ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Δουλεύουμε ασταμάτητα για να σώσουμε στην Ελλάδα τη φυσική κληρονομιά της Ευρώπης και της Μεσογείου.  Υπερασπιζόμαστε την άγρια ζωή: τις θάλασσες και τις ακτές μας, τα δάση και τους μικρούς υγροτόπους, τις θαλάσσιες χελώνες, τα κητώδη, τις φώκιες, τους καρχαρίες, τους γύπες.

Η ιστορία μας είναι γεμάτη με σημαντικές νίκες που ανοίγουν τον δρόμο, ώστε να σταματήσουμε την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και να χτίσουμε ένα μέλλον αρμονικής συμβίωσης ανθρώπων και φύσης, μέσα από:

  • τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του πλανήτη 
  • τη διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης των ανανεώσιμων φυσικών πόρων 
  • την προώθησης της μείωσης της ρύπανσης και της σπάταλης κατανάλωσης. 

Είμαστε υπερήφανο μέλος της διεθνούς οικογένειας του WWF που εργάζεται με αποφασιστικότητα για να κάνει πραγματικότητα έναν υγιή και ασφαλή πλανήτη, στον οποίο οι άνθρωποι ζουν σε αρμονία με τη φύση.

Έχουμε τη γνώση και το θάρρος να αγωνιστούμε κατά της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της άγριας ζωής, των δασικών πυρκαγιών, της υπεραλίευσης. Αντιστεκόμαστε στην κακή νομοθεσία, το περιβαλλοντικό έγκλημα, τις πολιτικές σπατάλης φυσικών πόρων, τις ρυπογόνες επιχειρηματικές πρακτικές.

Αλλάζουμε συνειδήσεις. Πείθουμε πολιτικούς και κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, οικογένειες και άτομα όλων των ηλικιών και εθνοτήτων να ενώσουν μαζί μας τις δυνάμεις τους για να σώσουμε τον πλανήτη.

Δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον αγώνα: 5 εκατομμύρια υποστηρικτές παγκοσμίως, 90.000 ενεργοί υποστηρικτές στην Ελλάδα, περισσότεροι από 3.000 εθελοντές, μια ενθουσιώδης διεπιστημονική ομάδα 70 στελεχών. Δουλεύουμε μαζί με κοινότητες, ακαδημαϊκούς φορείς, τοπικές και εθνικές αρχές, την κοινωνία πολιτών, και επιχειρήσεις που μοιράζονται μαζί μας την αγωνία και την αγάπη για τη ζωή στη γη.

Είμαστε το WWF: οργάνωση ανοιχτή προς όσους νοιάζονται για ένα κοινό μέλλον αρμονίας με τη φύση, έχουν ως οδηγό τα γεγονότα και την επιστημονική έρευνα, αγωνίζονται για λύσεις στην κρίση που απειλεί την κοινή μας φυσική κληρονομιά.

Η δουλειά μας 

Έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε σε έναν από τους πιο προικισμένους τόπους του πλανήτη. Η Ελλάδα μπορεί να είναι σχετικά μικρή σε έκταση, όμως φιλοξενεί ιδιαίτερα οικολογικά σημαντικές περιοχές και είδη.

Όλα αυτά, μαζί με μια εντυπωσιακή εναλλαγή του τοπίου, συνθέτουν τη μοναδική φυσική μας κληρονομιά. Μια κληρονομιά η οποία σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απειλείται με μη αναστρέψιμη βλάβη.

Διαβάστε τη στρατηγική για την ανάπτυξη του προγράμματός μας στην πενταετία 2018-2022.

Κοιτάμε μπροστά. Εντοπίζουμε το ουσιαστικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και προτείνουμε λύσεις για την επόμενη μέρα και τον δρόμο προς ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον.

Φέρνουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο της δράσης μας. Μαζί αναζητούμε λύσεις που θα κάνουν τον καθημερινό τρόπο ζωής μας καλύτερο. Οικολογικά, οικονομικά, συμμετοχικά. Προχωράμε σε συνολικές προτάσεις και λύσεις που συνθέτουν το όραμά μας για μια βιώσιμη οικονομία. Μια οικονομία που θα προστατεύει το φυσικό κεφάλαιο, ως την αδιαμφισβήτητη βάση της.

Οι καιροί είναι πονηροί. Από το 2010, όταν επίσημα η Ελλάδα μπήκε σε ρυθμούς κρίσης, βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με καινούριες απειλές για το φυσικό περιβάλλον. Για αυτόν τον λόγο έχουμε αναπτύξει αντανακλαστικά και εργαλεία απέναντι στην κρίση. Με την ελπίδα ότι τα αντανακλαστικά αυτά θωρακίζουν το σύνολο της δράσης μας, συνεχίζουμε με περισσότερη όρεξη και αίσθημα ευθύνης. Ή τώρα, ή ποτέ!

Τι δεν κάνουμε

Είμαστε η μεγαλύτερη περιβαλλοντική οργάνωση της Ελλάδας, με έντονη παρουσία και σημαντικό έργο σε όλα τα επίπεδα της περιβαλλοντικής δράσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα ή να είμαστε παρόντες σε όλα τα περιβαλλοντικά μέτωπα. Πράγματι, πολλές φορές είναι περισσότερα αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε από αυτά που μπορούμε και κάνουμε.

Δύναμή μας είναι οι συμμαχίες και η ενδυνάμωση τοπικών συμμαχιών, ώστε να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και ομάδες, χωρίς να χρειάζεται να ‘μονοπωλούμε’ εμείς όλους τους περιβαλλοντικούς αγώνες.