Τεύχος 65, Οκτώβριος 2015

Μένου για 5000 την Κυριακή 11 Οκτωβρίου!

Το "Μενού για 5.000" καταφθάνει στην Αθήνα! Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στην Πλατεία Κοτζιά, το Feeding the 5000, μια παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, θα προσφέρει ένα λαχταριστό γεύμα δωρεάν σε περισσότερους από 5000 πολίτες.

Το γεύμα θα προετοιμαστεί από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας, με κύρια συστατικά του περισσότερο από έναν τόνο ολόφρεσκα λαχανικά και φρούτα, που θα πετιόντουσαν και δε θα έφταναν ποτέ στην αγορά, λόγω εμφάνισης ή λόγω περισσεύματος, όπως στραβά καρότα, άσχημες πατάτες και κολοκυθάκια με «χαρακτήρα».

Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται επειδή δεν είναι… εμφανίσιμα κι άλλα επειδή περισσεύουν! Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από τους αγρούς και τα σουπερμάρκετ μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, ενώ κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλάει 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση.

Αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα και τον κόσμο αναγκάζονται να πετάνε εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων που τίθενται από τα σουπερμάρκετ.

Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια προτεραιότητα. Τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα έθεσαν ως έναν από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2030, στόχος ο οποίος μόλις υιοθετήθηκε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Με την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στραμμένη στα υπέρογκα μεγέθη της τροφής που σπαταλάται, το Με-Νού για 5000 καταφτάνει ως μια εντυπωσιακή γιορτή που θα αναδείξει θετικές και πεντανόστιμες λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στα στάδια παραγωγής, διανομής και πώλησης τροφίμων.

Από τις 12 έως τις 5μμ, μια συνεργασία οργανισμών, εκατοντάδων εθελοντών και επώνυμων υποστηρικτών προσκαλούν το κοινό να απολαύσει το κυρίως γεύμα – ένα γιγαντιίο μπριάμ! Το γεύμα θα προετοιμαστεί με λαχανικά που θα συλλεχθούν από την Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, εταιρείες διανομής αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς.

Το πρόγραμμα της ημέρας θα περιλαμβάνει:

  • Μαγειρικές επιδείξεις από τους Νταϊάνα Κόχυλα, Αλέξανδρο Παπανδρέου, Γκίκα Ξενάκη και Tip the Chef που θα παρουσιάσουν ευφάνταστες προτάσεις και μία σειρά γαστριμαργικών δημιουργιών για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού.
  • Αnti-food waste cocktails από τον Γιάννη Κοροβέση.
  • Ντισκοσούπα street party, όπου το κοινό μαζί με εθελοντές θα φτιάξει και θα απολαύσει μια γιγαντιαία φρουτοσαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας φρούτα και λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής.
  • Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά 3-12 ετών γύρω από τη σπατάλη τροφίμων και τις ορθές διατροφικές επιλογές. Τις δράσεις συντονίζουν το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το Βρετανικό Συμβούλιο, η Ανατολική Ανατπυξιακή Εταιρεία ΑΕ και η κολλεκτίβα Troo Food Liberation.
  • Την ημέρα πριν την εκδήλωση θα οργανωθεί άλλο ένα υπέροχο ΝτισκοΣούπα πάρτυ όπου πάνω από 70 εθελοντές θα προετοιμάσουν τα 1200 κιλά φρουτολαχανικών για το κυρίως γεύμα με χορευτική μουσική υπόκρουση.

Το ΜΕ-ΝΟΥ ΓΙΑ 5000 διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback σε συνεργασία με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το WWF Ελλάς, το British Council, το Βack to Commons και το πρόγραμμα EU FUSIONS και με την πολύτιμη συμβολή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων καθώς και με την υποστήριξη του Προγράμματος συνΑθηνά.

Μέρος των φρέσκων φρούτων και λαχανικών που θα συλλεχθούν με αφορμή την εκδήλωση θα διατεθούν σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη μέσω του ΜΠΟΡΟΥΜΕ και της Κοινωνικής Κουζίνας Ο Άλλος Άνθρωπος.

Σας περιμένουμε όλους εκεί να πούμε το δικό μας ηχηρό "Δεν πετάμε τίποτα"!

Και του στραβού το δίκιο!

Μια εξαιρετικά διασκεδαστική, όσο και ουσιαστική δράση σας προτείνουμε για τους μαθητές σας. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου όμως! Οργανωθείτε!

Συζητήστε με τους μαθητές σας πώς διαλέγουν φρούτα και λαχανικά όταν πάνε στη Λαϊκή, στο μανάβη, στο σούπερ μάρκετ ή όπου αλλού τύχει να ψωνίσουν ή να διαλέξουν το φρούτο ή τη σαλάτα τους. Τοποθετήστε στην έδρα δυο μήλα, ένα άψογης εμφάνισης και ένα λίγο ...στραβό! Ποιο θα διάλεγαν; Εξηγήστε ότι δυστυχώς κρίνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά από...την εμφάνισή τους κι αυτό είναι πολύ σοβαρό. Γιατί τόνοι τροφίμων καταλήγουν να σαπίζουν επειδή δεν τα θέλει ο καταναλωτής. Ενώ είναι μια χαρά, νόστιμα και θρεπτικά. Σπαταλάμε, έτσι, τροφή, ενέργεια, χρήματα, φυσικούς πόρους, την ίδια στιγμή που για άλλους θα ήταν πολυτέλεια ακόμη και η κατανάλωση αυτών που εμείς περιφρονούμε.

Δείξτε στα παιδιά τη δράση του WWF, της Καλύτερης Ζωής, "και του στραβού το δίκιο", και ζητήστε τους να φέρουν, σε ορισμένη μέρα, ένα στραβό φρούτο ή λαχανικό. Θα φωτογραφηθείτε με αυτό (κρύβετε το πρόσωπό σας με το τρόφιμο!) και θα ανεβάστε τη φωτογραφία στην εφαρμογή του WWF.

Πάρτε μέρος στο διαγωνισμό φωτογραφίας και κερδίστε!

Τα παιδιά θα λατρέψουν τη δράση, θα διασκεδάσουν, και θα μάθουν να εκτιμούν...και του στραβού το δίκιο.

Πάντα μαζί στο Πάρκο Ψυχικού!

Το Πάντα, ως γνήσιο θηλαστικό του δάσους λατρεύει το πράσινο σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν βρίσκεται, στα παραποτάμια δάση της Κίνας, αλλά και στα πάρκα και τους πράσινους χώρους των πόλεων. Γι αυτό, μια ακόμη χρονιά, θα βρίσκεται κάθε Πέμπτη πρωί στο Οικολογικό Πάρκο Ψυχικού & Φιλοθέης και θα υποδέχεται μαθητές για να τους ξεναγήσει σε μία μυστηριώδη διαδρομή!

Παρέα με τους φίλους του, θα ανακαλύψουν τα φυτά και τα ζώα που είναι κρυμμένα στο λαβύρινθο του πάρκου και τα μυστικά και άλλων ζώων και φυτών του πλανήτη που έχουν ανάγκη να προστατευτούν. Θα ερευνήσουν τα μυστήρια των χρωματιστών κάδων, καθώς και πώς όλα συνδέονται μεταξύ τους, αλλά και με την καθημερινή ζωή στο σπίτι, στο σχολείο, στην πόλη μας. Αποστολή τους να βρουν λύσεις για να γίνει η ζωή όλων καλύτερη!

Τη συνέχεια της εξερεύνησης για το σπίτι, για να έχει όλη η οικογένεια μια καλύτερη ζωή, θα τη βρείτε στην διεύθυνση http://kalyterizoi.gr/ και http://www.wwf.gr/.

Ενημερωθείτε εδώ, ή καλέστε στο Δήμο Ψυχικού-Φιλοθέης (τηλ. 2106834550) για να κανονίσετε επίσκεψη κάποια Πέμπτη με το WWF. Αν θέλετε το πάντα να επισκεφτεί και το σχολείο μπορείτε να ενημερώσετε τον εκπαιδευτικό να καλέσει στα τηλέφωνα 210 3314893 και e-mail:n.coutava@wwf.gr, για μια καλύτερη ζωή και στο σχολείο!

Το Πάντα θα βρίσκεται...

Από τις 12 ως τις 16 Οκτωβρίου ορίστηκε η εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τα σχολεία και πολλά και ενδιαφέροντα σεμινάρια οργανώνονται στο πλαίσιο της «πράσινης» εβδομάδας.

Εμείς σας περιμένουμε Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, στο εργαστήριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, μέσω της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με τίτλο: «Δημιουργική γραφή και περιβαλλοντική σκέψη μέσα από τις έννοιες της κατανάλωσης και του οικολογικού αποτυπώματος». Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί στο 2ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στη Θήβα, θα δουλέψουμε με μαθητές, το πρωί, και εκπαιδευτικους το απόγευμα, για τους χώρους πρασίνου της πόλης και την ποιότητα ζωής. Με δουλειά πεδίου, δημιουργική γραφή και φυσικά την Καλύτερη Ζωή.

Τέλος, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στο ΚΠΕ Ελευσίνας, θα δουλέψουμε επίσης το θέμα «χώροι πρασίνου» και θα αναφερθούμε στην ολοκαίνουργια εφαρμογή μας app για την καταγραφή χώρων πρασίνου.

Το Πάντα διαβάζει...

... Πράσινα παραμύθια. Πέντε οικολογικά παραμύθια. Πέντε ιστορίες εμπνευσμένες από τις ευαισθησίες και τους προβληματισμούς των παιδιών για το περιβάλλον και την καταστροφή του.

Το τελευταίο βατραχάκι, η ανεμώνα που έκλαιγε, η σκυλίτσα που τη λέγαν Βαγγελίτσα, το πετροχελίδονο του Νικόλα και τα κοτσύφια του δάσους μας παρουσιάζουν τις συνέπειες της αλόγιστης εκβιομηχάνισης του Θριάσιου Πεδίου και περιγράφουν την καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας στην περιοχή της Ελευσίνας μα και όλης της Αττικής.

Το βιβλίο Πρασινα Παραμύθια της Ζωής Σπυροπούλου, σε εικονογράφηση της Άννας Μερτζάνη κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.

Χρόνια πολλά Κίκο!

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, το WWF Ελλάς λέει ενα μεγάλο ευχαριστώ στον Κίκο. Πολύτιμος συνεργάτης του WWF στη Θράκη, βοηθά να εντοπίζονται οι φόλες που απειλούν ολόκληρη την άγρια ζωή της περιοχής και ιδιαίτερα τα ήδη απειλούμενα αρπακτικά πτηνά, όπως ο Ασπροπάρης και ο Μαυρόγυπας.

"Σε αυτόν τον απίστευτο τετράποδο σύμμαχο χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, ενώ του υποσχόμαστε να μην πάει χαμένη η προσπάθειά του και να αναχαιτίσουμε την απειλή των δηλητηριασμένων δολωμάτων", τονίζει το WWF.

Η Έλα Κρετ, η συνεργάτης μας που μαζί με τον Κίκο, αποτελούν την ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων μας λέει: "Αν κάποιος με ρωτήσει πώς άλλαξε η ζωή μου τον τελευταίο χρόνο, η απάντηση είναι απλή. Έχω αποκτήσει έναν φίλο που έχει ακριβώς τα ίδια ενδιαφέροντα με μένα: μας αρέσουν οι μακρινές βόλτες στη φύση και η παρακολούθηση της χλωρίδας και της πανίδας. (Από όλα τα ζώα, ο φίλος μου τρελαίνεται ειδικά να παρατηρεί την κίνηση της χελώνας.) Και βέβαια, είμαστε και οι δυο ενθουσιασμένοι με την κοινή δουλειά μας. Ναι, είμαστε συνάδελφοι με τον Κίκο, τον νέο τετράποδο φίλο μου!

Στη δουλειά μας, στόχος μας είναι να σώσουμε σπάνια άγρια ζώα -συχνά βέβαια βοηθάμε και κατοικίδια- ψάχνοντας για δηλητηριασμένα δολώματα στην ύπαιθρο. Δουλεύουμε για τον έλεγχο και έγκαιρο καθαρισμό της υπαίθρου από τις φόλες και τα δηλητηριασμένα ζώα που μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον δηλητηριάσεις. Όταν ψάχνουμε για το δόλωμα, λειτουργούμε με ένα περιέργο τρόπο: κινούμαστε στο χώρο σαν μόριο, εγώ ο πυρήνας και ο Κίκο το άτομο που περιστρέφεται γύρω μου. Ποτέ δε φεύγει μακριά μου. Οργώνουμε έτσι μεγάλες περιοχές για να βρούμε την κρυφή πηγή της δηλητηρίασης.

Τα δηλητηριασμένα δολώματα είναι κύρια απειλή και αιτία θανάτου του Ασπροπάρη και άλλων γυπών, όπως ο Μαυρόγυπας και το Όρνιο. Στην Ελλάδα ο πληθυσμός του απειλούμενου με εξαφάνιση Ασπροπάρη έχει πια απομείνει μόνο στη Θράκη, που είμαστε εμείς με τον Κίκο, και στην Κεντρική Ελλάδα, όπου υπάρχει άλλη μια ομάδα ανίχνευσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας".

Η δουλειά μας με τον Κίκο δεν θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα χωρίς τη βοήθεια των ευαισθητοποιημένων κατοίκων της περιοχής που μας ενημερώνουν για κρούσματα δηλητηριασμένων δολωμάτων, είναι το μήνυμα του WWF Ελλάς. "Τους ευχαριστούμε από καρδιάς και ελπίζουμε όλο και περισσότεροι να συνδράμουν στην προσπάθεια να πούμε Όχι στις φόλες!".

Ευχαριστούμε, Κίκο!

Το πάντα τρώει... παγωτό!

Και μαθαίνει ιστορίες διατροφής και ανθρώπινων δικαιωμάτων στον πολυχώρο Μεταιχμιο από τη Fair Trade Hellas. Φέτος το φθινόπωρο, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ συνεργάζονται με τη Fair Trade Hellas και διοργανώνουν στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διάφορες δράσεις για παιδιά, σχολικές ομάδες, εκπαιδευτικούς και γονείς, καθώς και για όσους θέλουν να ευαισθητοποιηθούν ή να μάθουν περισσότερα για τη φιλοσοφία του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση όλων μας σχετικά με τις αρχές του δίκαιου εμπορίου, την υπεύθυνη κατανάλωση, την παγκόσμια φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και μπορούν να συνδυαστούν με ξενάγηση στην έκθεση της Fair Trade «Το γλυκόπικρο ταξίδι του παγωτού» που θα φιλοξενεί ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ από την 1η έως τις 31 Οκτωβρίου 2015. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν είναι: «Σοκολατοϊστορία», για παιδιά 8-14 ετών. Tελικά πόσα κακαόδεντρα χρειάζονται για να φτιαχτεί μια πλάκα σοκολάτας και πόσα παιδιά έχουν εργαστεί για την παραγωγή της;

«Δίκαιο εμπόριο: Το παιχνίδι της συναλλαγής», για παιδιά 11-15 ετών. Από πόσα στάδια περνάει η σοκολάτα για να φτάσει λαχταριστή στα χέρια μας;

«Κάνε ένα βήμα μπροστά για τη σοκολάτα», για παιδιά 12-16 ετών. Έχετε αναρωτηθεί πώς μπορεί να είναι η καθημερινότητα και οι διαφορετικές ευκαιρίες που απολαμβάνουν οι άνθρωποι σε όλη τη Γη;

«Στον βυθό με τα σοκολατόδεντρα», για παιδιά: 8-12 ετών. Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πάρουμε μια γεύση από σοκολάτα, θάλασσα, δάση, ζούγκλες και άγρια ζώα! Πώς συνδέονται όλα αυτά; Με τη βοήθεια των ντετέκτιβ Βεντουζίνι και Λιχουδίνι, οι μαθητές θα ανακαλύψουν την άγρια ζωή που κρύβεται στο πιάτο μας!

Το κόστος για κάθε πρόγραμμα είναι 1,50 € για κάθε παιδί (στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 23%). Το πρόγραμμα «Στον βυθό με τα σοκολατόδεντρα» που συντονίζει και εμψυχώνει η συγγραφέας παιδικών βιβλίων και υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς Ελένη Σβορώνου είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της και παρέχεται δωρεάν.

Παράλληλα, έχει σχεδιαστεί workshop για εκπαιδευτικούς και γονείς τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015 ενώ την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015, στις 7:30 το απόγευμα θα διοργανωθεί Πάνελ συζήτησης με θέμα «Διατροφική κυριαρχία, Νέοι και Ανάπτυξη». Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ειδικούς από τον ακαδημαϊκό χώρο, τις τοπικές αρχές αλλά και ΜΚΟ (μεταξύ τους κι ο δικός μας Αχιλλέας Πληθάρας), οι οποίοι θα θίξουν θέματα σχετικά με τη διατροφική μας αυτάρκεια και ασφάλεια, τα «πράσινα» και τα «δίκαια» προϊόντα αλλά και με τα προϊόντα που τελικά καταναλώνουμε. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Μικροί ενεργοί πολίτες.

Η Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη οργανώνει το Σάββατο 24 Οκτωβρίου ημερίδα με τίτλο: «ΜΙΚΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ – Εκπαιδεύοντας ενεργούς πολίτες» Στόχος η γνωριμία των εκπαιδευτικών με τα παιδικά βιβλία της Νομικής Βιβλιοθήκης που έχουν στόχο να μάθουν τα παιδιά βασικές έννοιες δικαίου, νόμους και ρυθμίσεις που αφορούν μια σειρά από καίρια ζητήματα της εποχής μας όπως: περιβάλλον, πρόσφυγας, ανθρώπινα δικαιώματα, βία στα γήπεδα, κ.α.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα γίνει παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης και της δανειστικής βαλίτσας για τα δικαιώματα των ζώων. Θα διεξαχθούν, επίσης, βιωματικά εργαστήρια.

Ομιλητές, συντονιστές εργαστηρίων: Γιάννης Παπαδάτος, Χρύσα Κουράκη, Τζελίνα Βογιατζόγλου, Βέρα Βορύλλα,Τζίνα Παπαντωνοπούλου – Καρατζά, Ελένη Σβορώνου, Μαρίζα Ντεκάστρο, κ.α. Δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας (e-mail: paidikinb@nb.org).

Και για όσουν ενδιαφέρονται περισσότερο δεν έχετε παρά να διαβάσετε την ετήσια έκθεση του WWF Ελλάς για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η οποία καλύπτει την περίοδο Ιούλιος 2014 – Ιούλιος 2015. Η έκθεση εξετάζει τις εξελίξεις στη νομοθεσία, τις αποφάσεις των δικαστηρίων και τις πολιτικές για το περιβάλλον και την ενέργεια, παρέχοντας ένα απαραίτητο για πολίτες και πολιτικούς εργαλείο για τον σχεδιασμό περιβαλλοντικής πολιτικής.

Το Πάντα ερευνά...

"Την σχολική χρονιά 2013-2014, το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας, Εκπαίδευσης και Αγωγής του Πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποίησε έρευνα σε 27 σχολεία ανά την Ελλάδα. Από αυτά, 17 συμμετείχαν σε προγράμματα με σχολικούς κήπους. Συνολικά, 137 εκπαιδευτικοί απάντησαν σε ερωτηματολόγια συσχετιζόμενα με την επιρροή που έχουν οι κήποι στους μαθητές και στο σχολικό πρόγραμμα.

Από το δείγμα των σχολείων με κήπο που συμμετείχαν στην έρευνα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Αθήνα και τα ελληνικά νησιά φιλοξενούν ίσο ποσοστό (41%) με κήπους στα σχολεία τους. Αυτό δείχνει την ανάγκη έκθεσης των μαθητών της Αθήνας στο φυσικό περιβάλλον, εξισορροπώντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις της αστικοποίησης.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, το ελληνικό σχολείο έχει αγκαλίσει τον κήπο του, καθώς γίνονται δράσεις σε αυτόν συχνά μέσα στη εβδομάδα. Το 61% των σχολικών κήπων είναι φυτεμένο στην σχολική αυλή, με συνδυασμό λαχανόκηπου και βατανόκηπου-καλλωπιστικών φυτών (39%). Αξιοσημείωτο είναι το υψηλό ποσοστό τις ενεργούς συμμετοχής των μαθητών, με μόνο το 7% να μη συμμετέχει καθόλου στις όποιες δραστηριότητες συμβαίνουν στον κήπο. Παράλληλα, από το σύνολο των εκπαιδευτικών επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι οι μαθητές που ασχολούνται με την φροντίδα του κήπου ενισχύουν δεξιότητες κριτικής ικανότητας και ευημερίας, κοινωνικοποιούνται, αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, θεραπεύουν πνεύμα και σώμα, και ενισχύουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσω σχολικών προγραμμάτων κήπων προϋποθέτει ευκαιρίες βιωματικής δράσης στη φύση, οι οποίες σε νεαρή ηλικία ενισχύουν την ανάπτυξη μιας νέας περιβαλλοντικής συμπεριφοράς και στάσης των μαθητών απέναντι στο περιβάλλον. "

από την εθελόντρια μας και συγγραφέα της έρευνας, Πλάκα Βαλεντίνα

Η φωτογραφία του μήνα

Φωτό: © Andrea Bonetti/WWF Ελλάς, Εθνικό Πάρκο Βίκου Αωού

Λεμπέση 21, 117 43 Αθήνα - Τηλ.: 210 3314893, Fax: 210 3247578 - www.wwf.gr

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να λαμβάνετε email από το WWF, παρακαλούμε ενημερώστε μας στη διεύθυνση support@wwf.gr

EAN DEN BOREITE NA DIAVASETE TO EMAIL DEITE TO EDO