Τεύχος 52, Σεπτέμβριος 2014

«Δες το αλλιώς!»: Ένα πρωτότυπο φεστιβάλ!

Το Σαββατοκύριακο 27-28 Σεπτεμβρίου η Καλύτερη Ζωή προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να μεταποιήσουν, να χαρίσουν, να «φτιάξουν μόνοι τους», να κάνουν το καλό και να δουν με άλλο μάτι διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Δωρεάν δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες, παιδιά και οικογένειες, ενδιαφέρουσες προβολές, επιτόπιες DIY κατασκευές, συλλογή μεταχειρισμένων ειδών που θα διατεθούν για καλό σκοπό καθώς και μία σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις σε συνδυασμό με μία συναυλία-έκπληξη, θα διανθίσουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ με τίτλο «Δες το αλλιώς» που θα γίνει στον Πολυχώρο Βρυσάκι, στo Μοναστηράκι.

Παρέα με ειδικούς σε κατασκευές «φτιάξ’ το μόνος σου» σας περιμένουμε με κόλλα, ψαλίδι, πινέλο, κλωστές, υφάσματα, κατσαβίδι, σφυρί και μπογιές γιανα μάθουμε και να διασκεδάσουμε, δημιουργώντας πρωτότυπες DIY κατασκευές και δίνοντας νέα ζωή σε άχρηστα αντικείμενα, μέσα από βιωματικά εργαστήρια! Μαζί μας θα είναι οι: Handmade revolution, Transfodesign, Μικροί Μεγάλοι, ftiaxto.gr, Ηλέκτρα Πάστη, Αναστασία Δάλμα, Yiuco, Γιώργος Κατσαρός και Sofan που θα σας μυήσουν στον εκπληκτικό κόσμο της επαναχρησιμοποίησης.

Η παιδική ενότητα του Σαββατοκύριακου θα αποτελείται από πλούσιες δράσεις που διοργανώνουν το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, οι Μικρές Ιστορίες, το Babyfeat, η ομάδα Transfodesign και η ομάδα φοιτητών του τμήματος Μουσικής αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Νικόλα Τσαφταρίδη. Από ανακυκλωμένες δημιουργίες και ιδέες για ένα πιο οικολογικό πάρτυ μέχρι θεατρικά δρώμενα και τους ήχους από αυτοσχέδια μουσικά όργανα, οι μικροί φίλοι θα διαπιστώσουν από πρώτο χέρι την αξία της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της παράτασης ζωής των αντικειμένων. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι Bookcrossers διοργανώνουν ένα ξεχωριστό κυνήγι θησαυρού στην περιοχή γύρω από το Βρυσάκι για μικρούς και μεγάλους λάτρεις των βιβλίων.

Το φεστιβάλ θα κλείσει με μία ξεχωριστή συμμετοχική συναυλία που φέρει την αυτοσχεδιαστική έμπνευση του Νίκου Τουλιάτου.

Το εκπαιδευτικό τμήμα του φεστιβάλ για σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή (24-26 Σεπτεμβρίου) με διαδραστικά εργαστήρια που θα εξιστορούν την πολύτιμη σημασία της ανταλλαγής, της συνετής κατανάλωσης και της επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων.

Η είσοδος στο φεστιβαλ είναι ελευθερη αλλά θα υπάρχει συμβολικό «εισιτήριο» εισόδου: Για τα παιδιά ένα παιχνίδι τους – σε καλή πάντα κατάσταση- που θέλουν να χαρίσουν για να δώσει χαρά σε κάποιο άλλο παιδί. Για τους ενήλικες φάρμακα (που δεν έχουν λήξει), χοντρά μπουφάν για γυναίκες και άνδρες, ανδρικά παπούτσια, κάλτσες, sleeping bags, σκουφιά, παγούρια και κουζινικά.

Τα συγκεντρωμένα παιχνίδια για μικρες ηλικίες θα αποτελέσουν δωρεά στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας μαζί με προσχολικά βιβλία, δωρεά διάφορων γνωστών εκδοτικών οίκων. Τα υπόλοιπα παιχνίδια θα διατεθούν στην ΜΚΟ Praksis όπως και τα τα είδη πρώτης ανάγκης που θα συγκεντρωθούν από τους ενήλικες για τις ανάγκες των κέντρων υποδοχής αστέγων και του προγράμματος ΣΤΕΓΗ. Μην ξεχνάτε ότι αυτό που εμείς νομίζουμε σκουπίδι, μπορεί να είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα αναρτηθει τις επόμενες ημέρες στην Καλύτερη Ζωή. Σημειώστε όμως από τώρα στην ατζέντα σας ότι το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου η ανταλλαγή, η δωρεά και η επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων γίνονται μία δημιουργική, ανθρώπινη και οικολογική υπόθεση όλων μας! Μην το χάσετε.

Ποιος είδε ένα Πάντα στην τάξη;

Μα εσείς φυσικά, μαθητές και εκπαιδευτικοί που το καλέσατε για να μοιραστεί μαζί σας τα τελευταία νέα του, τις δράσεις και τις ιδέες του για να γίνετε ενεργοί πολίτες. Φέτος, λοιπόν, όπως κάθε χρόνο σας περιμένουμε με τα προγράμματα, τα εργαστήρια στο σχολείο και σε χώρους πρασίνου, το νέο μας παιδαγωγικό υλικό, τα νέα καλέσματα σε δράση και τα εργαστήρια για εκπαιδευτικούς. Για να θυμίσουμε στους παλιούς μας φίλους και να ενημερώσουμε τους νέους, συνοπτικά σας προτείνουμε για φέτος:

- Το πρόγραμμα «Καλύτερη ζωή: οικολογικά, οικονομικά, συμμετοχικά». Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα, εμπνευστείτε, εγγραφείτε (στο πεδίο Σχολεία) και πάρτε μέρος! Απολαύστε τα σχολεία που διακρίθηκαν πέρυσι, την πρώτη χρονιά του προγράμματος Καλύτερη Ζωή και δείτε τι έκανε το σχολείο «Λέλα Καραγιάννη» και το Νηπιαγωγείο Επισκοπιανών Κέρκυρας και κατέκτησαν τις καρδιές μας και το «Χρυσό πάντα». Δείτε τι έκαναν και το Νηπιαγωγείο Παραποτάμου Θεσπρωτίας και το 7ο Νηπιαγωγείο Παλλήνης και τιμήθηκαν με το Αργυρό και Χάλκινο Πάντα της «Καλύτερης Ζωής» αντίστοιχα.

-Μια επίσκεψη στο Οικολογικό Πάρκο Ψυχικού με το WWF, για μια «καταπράσινη» μέρα στην Αθήνα. Ενημερωθείτε εδώ ή καλέστε στο Δήμο Ψυχικού (τηλ. 2106834550) για να κανονίσετε επίσκεψη κάποια Τετάρτη με το WWF.

-Το παιδαγωγικό υλικό που θα βρείτε για δάση, βιοποικιλότητα, απειλούμενα είδη, κλιματική αλλαγή, οικολογικό αποτύπωμα και άλλα θέματα. Η ποικιλία θεμάτων και δραστηριοτήτων είναι μεγάλη.

-Τα παιχνίδια του Oikoskopio kids που ανανεώνονται διαρκώς.

Και πλήθος άλλες ιδέες για να γίνετε, με τους μαθητές σας, ενεργοί πολίτες, από την ιστοσελίδα του WWF και την τακτική ενημέρωση για τις θέσεις και τους συνεχείς αγώνες μας για να μην πέσει το περιβάλλον θύμα της κρίσης.

Οι καλύτερες ιδέες DIY!

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας με DIY κατασκευές ολοκληρώθηκε. Από τις 4 έως τις 25 Αυγούστου καλέσαμε τους συμπολίτες μας να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό ανεβάζοντας στην ειδική μας εφαρμογή, φωτογραφίες από κατασκευές που έφτιαξαν μόνοι τους χρησιμοποιώντας υλικά που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Μέσα στο κατακαλόκαιρο, που οι περισσότεροι από εμάς λείπουμε σε διακοπές, συγκεντρώθηκαν 215 συμμετοχές. Αποκλειστικά υπεύθυνοι για την κατάταξη των συμμετοχών ήταν οι πολίτες που καλούνταν να ψηφίσουν τις συμμετοχές που τους άρεσαν περισσότερο. Συνολικά ψήφισαν 7.040 συμπολίτες και καθόρισαν την τελική κατάταξη. Πέντε συμμετοχές αναδείχθηκαν νικήτριες (μπορείτε να τις δείτε εδώ) και κέρδισαν δώρα, προσφορά των καταστημάτων Praktiker. Όμως η βασική ιδέα πίσω από το διαγωνισμό δεν ήταν τα likes και τα shares, ούτε η επιλογή νικητών.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για να δείξουμε σε όλους ότι υπάρχει εκεί έξω, στο διπλανό σπίτι, στην ίδια γειτονιά, στην απέναντι πολυκατοικία κτλ, μια μεγάλη κοινότητα ανθρώπων που καταπιάνεται με DIY κατασκευές. Διοργανώσαμε το διαγωνισμό για να δώσουμε μια καλή αφορμή για έμπνευση, αλλά και για να δείξουμε ότι το DIY και γενικότερα η επαναχρησιμοποίηση μπορεί κι αξίζει να γίνει στάση ζωής.

Όλες οι συμμετοχές στο διαγωνισμό ήταν υπέροχες. Γιατί όλες έγιναν από εσάς! Κι ελπίζουμε ότι μερικοί από εσάς πήρατε ιδέες για να αρχίσετε δραστηριότητες "φτιάξτο μόνος σου". Οι συμμετοχές μας εξάλλου αποδεικνύουν ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν. Από ένα τασάκι παραλίας, μέχρι σκουλαρίκια και κοσμήματα, από τραπέζια και γλάστρες, μέχρι διακοσμητικά και θήκες για ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσετε είναι καλή διάθεση.

Εμπνευστείτε, μπείτε κι εσείς στην DIY κουλτούρα, καταναλώστε λιγότερο, επαχρησιμοποιήστε περισσότερο. Κάνει καλό!

Παίξτε με το Πάντα

Δύο ολοκαίνουρια παιχνίδια για να παίξτε με τους μαθητές μας θα βρειτε στην ιστοσελίδα μας.

Το πρώτο, το παιχνίδι του γεωσκώληκα είναι δώρο του 7ου Νηπιαγωγείου Παλλήνης και έχει ως θέμα την κομποστοποίηση. Το 7ο Νηπιαγωγείο Παλλήνης, που κέρδισε και το Χάλκινο Πάντα, το δημιούργησε με αφορμή τη δράση της Καλύτερης Ζωής Κομποστοποίηση Τώρα. Είναι πραγματικά ένας πολύ ωραίος και ευχάριστος τρόπος να μάθουν τα παιδιά για την κομποστοποίηση.

Το δευτερο είναι ένα διασκεδαστικό βιωματικό παιχνίδι για τη ζωή και τους κινδύνους που απειλούν τη χελώνα Caretta caretta που μπορείτε να παίξετε με τους μαθητές σας. Το παιχνίδι μπορει να παιχτεί στην τάξη ή σε εξωτερικό χώρο και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 6-12 ετών αλλά εμείς το έχουμε δοκιμάσει με μεγάλη επιτυχία και σε παιδιά νηπιαγωγείου. Σκοπός του παιχνιδιού η συνειδητοποίηση των απειλών για το είδος Caretta caretta, η ικανότητα διαχωρισμού των φυσικών αιτιών από τις ανθρωπογενείς, η καλλιέργεια θετικής στάσης απέναντι στη διάσωση του είδους και η υιοθέτηση ορθών πρακτικών για την προστασία των ακτών-βιοτόπων της χελώνας.

Καλά παιχνιδίσματα λοιπόν αυτή τη νέα σχολική χρονιά!

Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

Κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου, διαπιστώνουμε πόσο λίγο τηρούμε το γράμμα και το πνεύμα αυτής της ημέρας. Ας είναι δωρεάν τα ΜΜΜ. Τελευταία, λόγω κρίσης, φάνηκε να μειώνεται η χρήση του ΙΧ. Αλλά και πάλι, τι ωραία που θα ήταν να κάναμε μια γενική αποχή από τα ΙΧ και να θυμηθούμε πόσο μικραίνουν οι αποστάσεις σε μια πόλη χωρίς αυτοκίνητα. Πόσο γρήγορα είναι τα λεωφορεία και τα τρόλει, πόσο ευχάριστο είναι το ποδήλατο και η πεζοπορία και σε πόσες περιπτώσεις τελικά φτάνουμε πιο γρήγορα στον προορισμό μας.

Οργανωθείτε λοιπόν στο σχολείο εγκαίρως! Δώστε ραντεβού σε ένα σημείο και περπατήστε όλοι μαζί. Απολαύστε τη διαδρομή με τραγούδι, μουσική (φέρτε τα μουσικά όργανα που παίζετε), ανέκδοτα, φωτογραφίσεις και ό,τι άλλο σκεφτείτε που θα σας κάνει να διασκεδάσετε τη διαδρομή. Φωτογραφηθείτε και στείλτε μας τη φωτογραφία.

Αναλάβετε αυτή τη δράση και ξεκινήστε δυναμικά. Άλλωστε τον επόμενο μήνα έεεερχεται ο νέος φάκελος της καλύτερης ζωής με θέμα τα μέσα μαζικής μεταφοράς!

Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;

Ποιος θέλει να «εμ-πλουτίσει» τις περιβαλλοντικές του γνώσεις, υποστηρίζοντας εικονικά το WWF Ελλάς; Μάθετε πως, απαντώντας σωστά στις ερωτήσεις του νέου παιχνιδιού του Oikoskopio kids, που βασίστηκε στο γνωστό τηλεοπτικό παιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος».

Οι γνώσεις των παικτών δοκιμάζονται σε ποικίλα περιβαλλοντικά θέματα, ενώ ο βαθμός δυσκολίας των ερωτήσεων σταδιακά αυξάνει! Κάθε σωστή απάντηση ισοδυναμεί με ένα συμβολικό ποσό προσφοράς στο έργο της οργάνωσης για την προστασία της φύσης! Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν, να αξιοποιήσει κανείς οποιαδήποτε από τις διαθέσιμες βοήθειες… του κοινού ή του 50-50 προκειμένου να βρει αλάνθαστα και τις 24 συνολικά απαντήσεις!

Το καλοκαίρι μπορεί να τελείωσε, αλλά το παιχνίδι συνεχίζετε και η γνώση μας κάνει πλούσιους!

Ντυθείτε με στυλ!

Μειώνουμε την κατανάλωση αλλά αν η κατανάλωση έχει άποψη… ε ας μην της αντισταθούμε! Προτείνουμε λοιπόν να εμφανιστείτε στην τάξη με σακίδιο, τετράδιο, κασετίνα, T-shirt και άλλα είδη του WWF! Γιατί το νόημα του στυλ δεν είναι καθόλου αμελητέο. Σκεφτείτε τους μαθητές σας. Φυσικά ακούνε με προσοχή το μάθημα που παραδίδετε αλλά το βλέμμα τους περιηγείται και στα ρούχα, τις λεπτομέρειες και τα αξεσουάρ που έχετε μαζί σας. Πολλοί μαθητές βρίσκουν σε σας ένα πρότυπο στυλ. Γιατί λοιπόν να μην μιλήσετε με τη γλώσσα της εμφάνισης και να πείτε «επιλέγω εμφάνιση που στηρίζει τη φύση, μια οργάνωση, μια άποψη για τη ζωή»;

Διαλέξτε λοιπόν από τη συλλογή μας τα πράγματα που θα φορέσετε και θα κρατήσετε και παραγγείλτε τα μέσω e-shop.

To πάντα στο "Σχολείο της ελπίδας"

Μια μοναδική εμπειρία είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε σε ένα αλλιώτικο σχολείο, στο σχολείο της φυλακής ανηλίκων Αυλώνας! Ένα αληθινό σχολείο όπως λένε οι ίδιοι οι μαθητές του στη σχολική εφημερίδα Προ-σπαθώντας, όπου ο Διευθυντής και οι δάσκαλοι δεν κάνουν απλά τη δουλειά τους, αλλά ασχολούνται με τους μαθητές. Και που οι μαθητές εκτιμούν και χαίρονται τις ευκαιρίες για παρέα και φιλίες, αλλά και για ουσιαστική και δημιουργική μάθηση. Αυτό εξάλλου φάινεται από το αποτέλεσμα. Μαθητές καταφέρνουν να εισαχθούν σε ανώτατες σχολές, ενώ άλλοι διακρίνονται και βραβεύονται σε διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Παράλληλα συμμετέχουν σε σεμινάρια αστρονομίας, καλλιτεχνικά εργαστήρια της Σχολής Καλών Τεχνών, αλλά και περιβαλλοντικά προγράμματα.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα με θέμα τα ελληνικό δάσος ήταν η αφορμή να βρεθούμε ‘στη φυλακή’ στα μέσα Μαΐου μαζί με τους εκλεκτούς εθελοντές μας Ναταλί Ματράγκα και Γιάννη Γρηγορίου για να δουλέψουμε μαζί με τα παιδιά του γυμνασίου σε ένα βιωματικό εργαστήριο για τα είδη των ελληνικών δασών. Η εμπειρία ήταν ιδιαίτερη και συγκινητική ιδίως για κάποιον που δεν έχει ξαναβρεθεί σε φυλακή, αλλά και στο χώρο του σχολείου της Αυλώνας. Το σχολείο, κρυμένο πίσω από διαδρόμους με κάγκελα και κλειδαριές, ήταν μια όαση και μόνο σα χώρος. Μεγάλα γυάλινα παράθυρα με θέα το δάσος, αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια, όλα γεμάτα με μαθητές διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων.

Οι μαθητές μας κοίταζαν με περιέργεια, ενώ στο βλέμμα τους διέκρινες την όρεξη να πάρουν όλοι μέρος. Η αίθουσα δεν τους χώρεσε όλους και κάποιοι έμειναν να μας κοιτάζουν από το τζάμι. Η φιλική τους διάθεση, το ενδιαφέρον και η ευγένεια ήταν τελικά το πιο εντυπωσιακό σε όλη αυτή την εμπειρία. Σκέψεις όπως ‘γιατί αυτό το παιδί είναι εδώ;’ πέρασαν αρκετές φορές από το νου, καθώς τους άκουγες να μιλάνε και να λένε τις εμπειρίες τους.

Το εργαστήριο στηρίχτηκε στις εκπαιδευτικές αφίσες του WWF για τα δάση της Ελλάδας, ενώ είχαμε την ευκαιρία να διακρίνουμε τα διαφορετικά είδη δασών χρησιμοποιώντας φυσικά αντικείμενα από τα ίδια τα δάση. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την αγαπημένη ασχολία των μαθητών, τη ζωγραφική. Σε κλάσματα δευτερολέπτου επιστρατεύτηκαν τα πινέλα, οι νερομπογιές και όλα τα αξεσουάρ και η αίθουσα μετατράπηκε σε ένα ατελιέ εμπνευσμένων ζωγράφων με αφορμή το φυσικό δείγμα αλλά και την αφίσα του δάσους που είχαν επιλέξει. Τα τελικά έργα που στόλισαν τους τοίχους και φωτογραφήθηκαν ήταν θα έλεγες έργα επαγγελματιών. Η φωτογράφηση έγινε από το σχολείο και ευελπιστούμε να αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα τους.

Με αφορμή ένα βιβλίο…

«Πριν διδάξει κανείς οτιδήποτε σε οποιονδήποτε, οφείλει τουλάχιστον πρώτα να τον γνωρίσει. Ποιος είναι αυτός που πηγαίνει σήμερα στο σχολείο, στο δημοτικό, το γυμνάσιο, το λύκειο, το πανεπιστήμιο;» αναρωτιέται στην προμετωπίδα του βιβλίου Κοντορεβυθούλα ο Michel Serres (εκδόσεις Ποταμός). Και έτσι στη μελέτη του αυτή ο Γάλλος φιλόσοφος αναλύει το προφίλ της νέας γενιάς.

Το πορτρέτο του σύγχρονου νέου προβάλλει ανάγλυφο: δεν έχει δει ποτέ στη ζωή του μοσχαράκι (ζει μακριά από τη φύση), έχει όμως οικολογικές ευαισθησίες και φέρεται πιθανόν καλύτερα στο περιβάλλον από ό,τι οι γονείς τoυ. Κατοικεί στην πόλη, σε έναν υπεράριθμο κόσμο (από τα δυο δισεκατομμύρια ψυχές περάσαμε στα επτά μέσα στο διάστημα μιας και μόνο ανθρώπινης ζωής), όπου το προσδόκιμο ζωής έχει φτάσει στα 80. Δεν έχει ζήσει πόλεμο, ενώ απολαμβάνει τα αγαθά της ιατρικής επιστήμης που απαλύνει τον πόνο. Η σύλληψη και γέννησή του είναι αποτέλεσμα προγραμματισμού, οι γονείς του, που ανήκουν σε άλλη γενιά (η μέση ηλικία της μητέρας για το πρώτο της παιδί αυξήθηκε κατά 15 χρόνια), έχουν πιθανόν χωρίσει, και ίσως ζει σε μια διευρυμένη οικογένεια με αδέρφια εξ αγχιστείας. Μεγαλώνει, τέλος, σε μια πολυπολιτισμική σχολική τάξη.

Τα παιδιά αυτά λοιπόν υπέφεραν λιγότερο από τους προκατόχους τους και έχουν μια εντελώς διαφορετική αίσθηση του κόσμου, της κοινωνίας, της Ιστορίας, της πατρίδας, και της ηθικής. Και της γνώσης: «Με το κινητό τους τηλέφωνο έχουν πρόσβαση σε όλα τα πρόσωπα. Με το GPS σε όλους τους τόπους και με το Δίκτυο σε όλη τη γνώση. Τριγυρνούν έτσι διαρκώς σε έναν χώρο γειτνιάσεων, ενώ εμείς ζούσαμε σε έναν χώρο μετρικό, οριζόμενο από τις αποστάσεις. Δεν κατοικούν πια στον ίδιο χώρο.

Χωρίς να το πάρουμε είδηση, ένα νέο ανθρώπινο ον γεννήθηκε, μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό που μας χωρίζει από τη δεκαετία του 1970.»

Τι είδους γνώση λοιπόν και με ποιον τρόπο να τη μεταφέρουμε στα παιδιά και τους νέους; Ο παλιός χώρος των συγκεντρώσεων, εκείνος όπου ο δάσκαλος μιλά και ο μαθητής ακούει, είναι υπό διάλυση. Να γιατί δε σταματά εύκολα η μουρμούρα και ο θόρυβος στην τάξη και το αμφιθέατρο! Δεν είναι η έλλειψη σεβασμού, ένα είδος έλλειψης καλών τρόπων όπως μας αρέσει καμιά φορά να λέμε. Η συγκέντρωση, η συνάθροιση μαθητείας έχει χάσει το νόημά της. Ο δάσκαλος μπορεί να μιλάει και από το σπίτι του και να τον παρακολουθεί ο μαθητής!

Αναζητείται επειγόντως μια ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ως τότε πειραματιζόμαστε και ανοίγουμε τον δρόμο στην πράξη!

Η φωτογραφία του μήνα

Λεμπέση 21, 117 43 Αθήνα - Τηλ.: 210 3314893, Fax: 210 3247578 - www.wwf.gr

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να λαμβάνετε email από το WWF, παρακαλούμε ενημερώστε μας στη διεύθυνση support@wwf.gr

EAN DEN BOREITE NA DIAVASETE TO EMAIL DEITE TO EDO