Τεύχος 85, Σεπτέμβριος 2017


Το Πάντα μαγειρεύει έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας!

© Αλέξανδρος Κατσαρλίνος/ WWF Ελλάς

Με μεγάλο ενθουσιασμό και όρεξη ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά μια και θα βρεθούμε κοντά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, παιδιά και γονείς, σε 20 περίπου πόλεις της Ελλάδας. Όχι μόνοι μας βέβαια! Αλλά με την κινητή έκθεση «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης». Μια έκθεση που απευθύνεται σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και στο ευρύ κοινό.

Η έκθεση αποτελεί ένα μόνο μέρος από το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα τρέξει φέτος και που περιλαμβάνει εκπαιδευτικό πακέτο με παιδαγωγικές δραστηριότητες για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας, Οδηγό γονέα, σχολικό διαγωνισμό και πολλές άλλες εκπλήξεις που θα βρίσκετε σύντομα στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://www.wwf.gr/food.

Το Εκπαιδευτικό πακέτο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και έχει διαμορφωθεί μετά από πιλοτική εφαρμογή του σε τρία σχολεία της Αθήνας και αξιολόγησή του από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Το υλικό βασίζεται στις έννοιες του οικολογικού αποτυπώματος της διατροφής μας και της Μεσογειακής διατροφής ως διαβατηρίου στην υγεία των παιδιών και του πλανήτη. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες έχουν παιγνιώδη χαρακτήρα: Τόμπολα, υπερατού, ντόμινο, μουσικοκινητικά παιχνίδια, ψαρέματα, μαγειρέματα, και άλλες ευχάριστες δραστηριότητες εισάγουν τα παιδιά σε δύσκολες έννοιες (όπως τροφοχιλιόμετρα, υδατικό αποτύπωμα κλπ.)

Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και η κινητή έκθεση η οποία έχει ήδη αποσπάσει πάρα πολύ θετικές κριτικές από μικρούς και μεγάλους στην πιλοτική της εμφάνιση. Πέντε περίπτερα στην έκθεση αντιστοιχούν στις εξής δραστηριότητες: Ψώνια στο σούπερ μάρκετ, ψώνια στη λαϊκή, μαγείρεμα στην κουζίνα, ψαραγορά και πρωινό χωρίς φοινικέλαιο. Η αισθητική της έκθεσης θα σας εκπλήξει θετικά! Δώσαμε σημασία στη λεπτομέρεια, επειδή πιστεύουμε ότι η αισθητική του μηνύματος έχει ίση αξία με το ίδιο το μήνυμα.

Η έκθεση στις πόλεις που θα επισκεπτόμαστε θα λειτουργεί τις πρωινές ώρες για τα σχολεία μετά από ραντεβού/ προκράτηση με την οικεία διεύθυνση Π.Ε. και το απόγευμα για το ευρύτερο κοινό. Σε κάθε πόλη οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα σύντομο βιωματικό σεμινάριο για το πρόγραμμα.

Οι πόλεις από τις οποίες θα περάσει η κινητή έκθεση είναι η Θεσσαλονίκη (2-10 Οκτωβρίου) και στη συνέχεια η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα, τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Λάρισα, η Πάτρα, η Κόρινθος, η Καλαμάτα, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, η Ζάκυνθος, ο Βόλος, η Λέσβος και η Χίος. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα μας www.wwf.gr/food αλλά και στα αντίστοιχα μηνιαία εφημεριδάκια των εκπαιδευτικών.

Εάν μένετε σε μία από αυτές τις πόλεις, σας περιμένουμε με χαρά. Αλλά και αν ακόμα είστε κάπου μακριά, το διαδίκτυο μας φέρνει κοντά! Στην ιστοσελίδα της διατροφής θα βρείτε πλούσιο και πολύτιμο υλικό, βιντεάκια, συνταγές, “tips” για ισορροπημένη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη διατροφή και πολλά άλλα.

Μείνετε συντονισμένοι!


Το Πάντα πάει παραλία…

@ WWF Ελλάς

...κι όσο οι αναμνήσεις του είναι ακόμα φρέσκιες καταγράφει τις παραλίες που επισκέφτηκε φέτος το καλοκαίρι για να βοηθήσει στην έρευνα του WWF Ελλάς. Αν επισκεφτείτε κάποια παραλία μέσα στον Σεπτέμβριο η αν θυμάστε κάποια βασικά στοιχεία για αυτές που επισκεφθήκατε στις διακοπές σας αφιερώστε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας. Τις θέλουμε όλες! Ο σκοπός μας εξάλλου δεν είναι μόνο να δούμε τι γίνεται σε όμορφες και απομακρυσμένες παραλίες και ούτε βέβαια να εστιάσουμε αποκλειστικά σε όσες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Αυτό που θέλουμε είναι να αποτυπώσουμε δραστηριότητες, πιέσεις και την κατάσταση των παραλιών της Ελλάδας. Οπότε από τη Ραφήνα και τη Βουλιαγμένη έως τη Γαύδο και την Κέρκυρα οι εντυπώσεις σας μετράνε και τις χρειαζόμαστε!

Το ερωτηματολόγιο θα το βρειτε εδώ

Το Πάντα ετοιμάζεται για το σχολείο…

@ pixabay.com

…και γεμίζει τη σχολική του σάκα με όσο πιο οικολογικό τρόπο μπορεί! Καταρχήν, πριν ξεκινήσεις τις αγορές, συζήτησε με τα παιδιά για το τι χρειάζονται πραγματικά. Κάνε έναν έλεγχο μαζί τους στα ντουλάπια και στα συρτάρια με όλα τα σχολικά είδη της προηγούμενης χρονιάς. Ενθάρρυνε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν όσα υπάρχοντα σχολικά είδη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, χάρακες) είναι σε καλή κατάσταση εξηγώντας τους ότι η επαναχρησιμοποίηση κάποιων ειδών είναι θεμιτή!

Φυσικά, μη διστάσεις να αγοράσεις νέα αναλώσιμα είδη που θα δώσουν χαρά στα παιδιά για τη νέα χρονιά, αλλά με μέτρο! Προτίμησε είδη που έχουν φτιαχτεί από υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον ή συνδέονται με κάποιον καλό σκοπό.Στήριξε με αυτό τον τρόπο φορείς που χρειάζονται τη βοήθεια όλων και ταυτόχρονα δώσε στα παιδιά να καταλάβουν τη σημασία της υποστήριξης και της αλληλεγγύης.

Επίλεξε μολύβια και μαρκαδόρους που δεν έχουν τοξικά χρώματα. Προτίμησε αυτούς που έχουν ως βάση τους το νερό και θύμισε στα παιδιά να κλείνουν το «πολυπόθητο» καπάκι τους για να παρατείνουν το χρόνο ζωής τους! Όσον αφορά τα τετράδια, τα μπλοκ και τα άλλα χαρτικά είδη, είναι πλέον πολύ εύκολο να βρεις προϊόντα από 100% ανακυκλωμένο χαρτί, ενώ για τις ξύστρες επίλεξε μεταλλικές που είναι πλέον ανθεκτικές.

Τέλος, για τις τσάντες και τις κασετίνες, επιδίωξε να καταλήξεις με τα παιδιά σε υφασμάτινες και όχι νάιλον τσάντες δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα λουριά και στην πλάτη του σακιδίου και όχι μόνο στην εμφάνιση. Αν η περσινή τσάντα είναι σε καλή κατάσταση, πείστε το παιδί να την κρατήσει. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό σκεφτείτε να τη χαρίσετε σε κάποιο παιδί που την έχει ενδεχομένως ανάγκη, αντί να την εγκαταλείψετε άδοξα στα σκουπίδια.

Οικολογικά και οικονομικά σχολικά είδη μπορείς να βρεις και στο e-shop του WWF Ελλάς. Βοήθησε το έργο που κάνουμε για το περιβάλλον, για την καθημερινότητα των πολιτών και γενικότερα για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.


Το Πάντα εκπαιδεύεται...

@ pixabay.com

...παρακολουθώντας το δωρεάν διαδικτυακό εξ αποστάσεως σεμινάριο με θέμα την κλιματική αλλαγή: «Climate Change, Risks and Challenges“. Το σεμινάριο είναι στα αγγλικά, το διοργανώνει το WWF Γερμανίας σε συνεργασία με την ερευνητική DKK (Deutsche Klima-Konsortium) και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές, ερευνητικό προσωπικό και οποιονδήποτε θέλει να μάθει περισσότερα για την κλιματική αλλαγή και τη μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος.

Το σεμινάριο θα σας προσφέρει μια γενική εικόνα για τα ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή: που οφείλεται, τι είναι η ανθρωπογενής και η φυσική κλιματική αλλαγή, ποιες η συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία, ποιες οι δυνατότητες αντιμετώπισης και δράσης, ποιες οι ερευνητικές μέθοδοι και πως μπορούμε να ελέγχουμε την εγκυρότητα των διαφόρων πηγών πληροφόρησης και τελος τι μπορει να κάνει ο καθένας από εμάς. Τέλος, το σεμινάριο θα σας δικτυώσει με εκπαιδευτικούς με παρόμοια ενδιαφέροντα.

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή εδώ. Το σεμινάριο ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου 2017.


Για μια πιο ανώδυνη επιστροφή στα θρανία...

@ pixabay.com

Το φθινόπωρο ήρθε και οι ρυθμοί της φύσης αλλάζουν σιγά σιγά: η μέρα μικραίνει, ο καιρός γίνεται πιο δροσερός, η βλάστηση αλλάζει. Τα παιδιά καλούνται να προσαρμοστούν σε αυτούς τους ρυθμούς καθηλωμένα σε ένα θρανίο για αρκετές ώρες της μέρας κι ας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για κινητικότητα, που είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Έχοντας αυτό κατά νου, αλλά και για να γίνει πιο ομαλά το δέσιμο και η οργάνωση της ομάδας, υπάρχουν πολλές ιδέες για να εμπνεύσετε και να οδηγήσετε την τάξη σε μία δημιουργική και αποτελεσματική γνωστική εμπειρία για άλλη μια χρονιά:

Η σχολική αυλή δεν είναι μόνο για τα διαλείμματα και τα αθλήματα. Είναι η πιο 'ενδιαφέρουσα' σχολική τάξη. Η άνεση χώρου, το φως, και ο καθαρός αέρας δίνουν τη δυνατότητα για μεγαλύτερη κινητικότητα, ευχάριστη διάθεση και έμπνευση. Όσο ο καιρός το επιτρέπει μεταφέρετε την τάξη στην αυλή. Όλα τα μαθήματα μπορούν άλλωστε να συνδεθούν με κίνηση, έκφραση, σωματική ή θεατρική άσκηση και να αποκτήσουν μια άλλη δυναμική.

Ο Σεπτέμβριος είναι και ο μήνας του ξεκινήματος των χειμερινών κηπευτικών. Η δημιουργία σχολικού κήπου προσφέρει ευχάριστη σωματική μυϊκή άσκηση, ενώ παράλληλα τα παιδιά αποκτούν δεξιότητες χρήσιμες για τη ζωή τους, αλλά και υιοθετούν καλύτερες διατροφικές συνήθειες, αυξάνοντας την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αυτό το μήνα ο λαχανόκηπος είναι πιο εύκολος, τα αγριόχορτα λιγότερα και οι ανάγκες για πότισμα μικρότερες. Δείτε τι σπέρνουμε το Σεπτέμβριο, αλλά και συμβουλές σποράς για το καρότο και το λάχανο. Aν πάλι δεν έχετε σχολικό κήπο, σηκώστε τα μανίκια γιατί τώρα είναι η κατάλληλη εποχή και οι μαθητές σας θα το εκτιμήσουν ιδιαιτέρως. Συμβουλές θα βρείτε πολλές στο εκπαιδευτικό μας υλικό.

Οι εξορμήσεις σε χώρους πρασίνου δεν στερούνται εκπαιδευτικής αξίας και δεν καθυστερούν το δέσιμο της ομάδας, αντίθετα το επιταχύνουν. Ούτε είναι αποκλειστικότητα της άνοιξης. Όσο ο καιρός το επιτρέπει, μη διστάσετε να επισκεφτείτε ένα χώρο πρασίνου με την τάξη και να εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα της επίσκεψης. Περισσότερες ιδέες για προγράμματα σε χώρους πρασίνου θα βρείτε εδώ και φυσικά μην ξεχάσετε να κατεβάσετε την εφαρμογή greenspaces για να βρείτε και να βαθμολογήσετε τους κοντινούς σας ανοιχτούς χώρους.

Υπάρχουν βέβαια και τα οργανωμένα προγράμματα σε ενδιαφέροντες χώρους πρασίνου που μπορείτε να αναζητήσετε. Το WWF Ελλάς συμμετέχει σταθερά τα τελευταία χρόνια, σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Οικολογικό Πάρκο Ψυχικού-Φιλοθέης, κάθε Πέμπτη (τηλ. επικοινωνίας 210 6822217).

Ιδέες και ευκαιρίες υπάρχουν πολλές. Αδράξτε τις και επιτρέψτε στα παιδιά να ξεκινήσουν πιο ευχάριστα και δημιουργικά το φετινό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης!


To πάντα πάει πρόσκοπος...

© ΣΕΠ

Περισσότεροι από 1000 έφηβοι πρόσκοποι βρέθηκαν φέτος στην Πελοπόννησο μαζί με το Πάντα και έλαβαν μέρος στη μεγαλύτερη πανελλήνια δράση προσκόπων «Ελπίδα». Ανιχνευτές ηλικίας 15-18 χρονών, αφού διέσχισαν τα τέσσερα μεγάλα βουνά της Πελοποννήσου (Μαίναλο, Πάρνωνα, Ταΰγετο και Χελμό), κατέληξαν στην μεγάλη κατασκήνωση στις όχθες του Αλφειού ποταμού, όπου και δημιουργήθηκε το «Πράσινο Χωριό» της Ελπίδας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των νέων σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

To WWF Ελλάς βρέθηκε εκεί από τις 8-14 Αυγούστου και με βιωματικές δράσεις προσέγγισε το ζήτημα της βιώσιμης διατροφής και τη σχέση των διατροφικών και καταναλωτικών συνηθειών με την προστασία του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα μέσα από παιχνίδια ερωταπαντήσεων, παιχνίδια με κάρτες και παιχνίδια ταχύτητας, αναφέρθηκε στα χιλιόμετρα που κάνουν τα τρόφιμα για να φτάσουν στο πιάτο μας, στην κατάλληλη εποχή για να καταναλώνουμε τα διάφορα φρούτα και λαχανικά και έθιξε το σημαντικό ζήτημα της βιώσιμης αλιείας και της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών.

Η ενέργεια και η διάθεση των προσκόπων για εξερεύνηση και γνώση ήταν μεγάλη και οι διασκεδαστικές στιγμές που περάσαμε μαζί αυτές τις έξι μέρες, είναι το κίνητρο για εμάς να βρισκόμαστε δίπλα τους σε αυτές τις δράσεις.


Η φωτογραφία του μήνα

Sea of Nets @ Theerasak Saksritawee, National Geographic Your Shot


Unsubscribe | Δες το email online