Τεύχος 112, Οκτώβριος 2020


Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με ένα νόστιμο σεμινάριο

© Photo by Katie Smith on Unsplash

Θέλετε να δουλέψετε φέτος με τους μαθητές σας το θέμα «διατροφή και περιβάλλον;» Αν ναι, σας περιμένουμε σε ένα από τα δυο σεμινάρια που οργανώνουμε διαδικτυακά την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου το απόγευμα ως εξής; 

Για τους εκπαιδευτικούς της Α/θμιας, «Πάμε για Πικνίκ;», ώρα 16.00-17.30. Δηλώστε συμμετοχή εδώ. Το σεμινάριο «Πάμε για πικνίκ;» περιλαμβάνει:

  • Σύντομη παρουσίαση για τη σχέση διατροφής και περιβάλλοντος. ·
  • Παιχνίδια από το πρόγραμμα «Το Καλάθι του Πικνίκ» που μπορούν να γίνουν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση (σύγχρονη και ασύγχρονη) ή στην τάξη σύμφωνα με τα μέτρα πρόληψης του Covid.
  • Πώς θα μετρήσουμε την αλλαγή συνηθειών, βασικό στόχο προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
  • Συζητήσεις με πρωτότυπους τρόπους διαδικτυακής διάδρασης και εξοικείωση με τα σχετικά εργαλεία.

Για τους εκπαιδευτικούς της Β/θμιας, «Tρώμε για να αλλάξουμε τον κόσμο!» ώρα 18.00-19.30. Δηλώστε συμμετοχή εδώ. Το σεμινάριο «Τρώμε για να αλλάξουμε τον κόσμο» περιλαμβάνει:

  • Σύντομη παρουσίαση για τη σχέση διατροφής και κλιματικής αλλαγής.
  • Τεκμηρίωση της έννοιας «βιώσιμη διατροφή» με έμφαση στην κατανάλωση κρέατος. ·
  • Παρουσίαση ωριαίου εργαστηρίου κινητοποίησης νέων για τη βιώσιμη διατροφή με στόχο την ανάληψη δράσης.
  • Έκτακτη συμμετοχή: Εκπρόσωποι από την Ομάδα νέων του WWF Ελλάς!

Σας περιμένουμε.


Ζωντανός πλανήτης: Οδηγός για νέους

© WWF

Η έκθεση «Ζωντανός πλανήτης» εκδίδεται κάθε δυο χρόνια από το WWF, με τη συμβολή κορυφαίων ειδικών και άλλων οργανώσεων. Αποτελεί μία περιεκτική περιγραφή της «υγείας» του πλανήτη, που μας δείχνει την κατάσταση του φυσικού κόσμου, τις απειλές που δέχεται και τι σημαίνει αυτό για την ανθρωπότητα.

Στον Οδηγό για νέους θα βρείτε τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης σε απλή γλώσσα συνοδευόμενα από αρκετά infographics που αποτυπώνουν με εικόνες τον δείκτη του ζωντανού πλανήτη, τα αίτια της υποβάθμισης της βιοποικιλότητας σήμερα αλλά και απλές προτάσεις για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς για να την αποτρέψει.

Αν θέλετε να αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο στο θέμα έχουμε ετοιμάσει για εσάς ένα σύντομο βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους, μια παρουσίαση και έναν οδηγό για τον εκπαιδευτικό.

Καλή ανάγνωση και κυρίως καλή δράση!


Το Πάντα ψάχνει συνοδοιπόρους...

© Photo by Agence Olloweb on Unsplash

Το έργο μας το γνωρίζετε, οι περισσότεροι μας έχετε γνωρίσει από κοντά σε σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, έχουμε συνεργαστεί δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, έχετε δουλέψει το υλικό μας ή έχετε μοιραστεί μαζί μας τις δουλειές των μαθητών σας.

Για όσους από εσάς λοιπόν πιστεύετε στο έργο μας και θέλετε να γίνετε «πρεσβευτές» του Πάντα στη σχολική κοινότητα δημιουργήσαμε στο facebook την ομάδα των Panda Teachers, μια κοινότητα εκπαιδευτικών που αγαπάνε το περιβάλλον και θέλουν να συμπορευτούμε στην ευαισθητοποίηση των μελλοντικών γενιών για την ανάγκη προστασίας του, διαδίδοντας τα μηνύματα αλλά και δουλεύοντας τα εκπαιδευτικά προγράμματα και το υλικό του WWF Ελλάς. H ομάδα είναι κλειστή με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών, εκπαιδευτικού υλικού και έμπνευσης, αλλά και την προώθηση ευκαιριών βίου μάθησης του ελληνικού και του διεθνούς WWF.

Αν θεωρείτε ότι σας αφορά και σας ενδιαφέρει να γίνετε συνοδοιπόροι μας στείλτε μας ένα αίτημα πρόσβασης στην ομάδα.

Ας μεγαλώσουμε μαζί τους προστάτες του πλανήτη μας! 


Το Πάντα γίνεται ντετέκτιβ…

© Photo by Miti on Unsplash

…για να ανακαλύψει τι κρύβεται στο πιάτο του. Αν είστε εκπαιδευτικός Α’θμιας και δουλεύετε το θέμα διατροφή μπορούμε να σας κάνουμε διαδικτυακά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο κόσμος στο πιάτο σου». 

Το μάθημα περιλαμβάνει ένα σενάριο, μία «αστυνομική ιστορία» όπου οι μαθητές καλούνται, μαζί με το πάντα-ντετέκτιβ, να βρούνε τρία απειλούμενα ζώα που εξαφανίστηκαν. Βρίσκουν ίχνη και αναζητούν τη σύνδεση της εξαφάνισής τους με τη διατροφή. Προβάλλονται 2 βίντεο του WWF και ακολουθεί συζήτηση με τους μαθητές για να λυθούν οι απορίες και να αποσαφηνιστεί η σχέση του τρόπου διατροφής μας με το περιβάλλον. Κλείνουμε με συγκεκριμένες συμβουλές για την περιβαλλοντικά βιώσιμη και υγιεινή διατροφή.

Για να ζητήσετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να εγγραφείτε στην εκπαιδευτική πλατφόρμα της Microsoft και να ζητήσετε το συγκεκριμένο session που σας ενδιαφέρει. Στη σελίδα του WWF θα βρείτε ακόμα αρκετά περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα στα αγγλικά ενώ σύντομα θα σας προσφέρουμε και ελληνικά μαθήματα για άλλα θέματα.


Το Πάντα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών

© https://www.worldmigratorybirdday.org/

Ο Ασπροπάρης καλύπτει 5000χλμ για να φτάσει στην Αφρική, Εμείς, όλοι μαζί, μπορούμε;

Αυτό το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, γιορτάζουμε τον Ασπροπάρη μας, αφού είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών. Φέτος λόγω ειδικών συνθηκών δεν θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με κόσμο, αλλά όλα θα γίνουν εικονικά. 

Μια από τις δράσεις που θα κάνουμε εκείνη την μέρα είναι ένας «αγώνας» για να τιμήσουμε αυτό το εμβληματικό πουλί, διότι το τρέξιμο μπορεί να συγκριθεί με την μεταναστευτική προσπάθεια του Ασπροπάρη όπου πολλές φορές και ο δρομέας και το πουλί φτάνουν στα όρια τους.

Στη διάρκεια της ημέρας (10 Οκτωβρίου), ο καθένας μας μπορεί να τρέξει ή να περπατήσει οποιαδήποτε απόσταση επιθυμεί (στο βουνό, στην πόλη, στο γήπεδο, στην παραλία κτλ.), αρκεί να καλύψει τουλάχιστον 1600μ. Καταγράφει την απόσταση με οποιοδήποτε τρόπο διαθέτει (Strava ή παρόμοια εφαρμογή, Google maps, ρολόι με gps κλπ.). Μετά μοιράζεται τις φωτογραφίες του και την απόσταση που κάλυψε από το Facebook και τα hashtags #𝗮𝗺𝗶𝗹𝗲𝗳𝗼𝗿𝘁𝗵𝗲𝗘𝗩, #𝗔𝗠𝗙𝗧𝗘𝗩 #𝗘𝗩𝗡𝗲𝘄𝗟𝗜𝗙𝗘, #𝗪𝗠𝗕𝗗𝟮𝟬𝟮𝟬

Αν το αποφασίσετε, μπορείτε να πάρετε τον «επίσημο» αριθμό του αγώνα μας:

Για τους πιο μικρούς μαθητές που ίσως τα 1600μ θα τους φανούν πολλά υπάρχει μια πιο… ήρεμη δραστηριότητα: μπορούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό τέχνης ζωγραφίζοντας ένα από τα 5 μεταναστευτικά πουλιά (φλαμίνγκο, άλμπατρος, κολιμπρί, πιγκουίνο της Αδελίας, χιονογλάρονο) και υποβάλλοντας τις υποψηφιότητες τους μέχρι τις 10 Οκτωβρίου στο Instagram με το hashtag #InktoBird για να κερδίσουν προϊόντα WWF. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τους όρους του διαγωνισμού εδώ.


Το Πάντα ενώνει τη φωνή του για το κλίμα

© Climate Action Project

Το WWF φέτος ένωσε τη φωνή του με το Climate Action Project με σκοπό να προσφέρει στους εκπαιδευτικούς που δουλεύουν με τους μαθητές τους το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τις αιτίες, τις επιπτώσεις και τις πιθανές λύσεις.

Εάν σας ενδιαφέρει να δουλέψετε το θέμα με τους μαθητές σας γραφτείτε στην πλατφόρμα, κατεβάστε το curriculum και τις δραστηριότητες και προσαρμόστε τις στην ηλικία και τα ενδιαφέροντα των μαθητών σας.


Η φωτογραφία του μήνα

 © Kunal Gupta (@kunalphotog), Comedy Wildlife Photo Competition 2020 Finalist


Unsubscribe | Δες το email online