ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Δουλεύουμε για έναν πλανήτη μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θα τροφοδοτείται πλήρως από καθαρές πηγές ενέργειας

Κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και αγαπάμε. Αλλάζει τις εποχές, επηρεάζει τη διατροφή μας, κάνει πιο δύσκολη τη ζωή στις πόλεις, αυξάνει τους κινδύνους για τη φύση, επηρεάζει την υγεία μας, θέτει σε κίνδυνο τα μνημεία μας, την ιστορία και το μέλλον μας.

Ξέρουμε τι προκαλεί την κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, την κτηνοτροφία και την καταστροφή των δασών.

Ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα εκπέμπει πλέον περίπου 100 εκ. ισοδύναμους τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τον χρόνο. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να μη συνεισφέρει όσο μπορεί στην παγκόσμια προσπάθεια ενάντια στην κλιματική αλλαγή αφού έχει περίπου 50% περισσότερες εκπομπές ανά μονάδα ΑΕΠ από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σχεδόν το 70% από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Ελλάδας προέρχονται από τον τομέα της ενέργειας, και περίπου το 60% αυτών οφείλονται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα βασίζεται στον λιγνίτη ο οποίος εξακολουθεί να συνεισφέρει πάνω από 30% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ολόκληρης της χώρας

Ελληνικός λιγνίτης

Έως το 2010 η Ελλάδα, έβδομη μεγαλύτερη λιγνιτοπαραγωγός παγκοσμίως, διέθετε 22 λιγνιτικές μονάδες συγκεντρωμένες στη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία. Από αυτές, σήμερα παραμένουν 14 μονάδες. Τα ελληνικά αποθέματα είναι πολύ κακής ποιότητας, με αποτέλεσμα το υψηλό κόστος εκμετάλλευσής τους.

Εκτός από τη συνεισφορά στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, η καύση του λιγνίτη έχει καταστροφικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία και το φυσικό περιβάλλον, ενώ η λειτουργία των σταθμών παραγωγής ενέργειας απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού. Ταυτόχρονα, η διαρκής ανάγκη επέκτασης των ορυχείων έχει οδηγήσει στην ερήμωση πολλών χωριών και τον εκτοπισμό χιλιάδων κατοίκων από τον τόπο τους.

Πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Στο WWF Ελλάς προωθούμε τεκμηριωμένα, καθαρές λύσεις για την απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη. Το 2013 δείξαμε πως η κατασκευών νέων λιγνιτικών μονάδων δεν είναι οικονομικά βιώσιμη και δύο χρόνια μετά παρουσιάσαμε εναλλακτικές λύσεις στην κατασκευή της πανάκριβης νέας λιγνιτικής μονάδας "Πτολεμαΐδα V" που βασίζονται στον ήλιο, τον αέρα και το νερό. 

Καθαρές πηγές ενέργειας

Η Ελλάδα μπορεί να υπετριπλασιάσει τη συμμετοχή των καθαρών πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρισμού μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Το WWF Ελλάς έδειξε το 2017 πως αυτό είναι όχι μόνο τεχνικά εφικτό, αλλά και οικονομικά συμφέρον, με ταυτόχρονο μηδενισμό της λιγνιτικής παραγωγής. 

Κάναμε τα λόγια πράξη. Από το 2014 εργαζόμαστε στα Δωδεκάνησα, για να κάνουμε την Τήλο το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί, που θα καλύπτει σχεδόν όλες τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια σε καθαρές πηγές ενέργειας. Το έξυπνο μικροδίκτυο, που θα τροφοδοτείται από ηλιακή και αιολική ενέργεια, η οποία θα αποθηκεύεται σε μπαταρίες για τις ώρες που έχει συννεφιά και δε φυσάει ο αέρας, μπορεί να αποτελέσει λύση για πολλά νησιά του Αιγαίου. Ήδη 3 ακόμα νησιά βαδίζουν στα χνάρια της Τήλου, ενώ 12 ακόμα παίρνουν σειρά στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «έξυπνα νησιά».

Δουλεύουμε μαζί

Δε δουλεύουμε μόνο με τις κυβερνήσεις. Το 2015 ενώσαμε τη φωνή μας με 48.000 πολίτες από όλο τον κόσμο για να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ στα σχέδια κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V. Δεν μείναμε στις οθόνες και τους καναπέδες μας, και λίγες εβδομάδες αργότερα χορέψαμε όλοι μαζί στην πιο χρωματιστή πορεία για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα. 

Τον Δεκέμβριο του 2015, στο Παρίσι, ζήσαμε μια ιστορική στιγμή. 196 κράτη συμφώνησαν να περιορίσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 1,5°C. Ο δρόμος των ορυκτών καυσίμων έγινε ακόμα πιο δύσβατος μετά από αυτό!

Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

Το κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών δε χρειάζεται να δημιουργήσει νέες πληγές στη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Από το 2015 αγωνιστήκαμε για την προάσπιση των τοπικών κοινωνιών, των εργαζομένων στη λιγνιτική βιομηχανία και των οικογενειών τους. Μιλήσαμε με ευρωβουλευτές, βουλευτές και υπουργούς, προτείναμε βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη των λιγνιτικών περιοχών και διεκδικήσαμε, μαζί με την τοπική κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου για τη Δίκαιη Μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή. Τελικά, το 2018 δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το πρώτο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης σε όλη την Ευρώπη!