Τεύχος 86, Οκτώβριος 2017


Πρώτος σταθμός: Θεσσαλονίκη!

© WWF Ελλάς

Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας και ξεκινάμε το ταξίδι μας από τη Βόρειο Ελλάδα. Από 2-10 Οκτωβρίου προσκαλούμε γονείς και παιδιά σε ένα βιωματικό «ταξίδι» μιας διατροφής που μπορεί να προστατέψει την υγεία μας αλλά και τον πλανήτη.

Ελάτε να επισκεφθείτε τη διαδραστική κινητή έκθεση που δημιουργήσαμε ώστε, μέσα από βιωματικές δράσεις, παιδιά και ενήλικες θα μάθουν με ποιον τρόπο η επιλογή τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων πλουσίων σε ζάχαρη και λίπη, καθώς και η σωστή κατανάλωση ψαρικών σε συνδυασμό με την αποφυγή της σπατάλης φαγητού, προστατεύουν την υγεία μας και περιορίζουν ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Την έκθεση μπορείτε να επισκεφτείτε:

 • Στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, 2- 6 Οκτώβρη,
  8.45 - 13.00 ανοικτή μόνο για επισκέψεις σχολείων μετά από συνεννόηση με τη Δ/νση Αβάθμιας εκπαίδευσης
  17.00- 21.00 ανοικτή για το ευρύτερο κοινό
 • Στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης,7-8 Οκτώβρη
  10.00- 14.00 και 17.00-21.00 ανοικτή για το ευρύτερο κοινό
 • Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης, 9-10 Οκτώβρη,
  8.45 - 13.00 ανοικτή μόνο για επισκέψεις σχολείων μετά από συνεννόηση με τη Δ/νση Αβάθμιας εκπαίδευσης
  17.00- 21.00 ανοικτή για το ευρύτερο κοινό

Παράλληλα, στο πλαίσιο της καμπάνιας, ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου θα παρευρεθεί στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, από τις 15:00 έως τις 17:00 και θα ετοιμάσει δυναμωτικά και ευφάνταστα smoothies από λαχανικά και φρούτα εποχής. Ο γνωστός σεφ θα προσκαλέσει παιδιά και ενήλικες να γευτούν τα μυστικά μίας ισορροπημένης διατροφής φιλικής προς την υγεία μας και τον πλανήτη .

Όπως σημειώνει η Βίκυ Μπαρμπόκα, Υπεύθυνη Προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή: «Δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να μαθαίνουν με βιωματικό τρόπο τα μυστικά της βιώσιμης διατροφής, διασκεδάζοντας. Μέσα από τις επισκέψεις μας σε 20 πόλεις, με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, θέλουμε να επικοινωνήσουμε με την τοπική κοινωνία, να μάθουμε από τα παιδιά και να μοιραστούμε πολύτιμες γνώσεις μαζί τους γύρω από την προστασία του πλανήτη και την υγεία όλων. Ας μην ξεχνάμε ότι το μέλλον των παιδιών μας περνάει μέσα από το πιάτο μας και τις επιλογές μας.»

Η κινητή έκθεση έρχεται να πλαισιώσει το εγκεκριμένο από το Υπουργείο εκπαιδευτικό υλικό «Υγιή παιδία, υγιής πλανήτης» και αποτελεί μέρος της πανελλήνιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τη βιώσιμη διατροφή «Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας» με μεγάλο δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτή το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Επόμενοι σταθμοί του ταξιδιού μας: Αλεξανδρούπολη και Καβάλα το Νοέμβριο!


Το Πάντα σεμιναριάζεται

@ WWF Ελλάς

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» στο συνέδριο του Αειφόρου Σχολείου "Όψεις του Αειφόρου Σχολείου". Το συνέδριο οργανώνουν η «Αειφόρουμ» με το Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Αναλυτικά όμως σεμινάρια εκπαιδευτικών για το ίδιο πρόγραμμα και για την αξιοποίηση του παιδαγωγικού υλικού και όλης της εκστρατείας που τρέχουμε για τη διατροφή και το περιβάλλον θα γίνουν ως εξής:

 • Στις 18 Οκτωβρίου με τα γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής.
 • Στις 23 Οκτωβρίου με τα γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθηνών
 • Στις 31 Οκτωβρίου με τα γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθηνών.

Επικοινωνήστε με τους Υπεύθυνους της οικείας σας Διεύθυνση και κλείστε θέση! Ένα είναι σίγουρο: θα σας ανοίξει η όρεξη! Επίσης θα δοθεί το παιδαγωγικό υλικό σε έντυπη μορφή, ένα αντίτυπο σε κάθε σχολείο.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποιο από τα σεμινάρια αλλά θέλετε να δουλέψετε το θέμα της διατροφής με τους μαθητές σας επικοινωνήστε μαζί μας στο m.symvoulidou@wwf.gr για να σας το στείλουμε ηλεκτρονικά.


Το Πάντα πάει στο πάρκο

@ WWF Ελλάς

Για μια ακόμη χρονιά το WWF Ελλάς κάθε Πέμπτη θα υποδέχεται στο Οικολογικό Πάρκο Ψυχικού μαθητές για να τους ξεναγήσει σε μία ιδιαίτερη και μυστηριώδη διαδρομή! Παρέα με τους φίλους του, εξερευνούν τα ζώα που είναι κρυμμένα στο Λαβύρινθο του Πάρκου, καθώς και τα άλλα ζώα και φυτά του πλανήτη που έχουν ανάγκη να προστατευτούν. Ερευνούν το φαγητό των ζώων αλλά και των ανθρώπων και το μυστικό των Χρωματιστών Κάδων και ανακαλύπτουν πώς όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Αποστολή τους: να ανακαλύψουν τη βιώσιμη διατροφή για ένα υγιή πλανήτη!

Το πρόγραμμα, στηρίζεται στο παιδαγωγικό υλικό ‘Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης’, που ερευνά πώς η παραγωγή και κατανάλωση της τροφής επηρεάζει το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. Στόχος του είναι οι μαθητές να αποκτήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες που δεν επιβαρύνουν τον πλανήτη.

Το πρόγραμμα είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες και κράτηση θέσης απευθυνθείτε στο Οικολογικό Πάρκο Ψυχικού, τηλ. 210 6822217, 210 67 76033.

Φέτος όμως θα μας βρειτε και σε άλλο ένα Πάρκο, στο Mητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» όπου σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης θα πραγματοποιούμε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δυο Τρίτες κάθε μήνα στην αίθουσα «Κιβωτός των Σπόρων». Οι μαθητές αξιοποιώντας τις καλλιέργειες του πάρκου και την έκθεση Κιβωτός των Σπόρων γνωρίζουν τα μυστικά της βιώσιμης διατροφής και ερευνούν πώς η παραγωγή και κατανάλωση της τροφής επηρεάζει το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.

Για πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθύνονται στην Μαργαρίτη Λούλα, υπεύθυνη για την περιβαλλοντική εκπαίδευση στο πάρκο στο τηλέφωνο: 6977705961


Τρέχουμε για τον Ασπροπάρη!

@ E.Kapsalis/WWF Greece

Ακόμα ένα φθινόπωρο έφτασε και για μια ακόμα φορά, οι Ασπροπάρηδες ξεκινούν το μακρύ μεταναστευτικό τους ταξίδι έως την Αφρική, ώστε να περάσουν τον χειμώνα εκεί. Πρόκειται για ένα ταξίδι επιβίωσης με μεγάλο βαθμό δυσκολίας και με πολλούς κινδύνους και αντιξοότητες, καθώς οι Ασπροπάρηδες πρέπει να καλύψουν περίπου 5.000 χιλιόμετρα διαδρομής και να είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν όλα τα εμπόδια που θα συναντήσουν στο δρόμο τους.

Η διαδρομή που πρέπει να καλύψουν είναι ιδιαίτερα πιο απαιτητική για τους νεαρούς Ασπροπάρηδες, καθώς αυτό είναι το πρώτο ταξίδι που συνήθως κάνουν ολομόναχοι χωρίς την παρουσία των ενήλικων πουλιών. Ένα ταξίδι που διαρκεί 35 ημέρες, με μέση απόσταση 172 χλμ. την ημέρα, μέχρι οι Ασπροπάρηδες να φτάσουν στον χειμερινό τους προορισμό.

Με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τις πολυάριθμες απειλές που δέχεται ο εναπομείναν πληθυσμός του Ασπροπάρη στην Ελλάδα, αλλά και για να σταθεί συμβολικά δίπλα του σε αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό μεταναστευτικό ταξίδι του, την περασμένη Κυριακή (24 Σεπτεμβρίου), η ομάδα του WWF Ελλάς συμμετείχε σε αγώνα δρόμου που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Τρέξαμε, λοιπόν, για τον Ασπροπάρη, με την ευχή όσα πουλιά ξεκίνησαν το μεταναστευτικό τους ταξίδι να

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: ενήλικες, ανήλικοι και νεαροί Ασπροπάρηδες, που έτρεξαν 10 χλμ., 5 χλμ. και 800μ. αντίστοιχα, συμβολίζοντας τις τρεις διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες των γυπών. Οι ενήλικες ως πιο έμπειρα πουλιά μεταναστεύουν γρηγορότερα, χρησιμοποιώντας τις "ασφαλείς χερσαίες διαδρομές" και αποφεύγοντας να πετούν πάνω από θάλασσες. Αντίστοιχα, οι ανήλικοι κατά το ταξίδι τους, συγκεντρώνουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες που θα τους καταστίσουν πιο ώριμους και θα τους χρησιμεύσουν στο μέλλον. Τέλος, οι νεαροί Ασπροπάρηδες, ως λιγότερο έμπειροι, κινδυνεύουν περισσότερο, όμως ευτυχώς πολλές φορές βρίσκουν στο δρόμο τους ενήλικα πουλιά που τους οδηγούν με ασφάλεια μέχρι τον τελικό προορισμό.

Με αφορμή τη συμμετοχή του WWF στον αγώνα δρόμου, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στους κατοίκους των νομών Έβρου και Ροδόπης τη δύσκολη προσπάθεια επιβίωσης του Ασπροπάρη, προσκαλώντας τους να συμβάλλουν και οι ίδιοι με απλούς, καθημερινούς τρόπους στη διάδοση των μηνυμάτων για την προστασία του Ασπροπάρη!

Η δράση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE16 NAT/BG/000874. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Το Πάντα πάει ψαραγορά!

@ WWF Ελλάς

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου από τις 11.00 έως τις 14.00 το WWF στήνει την πολύχρωμη «ψαραγορά» του στο McArthurGlen και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους λάτρεις της θάλασσας να ανακαλύψουν τα μυστικά του βυθού, μέσα από ένα δημιουργικό φεστιβάλ παιχνιδιών που θα μείνει αξέχαστο!

Παιχνίδια, ψαρο-κατασκευές, κουκλοθέατρο, ζωγραφική, μουσική, ιστορίες βγαλμένες από τον βυθό και πολλές άλλες εκπλήξεις περιμένουν τους μικρούς μας φίλους, οι οποίοι με την βοήθεια των ψαρομάγων θα μάθουν πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας επιλέγοντας και καταναλώνοντας με υπεύθυνο τρόπο τα ψαρικά της αρεσκείας μας!

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τη «Βιώσιμη Ψαραγορά» του WWF και μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες λεπτομέρειες!

Σας περιμένουμε όλους!


Το Πάντα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

© A.Katsarlinos/WWF Greece

Οι οργανώσεις Μπορούμε, Fair Trade Hellas, το WWF Ελλάς και το Παιδικό Μουσείο σας προκαλούμε να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρας Διατροφής, Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, το απόγευμα, στο Περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών.

Θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε, θεωρητικά και βιωματικά, το σχετικό παιδαγωγικό υλικό της κάθε οργάνωσης και να περιηγηθείτε στη διαδραστική έκθεση «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» του WWF.

Παράλληλα θα μοιραστούμε τις ιδέες μας για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί συνδυαστικά το υλικό αυτό προσεγγίζοντας το θέμα "διατροφή" από ηθική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτισμική διάσταση αλλά και από τη σκοπιά της υγείας.

Στη συνάντηση αυτή θα μπορεί να συμμετέχει μόνο μια μικρή ομάδα παιδαγωγών-εκπαιδευτικών ώστε να γίνει διάλογος, ανταλλαγή εμπειριών και δικτύωση. Γι αυτό επικοινωνήστε εγκαίρως μαζί μας στο e.svoronou@wwf.gr για να κρατήστε θέσεις.

Ευχαριστούμε θερμά το Ωδείο Αθηνών για την φιλοξενία.


Η φωτογραφία του μήνα

Ashleigh Scully/2017 Wildlife Photographer of the Year finalist


Unsubscribe | Δες το email online