Τεύχος 53, Οκτώβριος 2014

Το Πάντα το είδε αλλιώς!

Από την Τετάρτη 24 μέχρι και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, η Καλύτερη Ζωή, το νέο πρόγραμμα του WWF Ελλάς για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, διοργάνωσε στον πολυχώρο Βρυσάκι το φεστιβάλ «Δες το αλλιώς» για την επαναχρησιμοποίηση και τη δωρεά αντικειμένων. Μαζί με δεκάδες δημιουργούς και ομάδες, παίξαμε, κατασκευάσαμε, δημιουργήσαμε, διασκεδάσαμε, μάθαμε.

Περισσότεροι από 1000 επισκέπτες, εκ των οποίων 350 περίπου μαθητές των σχολείων της Αθήνας, πέρασαν το κατώφλι της γιορτής επαναχρησιμοποίησης και κατά γενική ομολογία πέρασαν καλά και ανέλαβαν την αποστολή να δείξουν σε φίλους και γνωστούς πόσο εύκολα μπορούμε να αλλάξουμε χρήση σε προϊόντα που θεωρούμε άχρηστα ή να κάνουμε καλές πράξεις με αυτά!

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ συλλέγαμε είδη πρώτης ανάγκης για τις ανάγκες των ξενώνων αστέγων και του προγράμματος «Στέγη» του Praksis αλλά και παιχνίδια. Τα συγκεντρωμένα παιχνίδια που δώρισαν οι μαθητές μαζί με προσχολικά βιβλία, δωρεά των εκδοτικών οίκων Κέδρος, Μεταίχμιο και Καλειδοσκόπιο θα διατεθούν στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η ανταπόκριση των πολιτών ήταν θερμή και συγκινητική. Συνολικά καταφέραμε να συλλέξουμε σχεδόν 60 μεγάλες σακούλες με ρούχα, παπούτσια, sleeping bags, παγούρια, κουζινικά και μια κούτα γεμάτη ως επάνω με φάρμακα που δεν έχουν λήξει. Τα παιδιά που επισκέφθηκαν το φεστιβάλ έφεραν συνολικά 78 μεγάλες σακούλες με παιχνίδια παντός είδους!

Ειδικά για τα προγράμματα που κάναμε με τα σχολεία ευχαριστούμε την ομάδα φοιτητών του τμήματος Μουσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Νικόλα Τσαφταρίδη που έδειξε στα παιδιά να δημιουργούν αυτοσχέδια μουσικά όργανα από σκουπίδια, την εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού-παιγνιοθεραπεύτρια Ειρήνη Ζέρη για το Φιλί της Ζωής που έδωσε στον Μικρό Φιλόσοφο και στην κόκκινη μοτοσυκλέτα του, την Green Champions Team του British Council που έδωσε μια άλλη τροπή στον Εγωιστή Γίγαντα του Όσκαρ Γουάιλντ, την εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού Μαρίνα Κελεσίδου από την ομάδα Πυγολαμπίδες, την Εύη Γεροκώστα που αφηγήθηκε με υπέροχο τρόπο το Δέντρο που έδινε και το Όνειρο του Γιόμο, την Αναστασία Δάλμα που έφτιαξε υπέροχα κουκλάκια από ανακυκλώσιμα υλικά και το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας που δημιούργησε έργα τέχνης από σπασμένα παιχνίδια.

Ευχαριστούμε τέλος όλους εσάς που καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η επαναχρησιμοποίηση στην καθημερινότητά μας και πόσα οφέλη φέρνει στη δημιουργικότητα, στον περιορισμό εξόδων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αλληλεγγύη!

Χρησιμοποιούμε πάντα υπεύθυνα!

Ο Λουκάς και η Άννα είναι και φέτος μαζί μας και οργανώνουν το πιο σπάταλο και αντι-οικολογικό πάρτυ! Οι μαθητές σας πρέπει να τους διορθώσουν. Πρέπει να τους βάλουν τα γιαλιά βρίσκοντας τα ατοπήματά τους και προτείνοντας τις σωστές λύσεις.

Κι αυτά που θα μάθουν οι μαθητές θα τα μεταφέρουν στο σπίτι και στην οικογένεια ζητώντας από συγγενείς και φίλους να δεσμευτούν σε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά τους. Κι αν καταφέρουν να ενημερώσουν και να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις από πολλούς «μεγάλους», μπορεί να κερδίσουν το συμβολικό βραβείο μας, είδη του WWF για μια εμφάνιση με στυλ και ουσία!

Το πρόγραμμα θα τρέξει ως το τέλος του 2014 και απευθύνεται κυρίως σε μαθητές 7+. Δηλώστε άμεσα λοιπόν το ενδιαφέρον σας για να σας επισκεφτούμε στο σχολείο σας για ένα εργαστήριο με βάση το παιχνίδι «Χρησιμοποιώ υπεύθυνα».

Επικοινωνήστε με τη Νάνσυ Κουταβά στο n.coutava@wwf.gr ή στο τηλέφωνο του γραφείου μας 210 3314893 για να κλείσετε την ημερομηνία της επίσκεψης.

Προσοχή όμως, ο Λουκάς και η Άννα επισκέπτονται μόνο σχολεία της Αττικής!

Το Πάντα ανταλλάσει

Όσοι ήρθατε στο φεστιβάλ άλλα και όσοι δεν τα καταφέρατε αλλά θα θέλατε να είσασταν εκεί έχετε τη δική σας ευκαιρία να αναλάβετε μια σχετική δράση στο σχολείο ή και στη γειτονιά σας.

Οργανώστε μια ημέρα ανταλλαγής αγαθών. Θα το διασκεδάσετε πραγματικά. Ας φέρετε όλοι, μικροί, μεγάλοι, ρούχα που δε φοράτε, βιβλία που διαβάσατε και δεν θέλετε να τα κρατήσετε, διπλά βιβλία, CDs,. DVDs, οτιδήποτε έχετε χρησιμοποιήσει, είναι σε καλή κατάσταση και πιθανόν να τα θέλουν άλλοι. Μην ξεχάσετε να συγκεντρώσετε πράγματα που θα δοθούν σε παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Εδώ μπορείτε να πάρετε κάποιες ιδέες από σχετικούς οργανισμούς, φορείς και άλλων ειδών ανταλλακτικά σχήματα.

Θυμηθείτε να φωτογραφίσετε την ημέρα αυτή, να την πλαισιώσετε με μουσική, καλλιτεχνικά δρώμενα, επικοινωνία. Ας αναδείξουμε τη σημασία της ανταλλαγής ως μέσου μείωσης της κατανάλωσης, του οικολογικού μας αποτυπώματος αλλά και ως μέσο επικοινωνίας και αλληλεγγύης.

Εγγραφείτε στο δίκτυο των σχολείων της Καλύτερης Ζωής και αναλάβετε τη δράση Ανταλλάσουμε;

Το Πάντα γιορτάζει την εβδομάδα ΠΕ

Ωραίο βέβαια που ξεκινά η χρονιά με ένα δυνατό στίγμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, λόγω αυτής της εβδομάδας που καθιερώθηκε πέρυσι, αλλά συμπίπτουν πολλές ενδιαφέρουσες ημερίδες και εκδηλώσεις και εμείς…δεν προφταίνουμε! Θα είμαστε όμως, με σύντομες παρουσιάσεις της Καλύτερης Ζωής και της νέας θεματικής που θα «τρέξει» προσεχώς, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου στο ΚΠΕ Ελευσίνας και στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης για την ημερίδα που διοργανώνει η Α’ Δ/νση Α’βάθμιας εκπαίδευσης Αθήνας.

Θα φέρουμε μαζί μας και λίγη αύρα από τη Ρόδο, όπου θα βρισκόμαστε τις δυο προηγούμενες ημέρες με επισκέψεις για εργαστήρια σε σχολεία και σεμινάριο για εκπαιδευτικούς ενώ θα συμμετέχουμε πολύ δυναμικά με το γραφείο μας στην Δαδιά στην εβδομάδα ΠΕ που διοργανώνει το ΚΠΕ Σουφλίου.

Και όπως καταλαβαίνετε το θέμα «Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» είναι μια καλή ευκαιρία για να δουλέψει κανείς και την Κυκλοφοριακή Αγωγή, που περιλαμβάνεται στη θεματολογία του Κοινωνικού Σχολείου. Για πολίτες που κυκλοφορούν ασφαλώς … οικολογικά!

Κι ας μην ξεχνάμε ότι ο αγώνας κατά του ρατσισμού ξεκίνησε από ένα…λεωφορείο! Μιλάμε για τη Ρόζα Πάρκς, μία έγχρωμη μοδίστρα από το Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα που αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό. Αυτή η πράξη πολιτικής ανυπακοής συνέβη την 1η Δεκεμβρίου 1955 και γέννησε ένα κίνημα κατά του φυλετικού διαχωρισμού στην πόλη αυτή που εκφράστηκε με μποϊκοτάζ των λεωφορείων από τους έγχρωμους επί 381 ημέρες. Ένας από τους διοργανωτές αυτού του κινήματος ήταν ο Μάρτιν Λούθερ Κιγκ! Η συνέχεια είναι γνωστή. Η ιστορία αυτή είναι και το θέμα του βιβλίου Το λεωφορείο της Ρόζας, του Φαμπριτσιο Σιλέι, σε εικονογράφηση Μαουρίτσιο Κουαρέλλο, εκδόσεις Κόκκινο. Για παιδιά 8 ετών και άνω.

Επομένως..με ένα λεωφορείο για Καλύτερη Ζωή, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Κυκλοφοριακή αγωγή και αγωγή κατά του ρατσισμού!

Παγκόσμια ημέρα ζώων

Πώς θα ήταν τα όνειρα των παιδιών αν δεν υπήρχαν τα πάντα, οι τίγρεις και τα δελφίνια; Μερικά είδη είναι τόσο ισχυρά στη φαντασία μας, που αποτελούν για μας τα ζωντανά πρόσωπα της βιοποικιλότητας. Τα προστατεύουμε, γιατί μαζί τους προστατεύουμε ολόκληρα τα σπάνια οικοσυστήματα που τα στηρίζουν.

Και ποια καλύτερη μέρα για να τα προστατέψεις κι εσύ από τις 4 Οκτωβρίου, την παγκόσμια ημέρα ζώων Διάλεξε το ζώο που σου αρέσει περισσότερο, υιοθέτησε το συμβολικά και στήριξε τις δράσεις του WWF στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Προτιμάς τον ουρακοτάγκο που ζει στα τροπικά δάση στο Βόρνεο και τη Σουμάτρα, που αποψιλώνονται ταχύτατα ενώ την ίδια στιγμή κυκλώματα λαθροκυνηγών κλέβουν τα μωρά αφού σκοτώσουν τις μανάδες τους, για να τα πουλήσουν σαν εξωτικά κατοικίδια;

Την τίγρη, το μεγαλύτερο αιλουροειδές στον κόσμο που τα τελευταία 100 χρόνια έχει χάσει το 95% του πληθυσμού της, με μόνο 3,200 τίγρεις να απομένουν στο φυσικό τους περιβάλλον σήμερα;

Τα πανέξυπνα δελφίνια που παγιδεύονται στα παράνομα αφρόδιχτα στη Μεσόγειο και απειλούνται από τη θαλάσσια ρύπανση και την υπεραλίευση;

Τη θαλάσσια χελώνα Καρέτα που περνά όλη τη ζωή της στη θάλασσα άλλα έχει ανάγκη την αμμουδιά για να φτιάξει μια φωλιά για τα χελωνάκια της; Οι ελληνικές παραλίες, με πρώτες της Ζακύνθου, φιλοξενούν το 60% όλων των φωλιών της Μεσογείου.

Τις πολικές αρκούδες που ενώ είναι εξαιρετικοί κολυμβητές εξαρτώνται από τον πάγο της Αρκτικής για να αναθρέψουν τα μικρά τους και να βρουν τροφή. Ο πάγος όμως συρρικνώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η μήπως ένα από τα 1.600 Πάντα που απομένουν στο φυσικό περιβάλλον τους σήμερα;

Εμείς θα σου στείλουμε το φάκελο καλωσορίσματος με την αφίσα του ζώου ενώ κάθε Δεκέμβριο θα λαμβάνεις τον ετήσιο απολογισμό των δράσεων μας καθώς και ένα επιτραπέζιο ημερολόγιο. Επίσης κάθε άνοιξη θα λαμβάνεις μία ειδική ενημερωτική έκδοση της οργάνωσης. Και φυσικά θα έχεις τακτική ηλεκτρονική ενημέρωση με νέα, προσκλήσεις για εκδηλώσεις, εκκλήσεις για υπογραφές και εθελοντικές δράσεις. Τέλος, για να σε ευχαριστήσουμε σου προσφέρουμε έκπτωση 10% σε όλα τα είδη WWF μέσα από το eshop μας!

Το Πάντα ψάχνει εθελοντές

Το WWF Ελλάς και αυτή τη χρονιά ξεκινά με ένα δυναμικό πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συνεχίζοντας την προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους αυριανούς πολίτες για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Βάση αυτής της προσπάθειας αποτελεί το εκπαιδευτικό υλικό που υπάρχει στην ιστοσελίδα μας και στην ιστοσελίδα της Καλύτερης Ζωής. Για τα θέματα με τα οποία ασχολείται το WWF Ελλάς πραγματοποιούμε καθ'όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και σε άλλους (συνήθως εξωτερικούς) χώρους.

Ένας από αυτούς τους χώρους είναι το Οικολογικό Πάρκο Δήμου Ψυχικού & Φιλοθέης (Στρατηγού Μακρυγιάννη, πίσω από το μετρό Εθνική Άμυνα). Το WWF δέχεται εκεί σχολεία, κάθε Πέμπτη πρωί, 9.30πμ-11.30πμ και υλοποιεί πρόγραμμα με δραστηριότητες και παιχνίδια. Τα παιχνίδια περιλαμβάνουν εξερεύνηση του χώρου, κατασκευές με φυσικά υλικά, παρακολούθηση ενημερωτικού βίντεο για το WWF, παιχνίδι σκυταλοδρομίας με τα σκουπίδια και την ανακύκλωση.

Για την επιτυχία του εκπαιδευτικού προγράμματος αναζητούμε εθελοντές που θα βοηθούν στην υλοποίηση του προγράμματος με τα σχολεία σε συνεργασία με το τμήμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Θα προηγηθεί εκπαίδευση και παρακολούθηση των προγραμμάτων πριν την πιο ενεργό συμμετοχή σας.

Αν έχετε χρόνο, όρεξη για νέες εμπειρίες και παιχνίδια στη φύση και κυρίως αγάπη για τα παιδιά, επικοινωνήστε με την Νάνσυ Κουταβά, από το τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς, στο n.coutava@wwf.gr για να δηλώσετε συμμετοχή. Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων!

Το Πάντα διαβάζει

Με το βιβλίο "Θέλω την κόκκινη μοτοσυκλέτα", από τη σειρά Μικρός Φιλόσοφος, των Τομά Μπαάς και Μισέλ Πικμάλ, και "Ο δράκος που τρώει τα παιχνίδια", των Κώστα Χαραλά και Βασίλη Γρίβα που απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, (με κατάλληλο χειρισμό όμως αποτελούν αφορμή για φιλοσοφική συζήτηση και με μεγαλύτερα παιδιά) μπορείτε να μιλήσετε για τη σχέση του παιδιού με τα παιχνίδια, τον καταναλωτισμό και την προσφορά.

Ο μεν Πίκολο, στο πρώτο βιβλίο, μαθαίνει πώς να μη ζητά ό,τι παιχνίδι του γυαλίζει, τι σημαίνει πιστωτική κάρτα και ποιες παγίδες στήνει η αγορά για να βάζει τα παιδιά σε πειρασμό ενώ ο μικρός ήρωας στο δεύτερο βιβλίο μαθαίνει τη χαρά της προσφοράς. Το δωμάτιό του ξεχειλίζει από παιχνίδια. Κάποια λοιπόν βρίσκουν τον δρόμο τους για τα παιδιά που δεν έχουν την πολυτέλεια ούτε καν του δικού τους δωματίου. Τα χαριτωμένα σκίτσα του πρώτου βιβλίου και η πλούσια εικονογράφηση του δεύτερου προσφέρονται για μια πρώτη ανάγνωση μέσα από τις εικόνες, χωρίς το κείμενο.

Να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά θα μαντέψουν σωστά την πλοκή και θα συμφωνήσουν με τις δυο μαμάδες που αρνούνται να υποκύψουν στο αδηφάγο των επιθυμιών των παιδιών τους, η μία, και στην εγωιστική συσσώρευση παιχνιδιών που ξεχνιούνται σε ένα καλάθι, η άλλη.

Σκηνές από μία έκθεση

Τι όμορφη που ήταν αυτή η έκθεση έργων παιδικής τέχνης στη Χαλκίδα! Όσοι επισκέφθηκαν το Κόκκινο Σπίτι, αυτό το αρχοντικό με το χαρακτηριστικό σκούρο κόκκινο χρώμα, πάνω στη θάλασσα, με τα ακροκέραμα, την πέτρα, το μάρμαρο και τα ψηλοτάβανα δωμάτια και τα παράθυρα που πλαισιώνουν ουρανό και θάλασσα, θα ένιωσαν πολύ όμορφα. Σε αυτό το εμβληματικό για τη Χαλκίδα κτίριο παρουσιάστηκαν τα καλύτερα έργα των παιδιών που φοίτησαν τα τελευταία 35 χρόνια στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας που ίδρυσε το ζεύγος Μυταρά.

Σήμερα το Εργαστήρι Τέχνης λειτουργεί με πολλά τμήματα εικαστικών και τέχνης για μικρούς και μεγάλους. Σε αυτή την έκθεση είδαμε κιμωλίες, τσιπάκια, καρφιά, καρφίτσες, ρόλει, δαχτυλήθρες, σπασμένα παιχνίδια, και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε να μεταμορφώνεται σε «πρώτη ύλη» καλλιτεχνικού έργου. Δράκοι, κροκόδειλοι, μαγικά δάση, ζώα, ξύλινες βαλίτσες σε στυλ Ακριθάκη, μια ανάγλυφη χαρτονένια Γκουέρνικα, πορτρέτα, μακέτες σκηνικών, στολές θεάτρου, γαλαξίες φτιαγμένοι από καρφίτσες, μια μεγάλη σύνθεση χαρτογλυπτικής σα μουσική συμφωνία…ένας θησαυρός για να μιλήσεις για τέχνη και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Στο εντατικό διήμερο πρόγραμμα για μαθητές, οικογένειες και εκπαιδευτικούς γίναμε ντετέκτιβ της τέχνης και δημιουργοί των δικών μας χάρτινων σκαντζόχοιρων. Με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας και της υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θάλειας Καλαμπαλίκη.

Όσο για σας, ξεκινήστε να μαζεύετε στο «κουτί των θησαυρών», στο σχολείο, σπασμένα παιχνίδια και άλλα ενδιαφέροντα άχρηστα υλικά και, με τη βοήθεια του εικαστικού ή με τη δική σας έμπνευση, αρχίστε να φτιάχνετε τα δώρα των Χριστουγέννων ή τα στολίδια του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Ή ζώα για μια θεματική έκθεση- αφιέρωμα στην Ημέρα των ζώων, 4 Οκτωβρίου. Καλή επιτυχία.

Επαναχρησιμοποίηση στα σχολεία!

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα σχολεία ξεκίνησαν με αρκετές ελλείψεις. Δεν αναφερόμαστε μόνο στο διδακτικό προσωπικό. Πολλά σχολεία σε όλη σχεδόν τη χώρα παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε υπολογιστές, φωτοαντιγραφικά, εκτυπωτές. Άλλα σχολεία δεν έχουν ή χρειάζονται βιντεοκάμερες, προτζέκτορες, είδη και όργανα γυμναστικής, φούρνους μικροκυμάτων, όργανα μουσικής κτλ.

Ελάτε σε επαφή με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και πείτε τους τι χρειάζεται άμεσα το σχολείο. Κατόπιν:

1. Δες τι έχεις στο σπίτι σου που βρίσκεται σε καλή κατάσταση, δεν το χρειάζεσαι πια και μπορείς να το δώσεις. Για παράδειγμα, υπολογιστές σε καλή κατάσταση, ηλικίας των πολύ 8-10 ετών, είναι πάντα χρήσιμοι για τα μαθήματα πληροφορικής του σχολείου.

2. Φτιάξε μια λίστα αναγκών του σχολείου και διακίνησέ τη σε φίλους και συγγενείς, ζητώντας και τη δική τους συνδρομή.

Η επαναχρησιμοποίηση υλικών επεκτείνει τον χρόνο ζωής των πραγμάτων και προσφέρει οφέλη στο κοινωνικό σύνολο και στο περιβάλλον. Το μάθημα που θα πάρουν τα παιδιά, βλέποντας το σχολείο να γεμίζει με χρήσιμα υλικά, που ειδάλλως θα κατέληγαν αναίτια στα σκουπίδια είναι μάθημα στάσης ζωής. Ας το προσφέρουμε!

Η φωτογραφία του μήνα

Φωτογραφία: Andrea Bonetti

Λεμπέση 21, 117 43 Αθήνα - Τηλ.: 210 3314893, Fax: 210 3247578 - www.wwf.gr

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να λαμβάνετε email από το WWF, παρακαλούμε ενημερώστε μας στη διεύθυνση support@wwf.gr

EAN DEN BOREITE NA DIAVASETE TO EMAIL DEITE TO EDO