Τεύχος 105, Οκτώβριος 2019


Το Πάντα κάνει έρευνα…

© USDA

Τα σχολικά γεύματα είναι ένας θεσμός που βοηθά σημαντικά στον περιορισμό της επισιτιστικής ανασφάλειας κι ως εκ τούτου αξίζει να συνεχιστεί και να ενδυναμωθεί.

Παρά όμως τη σπουδαιότητα του προγράμματος, σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται σημαντική σπατάλη τροφίμων και εκτεταμένη χρήση πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης. Για το λόγο αυτό θα θέλαμε τη δική σας συνεισφορά, ώστε να μπορέσουμε να προτείνουμε στους αρμόδιους τα κατάλληλα μέτρα για την βελτίωσή του προγράμματος προκειμένου να μειωθούν η σπατάλη τροφίμων και η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων.

Με τον σκοπό αυτό, σας προωθούμε το παρόν ερωτηματολόγιο με την παράκληση να αφιερώσετε λίγο χρόνο για τη συμπλήρωσή του. Ο εκτιμώμενος χρόνος συμπλήρωσης είναι 3 λεπτά.

Το ερωτηματολόγιο θα το βρείτε εδώ.

Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συνεισφορά σας.


Το Πάντα πάει στην έκθεση

© WWF Ελλάς

Η Εταιρική Υπευθυνότητα του Ομίλου Πειραιώς φιλοξενεί φέτος τη διαδραστική κινητή έκθεση του WWF Ελλάς με τίτλο «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» στο χώρο του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Ταύρος). Η έκθεση απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείο και δημοτικό) και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βιώσιμης και υγιεινής διατροφής. Το βασικό μήνυμα είναι «ό,τι είναι καλό για την υγεία μας, είναι και για το περιβάλλον». Η έκθεση βασίζεται σε πλήρες παιδαγωγικό υλικό και σε καμπάνια που έτρεξε τα δυο τελευταία χρόνια το WWF σε όλη την Ελλάδα. Η έκθεση έχει ταξιδέψει σε 20 πόλεις και έχει λάβει εξαιρετικά θετικά σχόλια από τους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους. 

Η έκθεση αποτελείται από πέντε περίπτερα: το Σούπερ Μάρκετ, τη Λαϊκή, την Κουζίνα, την Ψαραγορά και το Γεύμα με έναν ουρακοτάγκο. Οι μαθητές χωρίζονται σε πέντε ομάδες και περνούν από τα παιχνίδια κυκλικά, στη διάρκεια μίας ώρας.

Η έκθεση θα λειτουργεί τρεις φορές/εβδομάδα για τα σχολεία και συγκεκριμένα 7, 8, 9 και 14, 16, 17 Οκτωβρίου από τις 10:00 έως τις 12:00. Κατά τη διάρκεια μίας ημέρας, μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα δύο τάξεις, συνολικού αριθμού 50 ατόμων. Για να επισκεφθείτε την έκθεση με την τάξη σας επικοινωνήστε εγκαίρως με το ΠΙΟΠ στο τηλ. 210 3418051 για να κλείσετε θέση.

Στο ίδιο πλαίσιο και για την παράλληλη απασχόληση των σχολικών ομάδων, στο χώρο του Ιστορικού Αρχείου του Ιδρύματος, θα παρέχεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα «το χαρτί αλλιώς…» [δωρεάν, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Α.Π. Φ. 14.2532/199575/Δ1, 8.12.15 και Φ.14/ΕΑ/216818/226818/ Δ1)], με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη μείωση, επανάχρηση και ανακύκλωση χάρτινων απορριμμάτων. Μέσω διαδραστικών ασκήσεων και παιχνιδιών, οι μαθητές εξοικειώνονται με τη φύση του χαρτιού, την ιστορία του, με έξυπνους τρόπους για την επανάχρηση και ανακύκλωσή του. Δημιουργούν χαρτοπολτό, φτιάχνοντας χαρτί, από χαρτί.


Το Πάντα στηρίζει τις Παρασκευές για το μέλλον

© WWF Ελλάς

Είναι καταπληκτικό που συμβαίνει. Ένα αληθινό κίνημα νέων, που ξεκινά από τη βάση, από τα ίδια τα παιδιά και τους νέους, και φτάνει μέχρι τους ηγέτες του κόσμου και τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, περνώντας μέσα από την κοινωνία. Το "Fridays for Future" έχει ξεσηκώσει πια και τους μαθητές και τους νέους της Ελλάδας, όπως έδειξαν οι συγκεντρώσεις και πορείες του Σεπτεμβρίου.

Ως WWF στηρίξαμε διακριτικά τις πορείες. Είναι σημαντικό να μην χάσουν τα παιδιά την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αν συμβεί αυτό, πιθανόν να χάσει τη δυναμική της η όλη προσπάθεια. Είναι όμως σημαντικό, επίσης, να στηρίξουμε, όπως μπορούμε, οι ΜΚΟ και ο εκπαιδευτικός χώρος, και οι γονείς φυσικά, το κίνημα. Π.χ. θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μην χρεωθούν απουσίες τα παιδιά που λείπουν από το σχολείο για να κατέβουν στους δρόμους γι αυτό τον σκοπό. Μπορούν επίσης να εντάξουν την προβληματική της κλιματικής αλλαγής στα μαθήματά τους, να εμπεδωθεί η γνώση και η κριτική σκέψη γύρω από το πρόβλημα. Και χίλια δυο άλλα. Ήδη ξέρουμε ότι υπάρχουν πολύ ωραία δίκτυα σχολείων για την κλιματική αλλαγή, προγράμματα, παιδαγωγικό υλικό, ΚΠΕ που δραστηριοποιούνται κλπ. Κι εμείς ως WWF έχουμε στηρίξει με πολύ υλικό και δράσεις.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει επίσης να σκεφτεί τι σημαίνει αυτό το κίνημα και για τη δική του πολιτική και στρατηγική για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και γενικότερα. Φαίνεται πως αλλάζουμε εποχή. Οι νέοι είναι ήδη ενεργοί πολίτες, είναι ακτιβιστές, είναι θυμωμένοι και μετατρέπουν το θυμό σε διεκδίκηση. Αυτή η αλλαγή χρειάζεται να ριζώσει καλά σε ένα περιβάλλον που χωρίς να ακυρώνει την ανεξαρτησία των νέων θα συμβάλλει στην εμπέδωσή της.

Όπως ακολουθήσαμε την πορεία τους τις Παρασκευές του Σεπτεμβρίου.

Διακριτικά, με υποστηρικτική διάθεση.


To Πάντα πάει πρόσκοπος

© WWF Ελλάς

H Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης (WO.S.M. - World Scout Movement) σε συνεργασία με τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση WWF παρουσίασαν πρόσφατα το νέο σήμα για περιβαλλοντικές δράσεις με τίτλο “Panda Badge”.

Αναγνωρίζοντας τις τεράστιες προσκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, αλλά και το σημαντικό ρόλο που παίζει η νέα γενιά στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος, το νέο αυτό σήμα αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των 50.000.000 Προσκόπων παγκοσμίως γύρω από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, καθώς και στην ενθάρρυνσή τους για υλοποίηση ακόμα περισσότερων δράσεων και πρωτοβουλιών σχετικών με την προστασία της φύσης.

Το νέο σήμα αποτελεί μέρος του ανανεωμένου προγράμματος για το περιβάλλον που εφαρμόζει η Παγκόσμια Προσκοπική Οργάνωση και κατ’ επέκταση το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.), με την ονομασία Earth Tribe Alliance, το οποίο ενημερώνει και εκπαιδεύει τους νέους σε θέματα σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη. Επικεντρώνεται σε θέματα, όπως η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η βιώσιμη κατανάλωση, βοηθώντας τους νέους να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο που έχουν οι καταναλωτικές τους συνήθειες στο περιβάλλον και πώς να κάνουν πιο υπεύθυνες επιλογές.

Ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων Προσκόπων, Χριστόφορος Μητρομάρας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η φύση και το περιβάλλον κινδυνεύει όχι μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα. Η από κοινού με το WWF δημιουργία του Panda Badge, έρχεται να δημιουργήσει μία ισχυρή συμμαχία σε περιβαλλοντικά θέματα και να ενημερώσει την κοινωνία ότι όλοι μαζί πρέπει να συμβάλλουμε στην προστασία της βιοποικιλότητας. Στην Ελλάδα συνεργαζόμαστε στενά με το WWF Ελλάς, υποστηρίζοντας την καταγραφή των διατροφικών συνηθειών, της συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και των διατροφικών συμπεριφορών των Προσκοπικών Τμημάτων την περίοδο των κατασκηνώσεων, καθώς και την καταγραφή της κατάστασης των παραλιών και των ακτών όπου θα πραγματοποιηθούν δράσεις ή κατασκηνώσεις».

Ο Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του WWF Ελλάς, τόνισε: «Το μέλλον του πλανήτη μας ανήκει, χωρίς καμία αμφιβολία, στη νέα γενιά, στους νέους ανθρώπους που θα κληθούν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον όπου άνθρωπος και φύση θα συνυπάρχουν αρμονικά. Η συνεργασία μεταξύ του WWF Ελλάς και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων είναι στρατηγική, καθώς θα συμβάλλει στη δημιουργία υπεύθυνων και ενεργών πολιτών του αύριο που θα προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος ως βασικό παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης και ως αναπόσπαστο στοιχείο του σύγχρονου τρόπου ζωής».

Οι Πρόσκοποι και το WWF είναι βασικοί εταίροι στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης από το 1973, ενώ πιο πρόσφατα έχουν αναπτύξει συνεργασία σε πρωτοβουλίες κινητοποίησης όπως η «Ώρα της Γης» και οι «Πρόσκοποι για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» που συμβάλλουν στην επίτευξη της Ατζέντας 2030 του Ο.Η.Ε. Μαζί με το WWF, οι δραστηριότητες των Προσκόπων για την απόκτηση του “Badge Panda” θα συμβάλλουν στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 2 – Μηδενική Πείνα, 11 - Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες, 12 - Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή και 15 – Ζωή στη Στεριά.


Το Πάντα γιορτάζει την Παγκόσμια ημέρα ζώων...

© WWF

...με έναν αρκετά πρωτότυπο τρόπο… Βρίσκει το ολοδικό του «εσωτερικό» ζώο.

Θα προτιμούσατε να ζείτε στα βουνά σαν το πάντα; Να είσαστε λίγο ερημίτης σαν την χελώνα; Να ξεγλιστράτε σαν το χέλι; Απαντήστε αυτές τις 8 ερωτήσεις για την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά σας και ανακαλύψτε σε ποιο ζώο μοιάζετε περισσότερο (από τα 100 πιθανά είδη που περιλαμβάνει το κουΐζ).

Κάντε λοιπόν το κουΐζ στην τάξη ως ευκαιρία για να μιλήσετε για διαφορετικά είδη, τις ανάγκες και τις συνήθειες τους. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν!


Το Πάντα διαβάζει…

© Emily Gravett

…τον Λαμπίκο, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά! Τι είναι όμως καθαρό και τι βρώμικο; Σήμερα τα παιδιά μεγαλώνουν σε πόλεις. Πάνε με το σχολείο έναν περίπατο στο πάρκο ή στο δάσος κι αν χρειαστεί να κάτσουν κάτω, διαμαρτύρονται. Είναι βρώμικα! Δε θέλουν να λερώσουν τα ρούχα τους ούτε τα χέρια τους με χώμα. Άλλωστε στην αυλή του σχολείου τους το χώμα έχει αντικατασταθεί από πλαστικό χλοοτάπητα. Όλα λαμπίκο!

Όλα λαμπίκο λοιπόν; Όχι! Ο Λαμπίκος, ο ασβός, στο ομώνυμο, υπέροχα εικονογραφημένο βιβλίο, θεωρεί κάθε τι στο δάσος βρωμιά. Τα φύλλα πρέπει να καθαριστούν, τα δέντρα να κοπούν! Κι όταν υπομένει τις συνέπειες της άκρας «καθαριότητας», βάζει μυαλό. Ο Λαμπίκος είναι ένας σοφά μελετημένος τρόπος να καταλάβουν τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας (αλλά και όσοι σχεδιάζουν τους χώρους όπου ζούνε και μεγαλώνουν αυτά τα παιδιά) τον ρόλο και την αξία της «βρώμικης» φύσης στη ζωή μας.


Η φωτογραφία του μήνα

© Stas Bartnikas/ 2019 National Geographic Travel Photo Contest, People's Choice, Nature


Unsubscribe | Δες το email online