Τεύχος 76, Οκτώβριος 2016

Αχίλλειος πτέρνα η διατροφή των παιδιών σήμερα...

© Creative Commons/Larry Jacobsen

Η περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών αλλά και οι διατροφικές τους συνήθειες διαμορφώνονται από μικρή ηλικία. Η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχοσωματική υγεία των παιδιών και να οδηγήσει σε αύξηση της παχυσαρκίας και διαταραγμένης διατροφικής συμπεριφοράς. Ως αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, με κυριότερους την αστικοποίηση και την αύξηση της ευημερίας, πολλές είναι οι χώρες, κυρίως οι ανεπτυγμένες, οι οποίες βρίσκονται σε μία διατροφική μετάβαση. Καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφίμων ζωικής προέλευσης καθώς επίσης και τρόφιμα επεξεργασμένα, πλούσια σε θερμίδες, ελεύθερα σάκχαρα και αλάτι, αλλά φτωχά σε θρεπτικά συστατικά.

Δυστυχώς και η Ελλάδα έχει ξεφύγει πλέον από το μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Το αποτέλεσμα αυτής της τάσης, σε συνδυασμό με τα ολοένα χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, εκτός του αυξημένου περιβαλλοντικού αντίκτυπου, είναι, τα αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και κάποιες μορφές καρκίνου.

Το WWF ετοιμάζει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διατροφή που στοχεύει σε υγιή παιδιά και υγιή πλανήτη! Στόχος είναι τα παιδια και οι οικογένειές τους να υιοθετήσουν ένα διατροφικό πρότυπο που θα τα βοηθήσει να αναπτυχθούν σωστά και ταυτόχρονα να γίνουν συνειδητοποιημένοι αυριανοί πολίτες.

Το σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ετοιμάζουμε χρειάζεται τροφοδότηση από εσάς! Θέλουμε την άποψή σας για να καταγράψουμε τη σημερινή διατροφική συμπεριφορά των παιδιών, τουλάχιστον εντός του χώρου του σχολείου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να διαθέσετε 5’ για να απαντήσετε στο –ανώνυμο φυσικά- ερωτηματολόγιο μας. Σας ευχαριστούμε!

Η ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του WWF Ελλάς

Το Πάντα παρκάρει και προτείνει: Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

© Greenspaces/ Σοφία Αξωνίδη

‘Είναι υπέροχο πάρκο’
‘Είναι μεγάλος χώρος, βλέπουμε ουρανό, μυρίζουμε λουλούδια, ακούμε και βλέπουμε πουλιά, τα πουλιά έχουν σπίτι!’
‘Ανυπομονώ να ανοίξουν οι παιδικές χαρές και η Βιβλιοθήκη’
‘Θα ξαναέρθουμε με τους φίλους μας. Μας άρεσε πολύ!!’

Να τι συμπλήρωσαν στο έντυπο αξιολόγησης και καταγραφής αστικού πρασίνου – Greenspaces, συμμετέχοντες γονείς και παιδιά, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στην εκδήλωση «Πράσινες περιπέτειες» του WWF στο Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ένα καινούργιο εντυπωσιακό πράσινο πάρκο για την πρωτεύουσα είναι γεγονός. Με ένα μεσογειακό κήπο γεμάτο με χιλιάδες αρωματικές λεβάντες, φασκόμηλα, δεντρολίβανα, ρίγανες και άλλα μεσογειακά αρωματικά. Συστάδες από δέντρα με κυρίαρχες τις ελιές, αλλά και πεύκα, χαρουπιές, αμυγδαλιές, πλατάνια. Και δίπλα ένας μουσικός κήπος με πολλές εκπλήξεις και προκλήσεις, να πατήσεις, να χορέψεις, να φωνάξεις! Ένας τεράστιος χλοοτάπητας με χαμηλές απαιτήσεις άρδευσης, σε περιμένει να στρώσεις την ψάθα σου και να αράξεις στη σκιά των πεύκων, να παίξεις μπάλα, τρέξιμο και άλλα παιχνίδια. Το Ξέφωτο, όπως λέγεται, είναι ατελείωτο στο μάτι, χάνεται στον ορίζοντα εκεί που υψώνονται τα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το πάρκο ανηφορίζει και ανεβαίνει πάνω από τα κτίρια, προσφέροντας υπέροχη θέα στον Φαληρικό Όρμο. Τα τελευταία φυτεύτηκαν στην κορυφή τους με είδη που ανταποκρίνονται στην εντονότερη ξηρασία, αλλά και τους ισχυρότερους ανέμους. Μεσογειακά αγρωστώδη από σπόρους που συλλέχθηκαν στην Αττική και τα νησιά από ομάδα του Βοτανικού Κήπου του Διομήδους. Τα φυτεμένα δώματα των κτιρίων δημιουργούν ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες για τη μείωση του φαινομένου της «αστικής θερμικής νησίδας», συγκρατούν νερό κατά τις έντονες βροχοπτώσεις, υγρασία και ενισχύουν τη βιοποικιλότητα.

Όλο το Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος» έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας, με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής μεσογειακής χλωρίδας. Ο χώρος αντανακλά τη βιοποικιλότητα ενός μεσογειακού λόφου, όπου η ψηλή βλάστηση συγκεντρώνεται στο μεσαίο και χαμηλό επίπεδο και τα δέντρα λιγοστεύουν όσο ανεβαίνουμε το λόφο. 1.450 δέντρα και 300.000 θάμνοι, μαζί με τις υποδομές από φυσικά υλικά συμβάλλουν στον αειφορικό σχεδιασμό. Ένα μεγάλο κανάλι, ιδανικό για μικρά σκάφη ιστιοπλοίας, συνδέει νοητά το πάρκο με τη θάλασσα.

Το πάρκο Σταύρος Νιάρχος είναι μία Οδύσσεια! Ένας τόπος ανακάλυψης και εξερεύνησης που δίνει νόημα στην πόλη, όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος ο δημιουργός του, αρχιτέκτονας Ρένζο Πιάνο.

Μία σπουδαία προσπάθεια για μια πιο πράσινη βιώσιμη πόλη! Το πάρκο είναι δικό μας, από τις 6 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Το μόνο που χρειάζεται, να του φερθούμε με προσοχή και σεβασμό, ώστε να αποτελεί πρότυπο για να δημιουργήσουμε μία περισσότερο πράσινη πόλη.

Γύρος με βούλα!

© Creative Commons

Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ερωτήσεις, το πιο φρέσκο, ψηφιακό παιχνίδι γνώσεων του WWF Ελλάς, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για την καταλληλότητα του εκπαιδευτικού του περιεχομένου! Μέσα στους πρώτους κιόλας μήνες της παρουσίας τους στο διαδίκτυο ο πυξίδας, ο φυσιοφίδης, ο ποδηλάτρης και ο Επιθεωρητής Π έχουν την επισήμη πλέον άδεια να συντροφεύουν τους νεαρούς παίκτες σε ένα εικονικό ταξίδι γνώσεων γύρω από το περιβάλλον και τα είδη του,τις απειλές, αλλά και τις καλές πρακτικές για τη διατήρηση του.

Θυμίζουμε ότι στόχος του ηλεκτρονικού παιχνιδιού είναι να αποκτήσουν οι μαθητές γνώσεις για τα απειλούμενα είδη και τους βιότοπους της Ελλάδας, τις απειλές και τους τρόπους προστασίας της ελληνικής φύσης, τους τρόπους μείωσης του οικολογικού μας αποτυπώματος, γενικές γνώσεις γεωγραφίας αλλά και γνώσεις Βιολογίας, Φυσικής Ιστορίας και Μυθολογίας που σχετίζονται με οικολογικά σημαντικές περιοχές της χώρας μας.

Στόχος επίσης είναι να γνωρίσουν την Ελλάδα μέσα από τρία επίπεδα αλληλεπίδρασης φύσης και ανθρώπου. Από περιοχές αρμονικής συνύπαρξης φύσης και ανθρώπου ο παίκτης οδηγείται σε περιοχές υψηλότερου και υψηλότατου βαθμού πίεσης της φύσης από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ο Γύρος του Κόσμου παίζεται ατομικά, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί στην τάξη, εφόσον υπάρχει διαδραστικός πίνακας, ως εμπλουτισμός του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος ή της Γεωγραφίας. Μπορεί επίσης ο εκπαιδευτικός να ζητήσει να παίξουν τα παιδιά μια συγκεκριμένη ενότητα του παιχνιδιού στο σπίτι, που σχετίζεται με τη διδακτέα ύλη. Μπορεί να διοργανώσει διαγωνισμό ή να δομήσει project με βάση μια θεματική ενότητα του παιχνιδιού: π.χ. «ταξίδι στη Θράκη» ή «Στην Ελευσίνα με τη θεά Δήμητρα» κ.ο.κ. Όσο για τους διαγωνισμούς μείνετε συντονισμένοι γιατι λίαν συντόμως θα σας έχουμε ενδιαφέροντα νέα!

Χρόνια Πολλά καρέτα...

© Joakim Odelberg

4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ζώων και θέλουμε να τη γιορτάσουμε με μια προσωπική εμπειρία του διευθυντη μας, Δημήτρη Καραβέλλα, για ενα πολυαγαπημένο ζώο των ελληνικών θαλασσών που το WWF προστατευει για περισσότερο από μια εικοσαετία. Άλλωστε η χελώνα καρέτα γιορτάζει γιατί από πέρυσι αξιολογήθηκε πλέον επισήμως από την Διεθνή Ενωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) ως τρωτό και όχι κινδυνεύον είδος ενώ φέτος σημειώθηκε ρεκόρ γεννήσεων στα Σεκάνια Ζακύνθου, σε σχέση με την τελευταία πενταετία.

«Σάββατο πολύ πρωί, πέφτω για κολύμπι στο Κόκκινο Λιμανάκι. Φοράω μάσκα με αναπνευστήρα, πέδιλα και δένω και την μηχανή στο μαγιό για να φωτογραφίσω. Με το που μπαίνω στο νερό, έχει θολούρα, αποφασίζω να επιστρέψω και να αφήσω την μηχανή στην παραλία. Ανοίγομαι, κολυμπάω αρκετή ώρα, έχει καθαρίσει το νερό στα βαθιά και χαζεύω βυθό. Ξαφνικά εμφανίζεται μια θαλάσσια χελώνα η οποία κολυμπάει αμέριμνη, βουτάει, ανεβαίνει, γενικώς κάνει την ζωή της. Την συνοδεύω για περίπου μισή ώρα και παρότι έβριζα στην αρχή που είχα αφήσει την μηχανή και φανταζόμουν τις φωτό που θα τράβαγα, τελικώς το ξεχνάω και απολαμβάνω.

Κυριακή πρωί με την αυγή, πάλι Κόκκινο Λιμανάκι. Αυτή την φορά δεν έχω πάρει καν την μηχανή μαζί, λέω δεν πρόκειται δεύτερη φορά να τύχει αυτό σε παραλία 20 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Τραβάω την ίδια πορεία και ξαφνικά, τσουπ! Θαλάσσια χελώνα και μάλιστα άλλο ζώο από αυτό της προηγούμενης μέρας, πιο μεγάλο! Πάλι ήρεμη, με άφησε να κολυμπήσω δίπλα της και να την παρακολουθώ, βούτηξα αρκετές φορές και την βρήκα στο βυθό, απίθανη εμπειρία…..»

Το Πάντα χαρίζει εμπειρία κι εθελοντική εργασία...

© Creative Commons/Naoki Tomeno

Είσαστε εκπαιδευτικός σε δευτεροβάθμια εκπαίδευση κι οι μαθητές σας θέλουν να καλύψουν κάποιες ώρες εθελοντικής εργασίας η πρακτικής; Έχετε περιβαλλοντική ομάδα και θέλετε οι μαθητές σας να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία πέρα από τα project και τις εκδρομές; Παροτρύνετε τους να εκμεταλλευτούν τον ελεύθερo τους χρόνο ποιοτικά πέραν από την οθόνη του υπολογιστή. Ας μπουν στην ομάδα καταγραφών κι αξιολόγησης των χώρων πρασίνου με την εφαρμογή WWF GreenSpaces!

Οι μαθητές όντας εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή Greenspaces για να ανακαλύψουν και να καταγράψουν το πράσινο της γειτονιάς τους. Με αυτό τον τρόπο θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το πράσινο της πόλης τους. Η δουλεια τους δεν θα είναι μόνο να καταγράφουν αλλα και να αξιολογούν τους χώρους πρασίνου που επισκέπτονται αλλά και εκεινους που κατέγραψαν οι συμμαθητές τους. Μπορούν να παροτρύνουν και το υπόλοιπο σχολείο να συμμετέχει στην αξιολόγηση των χώρων πρασινου της γειτονιας αναδεικνύοντας το πιο δημοφιλές πάρκο, την πιο αγαπημένη πλατεία, τον πιο πράσινο χώρο ή εκείνον με τις υποδομές που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση. Κι αν η υπάρχουσα κατάσταση τους προβληματίσει θα τους βοηθήσουμε να εκφράσουν τα παράπονα και τις προτάσεις τους στον Δήμο και να γίνουν πραγματικοί ενεργοί πολίτες.

Η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει να εντάσσεται στο πρόγραμμα International Baccalaureate (IB) των ιδιωτικών σχολείων Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου μαθητές αφιερώνουν από τον προσωπικό τους χρόνο για να επισκεφτούν χώρους πρασίνου και να τους εντάξουν στον πράσινο χάρτη! Σε αντάλλαγμα της προσπάθειάς τους λαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής , προσμετρώνται οι ώρες απασχόλησης στην πρακτική τους και διεκπεραιώνουν projects με τους καθηγητές τους.

Πόσο ελκυστικό πιστευετε ότι θα το έβρισκαν οι δικοί σας μαθητές; Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με την Σοφία Αξωνίδη στο 210 3314893, s.axonidi@wwf.gr.

Μια θεατρική παράσταση που σερβίρεται!

© Ομάδα Δον Κιχώτες

Αν δεν είχατε την τύχη να απολαύσετε τους «Δον Κιχώτες», τη θεατρική αυτή ομάδα που ανέβασε με τέχνη, χιούμορ και μεράκι αρκετά παιδικά βιβλία στη σκηνή, ήρθε η ώρα να τους γνωρίσετε! Και να «γευτείτε» την παράσταση που προσφέρουν φέτος σε μαθητές (αλλά και οικογένειες) που είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο "Μην τρως ό,τι σου σερβίρουν" της Ελένης Σβορώνου, έκδοση της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης, σε συνεργασία με το WWF.

Το θέμα είναι η διατροφή. Ο διάσημος γευσιγνώστης κ. Φρικασές ετοιμάζεται να επισκεφθεί τον «Πρόκο», την καστροπολιτεία που κάποτε ήταν διάσημη για όλα τις θεσπέσιες γεύσεις της, όλες με βάση το φυτό πρόκο. Όλοι στον Πρόκο, εστιάτορες, ζαχαροπλάστες, μανάβηδες και κρεοπώλες, ετοιμάζονται πυρετωδώς. Θέλουν να εντυπωσιάσουν τον Φρικασέ με τα προϊόντα τους. Μια καλή λέξη του γευσιγνώστη θα φέρει πολλούς πελάτες στα μαγαζιά τους. Πολλά χρήματα! Ώσπου η μεγάλη μέρα φτάνει! Ο Φρικασές διαβαίνει την κύρια πύλη της καστροπολιτείας και…πέφτει σέκος!

Αν τύχει και ασχολείστε με το θέμα, φέτος, αλλά κι αν θέλετε να εισάγετε με ευχάριστο τρόπο τους μαθητές στις παγίδες της σύγχρονης διατροφής, κυρίως αν θέλετε να γελάσετε, εμπιστευτείτε τους Δον Κιχώτες! Και βέβαια μπορείτε να πλαισιώσετε την παράσταση πο θα δοθεί στο σχολείο, με φιλαναγνωσία αν ασχοληθείτε με το βιβλίο και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με το WWF και με το πρόγραμμα της Καλύτερης Ζωής, όπου προτείνουμε πολλές δράσεις για τη διατροφή. Δράσεις που αγαπήθηκαν από τους παιδικούς σταθμούς ως τα γυμνάσια.

Επικοινωνία για την παράσταση: 697 774 1330, DonQuixotesTG@gmail.com.

Η φωτογραφία του μήνα

© The Comedy Wildlife Photography Awards

Unsubscribe | Δες το email online