WWF newsletter


Τεύχος 16, Σεπτέμβριος 2011

θέματα

 

Το Πάντα σας εύχεται...

Αγαπητοί φίλοι, σας ευχόμαστε καλό φθινόπωρο, καλή σχολική χρονιά, με δύναμη, κουράγιο και αισιοδοξία.

Δυσκολίες υπάρχουν, τις βλέπουμε και τις βιώνουμε όλοι, αλλά υπάρχει και δύναμη, θάρρος, και μαχητικότητα. Θα είμαστε και φέτος κοντά σας για να μην αφήσουμε την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση να ατονήσει.

Γιατί η μεγαλύτερη ανταμοιβή για όλους μας είναι τελικά τα πρόσωπα των μαθητών όταν χαμογελούν. Και η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση εξασφαλίζει πάντα τα περισσότερα χαμόγελα και τη δημιουργική μάθηση για μικρούς και μεγάλους.

Το Πάντα σας προτείνει ένα «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ»...

Και σε ποιον δεν αρέσουν τα ταξίδια; Πόσο μάλλον όταν γίνονται με τη βοήθεια μια χρονομηχανής! Το νέο αυτό εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μαθητές από 7 ετών και πάνω, προτείνει στα παιδιά ένα ταξίδι σε μια πόλη του μέλλοντος. Το ορυκτά καύσιμα σώνονται και οι άνθρωποι δεν έχουν προνοήσει για εναλλακτικές και καθαρές μορφές ενέργειας. Οι μαθητές, πολίτες αυτής της πόλης, έχουν συγκεκριμένες… κιλοβατώρες να καταναλώσουν. Η ΔΕΗ αυτής της πολιτείας ανακοινώνει, κάθε τόσο, ανώτατο αριθμό KWH για κάθε νοικοκυριό. Πρέπει λοιπόν κάθε νοικοκυριό να επιλέξει με ποιες ηλεκτρικές συσκευές θα ζήσει. Δύσκολα διλήμματα.

Η εξάρτησή μας από τις συσκευές στην καθημερινή μας ζωή είναι μεγαλύτερη από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Αλλά υπάρχουν λύσεις. Οι μαθητές καλούνται να τις διερευνήσουν. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην καλλιέργεια καταναλωτικής συνείδησης και επιλογής συσκευών και προϊόντων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Φυσικά μέσα από το πρόγραμμα διερευνούμε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, των καταναλωτικών μας προτύπων και έννοιες όπως 'οικολογικό αποτύπωμα' και 'αποτύπωμα άνθρακα'.

Καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 3314893 ή στείλτε μας mail στο n.coutava@wwf.gr για να κανονίσουμε επίσκεψη στο σχολείο σας. Σύντομα θα οργανώσουμε και σεμινάρια εκπαιδευτικών.

Το πρόγραμμα ετοιμάστηκε με την ευγενική χορηγία της Frigoglass και θα τρέξει όλη τη σχολική χρονιά.

Το Πάντα πάει ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ...

Επιτέλους κυκλοφόρησε! Ο συλλογικός αυτός τόμος που επιμελήθηκε το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη περιλαμβάνει κείμενα για τη μουσειακή εκπαίδευση. Άνθρωποι που εργάζονται χρόνια στον χώρο, τόσο στο Παιδικό Μουσείο όσο και σε άλλους χώρους, συνέταξαν κείμενα με το απόσταγμα της εμπειρίας τους από τη μουσειακή εκπαίδευση.

Το πρώτο µέρος του τόµου πραγµατεύεται µια σειρά θεωρητικών και µεθοδολογικών ζητηµάτων που σχετίζονται µε τον σχεδιασµό εκπαιδευτικών υπηρεσιών για το παιδικό κοινό, ενώ στο δεύτερο µέρος παρατίθενται παραδείγµατα πρακτικών εφαρµογών σε µουσεία και ευρύτερα µουσειακούς χώρους τόσο στο πλαίσιο του σχολικού προγραµµατισµού όσο και της οικογενειακής επίσκεψης κατά τον ελεύθερο χρόνο.

Εξαιρετικά χρήσιμο βιβλίο για όλους τους εκπαιδευτικούς. (Θα βρείτε και το δικό μας άρθρο «Εκπαιδευτικά προγράμματα σε ανοιχτό χώρο: δυνατότητες μιας σφαιρικής θεώρησης φύσης και πολιτισμού».) Ευχαριστούμε πολύ το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο που μας τίμησε με την πρόσκληση συμμετοχής στον τόμο.

Το Πάντα θα βρίσκεται...

8-10 Σεπτεμβρίου στις Γιορτής της Παλιάς Πόλης στην Ξάνθη, με εκπαιδευτικά προγράμματα

16-18 Σεπτεμβρίου στη Ζάκυνθο, στο συνέδριο της AgriBioMediterraneo, IFOAM, για την Οργανική Καλλιέργεια και τον Οικοτουρισμό παρουσιάζοντας τη δουλειά μας στην Π.Ε.

21-25 Σεπτεμβρίου στην ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ, στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι (βλ. παραπάνω).

1 Οκτωβρίου, στο Athens Heart, Πειραιώς 180, 12.00 – 16.00 με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα απειλούμενα είδη, αφιέρωμα στην Ημέρα των Ζώων (4 Οκτωβρίου).

Το Πάντα φιλοσοφεί...

"Happiness is the subsequent fulfillment of a prehistoric wish. That is why wealth brings so little happiness: money was not a wish in childhood." Sigmund Freud.

Συγχωρήστε τα αγγλικά, δεν τολμήσαμε να μεταφράσουμε Freud, αλλά νομίζουμε ότι είναι μια χρήσιμη σκέψη.

Το Πάντα σας συστήνει τους εθελοντές του...

"Το WWF δεν χρειάζεται συστάσεις, ούτε και το έργο του. Εγώ από την άλλη πλευρά ονομάζομαι Μάρκος Ζάγκας, είμαι περιβαλλοντολόγος και ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια με την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Μετά από την συμμετοχή μου σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα του WWF στην Μαδαγασκάρη, ήρθα σε επαφή με το τμήμα Π.Ε. του WWF Ελλάδος και αφού έλαβα την κατάλληλη εκπαίδευση/ ενημέρωση άρχισα να κάνω προγράμματα για το Δάσος, τα Απειλούμενα Είδη και την Εξοικονόμηση Ενέργειας σε σχολεία σε όλη την Αθήνα.

Η εμπειρία μου αυτή με έκανε καλύτερο εκπαιδευτικό αφού κάθε φορά βρισκόμουν σε άλλο χώρο, με άλλες ηλικίες και αριθμό παιδιών, καθώς και με άλλα επίπεδα γνώσης στο εκάστοτε θέμα. Έτσι έπρεπε να είμαι ευέλικτος, να είμαι διαρκώς ένα βήμα μπροστά από τα παιδιά, και να βρίσκω τρόπους να κρατήσω το ενδιαφέρον τους και να μεγιστοποιήσω το αποτέλεσμα του προγράμματος. Έγινα επίσης καλύτερος περιβαλλοντολόγος αφού για να υποστηρίξω όσο δυνατόν καλύτερα το κάθε πρόγραμμα, διάβαζα και ανανέωνα τις γνώσεις μου για το αντίστοιχο θέμα.

Τώρα που η δουλειά μου δεν μου επιτρέπει τόσο ελεύθερο χρόνο, έχω αποσυρθεί απο την Π.Ε. του WWF, αλλά μόλις βρώ πάλι την ευκαιρία ξέρω ότι θα βρεθώ σε κάποια αίθουσα ή αυλή σχολείου να κάνω κάποιο καινούργιο πρόγραμμα του WWF!"

Μάρκος Ζάγκας.

Αναμένουμε κι άλλους εθελοντές! Σπεύσατε να δηλώσετε συμμετοχή!

Το Πάντα γνωρίζει τα ειδικά σχολεία...

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Mέλλον των Δασών» τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τα ειδικά εργαστήρια εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης και να υλοποιήσουμε σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τα δάση και τις δασικές πυρκαγιές. Έτσι είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε από κοντά και να συνεργαστούμε με τα ΕΕΕΕΚ Πύργου, Καλαμάτας, Πάτρας και Λειβαδιάς. Εστιάζοντας περισσότερο στις αισθήσεις μας προσπαθήσαμε μέσα από κινητικά παιχνίδια και οπτικό ακουστικό υλικό να θυμηθούμε αλλά και ν’ανακαλύψουμε τις αξίες και ωφέλειες του δάσους.

Χρησιμοποιήσαμε τα σώματα μας και τη φωνή μας για να παραστήσουμε τα ζώα του δάσους. Είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε μέσα από μια σύντομη αφήγηση στο δάσος και ν’αναγνωρίσουμε μέσα από τις εικόνες που προβάλλονταν στον πίνακα τους ήρωες της αφήγησης μας αλλά και να εντοπίσουμε εικόνες που αναφέρονταν στις απειλές του δάσους. Στη συνέχεια ταξιδέψαμε στον μαγικό κόσμο των ήχων χρησιμοποιώντας τον διαδραστικό πίνακα για ν’ακούσουμε τις φωνές πουλιών του δάσους ενώ όταν ο καιρός ήταν καλός είχαμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε και να συλλέξουμε φυσικά υλικά(από την αυλή του σχολείου) και να φτιάξουμε τη παλέτα της φύσης. Μέσα από την παρατήρηση τα παιδιά ανακάλυπταν υλικά (σκουπίδια) που δεν θα έπρεπε να βρίσκονταν πεταμένα στο προαύλιο τους ενώ για το τέλος οι μαθητές εκδήλωναν με τις ζωγραφιές τους την αγάπη τους και το ενδιαφέρον τους για το δάσος.

Οι τεχνικές και οι μέθοδοι της Π.Ε. είναι θησαυρός στα χέρια του εκπαιδευτικού εργάζεται στην Ειδική Αγωγή.

Το Πάντα δημιούργησε εκπαιδευτικές αφίσες για τα δάση...

Έτος αφιερωμένο στα Δάση, το 2011, και οι τρεις πρώτες εκπαιδευτικές αφίσες του προγράμματος «Το Mέλλον των Δασών», μακία βλάστηση, πευκοδάση και δρυοδάση είναι έτοιμες. Σκοπός των αφισών είναι η κατανόηση των διαφορετικών δασικών οικοσύστημάτων της χώρας, της έννοιας της 'βιοποικιλότητας' και της σχέσης τους με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Σύντομα θα ακολουθήσουν άλλες επτά αφίσες: ορεινά κωνοφόρα, φρύγανα, αλπικά λιβάδια, δάση οξιάς, παρόχθια δάση, προστατευόμενες περιοχές και τα δάση στην Ελλάδα. Στην πίσω όψη της αφίσας θα βρείτε ιδέες για δραστηριότητες.

Μπορείτε να τις κατεβάσετε ηλεκτρονικά από εδώ. Αν θέλετε να τις λάβετε ταχυδρομικά επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 3314893.

Το Πάντα διαβάζει...

Η Τεχνόπολις μεταμορφώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά σε μια πόλη-θαύμα για μικρούς ενεργούς πολίτες. Η ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ απευθύνεται σε παιδιά από 2-13 ετών, σε σχολικές τάξεις και οικογένειες. Στις Γειτονιές της οι μικροί επισκέπτες θα μάθουν ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής, από την υγιεινή ζωή μέχρι το περιβάλλον και την τεχνολογία.

To Πάντα θα βρίσκεται εκεί και θα σας περιμένει στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, 21-25 Σεπτεμβρίου με τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και τα καλαίσθητα χαρτοσχολικά είδη και παιχνίδια μας.

Δείτε και τον διαγωνισμό.

Η φωτογραφία του μήνα

© All photos, graphics and images on this site remain the copyright of WWF, unless otherwise noted, and should not be downloaded without prior permission.
© 1986 Panda symbol WWF; ® "WWF" and "living planet" are WWF Registered Trademarks.