". Την Κυριακή το πρωί σας περιμένουμε στην ενότητα "Εκπαίδευση για την αειφορία".

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στη Χαλκίδα, σε εργαστήριο εκπαιδευτικών της Οικιακής Οικονομίας με θέμα "εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας στο σπίτι".

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, στις 18.30 στον Πολυχώρο, στο Μεταίχμιο με εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με θέμα "Βιοποικιλότητα και οικολογικό αποτύπωμα"

Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Οκτωβρίου στα Χανιά και στο Ηράκλειο για το σεμινάριο των εκπαιδευτικών που θα λάβουν μέρος στον μαθητικό διαγωνισμό με θέμα τους υγρότοπους της Κρήτης.

Από την Τρίτη 9 Οκτωβρίου και κάθε Τρίτη για όλη τη σχολική χρονιά στο Οικολογικό Πάρκο του Δήμου Ψυχικού Φιλοθέης για παιχνίδια εξερεύνησης της ζωής του Πάρκου και της Ανακύκλωσης (για μαθητές Πρωτοβάθμιας). Πληροφορίες στο n.coutava@wwf.gr.

 

Το Πάντα δημιουργεί...

Το Πάντα χάρηκε πολύ γιατί με την ευκαιρία της διοργάνωσης του διαγωνισμού για τα σχολεία της Κρήτης «Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου» γνώρισε την Μαρία Λεωνίδα και τον Μένη Θεοδωρίδη, σκηνοθέτες με πολύχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση και ιδρυτές της ομάδας Καρπός. Ο Καρπός, το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, δημιουργεί και συντονίζει δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Οργανώνει σεμινάρια εκπαιδευτικών, σχεδιάζει εκπαιδευτικό υλικό και πραγματοποιεί δράσεις που εξοικειώνουν τους νέους με τη δημιουργική χρήση των μέσων επικοινωνίας και των διαφόρων μορφών οπτικοακουστικής έκφρασης. Στην ιστοσελίδα τους θα βρείτε πολύ ωραίες ιδέες και εκπαιδευτικό υλικό για το πώς να γυρίσετε με τους μαθητές σας μια ταινία ή να κάνετε ένα φωτοκόμικ, θα ενημερωθείτε για τα εργαστήρια που διοργανώνουν αλλά και για τα βιντεομουσεία που δημιούργησαν οι ίδιοι οι μαθητές.

Εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε σε δράση στα σεμινάρια εκπαιδευτικών 20 και 21 Οκτωβρίου στην Κρήτη για τον Διαγωνισμό των Υγροτόπων.

Η φωτογραφία του μήνα

Φωτογραφία: Μαρίνα Συμβουλίδου

© All photos, graphics and images on this site remain the copyright of WWF, unless otherwise noted, and should not be downloaded without prior permission.
© 1986 Panda symbol WWF; ® "WWF" and "living planet" are WWF Registered Trademarks.